wtorek, 26 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Liceum :)

Siemka Wszystkim. Jestem właśnie w ostatniej klasie gimnazjum. Uczę się nawet nieźle i zaczełem się już zastanawiać nad wyborem szkoły średniej. Jak narazie myslę o: 2LO, 3LO lub ogólniaku w ekonomiku. Może mi polecicie, które są najlepsze szkoły? Jak tam jest i wogóle? Z góry thx:)

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Liceum :)

Polecam moje LO - 1LO. ucze sie tam dwa lata. Nie wierz opowiesciom o pancurach, kujonach z 1LO. Takich metalow z krwi i kosci u nas w szkole jest może dwoch... Naprawde fajna szkoła. Wcalę nie zaluje ze nie poszedlem do drugiego!!!

----------------------------------------------------------------------------------------

"Ludzie dobrze wychowani unikają mówienia oczywistości." (Sławomir Mrożek)

Hehe. No właśnie słyszałem o tym całym 1LO. Mój tata się w nim uczył ale to było dawno temu :P tak naprawde to chyba 1LO odpada u mnie :)

chlopie dawaj do budowlany ;d

Ja skończyłem 1LO i gimnazjum na Bernata również, nie powiem, żeby było ani łatwo, ani trudno, poprostu trzeba się było uczyć, jak wszędzie, ale szkoła jest naprawdę fajna, ludzie tak samo i te krążące stereotypy ... to nie prawda.

Nie nie do budowlany to napewno nie :) heheh nie mówię że to zła szkoła ale podziękuje hehe :) a co myslicie o 3LO?

kazdy bedzie promowal swoja szkole ;) 1lo ma straszna niechec do 2lo, nie wiem tylko dlaczego, bo skoro w ich oczach to jest dno i wodorosty to po co wogole sie napinaja i maja drgawki na sama mysl o "drugim"?:) wytlumaczenie jest proste-konkurencja. Gdyby 1lo nie widzialo w 2 konkurenta, nie prowadziloby takiej nagonki :] pzdr:)

! co?

mechaniak :d

No słyszałem o tej walce 1LO z 2LO. Myślę, że to jest nie potrzebne :) Ja chcialbym isc na profil: geograficzno-historyczny. Tylko w jednej szkole jest ten profil w - 3LO. Od wielu znajomych słyszałem rózne wypowiedzi: jedni mówią super szkola inni ze to totalne gowno :P nie wiem sam co o tym myslec ;)

jak masz i chcesz sie czegos nauczyc to w kazdej szkole sie nauczysz...wszystko zalezy od ciebie

No masz racje :) w kazdej szkole sie czegos naucze. ale nie wiem jak jest w jakiej szkole? nie chce potem zalowac. kumple mi mowia ze nie trzeba sie bac egzaminu gimnazjalnego. oni tez sie bali a potem jak zobaczyli to mowili ze proscizna. ja to wogole jestem w kropce. boje sie jak cholera hehehe

Budowlanka i nic wiecej :)

peeter09 - krótko: II LO.

No ja myśle do 2LO :) a trudno sie tam dostac? :P

II LO nic więcej !!!! :) polecam naprawdę

...Po drugie szacunek lojalność po pierwsze...

peeter dobre oceny na koniec + egzamin na >60-70 ptk i jestes ;)

Aha spoko. A ile tak można mieć 3 na koniec zeby tez sie dostac:)

najlepiej to nie mieć żadnej 3 czerwony pasek obowiązkowy inaczej do II nie ma szans!!!! chyba ze oceny inne zredukują te 3 i będzie sporo pkt z egzaminu

dokladnie, pasek + przewaga 4 + kilka 5 + egzamin zdany na min 70 ptk.

1 LO lub EKONOMIK. Szczerze polecam. A co do profili to już "wychodzą" ze szkół (zarządzenie ministra) ponieważ nie "produkują" zawodu a jedynie niedouczonych ludzi.( chodzi głównie o nacisk na wszechstronność).
1LO to 1LO poziom jest i będzie.
Ekonomik-sam skończyłem. Jestem wielce zadowolony. Kadra super odmłodzona z ambicjami i co ważne z Wiedzą!!! Jest też oczywiście "starsza" kadra.Elita Elity porównywalna spokojnie z 1LO ;)
Takie moje zdanie. :)
A na budowlańca sie douczysz po studiach :D

W III LO jest spoko. Sama uczę się tam już trzeci rok i nie narzekam za bardzo. Jeżeli chcesz się uczyć ,to w każdej szkole możesz. U nas też:-)

W deszczu maleńkich, żółtych kwiatów

Aha...no dzięki za wypowiedzi, ale nie wiem czy uda mi sie nie mieć zadnej trójki...czesto choruje i zawsze zawalam przez to matmę ;/ i mam 3 ;/

zdaj dobrze egzamin i skladaj papiery do II LO :)

ja tez jestem w ostaniej klasie w gimnazjum i mysle ze pojde albo do drugiego albo do trzeciego zalerzy gdzie mnie przyjmą:P

2 LO

jedna 3 może być jeśli masz ją z matmy. Tylko nie zawal innych przedmiotów napisz egzamin tak jak już mowiliśmy na 70 pkt i składaj do II nie ma lepszej szkoły :)

Świadectwo z paskiem, nie zawsze wystarcza, bo jeśli gorzej pójdzie Ci egzamin to wtedy lipa :-/ Możesz mieć troszkę słabsze oceny i dobrze zdany egzamin i Cię przyjmą spokojnie do 2 LO, tym bardziej, że co roku obniżają punktację :-)

1 lub 2 LO

ja polecam 3 LO naprawde fajna szkola, poziom nauczania calkiem wysoki

xxxANGELxxx - a zalozysz sie ze za rok nie obniza?:)

! co?

O co tu chodzi? Skoro gość zastanawia sie nad ekononomikiem do do 1lo napewno sie nie dostanie. Do ekonoma chodza głąby, ktorzy sie ciesza że cudem unkneli zawodówy. Jak prszykujewz to masz szanse na 3lo ale nie sadze ze cos więcej.

ania_1992-1992
do 2 LO ? Popraw ortografię. ZaleŹy.

ja polecam Ekonomik, skończyłam i mile wspominam. Naprawde dobra kadra, zawsze służyli pomocą i moim zdaniem w porządku ludzie.

Byle do przodu, byle po prostej.

wg mnie wybór powinien być prosty :) należy iść do szkoły, gdzie jest najlepsza zdawalność matury, która ma najwięcej olimpijczyków, a co za tym idzie, która ma najlepszych nauczycieli i która jest najwyżej w ogólnopolskich rankingach :)
pozdrawiam

Wirkoz, miło przeczytać opinię kumpla z klasy. Nie wiem dlaczego ludzie jeszcze myślą stereotypowo o 1LO.

----------------------------------------------------------------------------------------

"Ludzie dobrze wychowani unikają mówienia oczywistości." (Sławomir Mrożek)

No właśnie, 1LO nie jest takie straszne, jak to inni mówią. Wszak trzeba się uczyć, ale czy w 2LO nie trzeba. W każdej szkole trzeba się uczyć.
A co do przyjęcia do szkoły to chyba najbardziej dycyduje wynik egzaminu. Peeter09, zobacz jak ci pójdzie próbny egzamin i jakie będziesz miał oceny an półrocze, wtedy będziesz wiedział lepiej do jakiej mniej więcej szkoły się dostaniesz.

fistaszek nie gadaj głupot.
Do liceum trzeba tez mieć trochę punktów, więc nie takie głąby...
Napewno łatwiej jest dostać się do technikum.

Po tych waszych odpowiedziach to raczej odrzucam ekonomik :) a 2LO chyba na serio jest fajne :)

fistaszek - zważaj na słowa i nie obrażaj ludzi. Skończyłem Ekonomik i jestem wielce zadowolony. Dostałem sie do Wawy na Uniwerek moronie :P
Nie poszedłem tam bo jak napisałeś "tylko tam mnie wzięli". Kierowałem się dokładnie tym co kolega wyżej napisał tzn przede wszystkim zdawalnością matury. Kadra jest na wysokim poziomie. I sorka ale nawet jak głąb trafi do tego Twojego 1 czy tam II LO to nieważne jak by sie starali to orła z niego nie zrobią. Ot co za szkoły ;)
Co więcej....każda szkoła nauczy jeżeli sie samemu chce. I gdyby nie te zawodówki, które też obrażasz to w tej chwili nie miał byś dachu nad głową bo ktoś musiał ten Twój zacny domek wybudować xD

Dokładnie. Ekonomik to dobra szkoła, co prawda niewiem jaka jest zdawalność matury ale w moim roczniku nie zdało mało osób. Wszystko zalezy od chęci jak będziesz chciał to nawet na 5 zdasz maturę i nieważne w jakiej szkole.

sratatata, naj naj naj... <lol2>

! co?

Co do pierwszego: ciekawi mnie skad sie biora te wszystkie bujdy o pierwszym, o kujonach i takich tam. Ja ten ogolniak skonczylam z przyzwoitymi ocenami, bez wiekszych stresow. I tylko pamietam, jak znajomych z drugiego trudno bylo z domu wyciagnac, bo sie wiecznie uczyli... A teraz tez slysze, jak to w drugim mecza... Jesli lubisz sie duzo uczyc, polecam Ci drugi :D
A tak powaznie, szkola otwiera jedynie pewne mozliwosci. To, jak je wykorzystasz, zalezy tylko od Ciebie. Wydaje mi sie, ze czy pojdziesz do I, czy do II, na jedno wyjdzie.

II LO jest najlepsze !!!! nie ma lepszej szkoły... nauczyciele są spoko ;d wogle atmosferka jest fajna

nie prawdą jest że jak chcesz sie nauczyć to sie wszędzie nauczysz... jak trafisz w III LO na 'strzałe' to z lekcji fizyki bedziesz zamiast mądrzejszy to glupszy wychodził... niestety ja miałem to nieszczęście...:/
podobno II fajny ale ja jak bym miał jeszcze raz wybierać to tylko I LO!!!
pzdr

I LO- sami kujoni czy nie??
prawda jest taka że w tej szkole (mojej szkole) naprawdę znajdziesz zarowno osoby któte spędzają bardzo dużo czasu nad książkami jak i również takie, które do nich zbyt często nie zaglądają, a to wszystko zależy od twoich zdolności, tego w jakim profilu jesteś i do jakich nauczycieli się trafisz. Jeżeli jesteś w klasie humanistycznej i historia jest Twoją pasją i nie musisz siedzieć godzinami zeby zapamiętać banalne rzeczy to do grupy kujonów nie będziesz miał zaszczytu należeć, natomiast jeśli zdecydujesz się na profil biologiczno-chemiczny i trafisz do tych naprawdę wymagających nauczycieli, którzy przeważnie w tych klasach uczą przedmiotów kierunkowych to musisz liczyć się z tym ze twoje życie będzie się kręciło wokół ksiązek:/ tak wiec nie można powiedzieć ze ze w pierwszym są sami kujoni, tam są naprawdę różni ludzie!!! łączy ich jesynie to, że zależy im aby coś w życiu osiągnąć i są gotowi by poświęcić się dla swoich celów. a jeśli chodzi o metalowcow, to napewno ich tam wielu nie znajdziesz, więcej osób moze woli słuchac disco polo niż metalu:PP
pozdrawiam i zapraszam do ILO!!!
P.S. a wszystkim tym którzy próbują udowadniać iż to II LO jest lepsze, powiem tak: dobrze, nie krzyczę że tak nie jest gdyż nie mam prawa wydawać o tej szkole jakich kolwiek sądów nie ucząc sie w niej, jednak skoro Wy sądzicie ze II LO jest lepsze od I LO to zarknijcie w ogólnopolskie rankingi szkół, przeanalizujcie zestawienia zdawaolności matur i dopiero wydajcie sąd.

wszystko fajnie tak tak... a idz chlopaku gdzie uwazasz tylko zebys potem nie plakal i nie mowil ze nikt nic ci nie powiedzial ;)

! co?

julllka ta sa rankingi, atmosfery ktora panuje w tym liceum, osob ktore tam pracuja nie zaliczaja. A do szkoly nie chodzisz sie tylko uczyc przeciez.

Jak zwykle widać na forum wojnę pomiędzy I a II LO:-) Ja się uczę w III i nie narzekam. Ale jakbym miała jeszcze raz wybierać to chyba trafiłabym do I LO. Fakt że uczyć się trzeba, ale dzięki temu masz lepszy strat na wyższych uczelniach. I to wcale nie prawda że w I są same kujony, metale itp. Spoko szkoła i spoko ludzie. Pozdrawiam wszystkich z ILO:-)

Autor: fistaszek (---.introlan.pl)
Data: 17-11-07 14:33

Do ekonoma chodza głąby, ktorzy sie ciesza że cudem unkneli zawodówy. Jak prszykujewz to masz szanse na 3lo ale nie sadze ze cos więcej.

Nie wiem kto obecnie chodzi do ekonoma, ale większość księgowych w wieku ok. 50 lat jest po naszym ekonomiku. Więc chyba zawodówa im nie groziła. Też skończyłem tę szkołę a sądzę że i do I LO bym się dostał gdybym "prszykuł" jak się wyraziłeś

Odrobina szacunku

POZDR

idzta ludzie na bawelne sie uczyc bo z ortografią to u was lich :P:D hahaah

chłopie idź do każdej szkoły byle nie do trzeciego, chyba że chcesz zostać nałogowym alkoholikiem. na trzeżwo tam nie wytrzymasz!!! gupia szkoła i tyle

Nie martwcie się o mnie, ja jestem już duży.
Potrafię odróżnić morze od kałuży...

a gdy będziesz zdesperowany, złóż papiery do college'u na Nowogrodzkiej :)

! co?

Czubek to ja a czemu uważasz że tak ciężko wytrzymać w trzecim? Jakoś ja wytrzymuje trzeci rok i nałogowym alkoholikiem nie jestem

czy ja piszę, że trudno wytrzymać? ja wyrażam tylko własne zdanie.
W razie jakiś pytań patrz ---->mój nick

Nie martwcie się o mnie, ja jestem już duży.
Potrafię odróżnić morze od kałuży...

po waszych wypowiedziach to bede sie staral isc do 2lo :) ale ciezko bedzie u mnie z matma ;/

peeter09 ja się dostałam z 3 z matmy do II
to była moja jedyna 3 ale była hehe tylko egzamin był dość dobrze napisany no i inne oceny

Aha...ja to sie boje jeszcze o Chemie i Fizykę..bo zdecydowanie nie jestem umysł ścisły hehe ;) no ze ścisłych to uwielbiam geografię i będa w grudniu brał udział w konkursie :P:P

badz laureatem ;p powodzenia ;)

Mechaniak wypaśna szkoła 2 lata tam wytrzymałem i postanowiłem że trzeba zmiany. Ci mówie raz w roku rajd mechaiaka przed szkołą na placu. Co w-f bedziesz latał z taczką ,zużlem i bierznie budował. A jakie dyskoteki ....ja tylo jedno pamietam na swoje slubowanie. Jedyne co tam było fajne to ostatni dzwonek....

gorąco polecam

Rok temu miałem taki sam problem jak ty. Wybrałem II LO i nie żałuję :)

III LO nie polecam!

Jeśli mamy mówić o najlepszej szkole, to statystyki mówią same za siebie
( http://www.wliceum.pl/rankingi/2007-podlaskie.phtml )
Jak masz ochotę to popatrz rankingi z poprzednich lat oraz poziom zdawalności matury. Z tego co pamiętam, to I LO w połowie przedmiotów miało najlepsze wyniki w podlaskim.
Ale nie o tym mowa, która szkoła najlepsza, tylko która najlepsza dla ciebie !

Mówisz, że jesteś dobry z gegry, histy, ale nie lubisz przy tym chemi, fizy...
Miałem dokładnie tak samo :)
Poszedłem do klasy społeczno-ekonomicznej w I LO i jestem zadowolony w 100%. Potwierdzam to co pisali wcześniej wirkoz i piecia (ucze się z nimi).
Społ-ek. co roku jest troche inna. Ja obecnie mam fak. z gegry, histy, WOSu i matmy, ale tak naprawdę chodzisz na co chcesz. Ludzie najczęsciel brali matma+gegra, gegra+hista, hista+wos, nieliczni matma+fiza, biol+chem+fiz.
Wszystko zalezy jeszcze od nauczyciela, który cię uczy. Tutaj dostaniesz naprawdę dobrych: z histy Lipska, z gegry Radgowska. Obie mają swoje wady i zalety, ale do matury przygotują cię dobrze. Poza tym jak lubisz geografię, to z Radzią będziesz miał wszystko czego pragniesz. W tym roku do II etapu olimpiady geograficznej awansowało 14 osób, w tym 3, które były rok temu finalistami. W drugim takich warunków mieć nie będziesz, tym bardziej w 3 itd. Rok temu był chłopak z trzeciego na wojewódzkim i zajął 55 miejsce na 56 obecnych ;) I wcale nie dla tego, że był taki głupi, tylko z braku odpowiedniego przygotowania.

Próg dostania się do I i II LO wynosi około 130 punktów. 70 z egzaminu, 10 za pasek, 4 piątki z przedmiotów i...
... jesteś gdzie tylko chcesz. Ja osobiście radzę odpowiedni profil w I LO (ze względu na twoje zainteresowania). Wybierzesz sam :)

Baginiak ma sporo racji.
I LO jest dobre dla osób ambitnych, które mają zamiar świetnie zdać maturę lub startować w olimpiadach. Sam jestem uczniem tego liceum i to w cale nie takiej łatwej klasy - matfizu. Nie jest łatwo, ale wiem, że ta szkoła perfekcyjnie przygotuje mnie do matury.

II LO ma świetny system nauczyania "zwykłych szarych uczniów". Według mnie ta szkoła najlepiej nauczy standardowego trójkowicza, który chce spokojnie zdać maturę i iść na niezłe studia.

III LO - nie wypowiem się, bo niewiele o niej słyszałem, jednak opinie jakie do mnie dochodziły, były raczej pozytywne

Mechaniak - jeśli chcesz iść na elektronikę, mechanikę, informatykę to będzie to będzie to trafny wybór.

"Uczę się nawet nieźle i zaczełem "

"Jak narazie"

"Jak tam jest i wogóle?"

ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!

?

baginiak90
Co do histy sie zgodze, bo Lipska to chyba najlepiej przygotuje do matury, ale gegra z Radgowską to nie jest już taka wesoła. Słyszłam od innych klas, że nie jest za wesoło, ale i tak najbardziej to jedzie po humanie (chociaż go nie uczy i dobrze :D). Pozdro dla 1LO.

Lipska z historii? Swietnie!!! Pamietam ja jako nauczycielke, ktora naprawde dobrze uczyla i przykladala sie do swych zajec. A co do Radzi, mozna ja lubic lub nie, mozna sie wkurzac, ze kaze dane statystyczne zakuwac (chyba, ze cos sie zmienilo), ale jako nauczycielka, moim skromnym zdaniem, sprawdza sie bardzo dobrze. Tak wiec peeter09, jesli chcesz zdawac historie, gegre czy wos, I liceum polecam z czystym sumieniem.

kasiulka :)
zobacz sobie na wyniki z geografii jakie osiągają uczniowie prowadzeni przez p. Radgowską, a także ilość olimpijczyków z geografii w liceum oraz laureatów olimpiad w gimnazjach, którzy są podopiecznymi p. Radgowskiej :) i teraz uzasadnij mi konstruktywnie i racjonalnie dlaczego nie jest z nią "tak wesoło" ?
a co do humana w 1lo to trudno po nim nie jechać bo human to human ^^ i każdy zna wysoki poziom tej klasy

"Autor: peeter09 (---.adsl.szeptel.net.pl)
Data: 21-11-07 16:19

?"

no wlasnie...

ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!

wirkoz
No dobra, zgodzę się z tobą, że Radgowska dobrze przygotowywuje do olimpiad, ale każda klasa jak ma z nią lekcje, to musi nieźle zakuwać. Zresztą ja z nią lekcji nie mam, ale to słyszłam od innych osób. A czemu sądzisz, że human to zła klasa? Według mnie, to klasa jak każda inna.
No, ale nie kłućmy się tu o n-li i klasy :). Pozdrawiam wszystki z 1LO. 1LO jest poprostu the best i każda klasa jest super :)

@ kasiulka
Mnie Radźka uczy od gimnazjum (w PG6 byłem) i naprawdę nie jest tak źle jak mówisz. Zakuwać wcale tak dużo nie trzeba (może na początku), starczy to co w zeszycie. Kartkówek niezapowiedzianych na ogól nie robi, pyta też bardzo rzadko.
A jeśli o "wesołość" chodzi, to akurat z Radgowską jest bardzo wesoło ;) Może nie każdemu odpowiada jej specyficzny humor, ale 15 min na geografi pośmiać się zawsze można.
O dobrym przygotowaniu już nie muszę pisać, bo to chyba najlepszy geograf w Łomży.

P.S. W mojej klasie wszyscy nie zdający gegry (jakieś 10-15 os./35) od półrocza nic nie będą robić. Natomiast ci zdający będą mieli po 3 h w tygodniu gegry.

Nie wiem jak jest w II czy w I LO ale powiem jedno: NIE IDZ DO MECHANIAKA!!!!!! Ja mialem srednia 5,0 w 3 gimnazjum a teraz tam ledwo ciagne... Oprocz tgeo ze przedmioty takie jak fizyka, chemia, geografia sa na wysokim poziomie a nauczyciele sa wymagajacy to jeszcze masz przedmioty zawodowe, ktorych w pierwszym roku jest stosunkowo niewiele ale w drugiej klasie sie zaczyna.... Nie wyrabiasz poprostu w tej szkole... A wiec mechaniaka nie polecam:P Lepiej poszukaj czegos wsrod LO.
Pozdrawiam i zycze powodzenia w wyborze szkoly :)

Kasiulka
chciałem racjonalnie to dostałem racjonalnie <b>słyszałam od innych osób </b>...
<b>kłućmy się</b> czy Ty aby nie uczysz się w humanie :P?

Mi osobiscie zawsze wydawalo sie, ze w humanie sie robi najmniej. Choc moze to tylko moje wrazenie.
Kasiulka? A z tym zakuwaniem to Ty nie przesadzasz oby? Za moich czasow, owszem, uczyc sie trzeba bylo. Radzia wymagala sporo, ale zeby glupia czworke miec, to przemeczac sie nie trzeba bylo, wierz mi. Chyba, ze Radzia sie zmienila...

dyskusja na forum klasowym sie zrobila patrze :) chlopak nie jest orłem wiec tym genialnym olimpijczykiem tez raczej nie bedzie, warto mu marnowac zdrowie dla statystyk?:P

! co?

wirkoz
tak jestem w humanie w 1 klasie :).
Co do nauki w humani, to trochę jest. Wszak na niektórych przedmiotach jest łatwiej, ale z polaka, czy histy to mamy więcej niż inne klasy :). Ale skończmy to rozkminiać, bo jeszcze chłopak się wystraszy i nie wybierze dobrej szkoły :).

Może i nie jestem orłem ale dużo osób powtarza mi że mam szanse w konkursie geograficznym w województwie , więc myślę że coś w tym jest :):):) po waszych wypowiedziach myślę o 2LO :)

hehe
uparty jesteś ;)

Jeśli zostaniesz co najmniej finalistą na woj. z gegry to polecam jednak I LO ;)

@kasiulka

1. Ja wiem, kto poszedł do humana w moim roczniku. 90% to ...

2. Kto Cię uczy polaka i histy?? Bo wg mnie to bardziej od nauczyciela zależy. My pomimo, że żaden human nie jesteśmy, to z Szabuńko mamy gorszy zapierdol niż te wszystkie humany razem wzięte ;)
Ogólnie mówiąc to human jest najłatwiejszą klasą.

baginiak90
Ja mam polski z wychowawczynią czyli p. Bućko, a histę z sorem Chojnowskim, ale trochę żałuję, że nie z p. Lipską, z tego co wiem, to ona najlepiej uczy histori, ale i tak z sorem Adamem ni jest tak źle :).
P.S. A ty w jakiej jesteś klasie??

To teraz posłuchaj wypowiedzi najbardziej doświadczonego w sprawach 1LO-2LO. A czemu? Ponieważ uczyłem się 3 lata w PG6. To prawie to samo co tamtejsze 1 LO:). + tej szkoły: Bardzo dobre wyposażenie: jak się nie mylę w tej chwili mają już chyba 4 sale komputerowe, odnowione korytarze, nowe szatnie do W-F, zadbane czyste łazienki:D, Aula + sala gimnastyczna(możliwość ćwiczenia na obu) + budowa kolejnych 3(!). Kolejny + bardzo dobra kadra naucczycieli, może nie jest łatwo ale jeżeli interesuje Ciebie Geografia i chcesz ją zdawać to nikt Ciebie lepiej nie przygotuje jak Pani R. w LO1 :). Uwierz. Dobra Biblioteka i woźny tej szkoły który jako jedyny rozumie nas uczniów:D.

Terazczas na - :
-nauka, nauka i jeszcze raz żetelna nauka,
-nie zbyt miła atmosfera w klasach,
-mocna rywalizacja,(czasami przesadzona),
-lepiej nie zadzierać z kilkoma nauczycielami,
-w tej szkole TYLKO nauczyciel ma przewagę, nigdy nie będziesz miał racji w swojej opinii,
-pieniądze mają spore znaczenie...

Więcej nie chce mi się pisać na temat tej szkoły. Teraz czas na 2 LO w którym uczę się od 3 miesięcy, więc zbyt wiele na temat tej szkoły Tobie nie powiem:
+o wiele lepsza atmosfera,i na korytarzu i w klasie,
+radiowęzeł:D zawsze jest przyjemniej posłuchać na korytarzu muzyki,
+również bardzo dobra kadra nauczycielska, lecz teraz nie chce ujmować pewnej osobie ale geografii nauczysz się lepiej u Pani R.:),
+bardzo miły sklepik w szkole,
+ I ogólnie jak narazie nie żałuje zmiany szkoły :)
+blisko centrum, zawsze możesz wyjść na przerwie i iść hen hen xD
+widać że pomimo braku warunków większy nacisk na sport niż w 1 LO,

Minusy:
-niestety gorsze wyposażenie komputerowe,
- niestety brak sali gimnastycznej(oczywiście jest:D nasza Arena 2 LOxD) ale bez komenatrza,
-szatnie do w-f tak jaka sala takie szatnie...

I tyle wyboru dokonasz sam. Do 2LO dostaniesz się łatwiej. Do 1LO czasami decyduje co innego niż wiedza... i to jest duży minus tej szkoły.
Dokonasz własnego wyboru. Każdy będzie dobry i zły. Pozdrawiam.

Damianolo, odnoszac sie do Twojej wypowiedzi o I LO, ze "w tej szkole TYLKO nauczyciel ma przewagę, nigdy nie będziesz miał racji w swojej opinii", pozwole sobie sie nie zgodzic. Wszystko zalezy od nauczyciela i od Twoich argumentow. Ja w kazdym razie mam inne doswiadczenia w tej kwestii.

Ja należę do ludzi mających swoje zdanie i uparcie zawsze je bronię. Sporo na tym straciłem ale się tym nie przejmuje. I z moich doświadczeń w większości wynikało , że w tej szkole nie ma sensu się kłócić, bo i tak wyjdą na swoje i jeszcze Ciebie przytemperują:)

Damianolo... respect ;) w koncu ktos powiedzial prawde w iscie lakonicznym stylu :)

! co?

Ekonomiku w liceum i technikum ci sami nauczyciele. Własciwe nie ma roznicy miedzy obiema formami. Szkoła dla głabów i tyle.

Widzę temat się rozkręcił :) Podobają mi się wasze wypowiedzi :P

I jak się do tych powyższych wypowiedzi ustosunkowywujesz?

Ja uczyłem się przez rok w 3LO i z całą pewnością mogę tę szkołę polecić ;]

Jak sie ustosunkowuje co do tych wypowiedzi...hmmm no troche rozjaśniły mi sytuacje!!! Teraz najbardziej myślę nad dostaniem się do 2LO, mam nadzieję, że się uda. Potem już nieco mniej do 3LO na profil. geo-his. Mówicie o pani Radgowskiej z 1LO hmmm no zależy mi na geografii żeby zdobywac jak najlepsze wyniki w konkursach ale nie sądze żebym poszedł do 1LO bo nigdy nie chcialem. Mój tata uczył się w 1LO ale to było dosc dawno :P

a powiedz Ty mi po co Ci profil geo-his? jestes raczej humanistą czy umysłem ścisłym? bo wybierajac przedmioty na mature wybiera sie te o podobnej tematyce, konkretnie pod kierunek ktory Cie interesuje. Gdybym byl na Twoim miejscu i byłbym humanistą, zdawalbym historie, a do tego rozszerzony polski badz wos. Gdybym byl umyslem scislym zdawalbym geografie, a do tego matme,fizyke etc. hista i gegra niewiele maja moim zdaniem wspolnego ;P to tak jakbys chcial byc lekarzem a uczyl sie do matury z historii :P

! co?

Zawsze mozna lubic wlasnie te 2 przedmioty :D Ja tak np. mialam, tyle, ze zbyt leniwa bylam, zeby zdawac oba wiec wzielam historie. Tyle, ze mialam obowiazkowa matme.

No ja ze ścisłych to tylko geografia...ale jestem umysł humanistyczny to wiem na pewno :)

no to jezeli jestes humanista to radzilbym dobierac przedmioty humanistyczne, bo na tym kierunku nie zapunktuja Ci gegry :P, a to ze geografia przychodzi Ci latwo, tylko sie cieszyc :D

! co?

Ja już sam nie wiem :P:P:P dużo osób radzi mi iść na gegrę a niektórzy na humana :P:P w mojej szkole akurat jestem jeden z najlepszych z geografii :)

nie idż na to co radzą Ci inni tylko na to czego sam chcesz moja rada taka :)

No masz rację... :)

Ja bym do końca nie powiedział, że gegra to nauka ścisła. Geografia dzieli się na 2 części:
a) fizyczną (+astronomia i geologia) - bardzo duże powiązania z biologią, chemią fizyką, a nawet matematyką (naukami ścisłymi)
b) społeczno-ekonomiczną - i tutaj odkrywamy związki z historią, wosem (nauki humanistyczne).

Wniosek??
Można lubić historię i geografię :)
Często można także wykorzystywać wiedzę z jednego przedmiotu w drugim.

@peeter
Masz cały rok na myślenie. Możesz jeszcze się zastanowić gdzie pójdziesz. Na forum widziałeś różne zdania różnych osób. Przeanalizuj to dokładnie i wybierz sam, co Ci odpowiada :)

Wszystko sie zgadza tylko szkoda ze uczelnie wyzsze nie dziela gegorafii na 2 odslony, generalnie na humanistyczny kierunek bez sensu zdawac geografie, ktorej tak czy inaczej nie zapunktuja; ja osobiscie bede zdawal geografie matme i wos (wos wybralem dlatego, że jest dla mnie ciekawy i go lubie, za razem przydaje sie w zagadnieniach geografii spoleczno-ekonomicznej) :)

! co?

katolik. ;]

ja polecam I lo. nie bede sie klocic ze I jest lepsze od drugiego, bo znam z doświadczenia tylko I:) Jako argument daje fakt dostania sie na wymarzone studia po zakonczeniu nauki w tej szkole. I wcale jakiegos wielkiego wysiłku w to nie wkładałam:)

Dziękuję za uwagę :)

Uczę się w 2 LO i jestem szczęśliwa, że zabrakło mi 1 pkt do 1 LO ;] Z opowieści moich dobrych znajomych, którzy się tam uczą to może jest to fajna szkoła, ale naprawde tam cisną... U mnie wybierasz sobie fakultety w 2 kl. Naprawde jest sympatycznie. A gdzie się teraz uczysz? Fakt 1 LO jest lepsze od 2, ale co z tego?? Nauczyciele tu i tu są rownie dobrzy, poprostu maja lepszych uczniów, a z takimi gorzej się nauczyć. Bo oni bedą iść do przodu a ty masz zaległości. A egz piszesz z ang, czy twój rocznik nie? Dobrze, żebyś miał świadectwo z paskiem. Biorą pod uwage 4 najlepsze przedmioty (oni narzucają polak i matme, i oprocz tego z przedmiotow scislych 2 najlepsez oceny). W 2 LO nie liczy się informatyka, żebyś nie był rozczarowany. Nie sądze, żeby 60-70 pkt wystarczyło, chyba przy średniej 5.0. Minimum to 70 pkt, chyba że chcesz iść z akase lub znajomości. Egzaminu nie musisz się bać. Poprostu sumiennie wszystko powtórz ;] Weż pod uwagę jeszcze mechaniak. Tak naprawdę doruwnuje on poziomem 3 LO. Ekonom... Nie idź tam odradzam. Chcesz przyszłość - 1,2,3 LO i mechaniak ;] Oczywiście w innej kolejności ;] Powodzenia na egzaminie ;]

Tylko Głupcy się nie mylą... ;]

maaartuska napisał(a):

> Uczę się w 2 LO i jestem szczęśliwa, że zabrakło mi 1 pkt do 1
> LO ;].......
Weż pod uwagę jeszcze mechaniak. Tak naprawdę
> doruwnuje on poziomem 3 LO. Ekonom... Nie idź tam odradzam.
> Chcesz przyszłość - 1,2,3 LO i mechaniak ;] Oczywiście w innej
> kolejności ;] Powodzenia na egzaminie ;]
>

Sorki, pewnie mam kompleks na punkcie ekonoma. Ale za moich czasów w ekonomie pisało się dorównuje...

wez pod uwage ze istnieja dysklektycy ;] napewno ze slownikiem nie bede tu siedziec ;]

biorę pod uwagę... ale mam swoje zdanie na temat dysleksji, dysortografii, dysgrafii itd., ale to nie ten temat
Po prostu mam obsesję na punkcie ortografii

A szkoły się zmieniają. NA pewno, jeśli ktoś jest pracowity każda szkoła zapewni mu dobry start

Pozdrawiam

Studiuję psychologię (po I lo ;) ) i wmawiają nam, że dysleksja i dysortografia to wymysł pedagogów, którzy nie umieją zmotywować dzieci do nauki ortografii, tak więc Tomku zgadzam się z Tobą.

Dziękuję za uwagę :)

A ja mam dysgrafie, i mimo ze sie staram ladnie pisac, bardzo rzadko mi to wychodzi. Ale niech Cie ucza czego chca.
W I L.O. mialam nauczycieli, ktorzy nie robili wiekszego problemu z mojej dysgrafii, czasem co najwyzej pozartowali sobie z tego, jak pisze.

Ja nie mam nic do dyslektyków itp. mam wielu znajomych z tą wadą...czasem im pomogę :) To nic takiego ;p

to milo z Twojej strony ;]

http://czytelnia.onet.pl/0,1065,0,1,nowosci.html

Dyktanda czyli... w jaki sposób wujek Staszek wówczas Michasia - dziś Michała - uczył pisać bez błędów.

Podejrzewam, że gdyby to było dzisiaj, to nazwano by mnie dysgrafikiem i miał bym z ortografią spokój, ale wtedy trzydzieści lat temu po prostu twierdzono, że jestem leniwym nieukiem i co tu kryć tumanem. Dyktanda miały ten stan rzeczy zmienić i ..... zmieniły. Podczas jednych wakacji byłem codziennie przez mojego wuja w sposób absolutnie bezlitosny wzywany do jego gabinetu na piętrze i pomimo tego, że świeciło słońce, koledzy pluskali się w pobliskim basenie ja musiałem przez godzinę pisać to, co on mi dyktował. Wtedy te teksty średnio mnie śmieszyły, zbyt mocno starałem się nie popełnić błędów by nie narazić się na ironiczne uwagi wuja. Te "męki" trwały przez miesiąc - bowiem o dziwo po tym czasie moja znajomość ortografii zyskała ogólne uznanie. Od tego czasu piszę już bez błędów, a zachowane notesy z dyktandami czytam z przyjemnością.

Sorki za długą wklejkę ale nie wiem czy jak wpadniecie na stronkę to się nie zmieni zawartość. Stanisław Lem oduczył dzieciaka dysgrafii. Nie wiem czy tylko ja posiadam taką wiedzę, ale jest to do sprawdzenia - w Polsce jest najwięcej na świecie ludzi ze schorzeniami typu. dysortografia.. itp. Kraj upośledzony genetycznie? NIE - łatwiej się do szkoły dostać. Drażnią mnie te wszystkie "boshe" "jush" etc. Najpierw się trzeba nauczyć swojego języka a potem można pisać co się chce. Picasso zanim wziął się za kubizm miał fenomenalny warsztat. Najpierw popracować a potem tworzyć, czy pisać, czy nagrywać, rzeźbić

IMO

Autor: fistaszek (---.introlan.pl)
Data: 23-11-07 21:10

Ekonomiku w liceum i technikum ci sami nauczyciele. Własciwe nie ma roznicy miedzy obiema formami. Szkoła dla głabów i tyle.

hah to Twoje zdanie
oczywiście patrząc na matury to 1 LO oraz 2 Lo zajebiste szkoły
ale ekonom wcale zły nie jest dorównuje 3 Lo czasem zależy jaki rocznik bo to się zmienia
mechaniak też ok

a reszta może towarzysko fajne szkoły ale nauka to różnie

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org