wtorek, 18 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Łomża....

Ogólna historia Łomży znana jest chyba większości jej mieszkańców.... niektórzy znają ją w mniejszych lub wiekszych szczegółach. Ostatnio szukałem informacji o nazwie i herbie Łomży - trochę informacji znalazłem. Najbardziej "skompresowane" były chyba tutaj http://republika.pl/zsd_lomza/lomza.htm#Nazwa%20i%20herb.

Ale interesują mnie jakieś legendy dotyczące naszego miasta. Czy ktoś jakieś słyszał? Czy ktoś ma do nich dostęp? Może ma je spisane?!?

Wiecie coś o tym...?

Piotr 'Kefas' Dobrzański

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Łomża....

Legend to nie znam, ale jesli chodzi o nazwe naszego miasta to przypominam sobie inna wersje. Otoz wedlug zdania mego ojca, nazwa Lomzy wywodzi sie z przeksztalconego nieco slowa "zalom", czyli zakole albo zakret - taki jakich wiele Narew utworzyla w tych okolicach. Ale kto to wlasciwie wie - moze to tylko taka bajka, albo owoc czyjejs wyobrazni?
Przy okazji, duze dzieki za wskazowke w kierunku strony internetowej (w tej nowej, bardzej okazalej szacie) Zespolu Szkol Drzewnych (nota bene, mojej 'alma mater').
Rysiek

Piotrze
"O jelomku wskoczył do łomżyńskiego herbu", "Jaś Grajek i Królowa Bona", "O górze zamkowej" ... i inne. Donata Godlewska"Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej / XI w - 1795 r/
Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Łomżyńskiej , Łomża 2000.

Pozdrawiam po wyborach.

Qufer

:) Dzieki! :)

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

JEst taki pan Tadeusz Warec sie nazywa on o Łomży wie dużo , możesz go znaleźć w jednostce wojskowej w Łomży w klubie garnizonowym

ps. on powie dokladniej jak i co z ta nazwa Łomża ja wiem bo mialem okazje z nim rozmawiac na ten temat mi mowil ale jak pragniesz sie dowiedzieć to udzielam wskazówki

Z tego co wiem to nazwa naszego miasta "Łomża" wziela sie z tego ze zeczywisce zaczelismy sie budowac na zalomie Narwi, i wielu handlarzy przez nasze 'miasto' wedrowalo. Jak kedykowiek ktos sie pytal o to jak dorzec do nas to mowiono ze to "za łomem" potem tylko sie dostosowalo "łom za" polaczono oba "Łomza" i by bylo bardziej dzwiecznie to zastapiono 'z' na 'ż' i z tego wyszla nazwa "Łomża"

Kazdy Łomżyniak powinien ta historyjke znac (przynajmiej w tak skruconej wersji jak ta). Nie powinno byc zadnych ekspertow potrzebnych do tego. Tak jak chyba kazdy z Warszawiakow zna historyjke o Warsie i Sawie.
pozdrowka
Łukasz

....znów się zaczyna....? ....kto jest Łomżyniakiem...? :)

więc tak .... Łomżyniacy wiedzą, że: Łomża - "za łomem rzeki; Łom za"

a kto wie, że Łomża - "osada otoczona łomami drzew"? - pewnie Łomżanie.

Poza tym. O Warsie i Sawie to uczono w podstawówce od Bałtyku po Tatry..... a o Łomzy nie uczyło się dzieci, ani o jelonku co wskoczył do łomzyńskiego herbu; czy ktoś z was czytał w szkole bajkę o tym jak to "Rajcy łomżyńscy Babę Jagę z Łysej Góry przepędzili?" - czy ktoś z was słyszał że miałą ona konszachty z diabłem z Czarnocina?

Pozdrawiam!

Piotr

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Bajki, bajeczki

Miałem swego czasu taki tom :"Jak Boruta zakochał się w karczmarzowej córce" Tam chyba były legendy, i to sporo.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org