Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Linux - nie dla Idiotów... |
Wrzucam temat tutaj, chociaż mógłbym na http://www.llug.zh.pl/forum/ jednak forum wydaje się martwe... Używacie linuxa? Jakiego? Dlaczego? Czego wam w Linuxie brakuje? http://hi-fi-terror.blogspot.com/
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Linux - nie dla Idiotów... |
Tak, używam linuka(nie bijcie :( ), testowalem wiekszosc najpopularniejszych dystybucji (openSUSE9 F7, PLD, Debian, KateOS, Ubuntu, Mandriva, Aurox) i musze przyznac ze najbardziej odpowiadajaca dla osob raczkujacych i bardziej doswiadczonych dystrybucja Ubuntu. Tylko nie te Ubuntu orginalne tylko przerobione przez rodaków. Zawiera co wazne aplikacje non free tj. java, kodeki. Czemu linux ? Ile mozna meczyc sie z Windowsem, blue screenami, bledami 0x3920482903, wirusami. Linux to jest to czego szukałem ! Konsola nie jest wcale taka trudna ;) Jest FAQ, są fora, dade ramy ;) Xubuntu ! http://czytelnia.ubuntu.pl/
|
|
Ja powiem.. myślę bardzo dobry powód dlaczego linux już niedługo będzie górą.... Kupił ktoś może laptopa z Vistą? Już odbiegająć od tematu, że nie zawsze dobrze się sprawdza...że nie wszystko działa na niej jak powinno... Chodzi o to, że jeżeli chcemy zmienić system na windows XP to nie zawsze znajdziemy do niego sterowniki... Ostatnio miałem takiego laptopa. Na pomoc przyszedł linux. Miał wszystkie potrzebne sterowniki. Microsoft robi tak, aby każdy zaczął wymieniać system na Vistę(wiadomo o kasę chodzi), więc nie robi sterowników na XP i po kłopocie...
|
|
Aj! Podoba mi się nie tyle samo Ubuntu co cała idea jak przyświeca projektowi. Masz całkowitą rację - dla początkujących rewelacja. Sam nie uważam się za jakiegoś linuxowego wyjadacza, jednak generalnie poza ubuntu i ubuntu pochodne dystrybucje nie wychodzę - a ostatnio moje lenistwo sięgnęło zenitu i śmigam tylko na mincie http://linuxmint.com/
|
|
Ja używam KNOPPIX Linux, ale tylko jako system ratunkowy, oraz do komunikacji ze światem z "obcych" komputerów. Na moim laptopie - LG F1 EXPRESS DUAL (Intell Core Duo) niestety poległ. Na szczęście LG udostępnia sterowniki także do Win XP. -------------------------- Anoni.m http://www.pixelpc.pl
|
|
Knopix'a instalowałem jako jednego z pierwszych linuxów. Szkoda, że od 5.1 generalnie nic się z nim nie robi. Była wersja 5.2 na CeBit 2007 i cisza. A szkoda...Dobre distro...
|
|
Heh, ja kupilem sobie laptopa z vista. SZuper, sterowniki sie nie chcialy instalowac ;) ale wybaczam - to poczatki visty. Ale do jasnej ciasnej cholera te komunikaty o pozwalanie uruchomienia instalacji sa tak denerwujace ze mam ochote wrocic do XPka :[ bardzo podoba mi sie idea LiveCD, warto sprobowac. Pamietam wczesniej(3-4 lata temu jak mnie pamiec nie myli) byly w WSA kursy o linuxie i tak sie to zaczelo ;) Przyjda czasy ze to Microsoft bedzie walczyc o użytkoników i linux bedzie deaufaltowym systemem ;)
|
|
Też miałem okazję pobawić się Vistą na laptopie znajomego, nic przyjemnego...Właściwie jedyne co mnie trzymało kiedyś przy M$ to gry a na Viscie nawet to kuleje... "Przyjda czasy ze to Microsoft bedzie walczyc o użytkoników i linux bedzie deaufaltowym systemem ;)" obyśmy doczekali! ;-)
|
|
Spokojnie ludzie :P Zapraszam na spotkanie :) A swoja droga, forum -jak funkcjonuje -zalezy od was :) -.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)
|
|
Prawdę rzekł. Zamiast się rozwodzić nad tematem, można się na http://www.llug.zh.pl/forum/ przenieść a tutaj zajawki tylko rzucać ;-)
|
|
Prosze nie rozpowszechniac domeny LLUG.ZH.PL Posiadamy juz llug.pl -.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)
|
|
Ja mam ubuntu z berylem. Uzywam bo mozna sie wyzyc w kwestii tunningowania pulpitu na przyklad. Brakuje w zasadzie nic, bo wszystko tutaj mam.
|
|
fLoorek: beryl to just nieco starawy jest. spróbuj zainstalować compiz-fusion
|
|
:) mile to zjawisko dla mych zprogamowaconych oczu -ludzkosc dojrzewa do Linuxa ;) -.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)
|
|
OS: Arch Linux Core Dump Kernel: 2.6.23 (Vanilla) DE: KDEmod 3.5.8 Testowałem bardzo wiele dystrybucji i ta odpowiada mi najbardziej... Plusy: -możliwości konfiguracji i optymalizacji niewiele ustępują Gentoo, a można go postawić znacznie szybciej... -wspaniały menedżer pakietów Pacman... stworzenie własnej paczki jest o wiele prostsze niż stworzenie DEBa czy RPMa... -system bardzo sybki i już w standardzie optymalizowany pod i686 -szykie i efektowne modularne KDE (znane także jako KDEmod) -bardzo przejrzyste pliki konfiguracyjne -bardzo szybko uaktualniane repozytoria najświeższymi wersjami programów -rolling release Minusy: -badzo trudny dla początkującego użytkownika -brak narzędzi do konfiguracji (wszystko się robi edytorem tekstu) ---------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
SaneOne -kiedy Cie zobacze na spotkaniu LLUG? ;) Juz 3 albo i 4 za nami. Jutro nastepne. -.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)
|
|
jakoś nigdy nie mogę się zebrać... przyjdę na kolejne spotkanie... najlepiej przy browarze... jutro też bym przyszedł, ale niestety o 18 jestem umówiony na ważne spotkanie, więc nie dam rady... ---------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
szkoda wielkie. a browarek jest zawsze po spotkaniu w którymś z łomżyńskich lokali gdzie można wspólnie porozmawiać :)
|
|
"Autor: SaneOne (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 30-10-07 14:58 jakoś nigdy nie mogę się zebrać... przyjdę na kolejne spotkanie... najlepiej przy browarze..." SaneOne: zawsze kolejnosc jest taka: najpierw spotkanie merytoryczne, potem ochotnicy przy piwku ;) -.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)
|
|
loosac: no to jest jasna sprawa, że najpierw merytoryczne hehe jak znajdę trochę czasu, to chętnie wspomogę LLUG... póki co to czeka na mnie jeszcze CMS do wdrożenia i listopadowe kolokwia :( ---------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
każdy ma coś do roboty ;)
|
|
wcale tego nie neguję ;] ---------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Panowie, co sie dzieje waszym forum LLUG? Posucha jakas z aktywnoscia a na dodatek na aktywacje konta juz czekam zdrowo ponad 24h. R ------------------- "Lepsze jest wrogiem dobrego" "Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"
|
|
Tak was czytam i w ogóle poczytuje o Linuxie trochę i widzę zalety ale dla mnie ma jedną wadę już bym se nie pograł w żadne gry tylko te linuxowe a np żadne GTA CS nic . Waszym zdaniem na początku zainstalować Mandriva czy openSUSE ?
|
|
Bartes, przeczytaj uważnie nazwę tematu.
|
|
No i ... ? co sugerujesz ? tutaj 99 % to idioci ;) nie przyznajesz się do tego ? no cóż ,o poradę pójdę do wuja Stefana nie jest taki cham .
|
|
Bartes ja używam Linuksa od x czasu wyłącznie i GTA oraz CS bez problemu banglają :) ---------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Cytat: No i don't feel guilty.
|
|
Bartes - cedega i poszli :) a na poczatek to cos z Ubuntu, openSUSE polecam :) moze byc nawet Linux Mint[wbudowane kodeki i takie tam nonfree] ! ;)
|
|
Ubuntu 7.10 ściągnąłem jak myślisz ''duzy'' dobry wybór ? poczytałem dowiedziałem się jakie gry działają na Linuxie ale czy by ''Warrock ''działał ? Dzisiaj zainstaluje Ubuntu jak nic nie schrzanię to będzie dobrze ;) Win Xp wkurza mnie już wygląd mnie brzydzi to na dodatek ostatnio tyle błędów i w ogole zawiesza się z byle programu .
|
|
Bartes, proponuje, przed przygoda z Linuxem zasiegnac porady znajomego, ktory juz w tym siedzi, zeby pierwszy Twoj kontakt nie byl ostatnim.
|
|
Witam !!! Mam notebooka a w nim wiste denerwuje mnie juz ten system, chcialbym przesiasc sie na linuxa. Gdzie moglbym takowego nabyc ??? i dowiedziec sie moze bardziej szczegolowych zeczy o nim ??? Slyszalem o spotkaniach organizowanych w WSA, ostatnie odbyło sie podbno 31.10.2007 chcialem w nim uczestniczyc lecz ze wzgledu na chorobe nie moglem przyjsc, kiedy odbedzie kolejne takie spotkanie czy sa one dla osob juz majacych pojecie o linuxie czy dla poczatkujacych jak np ja ?
|
|
kolejne spotkanie będzie już wkrótce. pokażemy jak instalować krok po kroku Linuxa i omówimy najważniejsze zagadnienia związane z pracą tego systemu Zarejestruj sie to będziesz powiadamiany o informacjach nt spotkań
|
|
to moze mi ktos podpowie jaka dystrybucje na CF wybrac? -- tomek w. \"Rzuciłem myśl, że cokolwiek mi się należy\" \"Żeby mi się chcialo tak, jak mi sie nie chce\"
|
|
damn small linux zajmuje ok 50MB. ale zależy do czego ma Ci służyć. na google jest lista dystrybucji specjalnie stworzonych dla pendrive'ów
|
|
wiem tylko nie mam czasu testowac. dsl mam, ale przy obecnych cenach cf-ow mozna sie pokusic o cos bardziej rozbudowanego :) -- tomek w. \"Rzuciłem myśl, że cokolwiek mi się należy\" \"Żeby mi się chcialo tak, jak mi sie nie chce\"
|
|
pomyśl o mp3 playerach. teraz można mieć na nich 40GB stosunkowo niedrogo (400zł), choć kupno 300GB dysku i kieszeni USB wypada znacznie korzystniej (lub na to samo) ;)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |