Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Matura z Polaka łatwa czy trudna.. |
Tematy z języka polskiego w województwie podlaskim! 1.“ Gdziekolwiek się jest, byle się było człowiekiem, dźwiga sie razem ze wszystkimi losy świata” - tak powiedziała Maria Dąbrowska. Rozważania o istocie prawdziwego człowieczeństwa w kontekście słów pisarki, trzech wybranych utworów literackich i własnych refleksji. 2. Różne sposoby pisania o czasach nieludzkich. Zaprezentuj trzy utwory konfrontując ich kształt literacki oraz wizję świata i człowieka. 3. Analiza tekstu Wernera pod tytułem “ Obraz Polaka, a może i człowieka w kinie polskim lat 90- tych” i pisanie własnego tekstu na jeden z podanych tematów. 4. Analiza porównawcza sonetu Adama Mickiewicza “ Ajudah” i wiersza Jarosława Marka Rynkiewicza “ Ogród w Milanówku, poezja brzóz i kotów” lub analiza i interpretacja wiersza Jarosława Marka Rynkiewicza “ Ogród w Milanówku, poezja brzóz i kotów”. ----------------------------------------- Żródło www.radionadzieja.pl
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Matura z Polaka łatwa czy trudna.. |
Województwo wielkopolskie: 1. "To nie autor, lecz czytelnik, nadaje lekturze jakieś znaczenie, otwiera przestrzenie... (G.Leszczyński). Skomentuj słowa współczesnego krytyka, przywołując lektury szkolne i książki czytane z własnego wyboru. 2. Jakie wartości polskiej literatury ostaną się na zawsze - niezależnie od gustów, mód i zmieniającej się koniunktury politycznej? Omów problem, analizując wybrane utwory. 3. Szlachetny - występny - okaleczony... Jaki obraz człowieka odnajdujesz w literaturze powojennej XX wieku? Rozważ problem, odwołując się do różnych problemów literackich. Interpretacja tekstów: 4a. Zbigniew Herbert: "Dom" Józef Baran: "Apokalipsa domowa" 4b. Adam Mickiewicz "Dziady część III" (fragment) Województwo pomorskie: 1. "Stara, szanowana, pyłem siwa księga (...) najmniejszy jej szczątek wart miejsca w świętej skarbnicy pamiątek". (W. Gomulicki). Utwory literackie, które moim zdaniem należy ocalić od zapomnienia. 2. Obrazy polskiej społeczności wielonarodowej i wielowyznaniowej w wybranych utworach literackich. 3. "Mądrzeję razem z moimi bohaterami" - uczę się życia, czytając. 4. Zanalizuj i zinterpretuj: - albo wiersz Władysława Broniewskiego "Łódź", - albo fragment powieści Władysława Reymonta "Ziemia obiecana". Województwo świętokrzyskie: 1. "Gorzki to chleb jest polskość" (Cyprian Norwid). Czy podzielasz zdanie poety, rozważ tezę i wyraź swój sąd odwołując się do wybranych utworów literackich. 2. Błądzić jest rzeczą ludzką. Przedstaw niewłaściwe decyzje, mylne kroki lub myśli wybranych bohaterów literackich oraz skomentuj efekty ich doświadczeń. 3. Każdy człowiek przeżywa chwile refleksji nad sensem egzystencji. Zaprezentuj te dzieła literackie (filmowe, muzyczne), które napełniły cię optymizmem, wiarą w człowieka i w wartość jego działania. 4. Zinterpretuj wiersz "Krótkie życie naszych przodków" Wisławy Szymborskiej zwracając uwagę na refleksje dotyczące sytuacji człowieka w świecie. Województwo łódzkie: 1. "Kochać i tracić, pragnąć i żałować" (Leopold Staff). Twoje rozważania o literackich obrazach pożegnań i rozstań na podstawie utworów wybranych epok. 2. Poświęcenie, ofiarność, rozwaga, brawura... Przedstaw swoje refleksje na temat postaw młodych ludzi wobec sytuacji zagrożenia ojczyzny. Odwołaj się do wybranych utworów literackich. 3. Bohater tragiczny. Na podstawie wybranych tekstów rozważ przyczyny i różne postaci tragizmu bohaterów literackich. 4. Zinterpretuj wiersz Ewy Lipskiej "Stół rodzinny". Zwróć szczególną uwagę na funkcję, jaką pełni w utworze motyw rodzinnego stołu. Województwo lubuskie: W pierwszym temacie maturzyści musieli rozwinąć myśl mówiącą, że "to nie autor lecz czytelnik nadaje lekturze jakieś znaczenie i otwiera jej przestrzenie". Drugi temat kazał opisać "jakie wartości polskiej literatury ostaną się na zawsze". W trzecim z kolei podnoszono kwestię obrazu człowieka w literaturze XX wieku - "szlachetny czy okaleczony"? Na takie pytanie musieli odpowiedzieć maturzyści, którzy zdecydowali się napisać wypracowanie na ten właśnie temat. Województwo podkarpackie: 1. "Podwaja swoje życie, kto przeszłość rozważa" (W. Syrokomla). Przedstaw, jaką funkcję pełnią wspomnienia w różnych utworach literackich. 2. Miłość, nienawiść, zazdrość, gniew... Zaprezentuj bohaterów literackich, którzy znaleźli się we władzy namiętności. 3. Albert Camus twierdził, że pisarz współczesny powinien przemawiać "w imieniu tych wszystkich, którzy cierpią". Wykorzystując utwory literatury polskiej i obcej XX wieku, rozważ, w jaki sposób pisarze realizowali to przesłanie. 4. Wiersz Wisławy Szymborskiej "Zamiast felietonu" odczytaj jako refleksję na temat iluzoryczności świata kreowanego przez współczesne media.
|
|
Tematy z języka polskiego w województwie mazowieckim! 1.Czy zgadzasz się ze stwierdzeniem, że twórców, którzy dają ludziom chwilę radości, powinno się ocenić wyżej niż tych, którzy każą im płakać? Swój pogląd uzasadnił, odwołując się do wybranych tekstów literackich i dzieł filmowych. 2.“Uciekłszy kiedyś, jeszcze w dzieciństwie, wyemigrowawszy w duchu nad Morze Śródziemne, rychło spostrzegłem, że uciekłem nie od Polski, lecz wgłąb Polski”. Skomentuj słowa Zygmunta Kubiaka, analizując związki literatury polskiej wybranego okresu z tradycjami kultury śródziemnomorskiej. Odwołaj się do kilku utworów literackich. 3.“Materia i wyobraźnia” Sprawdzian z rozumienia czytanego tekstu i tworzenia własnego. (Abiturient, wybierając ten temat, musi opracować obie jego częsci). 4.Dokonaj interpretacji wiersza Haliny Poświatowskiej, odpowiadając na pytanie, czy utwór ten można uznać za refleksję nad sensem twórczości poetyckiej.
|
|
Tematy z języka polskiego w woj. podlaskim: 1. Motyw murzyna w literaturze staropolskiej. 2. Analiza i interpretacja tekstu jednego z wybranych utworów zespołu muzycznego "Ich troje". 3. Andrzej Lepper - romantyk czy pozytywista? Uzasadnij swój wybór z wykorzystaniem "Chłopów" Reymonta. 4. "Wszystkie dzieci nasze są" - Majka Jezowska. Twój pogląd na sprawy antykoncepcji i demograficznego boom´u. 5. "Mydło lubi zabawę..." - Twoje przemyślenia na temat homoseksualizmu w literaturze polskiej i światowej. 6. "A ona najebana tańczyła na stole a my napierdoleni o żesz qrwa ja pierdole" - wykorzystując ten znany cytat opisz bogactwo języka polskiego w całej swojej okazałości. Przedstaw także inne znane cytaty popierające tezę : " [...] iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają" Pozdrawiam
|
|
Ja tu założyleń temat na poważnie a nie popto żeby ktoś se wpadął i opieprz** jaja.
|
|
ROTFL ;) Pozdrawiam
|
|
Mister Es uśmiałem się do łez ......:D Nawet nie czuję jak rymuję hahaha pozdrawiam BaQoOo wyluzuj Tiger
|
|
heheheh spoko tiger.. a co do tematów Mistera S to ten chyba najlepszy ; "A ona najebana tańczyła na stole a my napierdoleni o żesz qrwa ja pierdole" - wykorzystując ten znany cytat opisz bogactwo języka polskiego w całej swojej okazałości. Przedstaw także inne znane cytaty popierające tezę : " [...] iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają"
|
|
Mrs :) heh dobre
|
|
ej.....jakie prościutkie tematy mieliście... :) penie same piątki będą!! :)
|
|
MrS, ja też się uśmiałam. rewelacja :D
|
|
MrS - juz wiem ze chociaz sie podpisujesz pingwinkiem to zakonnicą nie jestes... _______________________________________- ... & vice versa!
|
|
wczoraj matury z drugiego przedmiotu. Jak poszło Wam ? Jak wrażenia ? Chyba nie było aż tak trudno no nie ?
|
|
z poczatku wydala sie latwa ale analizujac na jezyku polskim tematy nie uwzglednilabym w parcy kilku istotnych faktoff...trudna i podstepna
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |