Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Na pograniczu jawy i snu |
Jesteś przytomny, widzisz wszystko co Cię otacza dookoła. Słyszysz ten straszny pisk w uszach, jakbyś dostał obuchem w łeb. Chcesz się wyrwać z tego stanu, ale zaraz... Nie możesz poruszyć rękoma, ani nogami. Nie możesz nawet mrugnąć powiekę. Próbujesz wezwać kogoś na pomoc, żeby wyrwał Cię z tego stanu, ale nie jesteś w stanie wykrzesać z siebie nawet jęku. Masz do wyboru, albo się poddać, albo walczyć. Ja wygrałem, kolejny raz...
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Na pograniczu jawy i snu |
Ale tak konkretnie - to co Ci jest...? Jak Ci pomóc, czy potrzebujesz jakiejś pomocy oprócz przeczytanie Twego tekstu? Serdeczności o brzasku dnia! H.
|
|
Hejo!!Wiesz ja mam to samo i cholernie sie tego boje.Jak uslysze pisk w uszach gdy zasypiam to to dretwieje ze strachu.Jednym razem jest tak jak u ciebie,a nieraz jest cos tak jakby sie czlowiek rozdwoil i obserwowal wszystko co sie dzieje z gory.Mozna by to porownac do lewitacji.A z tego co wiem to calkiem sporo ludzi sie z tym spotyka.Takze nie jestes sam.Pozdrawiam :)
|
|
świat "pomiędzy". Trzeba kogoś kto by przeprowadził - za Obola.
|
|
Też tak miałem :) Niezlego stracha wtedy złapałem.Jak narazie sytuacja sie jeszcze nie powtorzyla:)
|
|
denaturat to zguba ludzkości !! ADALL
|
|
Ja też to miałem i to wiele razy, najgorszy w tym jest ten gwizd tak jakby głowę rozrywało. A na necie znalazłem, że to nazywa sie ŚWIADOMY SEN. to jest na Wikipedii "Świadomy sen (ang. Lucid Dream lub jako akronim LD), jest to sen, w którym śniący zdaje sobie sprawę, iż śni. Dlatego klarowność myślenia, dostęp do wspomnień z jawy, oraz stopień kontroli treści snu, może być kontrolowany (chociaż na różny sposób - zależy to od stanu osoby śniącej). Inne nazwy na świadomy sen to sen jasny, sen przejrzysty, sen wiedzy." cd. [link]http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiadomy_sen[/link]
|
|
DrAgOn19, to jest co innego i też mi się takie sny zdarzały, w których zdawałem sobie sprawę, że śnię. Mogłem w nich robić co chciałem, bez żadnych konsekwencji, nawet skakać z bloków nie obawiając się o własne życie i będąc pewnym, że to tylko sen. Paraliż senny Pośród ciemności nocy budzisz się nagle z uczuciem zła, które Cię otacza, nie możesz oddychać a Twoja klatka piersiowa robi się ciężka - ktoś lub coś ją uciska, ktoś próbuje Cię dusić. Ku Twojemu przerażeniu nie możesz się poruszyć ani wydać z siebie żadnego dźwięku. Słyszysz głosy i widzisz dziwne postaci, zagadkowe figury poruszające się w okolicach łóżka... Czy to demony? Duchy? Nie, to po prostu doświadczenie Sennego Paraliżu. Senny Paraliż (SP) jest medycznym uwarunkowaniem i zwykle określa się go jako zaburzenia snu. Objawy mogą czasem obejmować kompletny lub częściowy paraliż ramion, nóg i górnego tułowia. Senny Paraliż występuje prawie zawsze w momencie zasypiania lub wybudzania ze snu. Do najbardziej niezwykłych objawów SP zaliczyć można halucynacje wizualne i dźwiękowe często powodujące ekstremalne przerażenie i panikę. W przypadkach takich błędnie sądzić można, że zostało się odwiedzonym przez obce istoty lub złe moce. Badania SP pokazują, że jest on połączony z fazą snu - REM (szybkich ruchów gałek ocznych). Gdy podczas snu śnimy, ciało nie realizuje doświadczeń i działań podejmowanych podczas snu z prostej przyczyny - aby w nocy nie wyrządzić sobie lub komuś krzywdy. Mózg wyłącza mięśnie i rozluźnia je co zasadniczo przypomina stan paraliżu. SP występuje w momencie kiedy umysł budzi się choć wciąż znajduje się w stanie REM a ciało jest zrelaksowane i rozluźnione. Doświadczenie to powoduje uczucie paraliżu i doświadczenie niemocy do działania czy wydawania z siebie dźwięków. Wciąż znajdujemy się pomiędzy snem a jawą i często obrazy senne odgrywane są przed naszymi oczyma choć te są już otwarte. Normalną reakcją na SP jest uczucie paniki i przerażenia - gdy wokół naszego mózgu jak mgła rozgrywają się senne obrazy, my chcemy się obudzić ale to niemożliwe. Niedawne badania pokazują, że 25-30% populacji cierpiało kiedykolwiek na jakąś formę Sennego Paraliżu. 95% z pośród tych osób odebrało SP jako doświadczenie przerażające. Można powiedzieć, że SP jest dziedziczne, tzn. jeśli Twoi rodzice doświadczali takich stanów to z pewnością i ty ich doświadczyłeś lub dopiero doświadczysz. Ludzie często czują, że z powodu paraliżu sennego doświadczyli zjawiska paranormalnego - choć wytłumaczenie jest znacznie prostsze. Autor: Eurycide www.paranormalne.pl
|
|
markac paraliż senny jest to zjawisko związane ze świadomym śnieniem, a więc to nie jest coś innego.
|
|
@DrAgOn19: Dokladnie, zjawisko "odciecia mozgu" od reszty ciala wystepuje u kazdego. Takie sytuacje gdy budzimy sie i nie jestesmy w stanie ruszyc sie czy nawet wydac glosu - jedynie oczami mozemy obracac - sa znane. Wyjasnienie tego jest takie ze mozg nie zareagowal odpowiednio na to ze sie ubudzilismy i nie przywrocil kontroli nad cialem z tzw. glebokiego snu. R ------------------- "Lepsze jest wrogiem dobrego" "Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"
|
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |