niedziela, 03 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Rondo przy Stokrotce

Chciałbym, aby ktoś odpowiedzialny za organizację ruchu w mieście Łomża przyjrzał się problemom, które opiszę poniżej, a dotyczącym ronda przy Stokrotce:

1/ wjazd w ulicę Ks. Janusza - gdy ktoś jedzie od Ronda Solidarności.
W tym przypadku nie ma problemu ze skrętem na parking przy Stokrotce, ale ze zmianą pasa ruchu z prawego na lewy (żeby kontynuować jazdę Ks. Janusza w kierunku Rycerskiej) problem już jest !!!!. Jaki? O tym za chwilę.

2/ wjazd w ulicę Ks. Janusza - gdy ktoś objeżdża rondo przy Stokrotce (jadąc np. od Sikorskiego).
W tym przypadku nie ma problemu jazdą ulicą Ks. Janusza w kierunku Rycerskiej, ale ze skrętem na parking przy Stokrotce (do czego potrzebna jest zmiana pasa z lewego na prawy) problem już jest.

Wspomniane pasy oddzielone są od siebie linią ciągłą. Ale to najmniejszy problem. Należałoby raczej zadać pytanie: „skąd pomysł na dwa pasy???” Konstrukcja moim zdaniem wyjątkowo kolizyjna. Czegoś takiego nie ma na żadnym innym znanym mi rondzie (i to nie tylko łomżyńskim).

Ronda w Łomży – TAK, ale z głową (bez urazy)!!!

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Rondo przy Stokrotce

Konstrukcja moze i kolizyjna,ale przeciez mozna sobie poradzic prawda?ja nie mam problemu..

problem był juz poruszany w temacie "Jak mam jezdzic". Niestety krisk ma racje. Jezdze tedy codziennie nawet kilka razy i widze ze kierowcy maja z tym problem. Bo ze strzałki w prawo jak i zjezdzajac z ronda mozna jechac w strone blokow a gdy dochodzi ktos kto chce z lewego wjechac do Stokrotki jest problem. Oczywiscie maly problem bo kierowcy jakos sobie radza.

Przy okazji jesli jestesmy przy tematach ktore dotycza kierowcow chce was zapytac o inne "skrzyzowanie". Chodzi mi o wjazd na Alei Legionow do Avansa, Farmala. Czy moge wjezdzac z Legionow czy nie ? Jesli NIE to czy podobna sytuacja jest przy wjezdzie do Media Expert ? Tam jezdza tak wszyscy.

krisk chlopaku widac ze malo jezdzisz skoro nie widziales takiego ronda, ale masz racje ze w tym przypadku to jest troszke uciazliwe, takie rozwiazanie ronda jest dobre w przypadku kiedy krzyzuja sie dwie ulice o duzym natezeniu ruchu i tuz za skrzyzowaniem nie ma zadnych zjazdow i jest odpowiednio dlugi pas na wlaczenie sie do ruchu, wiekszosc skrzyzowan w skandynawii i nie tylko jest tak wlasnie rozwiazana
pozdro!!

Prawoskręt na rondzie jest robiony tam gdzie występuje duży ruch z jednego wjazdu w najblizszy zjazd. Niedawno zjeżdżałem do stokrotki tym zjazdem ale nie pamiętam dobrze czy ten pas ciągnie się dalej czy tylko prowadzi do zjazdu do stokrotki? Jeśli do zjazdu to w ulicę należy zjeżdżać z ronda. Bo przy wjeździe na parking stokrotki są strzałki kierunkowe, i nie można pojechać w lewo. Można za to zjechać z lewego do stroktoki.

Krisk masz rację , ale kiedy u nas cos było dobrze, zawsze jak nie brakuje kasy, to rozumu, jak nie rozumu to miejsca - zawsze czegos .:))))))
Akurat to , ze ludzie sobie jakoś radzą nie jest tłumaczeniem, dla architeków , planistów i wykonawców . Bo ludzie i bez dróg sobie będą radzic - taka natura ludzka.
Tylko jak juz cos robią, to niech zrobią tak, aby nie było nawet "małych" kłopotów, czy wrecz malutkiego tyci , tyci zakłopotania.

" Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

A tak co nie którzy mądra liści na mnie jechali że nie umiem jeździć, bo jak jakiś mądrala jeździ tylko do stokrotki raz na tydzień to będzie jechał 5 na godzinę dojedzie, ale jak ktoś musi tamtędy jeździć 6 razy dziennie z różnych stron to naprawdę te rondo jest głupie na chol... e komuś te dwa wjazdy w Księcia ludzie naprawdę mają problem.

Pozdrawiam

http://www.v10.pl/prawo/Znaki,drogowe,poziome,121.html

A to link dla wszystkich, którzy jak ja mieli wątpliwości dotyczące skrzyżowania ulic Sikorskiego i Al. Legionów (przy dworcu autobusowym) jeżeli potrafię czytac ze zrozumieniem, to jadąc Sikorskiego od rzeki można zawracać na tym sktzyżowaniu.
Policja jednak wlepia mandaty, a instruktorzy jazdy nie potrafia powiedzieć dlaczego, ale nie pozwalają tam zawracać:)

wg mnie to skret w prawo powinien byc tylko i wylacznie do stokrotki a na ksiecia janusza powinno sie zjezdzac z ronda i ewentualnie do stokrotki

Halo "beerFun"

miałeś chyba na myśli C-4 http://www.v10.pl/prawo/Znaki,drogowe,nakazu,117.html

i S-3
http://www.v10.pl/prawo/Sygnaly,swietlne,115.html

krisk nie maiłam na myśli tego znaku z tego to powodu, iż na wspomnianym przeze mnie skrzyżowaniu jest znak ale kwadratowy tzn. powtórzenie znaku poziomego na znaku pionowym:)

ci co mają jakiś problem z tym rondem to jakieś totalne popaprańce i nieudacznicy. Takie typy z takimi problemami to zostawiają samochód na zjeździe jak do Łomży przyjeżdżają, no ale tutejsi to może autobusy, to będzie wyjście...

o troll się odezwał

janie serce tym razem niewytrzymalem,,, masz jednak w sobie to coś.......czy jesteś z tej rodziny kaczyńskich?????

odnośnie skrzyżowania przy PKS

sa tam sygnalizatory S-3 tak zwane kierunkowe czyli można jechać tylko tam gdzie wskazuje strzałka

tzn:
- jeśli jest strzałka tylko w lewo to można jechać tylko w lewo, a nie można zawracać, a sygnalizator wygląda tak http://img.interia.pl/_img/motoryzacja/nimg/moto621147.jpg

- a zawracać można na sygnalizatorze S-3 jak jest strzałka w dół dodatkowo na przykład w takim połączeniu
http://gazdodechy.pl/wp-content/uploads/s3b.jpg

jednocześnie sygnalizator taki S-3 informuje nas że jeśli jedziemy w kierunku wskazanym na strzałce to nie występuje kolizja z żadnym uczestnikiem ruchu i pieszymi

prawoskret jest wylacznie do wjazdu na stokrotke, a jesli chcesz wjezdzac na Ks. Januszo to to wjezdzasz na rondo i z ronda nie ma zadnego problemu aby skrecic w w/w ulice

Chyba bubel w opisach. Ktoś przy ustlaniu zasad popełnił błąd a policja to wykorzystuje. Zgoda ,że na jezdni pozioma strzałka w lewo zezwala także na zawracanie, ale przy obecności sygnalizatora S-3 już nie. Jednak w opisie sygnalizatora takiego zakazu niema. A nie można mówić o nakazie bo to nie znak nakazu tylko sygnalizator otwartego i zamkniętego przejazdu. I mamy taką sytuację, że jest zakaz przy działajacej sygnalizacji i brak zakazu przy np. zepsutej czsowo. Według mnie takie miejsca jeśli koniecznie muszą być wyłączone z zawracania powinny być dodatkowo oznaczane znakiem zakazu zawracania. Bo w opisywanym miejscu nie widze potrzeby zakzu. I tak zawracający nie koliduje w tym momencie z nikim.

Nie rozumiem zażaleń na rondo, jeżeli stokrotka sponsorowała częściowo rondo miała prawo zażyczyć sobie wyłączności na pas od ronda solidarnośći. Takie są fakty i tak zostało to rondo zaprojektowane. Jedziesz w Ks. Janusza od ronda dużego? proszę, ale wjeżdżasz na małe rondo.

http://www.youtube.com/watch?v=s8hSBU7qz6g

rondo Stokrotka to gniot inżynieri ruchu drogowego o czym pisałam w poście cała prawda o łomżyńskich rondach Jaś -gówno to ktos z ratusza co za wszelka cene chce wszystkich zakrzyczeć i udowodnic ,że jest dobrze.

Nasza

megan to twoim zdaniem aby od duzego ronda wjechac w ks janusza w strone blokow nalezy najpierw wjechac na małe rondo ? Ja jestem troszke innego zdania. Owszem mozna jechac jak piszesz ale "ze strzałki w prawo" tez mozna jechac w strone blokow. Przeciez nie ma tam zadnego nakazu skretu w prawo. I w tym miejscu jest problem. Bo ja chce "ze strzałki" jechac prosto a po lewej stronie mam takich co chca wjechac do stokrotki i skrecaja w prawo.

Tak właśnie uważam, że zjeżdżając do Ks. Janusza masz wjechać na małe rondo i .

BSN zgadzam się z Tobą:) więc możemy uznać iż można zawracać na tym skrzyżowaniu (właśnie chodzi o to , że w opisie sygnalizatora s -3 nie ma mowy o zakazie zawracania)

Szczerze powiem że zawracałem. Zawsze jadąc od W Polskiego do 4plus. Jedynym zakazem może być opis strzłaki znajdujacej się na pasie. Ale o ile dobrze pamietam sygnalizacja jest w pierwszej kolejności przed znakami poziomymi.

A jakie jest wasze zdanie ? Megan uwaza ze jadac od duzego ronda w ks janusza musze najpierw wjechac na małe rondo a nastepnie w ks janusza. Moim zdaniem mozna jezdzic tak ale mozna jechac tez przez "strzałke".

wg mnie zdecydowanie należy wjechac na małe rondo a następnie w Ks. Janusza. Unikniemy wtedy kolizji:)

Niech napiszą pod znakiem skrętu w prawo Wjazd do Stokrotki i problem będzie rozwiązany. A ci którzy jadą prosto w Księcia będą zjeżdżać z ronda i po problemie.

Zurciu, mam pomysł, wjedź w Ks. Janusza z lewgo pasa, podstaw się komuś i będziesz miał jasność.

megan ja codziennie jezdze tamtedy z nadzieja ze ktos mnie trafi :) ludzie sie tam czasami zatrzymuja na srodku skrzyzowania i dumaja kto jedzie pierwszy :) Ale dalej jestem zdania ze ze "strzałki" mozna jechac w ks janusza. Poczytajcie temat "Jak mam jezdzic"

Watpliwości swoje rozwiej zatrzymując radiowóz, ale jak sądzę oni mogą mieć też problem !!! Podstaw się zatem rozsądnie klepanie autka jest drogie.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org