Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
ile za chrzest? |
czy ktoś wie, ile teraz płaci się za chrzest w Katedrze (księdzu oczywiście)? pozdrawiam
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: ile za chrzest? |
najlepieju pójść i samemu sprawdzić wtedy będziesz pewnien/pewna na 100 % ...Po drugie szacunek lojalność po pierwsze...
|
|
pewnie na począteknorma to stawka a dalej ,,co łaska'' czyli to co da się wyrwać
|
|
co łaska ale daja po 200 taka będzie odpowiedz
|
|
W kościele Bożego Ciała jest stała opłata 75 zł i nic więcej nie trzeba dawac, więc nie przesadzajcie z tymi dwoma stówami, chyba że ktoś bardzo chce osobiście wręczyc księdzu, tylko nie wiem po co . Poza tym można dac oprócz tego na tacę, ale też nie rozumiem, czemu to ma byc więcej niz w zwykłą niedzielę . Przecież dziecko nie będzie lepiej przez to ochrzczone . Opłaty dokonuje sie w kancelarii parafialnej u organisty, który wypisuje kwit . Koniec kropka . Ps. Ludzie sami rozpuścili księży, jak i lekarzy, a teraz zdziwieni .
|
|
To bardzo brzydko jeszcze przed załatwieniem sprawy komentować złe jej załatwienie.
|
|
a ile płaci sie za ślub?
|
|
Nie chrzciłem dzieci i odradzam to innym. Ochrzczenie niemowlaka to nadanie nieświadomemu człowiekowi piętna na cała życie, z którego jako dorosły, świadomy człowiek trudno się wyplątać. Moje dzieci, za których ja nie dokonałem wyboru, jako dorosłe mają łatwiejszą możliwość wyboru: czy chcą i jaką chcą wyznawać religię. Ukształtowanie dzieci poprzez indoktrynację "od przedszkola do Częstochowy" to utrwalanie zacofanej religiii. Wychowujcie dzieci tak, by póżniej miały pełną możliwość wyboru. Dobre dzieci nie muszą być chrzczone i trute religijną karmą. rudy błazen z druhem
|
|
W takim razie u komunii tez nie byly? Bo0 zeby przystapic do Komunii Św. potrzebny jest akt chrztu. Bierzmowane tez nie byly, bo rowniez potrzebny jest akt chrztu. I zapewno slubu tez nie wezma bo nie maja aktu chrztu, chyba ze wczesniej sie ochrzcza to beda mogli przyjac pozostale sakramenty Św.
|
|
Dlaczego nie mają "wziąć" ślubu? A Urząd Stanu Cywilnego został już przez kościół zdelegalizowany? No chyba, żeby wcześniej się ochrzcili...... Znam parę / na pewno jest ich więcej/, która żyje tylko ze ślubem cywilnym, wychowuje dziecko i /odpukać/ dobrze im się wiedzie. Nie ma jak wolność, którą zapewnia "świeckie" życie. rudy błazen z druhem
|
|
No mialem oczywiscie na mysli slub koscielny, oczywiscie cywilny moze wziac kazdy, ale dla mnie to samo. Ja jestem chrzescijaninem i to wlasnie slub koscielny jest piekna ceremonia, ale ja tylko wyrazam swoje zdanie, ty uwazasz inaczej, wiec o gustach i pogladach sie nie dyskutuje bo jeden woli rybki drugi pipki to wiadomo. Pozdrawiam i zycze szczescia tobie i twoim dzieciom
|
|
paplik, a ty byłeś chrzczony?
|
|
Janie bez serca: nie pamiętam, ale wszyscy mówili że tak i to chyba prawda bo pamiętam, że byłem i u tzw. 1 komunii, bierzmowania /od bp. Paetza/, a ponadto byłem ministrantem i robiłem jeszcze wiele głupot tego typu. Jestem dumny, że pomimo tylu nałożonych na mnie więzów religijnych, potrafiłem stać się człowiekiem naprawdę wolnym. Swoim dzieciom daję lepsze warunki wolnego wyboru z powodu ich neutralności wobec religii. Żyjcie nowocześnie, bez ograniczeń religijnych. rudy błazen z druhem
|
|
ja też byłem u bierzmowania u Paetza, niezły był z niego herbatnik:)))
|
|
Faktycznie, przystojnym musiałem być chłopakiem, bo do dziś pamiętam to Jego, świdrujące, spojrzenie... Żeby życie miało smaczek, raz dziewczyna, raz chłopaczek. rudy błazen z druhem
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |