piątek, 22 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
=> SPAM =<

Witam wszystkich forumowiczow.
Od pewnego czasu zaczyna mnie denerwowac (wlasciwie to zawsze mnie denerwowalo) przychodzacy na moja poczte SPAM.
Nie jest to moze nowosc, ale o ile mi sie wydaje to nie jest legalne.
Ale najgorsze, jest to, ze do moich znajomych przychodza maile rzekomo z pod mojego adresu z zalaczonymi wirusami, a to juz jest chyba podszywanie sie pod inna osobe i takze jest nielegalne. Pytanie moje to jak z tym walczyc, nie chodzi mi o filtry antyspamowe, ale o srodki prawne i moze ktos zna podobne sprawy ktore zakonczyly sie jakims rozglosem czy sukcesem. Z gory dzieki z jakiekolwiek informacje na ten temat.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: => SPAM =

he , markac tak działa wirus, co do zwalczania NA nowy sprawdza wysyłane maile pd kątem wirusów, nietylko te odebrane, problem że niekażdy NA używa ;(, pozatym niewiem jakiej skrzynki używasz darmowej czy płatnej, bo ile sięniemyle to na darmowych jest to legalne.

Prawdopodobnie otworzyłeś załącznik od jakiegoś dziwnego maila, który zawierał robaczka :-) Kiedy komputer jest podłączony do Internetu, robaczek ten rozsyła się w mailach do Twoich znajomych, których masz na liście Outlooka, bądź innego programu pocztowego. Wbrew pozorom nie jest go trudno usunąć. W pierwszej kolejności przeskanuj cały komputer programem Ad-Aware (w wersji 5.0 lub wyższej) a potem odpal Registry Cleaner i zobacz, jakie programy uruchamiają Ci się przy starcie systemu. Dodatkowo (jeśli masz taką możliwość) obserwuj procesy systemowe (ctrl+alt+del w WindowsXP/2000) i zwróć uwagę na te, które podczas połączenia internetowego zżerają dużo zasobów procesora, pamięci RAM.

Pozdrawiam

O to chodzi ze nie uzywam wspomnianego outlooka. Korzystam z bramek pocztowych i to nie jednej. Takie listy odrazu usowam nie czytajac, o nieuruchamianiu zalacznikow nie wspominajac. Uzywam komercyjnej skrzynki i nie tylko. I to wlasnie z pod tej komercyjnej przychodza do znajomych maile rzekomo odemnie, co nie jest prawda.

Istnieje taka możliwość, że ktoś z Twoich znajomych ma tego wirusa :-)

Pozdrawiam

Tu, w Stanach, przez ostatnie kilka dni walczy sie z nowym robaczkiem, tzw. 'W32.Sasser worm'. Z tego co wiem, ten robak dostaje sie bezposrednio poprzez 'operating system' (Windows/XP albo 2000) kazdego komputera podlaczonego do sieci i nawet kiedy sie nie otwiera zadnych e-maili czy zalacznikow. Skutkiem jego jest ciagle 'rebooting'.
Mircosoft ma juz na to tzw. 'patch', ktory mozna sciagnac z ich strony domowej albo zainstalowac poprzez 'automatic systems updates'.
Mam nadzieje ze moze to sie komus przyda i z gory przepraszam za ta 'niezreczna' terminologie.
wychu

Przecierz jest tyle programów do walki ze spamem moze czas skozystac z czegoś ?

SPAM dobija szczególnie w poczcie.

Koncze ten temat poniewaz nikt nie odpowiedzial na moje podstawowe pytanie.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org