piątek, 22 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
List do Mamusi...

Kochana Mamusiu !

W Unii jest fajnie, niczego tu nie brakuje. Cukier jest po 4 zł za kg, benzyna po 5,50 zł za litr, masło po 4,10 zł za kostkę,
chleb po 3,20 zł za bochenek, a paczka papierosów po 12 zł. Jeśli chodzi o nasz dom, to latem przyjechał pan Helmut z Berlina.
Najpierw postawił piwo, a potem pokazał akt własności z 1937 r. i powiedział, że teraz to jego ziemia i wszystko, co na niej.
Może to i lepiej, i tak nie byłem w stanie płacić podatku katastralnego (Mamusia wie, 2% od wartości nieruchomości rocznie).
Za to w przytułku mamy kolorową telewizję i fajne filmy. Pracy na razie nie ma, ale mówią, że będzie. Jak dożyję, to za 6 lat
będę mógł pracować w Niemczech albo Austrii. W mieście budują nowy urząd. Unia dała trochę grosza. Firma Heńka Kowalskiego
startowała w przetargu, ale rozstrzygano go w Brukseli i wygrali Szwedzi. Co prawda inżynierów sprowadzili od siebie, ale Heniek
i tak się cieszy, bo uznali jego kwalifikacje i pozwolili nosić cegły. Niech sobie chłop zarobi, bo jego firma już nie wytrzymuje tego
zwiększonego VAT-u w budownictwie. Chciał wysłać syna na studia do Francji, ale nie miał na to pieniędzy. Córka jednego z ministrów
miała więcej szczęścia i dostała unijne stypendium. Chłopak Henia jest całkiem zdolny, więc zdawał na naszą politechnikę. Byłby się
dostał, gdyby nie konkurencja młodzieży z innych krajów unijnych. W końcu tam uczelnie też są przepełnione. Na razie jest na
darmowym stażu w hipermarkecie. Ostatnio w mieście pojawiło się mnóstwo byłych rolników. Mówią coś o nierównej konkurencji,
niskich dopłatach i limitach produkcyjnych. Nie wiem o co im chodzi, przecież mieli najwięcej zyskać na integracji.
Do domu naprzeciwko wprowadziło się młode małżeństwo - Tomek i Jacek. To bardzo wrażliwi ludzie, nawet starają się o adopcję. Pani
kurator jest bardzo tolerancyjna i świeżo po aborcji, więc mają duże szanse. Niech Mamusia na razie siedzi na tej Białorusi, bo tu
szaleje eutanazja, zwłaszcza, że ubezpieczalnia już o Mamusię pytała. To tyle, bo idę po zasiłek. Będę go pobierał jeszcze dwa miesiące.

Całuję mocno,
Zdzisiek

P.S. Niech mi Mamusia przyśle kilo szynki, ale takiej ze zwykłego prosiaka, bo te nasze świecą po nocach.
P.P.S. Niech Mamusia wyśle ten list swoim znajomym. Może za kilkanaście lat do mnie wróci. Wtedy Polski już pewnie nie będzie,
ale w końcu będę obywatelem nowego euroregionu...

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: List do Mamusi...

DOBRE !!!!

Fikcja czy niedaleka przyszłość ?

:(

No cóż. Niestety sprzedali nas za zgodą otumanionej większości:) ha ha ha
studia za granica:) A za co tom nasza młodzież ma jechac. Buehahea. Ludzie opowiadaja jaki to bedzie raj ze za granice pojada:) A bez kasy nikt ich tam nie puści. Na dowód tego co mówe niech wszyscy Euroentuzjasci przejadą się na gape autobusem z Łomży do Pątnicy. Wpadnie kontrola wpied... mandat i wysadzi na najbliższym przystanku:) to samo czeka tysiące otumanionych polskich eurentuzjastów bez grosza w kieszeni na zachodniej granicy:) Pamietajcie nie macie kasy w unii jesteswcie NIKIM:) zreszto tak jak w POLSCE, tyle że teraz to już za puźno.
Może to i dobrze ze głupi naród Polski wyzdycha z głodu:) W sumie po co ma się mordować jeden z drogim skoro i tak z ich egzystencji nic dobrego nie wynika.

UE wciaga w swoje szpony kazde panstwo ktore bieduje... takim panstwem jestesmy tez my. Powtorka z historii... Niemcom nie byl potrzebny Polak tylko jego ziemia. UE stawia nam warunki i traktuje jak szmate. Gdyby np. wszystkie kraje poskomunistyczne stworzyly jakis swoj blok to wtedy UE by czula respekt i dystans. Ale co tu rozkminiac temat ktory juz zostal sprzedany. Biedziem wpiepszac bulki za 5 zl od sztuki i na swieta plasterek szynki ktora swieci w nocy za 10 zl, a zarabiac bedziemy u niemca (jesli wogole bedziemy) za 50euro :) Wiec glowa do gory... a jak pomysle o tej szynce swiecocej to mi sie jakos optymizm wlancza :) nigdy przeciez nie swiecilem w nocy :)

Niedaleka przyszłość :(

Oj ludzie, ludzie, po co się gorączkujecie?
Pożyjecie, zobaczycie.

Hiszpanie też tak krzyczeli, że hańba, że utrata suwerenności i proszę - wcale nie najgorzej im się wiedzie. Nie mówię, że 2 maja każdy dostanie złoty nocnik i 100 milionów do portfela. Ale jak Hiszpanie wchodzili do UE, to bezrobocie mieli tylko nieco niższe niż w Polsce. A teraz i drogi mają rewelacyjne i hiszpańscy rolnicy jakoś sobie radzą i bezrobocie niskie.

Pożyjecie, zobaczycie.
Nie ma co koszuli rozdzierać.

Pozdrawiam wszystkich proroków, których w Polsce jak zwykle w bród.
grover

Co by tu jeszcze dodać.Aaa Miało być tak pięknie.Unia nie jest potrzebna nam ,tylko my jestesmy potrzebnia Jej.Mamy piękne ziemie na mazurach ,szkoda ze sa nie nasze bo rolnicy sprzedawali je komu sie da (niemcom).Mamy dobre produkty ale wiekszość małych firm padnie bo przecieżw UE robi sie kiełbasę inaczej.Kończąc temat.Długo przed 1 Maja było pieknie Obietnice same plusy od lutego słychac o tym że jednak nie bedzie pięknie.Referendum musiało wyjść i wyszło ale czy skorzystamy na UE My czy Politycy?Teraz zaczynam rozumiec haslo "Jeśli nie UE to co? POLSKA GŁUPCZE !! "Ale juz jest za póżno.Czas pokaże jak będzie.

TeRmOz

grover ty mi smierdzisz jakim radnym albo jeszcze jakims innym urzedasem wiec badz tak mili i nie wpiepszaj takim tematow bo normalnie wiesz kazdy ma juz dosyc uglaskiwania, bo wiesz kiedys jak trafisz w szeregi rolnikow przypadkiem i jebniesz takie haslo "Pozyjemy zobaczymy & Nie ma co koszuli rozdzierac" to cie w morde obija tak ze jak zobaczysz gwiazdki na fladze UE to ta kazda gwiazdka bedzie ci przypominala rolnika ktory cie ogarnial. Wiec tak czy siak to bedziesz od szynki swiecil w nocy jak ta lala :)

Szanowny JayCop2004.

Niestety, muszę Cię zasmucić. Nie jestem ani radnym, ani żadnym urzędasem i nic Ci do tego, kim jestem. Jak masz jakiś problem i chcesz mi naubliżać, to pisz na maila. A jeśli chcesz mnie obrażać publicznie, to podpisz się na forum.

Poza tym to forum nie jest Twoje, więc to nie Ty będziesz decydował, kiedy mam się "wpiepszać" - jak piszesz. Widzę, że puściły Ci nerwy, ale cóż, jak się nie ma siły argumentów, to zawsze pozostaje argument siły, nieprawdaż?

Pozdrawiam.
grover

A ja to pierdole :) za 2 miechy wakacje

Zgadzam sie jak najbardziej z groverem!!! Pożyjemy zobaczymy...

JayCop2004 proponuję kilka lekcji kultury i języka polskiego. Bo z tym to kiepsko u Ciebie... oj kiepsko....

Jay... a co ty tak tych rolników bronisz moze sam jesteś miastowy od tsech lat... rolnicy niech w około siebie posprzątają na podwórkach w zagrodach , a nie bród, smród...tylko płakać umieją o kasę a co w mieście lepiej jest jak jestes taki patriota to kupuj na rynku obsrane jajka, i ziemniaki w błocie ja wolę jak na całym świecie w dużych sklepach kupować czysto i tanio, a mit o zdrowej żywności już nie istnieje nawet w zagrodzie u naszego rolnika tylko higieny tam brak... SORRY ROLNICY ALE PRZEZ WASZE INCYDENTY NA DROGACH Z LEPPEREM NA NAS A NIE NA WŁADZY ZRAZIŁY MNIE DO WAS ....

No tak, przeciez ta UE zgłupiała: kto to słyszał, żeby wymagać, aby krowy i świnie miały czyściej niż rolnik w swoim domu! Albo żeby chłop musiał jajka myć (te kurze również)! Albo żeby do mleka nawozu nie zapruszać! Albo chodzić w niezasranych butach po oborze,zakładać biały fartuch, a gnój oddzielać od zwierzaka! Ta UE - to dopiero są wariaci (w porównanieu do bardzo mądrego, wykształconego i schludnego polskiego chłopa). :-)))))

Zbych

Poważny List

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org