Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
piramida na starym rynku... |
Jak zobaczyłem wizualizację koncepcji białostockich architektów dotyczącą starego rynku to jedno słowo mi się nasunęło...spier... z takimi pomysłami do siebie. Jak to wygląda? żałośnie!!! przerost formy nad treścią. Sobie przy lipowej zrobili skwerek wycinając drzewa, to mają miejsce na budowanie, ale na takie głupoty tam się nikt nie zgodzi...
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: piramida na starym rynku... |
Jan_Serce jest to pierwszy raz gdy cie popieram w 100% to trzeba miec oczy w dupie zeby cos takiego upi....ic. co za tuman-chyba ze zwiazku niewidomych- mam nadzijeje ze zaden z naszych nieporadnych tego nie przyklepie!!!!
|
|
takie rzeczy to tylko w Erze ;P -.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)
|
|
ta takie rzeczy to tylko u śledzi :/
|
|
POMNIK KSIECIA JANUSZA MAZOWIECKIEGO TAK. PIRAMIDA SZKLANA NIEEE
|
|
jak takie madre to niech se w chupsie zrobio a nie na starym rynku
|
|
kiedys stary rynek byl naprawde ladny - mial klimat - chodzi mi o fontanne ,drzewa, mozna bylo tylko to zagospodarowac zerwac asfalt ulozyc kostke- starsi pamietaja jak wtedy wygladala lomza a teraz jakis duren wydal decyzje zeby zrobic plac czerwony- mija pare lat i niedlugo to ku...a juz niewiadomo co nam zrobia na starowce po pomysle na piramide to juz nastepny to chyba bedzie zeby tam ulepic wielkie gowno!!! za takie pomysly to bym zrzucil z samolotu "bombe" na bialystok i zrobil zamiast miasta wielki parking!!! albo odgrodzil idiotow szlabanem i pokazywal dzikich ludzi!!!
|
|
moim zdaniem zdecydowanie za mało zieleni np. drzew.
|
|
fantanne a nie piramide piramide niech sobie w ogródku postawią
|
|
Zielona fontanne w ksztalcie butelki...albo kapsla :D zartuje oczywiscie, ale byloby to juz wedlug mnie lepsze, niz ta cala piramida. Do Bialego z nia.
|
|
podpisuję sie pod kazda wypowiedzią ! Już wystarczajaco spaskudzono łomżyńską Starówkę! Łomża z 1000 -letnią historią zasługuje na szacunek a nie na pomysły obłąkanego oszołoma ! Łomżyniacy i tak muszą tłumaczyć przed przyjezdnymi dlaczego wsród pieknych kamieniczek postawiono taką maszkarę jaką jest " plomba" --Urząd Miejski --ni przypioł ni przyłatal .- pasuje jak pięść do oka .......Tylko --czy ktokolwiek z naszych " wybrańców "przeczyta nasze opinie ?
|
|
jestem za fontanną ;d ...Po drugie szacunek lojalność po pierwsze...
|
|
"Cudowne"!!!!! Tylko na co komu takie gowno?
|
|
ja od dawna mówię, że Białystok trzeba zaorać ;) a z tą piramidą wydumali.... jeśli to przejdzie i zaczną stawiać to cholerstwo proponuję regularnie niszczyć może za którymś razem zrezygnują ze stawiania tego chłamu. ___________________________________________________________ Nie ma miłości, są ciężarówki ;)
|
|
ej, nie jest zle, mi sie calkiem podoba...
|
|
Czy ktoś zna nazwisko autora tego dziwiląga
|
|
piramidalna bzdura, jak czasem trafiam na takie głupoty to podświadomie sprawdzam datę, czy to aby nie pryma aprylis... tym razem było podobnie...
|
|
ta piramida pasuje w tym miejscu jak świni siodło
|
|
A co ma wspolnego piramida z lomza? Ni to przypiac, ni to przylatac. Nie podoba mi sie ten projekt. Chyba na zlotych tarasach sie wzorowali, ale cos im nie wyszlo. By wyslali do Egiptu to jeszcze hajs by wzieli niezly hehe ;-) Popieram swoich przedmowcow: duzo zieleni, bardzo duzo zieleni, fontanna tez moze byc, a i pomnik zlym pomyslem nie jest.
|
|
Dobrze, że nie w kształcie rakiety. Starówka, sama nazwa wskazuje co tam ma być. Szklarnię to niech sobie postawią na polu.
|
|
dobrze, że śledzia ze szkła nie chcą postawić ;) piramida... co za pomysł, w XVII wieku mieli lepszy gust i pomysł. może niech zrobią "referendum" jak ma wyglądać stary rynek? oczywiście i online
|
|
egipt w lomzy bedziemy miec.mamy takie upaly i tylko piasek
|
|
Byly drzewa byla fontanna i byli tez menele na starym rynku i komu sie to podobało.A swoja drogą komu się tam tak bardzo podobało.Chyba tym co często tam sie spotykali na ławeczkach żeby wypić jabola.Myślę że mało kto pamięta te czasy.
|
|
Szkoda słów dla takiego pomysłu! Chyba jednak nie! - lepiej wyrazić swój sprzeciw wobec pomysłu oszpecenia jednego z najstarszych rynków w województwie. Rozumiem, delikatne, nowoczesne akcenty - ale nie konstrukcja, która nie wiadomo co znaczy i jeszcze jest większa od Hali Targowej, a z dołu rynku będzie zasłaniać Ratusz!!! _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
no przed Luwrem w Paryżu też mają piramidę i miliony turystów się zabijają żeby ją obejrzeć, no to czemu nie w Łomży... ale wtedy zamiast pod halą targową powinni ją po drugiej stronie rynku postawić przy "Galerii pod arkadami" może wtedy miałoby to jakiś sens :P zresztą - jaki Luwr taka piramida... pozdrawiam M
|
|
Piramida : Koszmar. Proponuję popatrzeć jak wygląda piramida przy PKP w Białymstoku ( naprzeciw galeriowca) Miało byc tam tymczasowo, jest do dziś i straszy naiwnością. Szkoda, że nie ma wśród nas P. Szymańskiej bo pogoniłaby taki pomysł zanim jeszcze się zrodził. Błagam władze miejskie o rozsądek. Zróbcie konkurs architektoniczny, organizowany przez SARP ( Stowarzyszenie Architektów Polskich ) . SARP weźmie kogoś z miasta do komisji, zajmie się formalnościami i przede wszystkim zadba o to, żeby nikt się nie śmiał z Łomży. Zapewni profesjonalizm w dziedzinie, którą zna. W konkursach SARP biorą udział najlepsze pracownie, wybiera się z kilku wariantów, jest publiczna dyskusja ( w końcu miasto jest mieszkańców a nie wizjonerów ). Rozumiem ideę : nowoczesne szklane pudełko kontrastujące z historyczna halą i ratuszem. Ale zupełnie przeraża mnie wizja powielonej szklanej piramidy ( w najlepszym razie Luwr w najgorszym kwiaciarnia z Białegostoku) . Zresztą ile razy, kto i za , jaką metodą będzie to konserwował i czyścił ? Skąd pomysł, żeby dominującą bryłę ustawiać na środku rynku ? Kto uzgadnia tę koncepcję z ramienia Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Białymstoku ? Może odważniej zadziałać : podziemne przejście z obecnego ratusza pod ulicą do miejsca gdzie ktoś proponuje piramidę, tam zróbmy podziemne centrum handlowe z atrium, a piramidę odwróćmy czubkiem do "dna" , na powierzchni zostanie podstawa piramidy w formie schodkowych siedzisk z widokiem na pomnik księcia i do środka studni handlowej :-) Dla miłośników fontann zapewnimy wodę spływającą po ścianach piramidy w dół do podziemnej galerii, gdzie 15 m pod szkłem będzie rósł dąb wolności. Przynajmniej na powierzchni zostanie klasyczna forma rynku. Jeszcze raz proszę władze miasta o zorganizowanie konkursu, koniecznie SARP, bo wewnętrzne konkursy sa zawsze skażone subiektywizmem.
|
|
Zastanawiam sie dlaczego piramida???? W ogóle mi się ten projekt nie podoba. Zdecydowanie jestem za fontanną i zielenią.
|
|
w tej piramidzie pewnie będą sprzedawć kebaby...
|
|
smiech ! Pajace z Bialegostoku chca z ŁOMŻY zrobic posmiewisko mam nadzieje ze nasz " normalny " prezydent tego nie poprze tak jak likwidacji ZSD !! ale to juz inny temat
|
|
Piramida wygląda tragicznie, sam bruk i schody już całkiem całkiem. Ale z obecnym wyglądem hali targowej to co by tam nie postawili, i tak będzie wyglądać strasznie.
|
|
*****... Niech sobie sami szklanego śledzia postawią ! Najlepiej na Lipowej albo na Jurowieckiej ;) A co do starego rynku, to... Zgadzam się , że trzeba "plac czerwony" przerobić, ale nie na jakieś pierdolstwo tylko coś sensownego. Może być kostka brukowa, więcej zieleni i fontanna, a nie piramida. Jak chcą tego ks. Janusza upchnąć (jakby nie patrzeć zasłużył na to), to mogą go gdzieś wpasować w tą fontannę. Najważniejsze?? Znaleźć ARCHITEKTA a nie takiego frajera z Białorusi :)
|
|
Zamiast piramidy FONTANNA!!!!!!!!
|
|
i biedronke:)))
|
|
żenada z tą piramidą
|
|
obrzydliwe, kto ma tak nie powiem co w głowie aby taki projekt zaproponować. Jaki to autor totalne beztalęcie. I kto dokładnie kto z ratusza stoi za marnowaniem naszych pieniędzy. Ja jako obywatelka mieszkanka tego miasta mówie dość takim działaniom. Nasza
|
|
Architekt, który stworzył tą koncepcję zapewne odwiedził niedawno Augustów. Posiedział w knajpie "ALBATROS", posłuchał ballad Janusza Laskowskiego (przeca on także made in Białystok). Wracając po "kilku głębszych" podśpiewywał "Siedem dziewcząt z Albatrosa, tyś jedyna". Ocknął się, kiedy na centralnym rynku Augustowa gruchnął czołem w nieforemną bryłę szkła i aluminium. Popatrzył na to szklane szkaradztwo. Nooo, pomyślał ... doigrała się Łomża, oj doigrała. Zafunduję im szklarnię do pomidorów na środku Starego Rynku. Nie rozumiał (dzięki za Wasze krytyczne posty), że łomżyniacy mają poczucie smaku i gustu. Wiedzą, że lokalizacja: ”Kolorowych jarmarków, Blaszanych zegarków, Pierzastych kogucików, Baloników na druciku” (też Laskowski), tudzież podobnej tandety winna mieć miejsce poza zabytkowym centrum miasta (a najlepiej w nowoczesnych dzielnicach Paryża lub na ugorach obecnego miasta wojewódzkiego Białystok). Dzięki. ADALL
|
|
Pośmiewisko taki rynek
|
|
piramida na starym rynku... |
lepszy taki rynek niz nic,wolicie taka ruine jak ta hala?? smiech to jest a nie hala. a czy nasz prezydent jest normalny ta ja w to szczerze watpie. Uczennica ZSD
|
|
a kiedy tak wogole to ma powstac???? Uczennica ZSD
|
|
Gizmo proponujesz aby miasto zorganiziwało konkurs architektoniczny, już kiedys taki konkurs rozpisano na zagospodarowanie Bulwarów Nadnariańskich, wybrano zwycięzcę a potem nasze władze się z tego wycofały i 2007 ogłosiły przetarg na opracowanie dokumentacji technicznej dla Bulwarów. Piramida i wyremontowana Farna, kamieniczki wokól Rynku to totalna pomyłka.
|
|
Wtedy zdaje się chodziło o to, że projekt obejmował wiele elementów, których wartość przekraczała mozliwości realizacyjne miasta. Pracownia architektoniczna nie pozwoliła na wycinkową realizację, traktując całość koncepcji jako nierozerwalne dzieło. ( zresztą słusznie - realizacja Mona Lisy bez którejkolwiek części obrazu jest raczej nie do wyobrażenia). Zresztą jaki to sens gdy biorę zlecenie np. za 100.000 zł a nagle słyszę , że dostanę tylko 10.000 ponieważ zamawiający będzie realizował tylko 10%. Reszta może poźniej :-) Różne sa aspekty takiego dzielenia projektu. Jest to pewna "nauczka" dla wydziału zajmującego sie inwestycjami. Trzeba tak określać warunki, żeby byc w stanie je zrealizować. Jeśli trzeba dzielic na etapy, należy to ująć w warunkach konkursu. Zapewniam że wtedy porządne biuro architektoniczne przewidzi możliwość etapowania dzieła. Można też inaczej : partnerstwo prywatno-prawne z inwestorem prywatnym i można zdziałać więcej. Miasto da 10% kwoty bo na tyle je stać, natomiast 90% wyłoży firma, której da się np. użytkowanie wieczyste pudełka. Miasto zachowa dla siebie np. galerię muzealną ratusza za te 10%, uzyska opłatę z dzierżawy pozostałej części budynku i prestiż za realizację (bo firma zostanie wpuszczona dopiero kiedy zaakceptuje projekt, który wygrał w konkursie SARP - zakładam, że bedzie to raczej perełka ) Uważam, ze lepiej realizować ambitny projekt nawet 10 lat niż stworzyć taniego gniota w ciągu kadencji. Mam nadzieję, ze Prezydent chce zostawić po sobie coś cenionego, o przyzwoitej jakości a nie pośmiewisko, którego nie będzie w stanie utrzymać miasto. ( i w końcu szklane pudełko obuduje się panelami bo to taniej niż wyczyścić szkło z guana gołębi, a na dachu pojawi się elegancka blachodachówka. Ew. następna ekipa rozbierze szkiełka i postawi coś innego za kolejne pieniądze miasta )
|
|
Rzućcie jakiś link do artykułu , bo nie jestem w temacie . A propo naszego starego rynku to... jest on bez klimatu ;/// Jeszcze jak byłem malcem to pamiętam fontanne, drzewka itd Wówczas Stary Rynek (wtedy chyba jeszcze nosił nazwe Plac Żyglickiego czy jakoś w ten deseń) miał swój urok, a teraz... ;// Jak to dobrze ktoś z forumowiczów określił: PLAC CZERWONY , tragedia :// Kobieta powinna być damą na salonach, matką w domu, a dziwką w sypialni.
|
|
mam nadzieję, że te "szklane domy" na Starym Rynku skończą się takim sukcesem jak nadnarwiańskie bulwary... które byłyby sprawą cudowną dla Łomży, ale dzięki działaniom wrogich sił nie są :) ech, pier..łkami sobie głowę włodarze miasta zawracają, a konkretów brak...
|
|
heh już znalazłem artykuł heh trudno było go nie dostrzec :P mi się jakoś to udało , no ale to zapewne przez skrane wyczerpanie i późną porę ;) Kobieta powinna być damą na salonach, matką w domu, a dziwką w sypialni.
|
|
Proponuję dostawić jeszcze SFINKSA, dwie inne piramidy, wysypać piaskiem, przenieść palmę sprzed dworca PKS, zorganizować postój wielbłądów i ...będzie druga Giza.....Hmm...z punktu widzenia moich zainteresowań zawodowych...RAJ, Panie..... Co robi archeolog?Szuka..w gruncie rzeczy!!:)))
|
|
Ta piramida jest okropna, nie pasuje w ogóle do architektury rynku! Po prostu beznadzieja totalna... Jak już kilka osób wspomniało, zdecydowanie lepszym pomysłem było by więcej zieleni i fontanna :) Płynę pod prąd, bo z prądem śmieci płyną.
|
|
??? Białostoccy "architekci" chcą oszpecić nasz Stary Rynek??? TRAGEDIA, nie dopuścimy do tego!
|
|
zupełnie nie rozumiem.To ma słuzyć jako ozdoba, powierznia handlowa, nowoczesna karczma piwna. Powierzchni handlowej dostatek, karczmę proponował bym bardziej tradycyjną. A ozdoba? Ostatnimi czasy na topie są palmy.))) Proponuje trzy, na środku.))
|
|
Czytając te posty wnioskuję, że większość z Was jest za utrzymaniem historycznego charakteru łomżyńskiego rynku...I słusznie. A pamiętacie o pomyśle rekonstrukcji nad Narwią wczesnośredniowiecznego grodu? Takie idee trzeba popierać. Ja powiedział kiedyś P.Bahn " Aby wiedzieć dokąd zmierzamy, musimy najpierw poznać naszą drogę, skąd przychodzimy". Co robi archeolog?Szuka..w gruncie rzeczy!!:)))
|
|
Ta piramida to cos okropnego. Ma szkaradny kształt i stoi w nieodpowiednim miejscu. Myślę, że ładnie by było, gdyby na środku placu była duża fontanna, coś w rodzaju: http://www.obiektywni.pl/upload/real/11/50901_612587.jpg Taka, w której strumienie tryskają do góry. Oczywiście powinna być w nocy podświetlana na kolorowo. Do tego z 2 klomby z różnorodnymi kwiatami, różne drzewa, ładnie zaprojektowane ścieżki, ławeczki, może altanki i było by bardzo ładnie. Sprzedam akwarium, sprzęt akw. https://picasaweb.google.com/OmiyuO/NaSprzedazAkwarystyka Oraz rzeczy dla kobiet, dzieciaczków: https://picasaweb.google.com/OmiyuO/12Sierpnia2013
|
|
Nie wazne czy to bedzie piramida, czy fontanna, czy laweczki i tak zaraz zepsuja, poniszcza, zniszcza, dlatego miasto wychodzac na przeciw wylozylo plac polbrukiem zeby nie mieli czego zniszczyc hehe :-P
|
|
Ale czy juz nie maja na co pieniędzy wydawać. Stary Rynek jest brzydki, tylko niech rajcowie zajmą się czymś co rozwinie miasto, a nie takimi duperelami , które nic nie wnoszą , tylko stwrzają okazję do "działkowania" się publiczną kasą. " Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
|
|
Być może te futurystyczne, przestrzenne bohomazy wyglądają nowocześnie, ale psują zamierzchły charakter Starego Rynku..:( A "Kaczyńska" na ławeczce to już zupełny dysonans! Jeśli już chcecie ogrodu botanicznego w Łomży, to może gdzie indziej, co? Ale może młodym się podoba... Ja i tak niedługo do lamusa pójdę, więc mi nie musi się podobać... Niechęć Białegostoku do Łomży zdążyłam już odczuć na własnej skórze :)), ale żeby aż tak nienawidzić swych, jak by nie było, krajanów???
|
|
białystok i Łomża to krajanie? Łomża historycznie do mazowsza należy...
|
|
Tak, Białystok i Łomża to krajanie - siebie nawzajem, słowem, czynem, gestem....
|
|
Wyborcza informuje: Szklana piramida nie stanie na zabytkowym łomżyńskim rynku.
|
|
To może kompromis. Fontanna w kształcie piramidy?Albo Księcia?:) _____________________________________________________________ Prawda nie ma żadnych bogów ponad sobą. Wiara w prawdę zaczyna się od zwątpienia we wszystkie prawdy, w które się uprzednio wierzyło.
|
|
powiem tak ... ta piramida jest okropna
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |