Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
proszę o pomoc;) |
Interesują mnie tylko poważne odpowiedzi. Mam problem z zadaniem z fizyki Proszę o pomoc. Ciało o masie 0,2 kg, rzucone pionowo do góry, spadło na powierzchnię Ziemi po upływie czasu 4 sekund. Jaką energie kinetyczną miało to ciało w momencie wyrzutu? Z jaką prędkością wyrzucono to ciało? Oporu powietrza nie bierzemy pod uwagę. z góry dziękuję;););)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: proszę o pomoc;) |
wzorów nie masz?
|
|
Koleżanka sie uczy pewnie w PG1. Pani Wach zadała mi dzisiaj również te zadanie. Nie wiem jak rozwiązać całe zadanie, ale wiem, że te 4 sekundy trzeba podzielic na 2. Trzeba chyba też wykorzystać wzór na prędkość czy przyspieszenie.
|
|
najpierw prędkość V=gt, V=10*2=20m/sek energia E=mV2/2 (tzn. "m razy V do kwadratu przez dwa) = 0,2*400/2=40J PG1... pierwsza klasa? w gimnazjum praktycznie fizyki nie ma :) utworzenie gimnazjum to był zły pomysł... ---------------------------------------------------------------------------------------- "Ludzie dobrze wychowani unikają mówienia oczywistości." (Sławomir Mrożek)
|
|
Piecia1990 dzięki za pomoc.Druga klasa;)
|
|
Ja również dziękuję :D
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |