Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Logiczne myślenie i prawidłowe wnioskowanie... |
Dlaczego matematyka jest ważna i potrzebna?? Bo dzięki niej potrafimy logicznie myśleć i wyciągać wnioski. Gdyby ludzie sumiennie do niej się przykładali, a nauczyciele skutecznie jej uczyli nie byłoby takich cudów jak często zdarzają się na tym forum. Dziś nudząc się przez moment narysowałem taki rysunek: ...tzn. narysowałem tylko trójkąt i okrąg, ale wpadłem też na pomysł, żeby wrzucić to tutaj... Rysunek wydaje mi się jest jasny, ale w razie wątpliwości dodam opis: Mamy dany trójkąt prostokątny równoramienny. Przeciwprostokątna tego trójkąta jest styczna do okręgu, który jest styczny do dwóch prostych równoległych przechodzących przez jedną z przyprostokątnych (pierwsza prosta) i wierzchołek leżący na przeciwko (druga prosta). Należy podać odległość pomiędzy lewą krawędzią trójkąta, a prawą krawędzią okręgu. Mamy dany promień okręgu. Zastanawiam się która/y z naszych mądralińskich wyliczy prawidłowe rozwiązanie? :) Tak, wiem, dla większości zadanie będzie banalne. Osoby które dawno temu skończyły podstawówkę/gimnazjum/liceum zapraszam do rozwiązania w ramach lekkiego połaskotania tych obszarów mózgu które dawno nie miały co robić :D . Który z naszych mądralińskich pierwszy przedstawi prawidłowe rozwiązanie, a który pierwszy rzuci się na mnie ...... ?? :D Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie! _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Logiczne myślenie i prawidłowe wnioskowanie... |
Chodzą ludziom po głowie głupoty:) Hellou
|
|
Nauka nauko ale wiem jedno czasami ludzie bez wykształcenia lepiej sobie dają rade w zarabianiu pieniędzy niż ci z wykształceniem :)) Pozdrawiam
|
|
taaaa, tamci sa jak Lepper, wszyscy sie z nich smieja, a koniec ich marny...
|
|
jak sie nie myle to: (r * (4 +3 *sqrt(2)))/2 Jeden lubi jak mu cyganie grają, drugi jak mu z butów smierdzi
|
|
sorki :DDD r* (8 - sqrt (2))/2 o tak :) Jeden lubi jak mu cyganie grają, drugi jak mu z butów smierdzi
|
|
Mi wyszlo cudo x = r *(3 + 2^1/2)^1/2 tak przy okazji co to jest sqrt? Bo to chyba nie poziom szkoly sredniej :P
|
|
pierwiastek kwadratowy :P Jeden lubi jak mu cyganie grają, drugi jak mu z butów smierdzi
|
|
sqrt - pierwiastek kwadratowy _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
hahaha spoko :P poprawka: x = r + {3 + sqrt[3+sqrt(2)]} ojej... Hauzer jaki pomysl miales na rozwiazanie? :P
|
|
hahaha spoko :P poprawka: x = r {3 + sqrt[3+sqrt(2)]} ojej... Hauzer jaki pomysl miales na rozwiazanie? :P
|
|
Kefas a Ty co? Liczysz, ze ktos za Ciebie rozwiaze zadanko na uczelnie czy co? :>
|
|
jak to jaki? ta mala odleglosc, to roznica promienia i przeciwprostokatnej trojkata o boku przyprostokatnej rownej r :P. do tego dodajesz 3 razy promien i git :) Jeden lubi jak mu cyganie grają, drugi jak mu z butów smierdzi
|
|
3,5xr?
|
|
"x" to oczywiście mnożenie :) ________ Malachit
|
|
tak w sumie, to popelnilem 1 blad i nie dawalo mi to spokoju :))) rozwiazanie to: x= r ( 2 + sqrt(2) ) wybaczcie :) Jeden lubi jak mu cyganie grają, drugi jak mu z butów smierdzi
|
|
0,7a+r albo 1,2 a ADALL
|
|
O ile sie nie pomyliłem to odległość wynosi 3r+r*tg22,5 Pozdrawiam!
|
|
Ja jednak uważam , że prawidłowe jest rozwiązanie hausera z Data: 22-11-07 21:24 x= r ( 2 + sqrt(2) ) Tu rysunek pomocniczy: odległość od lewa do prawa to: x=2r-c+a+r (długość przyprostokątnych trójkąta to 2 promienie okręgu) + odległość od styku do środka okręgu - odległość od styku do końca trójkąta + odległość od środka okręgu do prawej krawędzi...) c=r-a x=2r-(r-a)+a+r x=2r-r+a+a+r x=2r+2a a=r/sqrt(2)=sqrt(2)*r/2 x=2r+2(sqrt(2)*r/2) x=2r+r*sqrt(2) x=r(2+sqrt(2)) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
...proponuję małe rozwinięcie tematu: http://4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=120473&t=120473 ...a w tym wątku zapraszam do rozwiewania wątpliwości... _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
A ja uważam, ze oba sa poprawne.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |