wtorek, 03 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
windows Xp _restart kompuera

Witam

Zwracam sie do ludzi znających dobrze komputer.
Kilka razy Windows mi sie zrestartował się samoistnie ( gram ,pisze itp - jak każdy wie ) i się ładuje i nie do końca sie chce się załadowac !!
ps Jak się załaduje to momentu logo to ponownie sie uruchamia się .Co robic
Pomocy

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: windows Xp _restart kompuera

Heh Koleś Ty pisz wyraźniej bo nie wiem czy ktos coś z tego rozumie. Z Kononowiczem SIĘ kumplujesz SIĘ?

Moim niefachowym zdaniem moze to byc wina zasilacza...sprawdz na jakims innym najpiej nowym(o wiekszej mocy niz ten ktory masz obecnie).

Łomżaaaa a może byc bios????? i temperatura procesora

Proszę o pozostałych o cenne wskazówki lub porady

ARTOORO TAM TEŻ TAKI MĄDRY BYŁEŚ

Sebo19 z tego opisu tak na prawde nic nie wynika, to moze byc masa roznych rzeczy. Wiec albo popros o pomoc kogos kto sie zna i ma mozliwosci to sprawdzic (nie przez net) albo lec do serwisu jakiegos.

Przyczyna

1 Komputer się przegrzewa(najbardziej znana przyczyna) pewnie jest dużo kurzu na radiatorach (procesor,karta graficzna).Zdejmij obudowę i wyczyść
2 Masz jakiegoś wirusa i on restartuje ci komputer zeskanuj go programem antywirusowym
3Moze to wina zasilacza ale w to wątpię i on odpowiada za restart kompa najlepiej w tym wypadku podmienić na drugi

nie będę tworzył nowego tematu i zadam także pytanie w sprawie trochę innej od poprzedniej. Dlaczego po uruchomieniu sprzętu (system WindowsXP), wiesza mi się komputer, czasami kilkakrotnie. Po kilku takich ręcznych restartach w końcu udaje mi się "wygrać walkę". Co może być przyczyną? Co oprócz dysku twardego mogłoby być powodem zawiechy?

jestem ... sobie

Chlopaki, naprawde zadajecie pytania, na ktore jest kilka roznych odpowiedzi i wszystkie moga byc rownie dobrze prawdziwe

- wirusy itp. uszkodzenia systemu
- bledy dysku twardego
- bledy pamieci
- zasilacz
- przegrzewanie
- uszkodzona plyta glowna

To najczestsze mozliwosci i nie jedyne. Wiec nie wiem, czy to Wam jakos pomoze...

albo zasilacz albo wiatraczek zobacz czy obraca sie rozkrec obudowe moze sie obracac ale musis wykrecic ten glowny i pod niego posamrowac taka masc mozesz ja dostac w kazdym sklepie komputerowym

jezeli wyskakuje przed restartem niebieski ekran to jest wina sterownikow

No coz, moge chyba tylko zazdroscic tym co potrafia przez internet podac jednoznaczna przyczyne awarii ;)

Coz... mysle ze nie chodzi o bledy systemu lub uszkodzony dysk gdyz nie wyswietlaja sie zadne komunikaty. Jesli podzespoly plyty sa uszkodzone (nie dzialaja) to najczesciej wydaje ona odpowiednie dzwieki(w postaci ilosci 'pikniec')...

Lomżaaaa komunikaty sie wyswietlaja jak sa w stanie, a dysk moze miec np. uszkodzone sektory w miejscach waznych dla systemu co powoduje jego wadliwe dzialanie i z czasem totalne wylozenie. Podobnie moga rozlozyc system jakies wirusy itp. rzeczy. A plyta owszem daje sygnaly, jesli jest juz powaznie uszkodzona, ale moga to byc drobniejsze usterki i wtedy sa takie wlasnie objawy jak restarty itd. Takze ja bez obejrzenia i testow to bym zadnej mozliwosci nie wykluczal.

Mysle ze gdyby chodzlo o dysk (sectory) to jednak bylby komunikat o brakujacych plikach. Osobiscie uwazam ze to hardware (zasilacz,ewentualnie plyta)
W kazdym badz razie zycze powodzenia przy rozwiazaniu tego problemu.
pozdrawiam

Zalezy o czyim problemie piszemy :) Jak chodzi o Bear, to jesli mam juz strzelac obstawialbym glownie plyte, ewentualnie zasilacz. A jak chodzi o Sebo, to u niego ewidentnie w tej chwili wylozyl sie system, a zgadnac co bylo tego przyczyna to juz gorzej, bo tutaj moglo zawiesc wiecej rzeczy. Moze zasilacz, plyta, a moze co innego, dysk i pamieci na pewno bym przetestowal dla pewnosci.

Hm...zasilacz i wiatraczek niedawno wymieniałem. To prawdopodobnie odpada, ale mógłbym "posmarować" wiatraczek pod spodem. Dysk też już w tamto lato zanosiłem i facet, który zajmuje się naprawą sprzętu komputerowego, zrobił taką sztuczkę:a mianowicie ukrył te sektory które mogłyby odpowiadać za zawiechy. No cóż - problem był i jest nadal. Jeszcze kwestia płyty głównej i pamięci nie została roZwiązana. Czasami, ale bardzo rzadko, zielona lampka od zasilania miga dość szybko. Wówczas nie mogę uruchomić kompa. Dopiero po 10 sekundowym odłączeniu z gniazdka i ponownym załączeniu wszystko wraca do normy. Dzięki chłopaki za wasze odpowiedzi ale niestety ten prtoblem jeszcze trwa....

jestem ... sobie

Z czyms podobny spotkałem się u siebie i okazało się że poszła pamięć.

zasilacz, plyta glowna...roznie

ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!

Pytanie analogiczne do:

"Pomocy, komputer mi sie zepsul, co sie moglo stac?"

-.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)

dokladnie:)

ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!

Moim zdaniem chodzi tutaj o Sektor rozruchowy systemu. Uszkodzenie jego powoduje że system nie może się uruchomić do końca.
Uruchom komputer z płyty XP w pierwszym menu naciśnij R wybierz swoją instalacje Windows a następnie wbijaj komendy
CHKDSK /p lub q :( nie pamiętam
Fixboot
Fixmbr

Zatwierdź że chcesz zapisać i tyle. Powinno pomóc jeśli nie to Partycja systemowa jest uszkodzona, lub Pamięć dysk lub zasilacz jest do wymiany.

heh.lepiej dopytać się tu wykorzystując trochę swojego czasu niż iść do sklepu i zabulić 50 dych za samo sprawdzenie sprzętu specjalnymi programami ( no, umiejętność odgadnięcia usterki też jest w cenie) :P

jestem ... sobie

Oj ta usługa kosztuje 30zł.

Wiesz, tak naprawde jesli nie wiesz jak sie do tego zabrac, to pewnie i odpowiedzi tu niewiele pomoga... Co z tego, ze napiszemy, ze to moze byc problem z plyta, czy czyms innym, jesli nie bedziesz tego mogl sam zdiagnozowac? Zreszta juz pisalem, ze diagnozowanie przez internet na podstawie czesciowego opisu, to jak wrozenie z fusow niestety.

Pablo21, czy to wiążę sie z utratą danych na jakiejś partycji, m.in. systemowej??

jestem ... sobie

sluchaj tutaj glupot a rozjebiesz kompa do konca. pobierz odpowiedni program do sprawdzania zasobow. przypuszczam ze jesli system jest dobry to poszla kosc ram lub procesor niema dobrego chlodzenia i przydalby sie dodatkowy wiatraczek.mialem dokladnie to samo

zycie

tzw "pierwsze R" nie usunie Tobie żadnych danych więc jest to bezpieczna operacja, jeżeli to nie pomoże również możesz użyć przywrócenia systemu drugim "R" klikasz enter w menu płyty XP następnie F8 następnie powinno Tobie znaleść instalację systemu i wybierz opcję "R". Pamiętaj aby do tego sposobu wkładać odpowiednią płytkę XP to znaczy gdy masz HomeEd To koniecznie XP HE professional nie znajdzie Tobie systemu. Jeśli z jakiegoś powodu nie wykryje tobie systemu a dysk C będzie miał system plików "nieznane" to zostaje Format no i ewentualnie Easy Recorvery jakieś ;p
Sprawdź najpierw system, następnie jak masz parę kości pamięci spróbuj uruchomić komputer na jednej z nich.

Sorry, ale co ma naprawianie systemu, do problemow z uruchomieniem sie sprzetu? Jesli sa problemy ze startem kompa, to biorac pod uwage, ze zasilacz byl zmieniony, obstawiam plyte, czy cos podobnego. I lepiej to zaniesc do serwisu, bo jak ja calkiem szlag trafi, to moze przy okazji poleciec pare innych rzeczy i naprawa bedzie kosztowac "nieco" wiecej.

Gans, a kompa to on najszybciej rozjebie przez porady typu wiem bo "mialem to samo". Skoro komp mu sie nie uruchamia na poczatku, a pozniej rusza, to w przypadku grzania sie procka byloby chyba odwrotnie, nie sadzisz? Bedzie tak grzebal i grzebal, a w tym czasie cos pieprznie i bedzie po zabawie.
Ja od poczatku radze zaniesc do serwisu albo dac komus znajomemu, kto sie naprawde zna na diagnostyce kompa. Jak sie okaze, ze to jakis drobiazg to wyda te 50zl powiedzmy, ale jak bedzie cos powaznego to moze sobie oszczedzic pare stowek wywalonych w bloto..

już wykonałem operację "R", i w dalszym ciągu ten sam problem...nie wiem dlaczego ale od kilku dni liczba zawiech zmniejszyła się o dziwo do jednego! a wcześniej po kilka razy. jak znajde czas to spróbuje jeszcze odłaczyc jedna kostke pamieci potem druga i zobaczymy co z tego wyjdzie

jestem ... sobie

Tak zapytam, ile lat ma Twoj komputer? Chyba na darmo to pisze, bo widze ze koniecznie chcesz naprawic domowym sposobem. Ale masz szanse, ze zwlekajac zamiast naprawy za kilkadziesiat zl zafundujesz sobie wymiane plyty albo kompa przy odrobinie pecha. Ja na 80% obstawiam awarie plyty, z tego co do tej pory napisales i jesli mam racje to spalenie sprzetu jest tylko kwestia czasu. Wiec jesli juz koniecznie chcesz eksperymentowac, to radze sie pospieszyc, chyba ze spisujesz juz sprzet na straty i nie bedzie Ci go szkoda.

Być może to co napisałes zawiera ziarno prawdy:) Mam kompa pd...6 lat i od tamtej pory jest w stanie oryginalnym tylko płyta główna, procek i ....to chyba tyle. W tygodniu przemyslę sprawę:) ... widzę że chcesz mi pomóc więc dzięki

jestem ... sobie

Bear chce Ci pomoc, bo inaczej bym sie nie produkowal ;) To jest moj zawod, wiec moge miec racje przy odrobinie szczescia ;) Skoro plyta ma 6 lat to tym bardziej mnie utwierdza, ze tak moze byc, jesli na plycie leca Ci kondensatory, a objawy moga na to wskazywac, to mozesz sie niezbyt dlugo nacieszyc ta pozorna poprawa. A czym szybciej to naprawisz, tym mniej wydasz pieniedzy. Ja bym chyba wolal wydac te pare zl, chocby po to zeby sie dowiedziec, ze to jednak co innego, niz miec calosc do wymiany. Komp stary to stary, ale chyba jednak szkoda ;)

jestem zadowolony z naprawy. miejmy nadzieję że ten komputer jeszcze dużo wytrzyma szczególnie gdy komp jest włączany prawie codziennie :>

jestem ... sobie

I co bylo powodem awarii?

okazało się że drobne usterki a raczej brakowało mu konserwacji i przeglądu (jak z autem :D ) : czyszczenie, test pamięci, smarowanie procka (chyba w celu chłodzenia?) i wymiana taśmy do dysku :)

jestem ... sobie

No to sie szczesliwie skonczylo ;)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org