Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
ogrzewanie |
mam pytanie chodzi mi o o ogrzewnie mieszkania, konkretnie kiedy sa rozliczenia (za jaki okres za 6miesiecy czy za rok np od stycznia do stycznia)?? i ile mniej wiecej wynosi koszt ogrzewania mieszkania 3-pokojowego ??? proszę o udzielenie odpowiedzi i dziękuję za pomoc
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: ogrzewanie |
Rozliczenie dotyczy okresu jednego roku. Podzielniki odczytywane są chyba w maju a rozliczenia w październiku. Za mieszkanie 42,7 m2 przedpłata wynosi (w moim konkretnym przypadku) 1112,88. Koszt zużycia 546,81. Dostałam zwrotu 566,07 :) Specjalnie nie oszczędzałam. Mam nowe okienka więc w dzień zakręcałam grzejniczki w jednym pokoju. Ale na takie wyliczenie wpływa wiele czynników. W łazience mam spory kaloryfer ale bez podzielnika więc całą zimę jest odkręcony. Mieszkam w miarę nowym bloku. Nie zdarzyło mi się marznąć;)
|
|
Acha, okres rozliczeniowy jest od 1.10 do 30.09
|
|
dziękuje bardzo :) Gabi25 chodzi o to ze chyba babka od ktorej wynajmowałam mieszkanie w tamtym roku chce mnie nieżle ociąć :/ ale nie jestem tego pewna wiec szukam tutaj pomocy. Przedstawie moja sytuacje wynajmowalam mieszkanie od pazdziernika do maja wlącznie ( w czerwcu juz nie) mieszkanie o powierzchni ok 42-48m kw.(nie pamiętam dokładnie, były 2 pokoje i salon z kuchnia, w łazience był duży grzejnik ( bez podzielnika, wiec ogrzewał mieszkanie cały czas) w pozostałych pokojach były grzejniki ( w sumie 3) na których znajdowały sie podzielniki czynsz za pazdziernik listopad i grudzien wynosil ok 250 zl, styczen,II,III,IV i maj ok200zl .... w moim przypadku to na ogrzewaniu zajebi..scie oszczedzalismy wsumie w moim pokoju grzejnik byl odkrecany bardzo zadko podobnie w drugim pokoju jedynie w salonie byl troche czesciej (tylko ze na weekendy swieta(ok 1,5tygodnia) i sesje(3tygodnie)poczatek lutego wszystkie grzejniki byly zakrecane ..... czy to mozliwe zeby teraz po ponad pol roku jak tam juz nie mieszkam(od sierpnia mieszka tam inna rodzina) babka żądała dopłaty za ogrzewanie w wysokosci ok 550 zl??????
|
|
to raczej nie mozliwe zeby byla taka doplata, a widzialas rozliczenie podzielników?
|
|
Wyciac cie chce ****** i tyle, u mnie zawsze w calym mieszkaniu 52m kw kalofyrery odkrecone sa na fula oprocz kuchni i zawsze ale to zawsze sa zwroty, wiec watpie,ze przy twoim oszczedzaniu jest jakas doplata, nie daj sie i tyle
|
|
Jeśli masz umowę ale sądzę, że nie, można spróbować w spółdzielni się dowiedzieć. I nie sądzę abyś musiała dopłacać. Te 550 zł to chyba zwrot;) Dodam, że mam 2 małych dzieci więc sama wiesz, że nie można doprowadzić żeby dzieci marzły:D Jeśli to kobieta domaga się dopłaty to powiedz że dopłacisz jak zobaczysz rozliczenie. Jeśli nie pokarze, zakładając że nie masz umowy, może cię pocałować w 4 litery a ty się na nią wypnij i tyle. Nic ci nie zrobi. Powodzonka życzę :-*
|
|
A można się dowiedzieć, jakie to studia kończyłaś, że piszesz "zadko" przez ż? Może liczyć też nie potrafisz i babka próbuje to wykorzystać... -- Samotność to emocjonalna trzeźwość.
|
|
Dziękuję wszystkim za opinię :) bardzo mi pomogliście, też tak uważam decyzję podjełam już wcześniej,że jej nie zapłacę:)a ona może się piep...rzyć bo umowy nie miałyśmy i tak to chamka, i stara cwaniara już nie raz chciała nas wyciąć... jeśli okaże się, że to zwrot to wtedy dam jej popalić :] w tym roku mam lepsze mieszkanie, za lepszą cenę, a w dodatku właścicielka jest naprawdę równą babką :) p.s.rozliczenia nie widziałam, ale jeśli chciałaby się domagać kasy to musi mi to przedstawić na papierze. dzięki trzymanie się tematu i za brak rad typu "wpisz w google"..oprócz jednej osoby ... do markac: nie "kończyłaś" bo studiuję. Staram się pisać poprawnie gramatycznie i ortograficznie, ale nie zawsze to wychodzi. Po drugie błąd był nie zamierzony... szybko pisałam, więc mogłam pominąć "r". Po trzecie nie wiem czy Ty skończyłeś studia ( być może polonistykę lub filologię polską) dlatego szukasz błędów??? Jeśli nie skończyłeś to uwierz na słowo na wykładach trzeba bardzo, ale to bardzo szybko pisać, dlatego też raczej nikt nie przykłada większej uwagi do staranności pisma, a tym bardziej do ortografii. Po czwarte źle dobrałeś słowa ( nie "kończyłaś" tylko skończyłaś"). Wykształceni ludzie nie zaczynają zdania od "a". Odnośnie Twojego pytania studiuję na Akademii Medycznej. Dziękuję za uwagę
|
|
Katarzyno, wykształceni ludzie zaczynają też zdanie z dużej litery... :) Wracając do tematu, mówiąc potocznie, olej babę :) -- Samotność to emocjonalna trzeźwość.
|
|
Wszystko możliwe. Wiem że w Sp-lni Jedność rozliczenie dają później i tam są większe niedopłaty (pobierają mniej przedpłaty). Wystarczy poprosić właścicielkę żeby przedstawiła Ci to rozliczenie. Tak się składa, że przez okres grzewczy Ty mieszkałaś. Niedopłata lub nadpłata dotyczy Ciebie. Pozdrawiam
|
|
Markac, :) dostosuję się do Twoich rad zarówno do 1 (dużych liter), jak i do drugiej:) ...pozdrówki Barbra, mieszkałam przez okres grzewczy, ale z tego co ona mówiłam to rok wcześniej płaciła taki sam czynsz i zużycie ogrzewania można porównać do mojego zużycia(właściciel mieszkania przebywał za granicą i wrócił na święta, ok 1 miesiąca przebywał w mieszkaniu i nie oszczędzał na grzaniu) a mimo to dostał na koniec roku ok 500 zł zwrotu... nam zmniejszyli czynsz od stycznia o 50zł (jeśli nawet te 50zł z każdego miesiąca dotyczy samego ogrzewania) to wychodzi, że zapłaciliśmy 250 zł( 50zł*5) mniej co daje nam i tak 250 zwrotu, a nie 550zł dopłaty.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |