Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Międzynarodowy Dzień Poezji |
Dziś w mediach głośno o ubożeniu kulturalnym. Dziś głośno, iż jest międzynarodowy dzień poezji. Na googlu nie wiedza kiedy jest ten dzień, propozycje krążą wokół 21 i 22 marca, pojawiają się przy 16 kwietnia. W tej sytuacji pomóc mogłaby chyba tylko statystyka. Czy ktoś zna prawdę? _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Międzynarodowy Dzień Poezji |
Oto garść słów kwietniowych, złocistych jak ziarna pszenicy w skwarze łomżyńskiego dnia - dla Ciebie, Przyjacielu Pisarzy! Zwrotka sprzed dwudziestu lat. Jeśli sprawi Ci radość, i poinformujesz o tym z wdzięcznością, napiszę po dwudziestu drugą. Z myślą o Tobie, nie o Niej. PROZA ZŁOTA Poetą nie będę, bo na cóż poezja, Gdy nic w istocie nie potrafi zmienić... Gdy obraz Ziemi daje zawsze z błędem... A Nieba obraz...? Coraz bliższy ziemi...
|
|
A może uczcijmy ten Niewiadomy Dzień Poezji wypisując ulubione strofy poetyckie? Więc zacznę: "Dziecku zapatrzonemu w mapy i ryciny Ziemia zdaje się wielka jak jego pragnienia. Ach, jakże w świetle lampy ten świat jest olbrzymi! Jakże mały wydaje się w oczach wspomnienia! Pewnego dnia ruszamy z rozpaloną głową, Z sercem ciężkim od uraz i pożądliwości, Ruszamy, by kołysać w rytmie fal miarowo Własną swą nieskończoność na mórz nieskończoności"... (Ch. Baudejlaire "Podróż" z tomu Le Fleurs du mal- Kwiaty zła) Zbych
|
|
PS. Przepraszam za literówkę w nazwisku: powinno być:Baudelaire! Zbych
|
|
"Gdybym mówił językami ludzi i aniołów, a miłości bym nie miał, stałbym się jak miedź brzęcząca albo cymbał brzmiący. Gdybym też miał dar prorokowania i znał wszystkie tajemnice, i posiadał wszelką wiedzę, i wszelką [możliwą] wiarę, tak iżbym góry przenosił, a miłości bym nie miał, byłbym niczym. I gdybym rozdał na jałmużnę całą majętność moją, a ciało wystawił na spalenie, lecz miłości bym nie miał, nic bym nie zyskał. Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego; nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą. Wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, we wszystkim pokłada nadzieję, wszystko przetrzyma. Miłość nigdy nie ustaje, [nie jest] jak proroctwa, które się skończą, albo jak dar języków, który zniknie, lub jak wiedza, której zabraknie. Po części bowiem tylko poznajemy, po części prorokujemy. Gdy zaś przyjdzie to, co jest doskonałe, zniknie to, co jest tylko częściowe. Gdy byłem dzieckiem, mówiłem jak dziecko, czułem jak dziecko, myślałem jak dziecko. Kiedy zaś stałem się mężem, wyzbyłem się tego, co dziecięce. Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno; wtedy zaś [zobaczymy] twarzą w twarz: Teraz poznaję po części, wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany. Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy: z nich zaś największa jest Miłość." (1 list do Koryntian 13:1-13) Paweł z Tarsu --- PGG
|
|
och och och "A siewodnia w stometrowkie Abagnał ja wsiech riebijat Wot, szto znaczit trienirowka Wsie riebijata gawariat..." Autor zapomniany
|
|
"Siewodnia pracdnik maja w kraju radnom pust' muzyka igrajet a my pajom my s krasnymi fłaszkami idiom guljat' a dzjeti w miestie z nami pajut apjat'" 1 maja _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
"[...]Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy: z nich zaś największa jest Miłość." _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
My widzim gorad Pietrograd W siemnadzcatom gadu Bieżit matros, bieżit sałdat Strielajet na chadu...! Priszła pabieda nieliegko No Lienin wioł narod Bo Lienin widzieł dalieko Na mnowa liet wpieriod A Miłośc jest rzeczywiście największa, to bezkonkurencyjnie, choc myślę że jednak nienawiść jest trwalsza. To tak ogólnie... A umowy, Piotrze, nie dostałem!!! Nic to, pomniejszyłem areał na rzecz mieszanki Avena sativa, i Hordeum sativum. POZDRÓWKA! :-D
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |