Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Nie ma lekko chleb już zdrożał |
Tak tak , w ostatnich dniach zdrożał chlebek i nie tylko, bo ponoć nieurodzaj na zboże, ale jak się ma do tego mleko, pojąc nie mogę, i czemu masło zdrożało o 1/3 prawie. Czy jeszcze zechcą nas zaskoczyć nasi władni. Nic dodać nic ująć, prawica rządzi.. Teraz pytanie jak to się będzie miało do zarobków, bo na razie cisza, emeryci i renciści już nawet sił na krzyk nie maja , pielęgniarki maja się cieszyć ze będą dostawały ile dostawały, a reszta? Wszak idzie o wyżywienie ludności a za to bagrze odpowiada władza. Temid
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Nie ma lekko chleb już zdrożał |
A co to ich obchodzi na górze oni sie nie martwią .Jak przykładowy poseł zarabia 12 tyś to dla niego chleb może drożeć
|
|
Ładnie się dzieje,ładnie.............
|
|
W końcu może zaczniemy szanować chleb i nie będziemy wyrzucać na śmietnik jak to robią niektorzy ludzie.
|
|
to co się dzieje ostatnio w naszej polityce to można określić słowem: śmiech. władza nie martwi się o zwykłych ludzi, tylko ważniejsze są dla nich przepychanki na górze, no i własne rodziny a także dobrzi znajomi.
|
|
po 1: dlaczego wysocy pracownicy PRL mają emerytury co najmiej kilka razy większe od reszty po 2: wiemy przecież,ze kto nie chciał należec do parti nie miał pracy! i nie mógł pracowac na swoją emeryturę na równi z komuchami.czasami zostawał bez pracy mając na utrzymaniu rodzine po3: tym złodz....,którzy dokuczli ludziom podczas PRL (funkcjonariuszom SB,UB i innym) powinno sie odebrać przynajmiej częśc ich nie uczciwie zarobionych emerytur na rzecz osób walczących o wolną i demokratyczną Polskę! http://yarrok.blogspot.com/2008_04_24_archive.html http://moto.money.pl/ceny-paliw/
|
|
Mąka podrożała nie przez PiS, tylko przez nieurodzaj zboża na świecie, mleko drożeje bo zmniejsza się pogłowie krów mlecznych w europie i na świecie a myślenie że to powinno regulować państwo to nic innego jak jakiś socjalistyczny bełkot. Żyje się w naszym kraju coraz lepiej, bezrobocie spada, nie ma ludzi do pracy, pkb wzrasta 6%. Jesteśmy krajem rozwijającym się, na dorobku a nie krajem rozwiniętym jak Niemcy, Anglia czy Francja. Mamy zaległości i jak ktoś nie rozumie że za pomocą pstryknięcia palcem wszystkiego nie można zmienić, to żyje w oderwaniu od rzeczywistości...
|
|
bezrobocie spada bo ludzie wyjezdzaja z polski poza tym faktem do statystyk nie jest wliczone tzw bezrobocie ukryte wiec o czym ty mowisz/piszesz
|
|
[]-[]
|
|
Zgadzam się z przedostatnim moim przedmówcą. A za czyi rządów wstąpiliśmy do Unii?? Niech PIS sobie wszystkiego nie przypisuje.
|
|
Ludzie powtarzają brednie jak widze... To że ludzie wyjeżdżają to bardzo dobrze, bo mają taką możliwość, bo tam lepiej zarabiają a inną sprawą jest to że w Polsce zostało stworzone przez ostatnie lata kilkaset tysięcy miejsc pracy, a co ciekawe ogromna ilość tych miejsc czeka na zagospodarowania bo brakuje rąk do pracy... Bezrobocie ukryte? Nie wiesz nawet co piszesz:) jak byś mógł rozwinąć to z chęcią poczytam:) według GUS bezrobocie w Polsce w obecnym momencie to 12%, ale kto zna sytuację w prywatnych firmach wie że duży odsetek to ludzie zatrudniani na czarno, co opłaca się jednym i drugim, i jak wykazują naukowcy realne bezrobocie w związku z tym jest znacznie poniżej 10%!
|
|
Panie serce , ,,to że wyjeżdżają to bardzo dobrze" pytanie tylko dla kogo, bo pracując tam, tam płaca podatki i świadczenia emerytalne tam, na rzecz mieszkańców tamtego kraju, za to u nas brakuje kasy na podwyżki rent i emerytur, co się zaś tyczy samych podwyżek cen u nas, Rząd ponosi odpowiedzialność za wyżywienie ludności, za to jak pamiętam poleciał Gomulka w latach 60, za podwyżki cen chleba. Po to rząd ma narzędzie jakim jest agencja rynku rolnego, i jeśli nie potrafi kontrolować sprzedaży zboża za granice, to dobrze że będą wybory. Choć ta kasę z wyborów można by było przeznaczyć na inny zbożny cel, a takich w tym kraju nie brakuje. Temid
|
|
[]-[]
|
|
Zaraz pękne ze śmiechu, ile ty masz lat? chyba jesteś z innej epoki:) przypominanie Gomułki to jest śmiech na sali, teraz jest wolny rynek na szczęście. Kazdy rozwijający się kraj ma i miał takie problemy jak Polska... Kiedyś w latach 80 tych wyjeżdżali Hiszpanie, Portugalczycy, Włosi do Niemiec, Anglii czy Francji a teraz już nie muszą bo pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć, jest potrzebny czas na rozwój... Zboże należy do rolników i firm które je skupują i robią z nim co chcą i gadanie w stylu że rząd odpowiada za wyżywienie kraju to jakiś bełkot w stylu towarzyszy z minionej epoki:)
|
|
Polacy powinni mieć możliwość znalezienia pracy tu w Polsce na takich samych warunkach jak w Anglii, Francji, Włoszech itp. Powinni tu móc uczciwie zarobić na mieszkanie, samochód, życie... Dlaczego??? Bo są Polakami... być może banalna odpowiedź... I trochę abstrachując od głównego tematu, to wstyd mi za tych wszystkich Polaków (wyżej bądź niżej postawionych), którzy się cieszą z tego. że ich rodacy muszą wyjechać za granicę, żeby zarobić na godne życie.
|
|
Niektórzy jak widać wyżej nie znają podstaw ekonomii, po 50 latach komunizmu chcieli by żyć na poziomie gospodarek rozwiniętych... nic nie rozumieją a pewne argumenty wolą pominąć milczeniem aby dalej domagać się niemożliwego...
|
|
niektórzy znają podstawy-i nie tylko podstawy- ekonomii. I ci sami niektórzy napisali jak powinno być według nich. Nic nie pisali Ci niektórzy o obecnym poziomie inflacji, bezrobocia, PKB itp. Nie pisali ci niektórzy o tym, kto jest winny temu, że jest jak jest. Co więcej ci niektórzy niczego się nie domagali... Ale inni niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem i dlatego im współczuję, bo dopatrują się podtekstów, ukrytych treści, to jest specyficzne również dla pewnych partii politycznych... ale przecież nie jest to forum polityczne.
|
|
hahahaha napisałaś tak ze chyba tylko ty jestes w stanie to zrozumieć:)
|
|
bez komentarza
|
|
Mamy ogromny wzrost gospodarczy na poziomie 6%, ogromny spadek bezrobocia spowodowany tworzeniem nowych miejsc pracy, mamy niską inflację na poziomie zaledwie 2%.
|
|
za daleko wchodzicie w temat ,to ze zdrozał chleb to nie wina PIS czy SLD.naturalna rzecz podrożała mąka, a to wykorzystali nasi piekarze i na spotkaniu cechu rzemiosł w łomży podnieśli cene pieczywa o 70% dla churtu,a dzieki temu ze niekturzy piekarze sie wyłamali to już nastepnego dnia ceny zaczeły spadać. To jak drogi bedzie chleb jutro to zależy tylko od nich.
|
|
Żałosny pan jesteś panie serce, tak samo jak pańskie poglądy. widać jedni rodzą się panami inni próbkami. A o wolnym rynku radżę pamiętać jak pan dożyjesz emerytury czy innego świadczenia. I zgadzam się z,,luśka"polacy powinni mieć możliwość znalezienia pracy w polsce. Temid
|
|
Jak dożyje emerytury to nasz kraj będzie już na tyle rozwinięty że nie będzie problemu:) A to że Polacy powinni mieć możliwość znalezienia pracy w Polsce to się zgadzam, naszczęście jes jej pod dostatkiem:) może nie za tyle co w krajach rozwiniętych ale my jesteśmy na dorobku:) czy to tak ciężko zrozumieć:) tylko narzekać...
|
|
dlatego ja głosuje na PO
|
|
Jan_Serce próbuje nam udowodnić ,że Polska to kraj "mlekiem i miodem płynący". Te wszystkie wzrosty gospodarcze,spadki bezrobocia, inflacje, pracy pod dostatkiem... To są tylko słowa. A właściwie bełkot jakiś. Nie mam zamiaru narzekać ,bo to nic nie da. Ale chciałabym dożyć tych czasów kiedy to Polacy pchaliby się do samolotów i autobusów wracających do kraju,a nie odwrotnie. A Panu gratuluję optymizmu:) Ta wizja emerytur! Pozdrawiam. G a z e l a
|
|
witam forumowiczow!! po ciekawej lekturze nie mogę się powstrzymać od podzielenia się z wami swoim zdaniem, goryczą i żalem, który aż wylewa się ze mnie... (wiem, wiem temat jest o drożejącym chlebie) Polska się rozwija jednak tu w Łomży żyję sie nam szczególnie ciężko... Jestem młodą osoba,wykształconą, pełną energii i chęci do pracy tyleże tej pracy nie mogę w naszym mieście znaleźć i to od dłuższego czasu... Spójrzmy prawdzie w oczy - brakuje nam torów, pociągów, dróg i to dobrych dróg, północna Polska nie ma rozwiniętej sieci komunikacyjnej a jest nam ona na gwałt potrzebna... czemu?? a temu, że zagraniczne firmy, w których pracują moi znajomi emigranci i rodzina otwierają swoje filie w Polsce ale problem polega na tym, że nie w naszym regionie a na zachodzie Polski, bo polski zachód już przed IIwś miał bardziej rozwinięte sieci dróg i torów a wokól Łomzy tyle pól, tyle miejsca na firmy, fabryki, koncerny mogłoby być tyle miejsc pracy i ludzi w Łomży by przybyło, może wróciliby ci co wyjechali - spójrzcie na te chłodne pustki na ulicach naszego miasta i nie tylko ulicach.... a tak gdzie mamy zarabiać pieniądze na te drożejące chleby?? Łomżyńska fabryka mebli, pepees,mleczarnia i prywaciarskie hurtownie... aż przykro pisać... POZDRAWIAM mających prace... i nie tylko ich :)
|
|
Do gazeli: hmmm fakty o wskaznikach gospodarczych to nie bełkot... ważne żeby dostrzec że w tym kraju żyje się lepiej, wskazują na to chociażby badania optymizmu społecznego który rośnie... Może patrze tez troche inaczej na te sprawy bo ja pod względem ekonomicznym nie mogę akurat narzekać, choć jak każdy chciał bym więcej...
|
|
,,więcej” na tym więcej polega kłopot panie serce, że przeciętny łomżyński ,,biznesmen” próbuje zwiększyć swoje przychody ograniczając wydatki na personel, zatrudniając pracowników z poborami nie przekraczającymi1000zł, i zatrudnienie na czarno. Praca jest i owszem, ale kasy z niej nie, więc kto pójdzie pracować za 600-700 na czarno jak to oferują drobne sklepiki, czy stawkę od 3,5zł na budowach. Owszem mamy kapitalizm, i to jego najgorsza formę, gdzie kolejne rządy utrzymują się z podatków najbiedniejszych bo tylko tacy je płaca pozostali mają co i jak rozpisać w papierach żeby się wymigać od fiskusa. Kto na tym cierpi najsłabsi, renciści i emeryci i ci wszyscy którzy w uczciwy sposób zarabiają na chleb. Ci pozostali też są uczciwi tyle że inaczej. Co innego prawo, a co innego sprawiedliwość. Kto wie może gdyby było inne podejście ze strony władz i pracodawców żyło by się inaczej w tym kraju, a ludzie nie szukali by pracy za granicą. Co zaś wzrostu gospodarczego, spadku bezrobocia, kuroniówki nie są wieczne, a statystyki się zmieniają zimą jak wracają robotnicy sezonowi do polski. Ot i cały cud. szkoda ze tylko na papierze. Temid
|
|
ojejujeju:) widze że nie znasz faktów a powtarzasz tylko slogany sprzed lat... Znam środowisko przedsiębiorców i wiem jak jest, płace idą w góre i będą szły, w jednej branży wolniej w innej szybciej, osoba z najsłabszym wykształceniem po zawodówce nie może liczyć na to samo co osoba z konkretnym fachem w ręku...Teraz w niektórych branżach gospodarki nie da się płacić pracownikowi mało bo odejdzie do konkurencji. Praca na czarno? Godzą się na to obie strony, bo z jednej pracownik dostaje wiecej a z drugiej pracodawca oszczędza na wysokich opłatach za pracownika... Oczywiście osoba bez żadnych umiejętności nie będzie dyktować pracodawcy warunków bo takich na rynku jeszcze trochę jest:) Na budowach 3,5zł? chyba nie wiesz o czym mówisz, nawet zwykły (podaj przynieś pozamiataj) dostanie teraz dwa razy tyle... Podatki płacą najbiedniejsi bo przedsiębiorcy rozpisują i chachmęcą w papierach? Widać że nie masz o tym zielonego pojęcia i az szkoda na to polemiki... Zmiana statystyk zimowych?, to jak pokazuje historia ostatnich lat ułamki procenta... Według prognoz do konca roku bezrobocie spadnie do 10 % a jest teraz 12, koniec roku to zima:) Jak odpowiesz na taki argument jak pisałem już we wczesniejszym poście że za chlebem w latach 80tych wyjeżdżali Hiszpanie, Portugalczycy, Grecy bo u nich bylo tak jak u nas teraz, już nie muszą wyjeźdzać, teraz do nich przyjężdżają i my za te 10 lat będziemy w podobnej sytuacji, ale pewnych spraw się nie przeskoczy, tak samo jak Hiszpanie< Grecy i Portugalczycy nie mogli przeskoczyć z biedy do bogactwa, tak i my z 50 lat komunizmu nie zrobimy się w 20 rozwiniętym krajem...
|
|
uuu.. aż miło poczytać. Widać od razu kto wie wszystko i o wszystkim. Tyle, że patrzy na świat z innego punktu niż ten co nawet za 7 pln na budowie tyra. Gratuluję wiedzy i pozycji społecznej Panie Janku Serce
|
|
No dziękuje:) Mniej narzekania, a więcej przedsiębiorczości, jak ktoś ci nie chce dać to sama spróbuj i nie narzekaj na wszystko i wszystkich...
|
|
Jan_Serce piszesz: Praca na czarno? "Godzą się na to obie strony, bo z jednej pracownik dostaje więcej a z drugiej pracodawca oszczędza na wysokich opłatach za pracownika" a może byś tak pomyślał dlaczego się godzą??? A ja uważam że mają rodziny i muszą z czegoś żyć. Jednocześnie boją sie myśleć jaka będzie ich wysokość emerytury.
|
|
Wiem z doświadczenie że przy obecnej sytuacji na rynku mają wybór i nie muszą się godzić na pracę na czarno, jest to ich wybór, bo albo chcą więcej zarabiać, albo z jakiś powodów np. mają swiadczenia w postaci kuronia to nawet im pasuje robota na czarno... Widze że pełno tu ludzi tzw. roszczeniowców a przedsiębiorcy to wróg największy:)
|
|
Do Jana Serce- dziwię się tylko, że nie potrafi Pan czytać ze zrozumieniem... Na prawdę nie narzekałam, a tylko wypowiedziałam własne zdanie. Nie liczę i raczej nigdy nie liczyłam na to, że ktoś coś mi da za darmo- no pomijając lata dzieciństwa. Naprawdę radzę sobie świetnie i dlatego też uważam że Pana uwagi odnośnie mojej osoby są conajmniej nie na miejscu.
|
|
a ja popieram Jana Serce. Wielu z Was narzeka a co szkodzi samemu założyć działalność gospodarczą? Brak wiedzy w jakimś fachu? Bo wychodzi że nic nie potraficie robić. A później się dziwić że zapłacą 600zł/ms. Ktoś napisał że na budowie są stawki 3,5. haha. znajomi mi mówią że 2 do 3 razy więcej i to w Łomży okolicy. Ciekawe ile w Wawie.
|
|
..Bo to Polska nie elegancja Francja.. rzeczywistość. Więcej pracujemy , mniej zarabiamy , więcej płacimy tzw PZP (pracujemy-wiecej oczywiscie,zarabiamy mniej,płacimy więcej)
|
|
Tak panowie jest praca, dla pań w sklepikach, wymagania: Wiek 20-25 lat Wykształcenie wyższe 10 lat stażu panienka i z nogami do szyi a zapomniałem min 2 języki lub na budowie historia prawdziwa sprawdziłem zarobki 1200zł tynkarz( lub do przyuczenia) praca w Warszawie od poniedziałku do soboty zakwaterowanie w miejscu pracy, wyżywienie własne. To są propozycje i warunki zatrudnienia u łomżyńskich przedsiębiorców, lub np. księgowa za 1200 zł pełen etat. Serce wiem o czym mówię, głupich kombinatorów tu nie brakuje i w tym mieście. Temid
|
|
Weż bezcenną i zobacz ile jest ogłoszeń i podzwoń bo to co napisałeś to albo zmyśliłeś albo to jakieś skrajności...
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |