poniedziałek, 02 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Windows Vista

Witam! Mam laptopa z Vistą-totalna porażka... Może wiecie gdzie w przyzwoitej cenie wgrają mi XP? Z tego co wiem to usunięcie Visty jest droższe niż samo wgranie XP.
Pozdrawiam

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Windows Vista

Najlepsze rozwiązanie to kupić XP i wgrać ale upewnij się czy sterowniki do twojego laptopa pójdą na XP bo teraz porobili kur*wsko że na XP nie które sterowniki do płyt głównych nie pójdą.

A teraz ja mam pytanie :) w Nord Com jakaś promocja jest Windows XP za 250 zł , opłaca się czy nie ?

najwazniejsze to sprawdz czy sterowniki znajdziesz do xp, jak znajdziesz to pozniej wystarczy 40min i po sprawie, a sterowniki sprawdz na stronie producenta najlepiej, a najlepiej podaj model lapka to moze ktos ci cos doradzi.

Lomzes

HP Pavilion dv6000

HP Pavilion dv6000
sa wszystkie sterowniki do xp wiec nie ma najmniejszego problemy z przejsciem na xp, tylko teraz kwestia czy orginał czy nielegal?

Lomzes

On jest prosto ze sklepu. Jak tylko go włączyłam pierwszy raz to automatycznie instalowała się Vista.

A tak w ogóle dzięki Lomzes za zainteresowanie ;)

kup albo "kup" Xp-ka i zainstaluj, poradzisz sobie sam. ten kto Ci powiedzial ze usuniecie visty jest drogie (pewnie mial na mysli ze trudno to zrobic) jest laikiem z tego co widze.

heheh "usuniecie visty jest drogie" samo w sobie jest to smieszne, usuniecie visty niczym sie nie rozni od przeinstalowania xp na xp,a z towim problemem zwroc sie do jakiegos kumpla ktory kiedykolwiek instalowal xp samodzielnie a napewno se poradzi, tylko najlepiej sciagnac przedtem wszystkie stery z www producenta, wypalic na plyte i pozniej instalujesz wszystko jak leci, a io przy okazji nie zapomnij zrobic partycji, bardzo przydatna rzecz ;D

Lomzes

Ja jestem dziewczyną tak w ogóle :) a powiedział mi tak chłopaczek z pewnego sklepu komputerowego, określił to w granicach 100 zł. Nie mam zamiaru nic sama robić, bo naprawdę nie wiem o co kaman.

to tym bardziej ze jestes dziewczyna , jakis kolega ci pomoze ;) za jakas dobra vodke se poradzi :) pozdro

Lomzes

ok dzięki :)

tak to jest... widzą ze dziewczyna sie nie zna, to wciskają kit. podaj co to za sklep :)

Nie będę im reklamy robić :P mogę Ci podać prywatnie ;)

Wgraj se do lapa windowsa ms v6 kumpel ma na lapie i jest zadowolony

Przejście z Visty na XP jest proste :) tylko kup oryginalnego XP i nawet ja ci mogę pomóc :)

Od 8 miesięcy używam Visty, przyzwyczaiłem się, nie należy zrażać się.

Inna sprawa to wyłudzanie pieniędzy od ludzi przez pseudo fachowców z naszych sklepików. Wgranie XP jest dziecinnie proste, jeśli masz laptopa zrobi to za darmo każdy bardzo przeciętnie znający się na komputerach gość. Więcej, jak nie masz nawet znajomego, który zrobiłby to gratis, to w Łomży jest uczelnia wyższa, która ma kierunek informatyka, podjedz, na pewno trafisz na miłych chłopaków, którzy zrobią to za "dziękuję bardzo".
Czesto brzydzę się ćwokami, którzy jeszcze kilka lat temu nie wiedzieli jak włączyć komputer, a teraz bezczelnie próbują wyciągnąć kasę od ludzi.

hej Landriness ja też mam taki model kompa tylko jakie paramtery masz jakbys miała sterowniki na płytce do niego to mozemy sie skontaktować :)

Na PWSIiP jest pełno miłych chłopaków ;)

Nie radze na tym laptopie instalować XP-ka. Przerabiałem dokładnie taki model z Visty na XP i same problemy. Sterowników brak. Szukanie na stronach producentów poszczególnych elementów zakończyło się niepowodzeniem Wynik: brak karty sieciowej (bezprzewodowa działa), nie działają wszystkie klawisze na touchpadzie, bluetooth nie działa, pilot zdalnego sterowania nie działa. Tyle pamiętam. Działo się to około 3 miesięcy temu więc może już sie znalazły stery do XP. A Vista na Twojej maszynce powinna spoko działać.

No i co ja mam teraz zrobić... jak mi się lapek 5 minut włącza i w ogóle porażka ta Vista :(

Mi na Viście też się włączał 5 minut,zaniosłem do Nord-Comu,wgrali Xp i teraz jestem zadowolony.Za usługę chyba 50 zł zapłaciłem.

br1

*** *** sorry, ale o czym Ty gadasz? Fakt, ze ciagniecie 100zl za "usuniecie" Visty majac komplet sterownikow to moze i przegiecie, niczym sie to nie rozni od reinstalacji XP, ale czego Ty oczekujesz? Masz pretensje do ludzi, ze nie pracuja za darmo? Ty pracujesz bez wynagrodzenia? Tak samo mozna podejsc do wiekszosci dziedzin praktycznie... po co komus placic, masz znajomego to popros i zrobi Ci to za "dziekuje"... Niektorzy tu chyba maja jakis straszny uraz na punkcie sklepow komputerowych, bo jakos nie widze, zeby najezdzali tak na inne branze. Hydraulik przyjdzie zmienic uszczelke, skasuje zdrowo i nikt sie nie dziwi, a niby co to za problem uszczelke zmienic... Dla mnie sprawa prosta, umiesz to robisz sam, nie umiesz, nie masz sie do kogo zwrocic, nie masz czasu, nie chce Ci sie, idziesz i placisz. Twoj wybor i nie rob z kogos zlodzieja. Albo jak widac, jesli jestes dziewczyna, to idziesz do "milych chlopcow" i robia Ci "gratis", tylko pozniej beda uwazali, ze jestes im cos za ten gratis "winna" ;) A czy "kazdy bardzo przecietnie znajacy sie na komputerach gosc" zainstaluje system, to mam pewne watpliwosci... Tzn, moze i zainstaluje, przy odrobinie szczescia nawet poprawnie wgra komplet sterownikow, a przy odrobinie pecha moze trzeba bedzie wkrotce poprawiac.
Zreszta moglo byc i tak, ze ktos powiedzial w uproszczeniu zeby oszczedzic czasu, skoro widzial ze przychodzi osoba, ktora i tak sie nie zna. A cene mogl tez powiedziec na wyrost, biorac pod uwage, ze producent moze nie dostarczac kompletu sterownikow pod XP i wtedy sprawa przestaje byc juz taka "banalna".
A co do sterownikow, to na szczescie zaczyna sie ich pojawiac troche wiecej, chyba producenci zauwazyli opor uzytkownikow przed Vista i postanowili cos zrobic.

Przechodzenie z Visty na XP jest bez sensu.
Poczytaj instrukcje, usuń ze Start-up niechciane programy
i używaj Visty.
A najrozsądniej to:
1. sprzedać HP
2. kupić MacBook i po problemach

Mógłbyś oddać system do sklepu i maja prawo zwrócić Ci za niego pieniądze, gdybyś nie zaakceptował licencji podczas instalacji systemu. Nie pamiętam już czy w preinstalowanych wersjach systemu w ogóle licencja jest pokazywana. Przed oddaniem dobrze, jeśli zrobiłbyś zdjęcie ekranu, na którym widać, że nie zgadasz się z licencją.

--
Samotność to emocjonalna trzeźwość.

Landriness srobouj z xp :D i bedzie dobrze w ostatecznosci mozna wrocic na viste,.........Linux tez jest ciekawa propozycja:D

Lomzes

Landriness przed chwila sprawdziłem ile czasu zajmuje uruchomienie u mnie komputera z Vistą i masą innych zamulaczy, które automatycznie uruchamiją się ze startem systemu. Nie mam Bóg wie jakiego sprzetu i całość jest uruchomiona po ~50 sekundach. Nie wiem czy to dużo, czy to mało przyzwyczaiłem się i jest ok.

Jeśli masz nowy laptop, nie masz różnych "zamulaczy", to uruchamianie nie powinno trwać 5 minut. Są w sieci programiki, które dodatkowo czyszczą rejestry, optymalizuja system, nawet dziewczęta je używają np. Registry Booster2, czy optymalizer SpeedUpMyPc. Bezpłatnie można je pobrać z rożnych stron.

Oczywiście nawet jeśli dziś narzekasz na Vistę, na Twoim miejscu poznałbym ją, a sama zobaczysz, że wszystko jest proste. Po co się cofać? Nie można ciągle tkwić w XP. Na początku wszystko nowe zniechęca, ale po czasie powisz, że jest dobrze.

tez mam laptopa z vista:( ale nie probuj nic z tym robic ja wgralem xp i cala noc przesiedzialem szukajac sterownikow do karty graficznej i nie znalazlem. Poszedlem z tym prolemem do serwisu i powiedzieli mi, ze jesli mam viste to juz musi tak byc bo microsoft tak broni tego systemu ze nie ma sterownikow do xp:(

Ok panowie widze ze nigdy tego nie robiliscie, w nowszych modelach z reguly mamy dyski sata lub sataII windows xp ma naprawde ograniczony dostep do nich w swoje bazie sterownikow, niby nie ma problemu mozna dograc podczas instalcji ...lecz w ktorym nowym kompie instalowan jest stacja dyskietek 3.5 cala, nastepna kwestia gdy sie z tym uporamy(nalezy sporzadzic wlasna plytke instalacyjna xp) pojawia sie problem sterownikow jakies 50% procent wspirea sterowniki do xp w modelach sprzedawanych z vista lecz niektore firmy takie jak sony np to olewaja i tu sie zaczyna prawdziwy bol trzeba szukac sterownikow firm trzecich ktore bede pasowac do naszego sprzetu ewentualnie probowac odpalic niektore sterowniki z vist (np tak jak wyzej wymieniony problem z klawiszami funkcyjnymi).

ogolnie polecam przesiadke na Ubuntu z vist szybsze ladniejsze i wiekszosc gier tez sie da odpalic

pozdrawiam

ps ostani tak zabawa z visty na xp zajela mi okolo 8 h zeby doprowadzic wszystko do stanu funkcojnalosci

Ja mam viste w HP Pavilion dv6710ea i jestem zadowolny. Przez pierwszy tydzien bylo ciezko sie w niej poruszac teraz jest juz spoko. napeno visty na xp nie zamienie. kompa mam 2 miesiace z vista.

Hmm moim zdaniem vista jest calkiem ok, osobiście mam troszke za slabego kompa na nia ( moze nie dokladnie na nia, ale znacznie by mi fps zmniejszyla) uzytkowalem ja u brata przez pare dni i jest to calkiem przyjazny system trzeba sie jedynie z nim oswoic. Co do przeinstalowania, zadne problem nawet ja to moge zrobic.

mutualizm - najpierw naucz się pisać polskie znaki na swojej klawiaturze,
a potem proponuj przeinstalowywanie z Visty na XP.
Vista jest O.K., tylko trzeba się trochę pouczyć.

zenek

mutualizm - najpierw naucz się pisać polskie znaki na swojej klawiaturze,
a potem proponuj przeinstalowywanie z Visty na XP.
Vista jest O.K., tylko trzeba się trochę pouczyć.

zenek

"Bo nie jest światło, by pod korcem stało."
Jestem przeciwny aborcji, bo jak pokazuje życie, wyskrobano nie tych, co trzeba.
"Zauważyłem, że wszyscy którzy są za aborcją, zdążyli się urodzić." - Ronald Reagan

Pierwszy problem to że HP Pavilion dv6000, posiada dysk SATA a Win XP takich sterowników nie ma i podczas instalacji nie będzie widział dysku, druga sprawa jest taka że na recovery jest strasznie dużo śmieci, zadzwoń do serwisu HP lub Microsoft i poproś o czysty system trzeba podać nr seryjny kompa i klucz Visty, dostaniesz orginalny system za jedyne 17 euro, tyle kosztuje cała operacja.

podaj dokladnie jaki masz model HP, bo DV 6000 to seria laptopów, a podrzucę Ci link do sterowników dla XP. Odczytasz to na kompa, szukaj: product name/number.

jescze jedna żecz jaka mnie zdziwiła to czas odpalania systemu piszecie że 5min, przedchwilo to sprawdziłem i do pełnego odpalenia systemu wraz z antywirysem, gg itp. itd to 67sek. komp to HP nx7400, 2 x 1024 ramu,dysk sata II 7200

VIP_1, chyba nigdy nie instalowales systemu na HP-ku, do instalacji XP z SP2 nie są potrzebne sterowniki SATA, instalowałem, wiem

ja też instalowałem i też wiem, chyba że instalowałeś na kompie który nie miał dysku sata, lub obsługa sata była wyłączona w biosie

Zalezy od dysku nawet servis pack 2 na to rady nie daje, moze jak 3 wyjdzie bedzie to rozaiazane i w tym temacie nie chodzi czy vista jest ok czy nie chodzi o kwestie wyboru..

ps brak polskich znakow na kompie z ktorego pisze takze sorry

VIP_ 1, sam sprawdz jaki mam dysk, HP Pavilion DV 9420 :))))))

to jeszcze zależy czy instalowałeś orginalny system czy z sieci

dla wszystkich posiadaczy HP szukających sterowników do:
» Microsoft Windows Vista
» Microsoft Windows Vista (64-bit)
» Microsoft Windows XP
» Microsoft Windows 2000

http://welcome.hp.com/country/us/en/support.html?pageDisplay=drivers

Oj, nie róbcie już szumu wokół tego, czy HP wykryje dysk SATA, czy nie, bo w biosie jest taka opcja, co się nazywa NATIVE SATA. Wystarczy wyłączyć i dysk wykryje.

--
Samotność to emocjonalna trzeźwość.

No niestety, ale jeden model nie wymaga dodatkowych sterownikow, a inny tak. Polecam niektorym pomeczyc sie z paroma roznymi lapkami i instalacja XP zamiast Visty, moze niektorzy zmienia zdanie co do "banalnosci" tego zadania.

ja napisałam w zaokrągleniu 5 minut sorki...
a tak w ogóle pod koniec to już zaczeliście posługiwać się dość zaawansowanym słownictwem że niewiele zrozumiałam ;)
ale ok spróbuję się przyzwyczaić jeśli jednak mi się nie uda to wrócimy do tematu :)
dziękuję wszystkim za cenne wskazówki i rady :D
i jeszcze raz podkreślam że jestem dziewczyną i byłoby mi bardzo miło gdybyście o tym pamiętali ;)

Nie zmieniaj,jak się przyzwyczaisz do visty to wtedy zobaczysz co to jest, xp się do tego nieumywa, tylko trzeba się visty pouczyć.Pozatym xp jest dobre do starszego sprz etu i programów vista ma więcej zabezpieczeń i nie wszystko w niej pójdzie ale trzeba iść z postępem.

angella

Nie słuchaj co ci ktoś klepie głupoty, sprawa jest bardzo prosta, bios przy viście faktycznie nie widzi jednego sterownika i cały pic polego na tym że trzeba wejść w biosie na ustawienie wymazać jedno polecenie i dopisać kilka wyrazów samo oczywiście sobie z tym nieporadzisz jak chcesz się dowiedzieć więcej to wskocz na jakąś stronkę komputerowców, wszystkie mają forum i się dowiesz wszystkiego po przeszukaniu tematu a podtów na ten temat jest od cholery,możesz zacząć od forum www.komputer świat.pl www.elektroda.pl w zasadzie też wszystkie listy dyskusyjne i większe fora mają dział komputery i programy, ja radz e trzymać vistę bo wsadzisz kasę i z czasem dojdziesz do wniosku że zamienił stryjek siekierkę na kijek.

angella

Wymazac jedno polecenie i dopisac kilka wyrazow w BIOS'ie?? Oo

Markac Ci wyjaśni bo wie o co chodzi, instrukcji nie pisałam i chyba mówiłam że coś takiego, ale jeżeli wiesz tak dobrze to jej pomóc w tym problemie bo mądrować to się jest bardzo łatwo,

angella

angellica - weź się do nauki, bo masz problemy z językiem polskim.

Heee.....
Vista nie jest jeszcze gotowa do użytkowania.
Za pare miesięcy, może za rok lub dwa, powinny pojawić się jakieś konkretne service packi do niej.
XP też nie był od razu gotowy. W zasadzie nadawał sie do użytkowania dopiero po pojawieniu się SP2.
To, że VISTA pojawiła się tak szybko i została rozpowszechniona przez większość producentów laptopów, ma jedynie znaczenie marketingowe. Nie jest to naturalny "postęp". Vista ma większe wymagania sprzętowe i to dzięki niej procesory, pamięci ram i karty graficzne zestarzały się tak szybko (nawet te w waszych nowiutkich HPkach i Toshibkach).
Obecne parametry standardowych notebooków nie bardzo odpowiadają Viście. Ten wielozadaniowy system sprawdza się lepiej na procesorach wielordzeniowych (i wcale nie na core2duo, tylko core2quad...).
Pod koniec roku 2008 pojawią się w sprzedaży pierwsze procesory ośmiordzeniowe, czterordzeniówki przejdą w standard i dopiero wtedy należałoby uczciwie wypuścić Vistę. Ale niestety takie jest życie w tym biznesie. Na rękę producentów jest to, że sprzedają teraz "lepsze" laptopy. Za rok będą jeszcze "lepsze", ale wtedy będzie to przyzwoita praca użytkowanika na przyzwoitej prędkości sprzęcie. Prawda jest taka, że teraz ta sprzedaż jest sztuczna, sterowana chęcią dużego zarobku (utrzymaniem ciągłości sprzedaży przez producentów sprzętu).
Chwalicie się Vistą, sformułowanie typu "nauczyć się Visty" w zasadzie mnie bawi i smuci zarazem. Sterują wami wielkie korporacje i spece od marketingu.

Windows XP nie umarł śmiercią naturalną, ale został zastrzelony w kwiecie wieku...

Co do instalacji XP na nowych laptopach.
Prawdą jest, że XP nie widzi dysków sata. Jednakże część laptopów ma opcję w BIOSie, która pozwala to ominąć.
Duża część laptopów jednak tego nie ma. Trzeba się posiłkować stacją dyskietek na USB, lub prościej, czyli... no cóż... tajemnica :].

Po instalacji systemu szukamy sterowników. No i producenci celowo nie udostępniają ich na swoich stronach. To ma jeszcze bardziej dobić XP.
W zasadzie w sieci są dostępne sterowniki pod XP (nie bezpośrednio u producenta) do wszystkich urządzeń, przeważnie za wyjątkiem przycisków multimedialnych, pilotów itp.

To tyle.
Pozdrawiam

Dzięki za zaangażowanie :)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org