wtorek, 03 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Łomża miasto bez rozwoju...

Rozmawiałem z koleżanką która mieszka w małej miejscowości OLECKO 17tyś. mieszkańców. Wyobraźcie sobie że w tej oto miejscowości są 3 biedronki 2XLidl, Tesco kilka sklepów spożywczych otwartych 24h. I jeszcze ponoć coś dużego budują w sensie sklepów. CO prawda miasteczko turystyczne ale co jest u nas? Monopol utrzymywanie wysokich cen itd... co wy na to??

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Łomża miasto bez rozwoju...

Zgadzam się z Tobą, ale tu nie nawet juz o same sklepy, ale o miejsca publiczne gdzie można pójść, usiąść, pogadać i napić się piwa w spokoju, z tym jest poprosu koszmar. Nawet dla nie letnich nie żadnego miejsca gdzie mogą wykorzystywac swój wolny czas. Miasto kompletnie stanęło jeśli chodzi o rozwój. Cetra handlowe-jest ich za mało, w sumie takim czymś co jest do tego zbliżone to jest tylko stokrotka+galeria, przecież tam cały czas są tłumy, a w święta czy jakies inne okazje to wogóle mnóstwo ludzi.
Myślę, że przydałoby Nam się jakies lepsze kino i basen podobny do tego co jest w zambrowie

To czy miasto się rozwija czy nie nie świadczą powstające biedronki czy lidle.

Doszedłem do konkluzji iż ewenement jest ewidentnym paradoksem konstruktywnej rekapitulacji skolidowanej na adekwatnych arkanach pryncypialnej dystrybucji.

Ale przykłady, bo mają biedronki i lidle:) smiech na sali, bo mają sklepy calo dobowe, na kazdej stacji masz sklep 24h:) jest pełno barów i pabów, tylko niektórzy by ciągle narzekali...

papkarol...w pewnym sensie swiadczy, bo jesli miasto sie rozwija to ludzi przybywa, ludzie lepiej zyja, lepiej zarabiaja a co za tym idzie wydaja kase a to widza inwestorzy i buduja niewazne co wazne ze buduja a nowe sklepy to takze nowe miejsca zatrudnienia i to tak wkolko jesli jest praca to ludzi tez przybywa .... wiec miasto sie rozwija bo im wiecej ludzi tym maisto bardziej idzie do przodu i wtedy zaczyna budowac kina teatru basen bo przy wiekszej liczbie to sie poprostu oplaci ....

Jak udowodnili naukowcy:) duze sklepy nie zmniejszają liczby bezrobotnych, bo mniejsze sklepy, hurtownie, piekarnie zmniejszają zatrudnienie, lub są likwidowane. Potrzeba nam fabryk a nie sklepów... Sklepy nie świadczą o rozwoju, są to studnie które wysysają pieniądze za granice, a miejscowi przedsiębiorcy inwestują te pieniądze na miejscu... Duże sieci z chęcią by nabudowały w takiej Łomży sklep na sklepie ale to na szczęście nie jest takie proste:)

Autor: Jan_Serce (---.elomza.pl)
Data: 13-09-07 09:55

a miejscowi przedsiębiorcy inwestują te pieniądze na miejscu...

Jakoś nie widać...Inwestycje rozbudowy i przebudowy za to widac np. przy strokrotce - współfinansowanie,

Widzisz co chcesz widzieć, pełno budów jest w Łomży prowadzonych przez prywatnych przedsiębiorców...

Nie to żebym się czepiał ale wklepując w wyszukiwarkach podanych wyżej supermarketów miejscowość Olecko można zobaczyć że nie ma 3 biedronek ale są 2, i nie ma 2 Lidlów ale jest jeden, widzę że chyba ta Twoja koleżanka cierpi na kompleks mniejszości ;)
Jeżlei już mamy się przyrównywać to do miast o podobnej liczbie mieszkańców, np. Ełk gdzie jest 5 biedronek ;) no ale na szczęście mam takie samo zdanie jak Jan_Serce jeśli chodzi o rozwój Łomzy

Autor: Jan_Serce (---.elomza.pl)
Data: 13-09-07 10:17

Widzisz co chcesz widzieć, pełno budów jest w Łomży prowadzonych przez prywatnych przedsiębiorców...

a i owszem tylko nie rzucają się w oczy a ceny sa horrendalne jak na łomżyńskie zarobki

przydaloby sie wiele ciekawych miejsc do spedzania czasu w Łomży, ale niestety nie jest to takie proste. Otwarcie wlasnego biznesu wiąże się z dużymi kosztami. Utrzymanie pracownika, działalności gospodarczej, podatki, inwestycje, kontrole, mandaty itp to naprawdę spore wydatki, dlatego ludzie boją się ryzyka, bo nie sztuka coś otworzyć, można postarać się o kredyt czy dotację, tyle, że jeśli interes nie wypali wtedy zaczyna się problem i długi. Dlatego wiele przedsiębiorczych osób woli jechać za granicę żeby zarobić, a co za tym idzie-miasto się nie rozwija

Jeżlei już mamy się przyrównywać to do miast o podobnej liczbie mieszkańców, np. Ełk gdzie jest 5 biedronek

+ jeden drobny hiper-coś tam przy wjeździe i KAUFLAND (sic!).

nie wiem czy wy to widzicie ale tak naprawde to kupcy tylko dra sie ze nie budowac hipermarketow itd ...........czemu?????????....... bo to oni narzucaja ceny ..... sorry ale gdyby mieli konkurencje musieliby zejsc z ceny( stanowczo za wysokie) no i czy oni upadaja ??? nie sadze przejdzcie sie po stokrotce tam w galerii sa kupcy ci co mieli sklepy :P wiec se radza i w nowobudowanym supermarkecie kupcy tez juz pozajmowali sobie lokale wiec zle im nie jest........

Ty mówisz o spożywce czy ubraniach, bo takowe są w galerii... A kupcy są przeciwko hipermarketowi w centrum miasta a nie na obrzeżu jak to jest w normalnych zachodnich krajach...
http://miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35235,4487191.html

zeczywiscie moglem sprawdzic informacje i dopiero pisac o sklepach Jan serce co ty wiesz czlowieku mi chodzilo o to ze u nas jest monopol a ty piszesz o upadaniu sklepow itd nie taki temat postu byl. I nie interesuje mnie co naukowcy udowodnili tylko to ze wszyscy przedsiebiorcy wszystko robia zeby nic nic nowego nie powstalo Ptysiu 80 dobrze napisal chciales porownania masz mowisz o budowach jakich??? Mieszkania Myjnia na legionow ?? smieszne chcialbym taniej kupowac ale sie nie da ?? nawet jesli chodzi o ilosci sklepow moze nie tych samych jak biedronka brak i jeszce raz brak Tesco Itd.

dzieciak jesteś:) jeździsz autobusem to i mało widzisz ile się buduje teraz w Łomży i nie mówie tu o blokach...

SHADOW22 a gdzie myjnia na legionów bo samochod bym sobie umył?:)

aha ja chcesz taniej kupic o te pare groszy to idz do hurtowni, żaden problem, kupisz w cenie jak w tesco:)

...buduje się w Łomży...akurat...niestety przykro mi to stwierdzić ale chyba coś w naszej kochanej Łomży się zatrzymało... u nas to nawet Kaufland ciężko wybudować...niestety w porównaniu z tym ile się buduje teraz w Białymstoku to leżymy Panowie...

...Galeria Biała...
...Galeria Podlaska...
...Galeria Zielone Wzgórza...
...Centrum Alfa...
...Opera Podlaska...

a wszystkiemu towarzyszy przebudowa dróg...usprawnienie komunikacji...powstanie centrum rozrywki i kinoplexów...

Do tych co im wszystko w łomży nie pasi i tesknia za marketami:

N I K T W A S T U N I E T R Z Y M A!

Jest tysiące kapitalistycznych oaz gdzie będzie wam dobrze.

A jak ci jeden z drugim brak jaj żeby wyjechać to zamknąć japy...

--
tomek w.

\"Rzuciłem myśl, że cokolwiek mi się należy\"

\"Żeby mi się chcialo tak, jak mi sie nie chce\"

Jestem za. Łomża to durze miasto i mam nadzieje ze bedzie sie rozwijac. Bo narazie stoi w miejscu. Ciagle sa pomysly ale nie dochodza do skutku. Np. centrum chandlowe czy basen. Łomża potrzebuje centra chandlowego, kina, basenu, kilku hipermarketow, hipermarketu budowlanego i jakiegos takiego prawdziwego parku bo ten masz to lipa. A jak tam kaufland bo chyba go nigdy go nie wybuduja. Jest durzo tyerenow dom zagospodarowania. Jest duzo iejsca na osiedlu maria i na bawelnie i na lomzycy. bo moglo by tu powstac przecierz jakis biedronka czy lidl. Ja mysle ze inne miasta maja tego zadurzo a my co. NIC. Pozdrowki :))

Spokojnie, Łomża będzie się w najbliższej przyszłości rozwijać.

Piotrek741 popracuj lepiej nad ortografią bo aż w oczy szczypie ten Twój post

Shadow22 ty cioto, o co ci chodzi. Lomza to miasto rozwojowe, twoja stara ledwo nadaza obciagac palki i to z twoja pomoca na pol etatu. Nie podoba ci sie nasza wies to spier do Usa mozynom kible czyscic, tam masz zatrzesienie skelpow otwartych 24h na dobe. Szmato wyplowiala.

'You got a problem, I got a problem solver, and its name is revolver'.

kauflandu nie bedzie bo znowu metry przekroczyli

budowa nowych sklepów to naprawdę nie powinien być odnośnik do stopnia rozwoju naszego miasta.
Moim skromnym zdaniem może warto by było zainwestować w studentów?
Mamy państwową uczelnię - PWSIiP - może miasto powinno zainwestować w rozwój szkolnictwa wyższego? Przecież kształcąc młodych ludzi u nas mamy większe prawdopodobieństwo, że zostaną u nas [na naszym terenie]. Jeśli ktoś wyjeżdża na studia do W-wy i ma trochę oleju w głowie, to rzadko wraca z powrotem do Łomży...
Druga sprawa. "bulwary nadnarwiańskie" - to naprawdę duża możliwość ściągniecia pieniążków do miasta...
Kolejną sprawą byłoby stworzenie Strefy Ekonomicznej... lae to piękne marzenia...
A przede wszystkim to proponuję zainwestować w te dzieciaki, które dzisiaj chodzą do podstawówek i gimnazjów. Apel do dyrektorów szkół: więcej zajęć pozalekcyjnych... zamiast peta pod klatką - książka, piłka cokolwiek...
pozdrawiam.

pietia zgadzam sie z toba w 100%

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org