poniedziałek, 02 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
monitor panoramiczny

Witam wszystkich forumowiczów!
Planuje zakup nowego monitora lcd i mam pewien dylemat: Czy lepiej kupic 19" w formacie 4:3 czy np 22" panorama.
Czy monitory panoramiczne sa wygodne w uzytkowaniu np jeśli chodzi o gry i o odpowiedni format obrazu.
Z góry dzieki za pomoc :)

całe życie z wariatami... po radosnej stronie życia

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: monitor panoramiczny

Bez zastanowienia 22". Do programowania, do filmów, do wszystkiego. Na takim ekranie mieszczą mi się 2 strony onetu jedna obok drugiej :)
Kwadrat (prawie) 4:3 to już nawet nie zgrabnie wygląda.

--
Samotność to emocjonalna trzeźwość.

Panoramiczny się nie opłaca zjechany obraz na nim jak masz rozdzielczość np:10234:768 to wszystko wygląda jak byś miał 800x600 albo gorzej i wogle źle się gra, lepsz są te standardowe 19''

22

nie rozumiem o co chdzi ci w zdaniu ,,jak masz rozdzielczość np:10234:768 to wszystko wygląda jak byś miał 800x600"

Tez tego nie rozumiem.
Do filmow to wiadomo, panoramy nic nie przebije. Wiekszosc nowych gier w tej chwili obsluguje rozdzielczosci przystosowane do panoramy, wiec tez nie ma problemu, oczywiscie trzeba sie przyzwyczaic do innego formatu obrazu - widzimy wiecej po bokach za to mniej gora/dol. Internet - tu akurat stawialbym bardziej na 4:3, bo wiekszosc stron i tak dopasowana jest do tego formatu, a w panoramie jednak zmiesci sie mniej linii w pionie, wiec mamy wiecej pustego miejsca po bokach, a mniej tresci w pionie.
Programowanie, grafika itp. tu akurat zaleznie od programu (rozmieszczenia paskow narzedziowych itd) ale panorama moze wygrac, szczegolnie zastanawiam sie przy programowaniu gdzie jednak warto widziec wiecej linii kodu (chyba zostaje kupic wiekszy panel z duza rozdzielczoscia ;) ). Ogolnie chyba jak widac coraz wiecej argumentow na korzysc panoramicznych, chociaz warto przemyslec do czego sie bedzie glownie wykorzystywac monitor.

Samson, myślę, że On sam nie wie o co chodzi. Zresztą, nie słuchaj kogoś kto pisze wogóle... :)

--

A zapomnialem dopisac najwazniejszego chyba ;) Jesli wybor ma byc miedzy tymi 2 opcjami - 19" 4:3, a 22" panorama, to 22" i tak ma w pionie wiecej pikseli niz 19" wiec chyba nie ma sie co zastanawiac, ja bym wzial 22.

Oczywiście panorama 19", a jak masz miejsce i kasę możesz i 32" :))
Dziś podstawowy standard to panorama 19", nie za duży, nie za mały, w sam raz. Oczywiście warto go kupić w sklepie internetowym, taniej od łomżyńskich sklepów. Najpopularniejsze np. na skąpcu to:
http://www.skapiec.pl/cat/12-monitory-lcd.html

Zawsze mozesz kupic panorame z pivotem. :)

R
-------------------
"Lepsze jest wrogiem dobrego"
"Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"

Dran, ja dużo programuję i okienka są w większości po bokach, np. w Visual Studio, ale jak wiadomo wszystko jest konfigurowalne i okienka dokowalne. Może mieści się mniej linii, ale za to nie ma czegoś takiego jak zawijanie wierszy. Coś za coś... Rada na to taka, kupić jeszcze większy monitor :) Tak z ciekawości, to czy monitor 22 cale panorama w pionie ma mniejszą rozdzielczość od 19 cali 4:3, że mówimy o ilości linii? Nie chce mi się przeliczać :P

--

Raver ma racje :) Chcesz oglądać stronki, przekręcasz monitor o 90 stopni i sprawa załatwiona :)

--

no wiec tak: ma do byc monitor do typowego domowego uzytku:
internet
filmy
gry
obraz z karty TV (no wlasnie - w tv wiele programow jest nadawane obecnie z czarnymi pasami u góry i u dołu wiec jesli podlacze panoramę to czy paski znikną czy staną sie jeszcze szersze bo z tego co widze to sa one dodawane juz u nadawcy a nie bezposrednio przy obecnoosci naszego tunera. Moze ktos ma w kompie karte tv i podlaczony monitor ponoramiczny?

Witam. W sobotę kupiłem monitorek 22 cale panorama hyundai na matrycy LG i jestem bardzo z niego zadowolony kontrast 5000:1 obraz czysty, wyrazny .Polecam tylko i wyłącznie taki panel Cena 849 pln.

nie kupujesz tego na rok, obecnie już i w najbliższym czasie standardem będzie panorama więc co tu się zastanawiać.

angella

Markac, a co ja napisalem? ;)

"chyba zostaje kupic wiekszy panel z duza rozdzielczoscia ;) "

Bo niestety, chcialoby sie i wierszy nie zawijac i widziec ich jak najwiecej ;)

A co do ilosci linii tez pisalem

"to 22" i tak ma w pionie wiecej pikseli niz 19" wiec chyba nie ma sie co zastanawiac, ja bym wzial 22."

Takze chyba jestesmy zgodni w tym wzgledzie ;)

Porównanie wielkości matryc: http://img213.imageshack.us/my.php?image=size1bigmi6rev2pi6.gif

Cechy rozmiarów matryc, nad którymi się zastanawiasz:

19" - proporcje 5:4 (czyli jeszcze bliższe kwadratowi niż 4:3)
1280x1024
1310720 pikseli
3932160 subpikseli
wielkość piksela - 0,294 mm

22" - proporcje 16:10 (filmy 16:9 bedą miały cienkie czarne paski u góry i dołu)
1680x1050
1764000 pikseli
5292000 subpikseli
wielkość piksela - 0,282 mm

22" jest minimalnie niższy od 19" mimi to oferuje nieco większą rozdzielczośc w pionie. Jednoczecześnie ma mniejszy rozmiar piksela przez co wszystko jest nieco mniejsze niż na 19". Z drugiej strony 22" panorama ma o 35% większą powierzchnię roboczą (biorąc pod uwagę liczbę pikseli).

Różnica w cenie wynosi obecnie ~30%, jednak jeżeli ma to być monitor do zatosowań domowych (czyli wszytkiego po trochu), to warto kupić panoramiczny.

Co do obrazu z karty TV to już zależy od oprogramowania karty. Idealnie byloby gdyby miało funkcję Pan&Scan - wtedy czarne paski zostaną obcięte a obraz wypełni cały ekran. Jeżeli masz w miarę nową kartę TV i Windows Media Center bądź Windows Vista Premium, to możesz korzystać właśnie z Media Center do oglądania TV. Możliwe również, że pilot od karty będzie współpracował z MCE, dzięki temu można dostosować obraz do monitora korzystając z pilota.

BonesOne a jaki dokladnie model zakupiles?

R
-------------------
"Lepsze jest wrogiem dobrego"
"Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"

ani 19 ani 22, kupuj 20", na 19 masz mala rozdzialke a na 20 masz taką jak na 22 czyli na 20 bedziesz mial najlepszy obraz. ja kupilem LG M208WA. super monitor

hp w2207

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org