Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Genealogia w Łomży. |
Zbieraliście informacje o swoich przodkach? Macie trochę danych? Szukacie narzędzia do wymiany informacji z rodziną, krewnymi, kuzynami? Ja od jakiegoś czasu korzystam z portalu http://www.geni.com/ - szybko i sprawnie można dodawać członków rodziny, uzupełniać informacje o nich, o sobie, tworzyć galerie zdjęć z przypisaniem kto na nich się znajduje... Można w ramach tego portalu stworzyć olbrzymie drzewo mieszkańców Łomży. Zapraszam do wspólnego uzupełniania, może na którymś poziomie spotkamy się? Może okaże się, że mamy na miejscu znacznie więcej krewnych niż nam się wydawało. Acha... kiedy zaczniecie dodawać ludzi o nowym nazwisku warto użyć opcji wyszukaj, czy aby tego kogoś już ktoś nie wprowadził w swoim drzewie. :) Miłej zabawy!
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Genealogia w Łomży. |
|
Tester: chyba nie ten adres wstawiłeś :)) Podobny, ale prawie robi różnicę :) Ja interesuję sie historią mojej rodziny. Mam fajną książke na ten temat, bardzo prosto przystępnie napisana. Niestety wciąż brakuje czasu aby zająć sie tym "na poważnie". Ale mam spisanych parę ciekawych historii od moich dziadków, m.in. z I wojny światowej. pozdrawiam
|
|
Posiadam drzewo genealogiczne swojej rodziny. Robił jej mój ojciec pod koniec lat 80tych. Śmiem twierdzić, że początek owego drzewa można datować na ok. 1850r. Niestety o przodkach sprzed tej daty niewiele wiadomo. Oczywiście w chwili obecnej drzewo się rozrosło i wypadałoby uzupełnić o nowych członków rodu. Jak głosi rodzinna legenda, pewne miasto na podlasiu było kiedyś własnością praprzodka.... ile w tym prawdy???
|
|
też posiadam... do XVIII wieku wstecz... podobno wuj ma gdzieś też dokument nadania herbu rodowi przez księcia mazowieckiego... ---------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
XVI wiek - herb szlachecki ADALL
|
|
Czy ktoś z Was był w archiwum w Łomży? Ktoś się orientuje do jakich lat sięgają jego zasoby? Ktoś wie jakie informacje można tam uzyskać, jaka jest procedura w/w? P.S. Swoją drogą fajny wątek, mało kto w nim pisze;) Genealogia w Łomży jednak nie jest popularna:) Podejrzewam, że jakieś 3/4 "forumowiczów" do tej pory szuka w atlasie botanicznym jak wygląda to tajemnicze "drzewo genealogiczne"... nie zdziwię się też, jak zaraz pojawią się odpowiedzi typu, że mój ojciec z wujkiem to cały las takich drzew nacięli lub, że takie drzewa rosną koło "Farmala", "Gośki", "Statoila" itd;)
|
|
Rzeczywiście mimo iż w pierwszym poście adres podałem prawidłowo, to aktywny link w następnym jest błędny. Oto właściwy adres http://www.geni.com/ . Chłopaki, macie takie drzewka....? ...wprowadzajcie je pomału online.... może znajdą was jacyś dalsi kuzyni??? :D --- PGG
|
|
Archiwum w Łomży ma trochę ksiąg parafialnych, sborów żydowskich , kościołów ewangelickich, prawosławnych... jest dużo różnych dokumentów i można mieć do nich wgląd... dużo więcej informacji jest w archiwum diecezjalnym w Łomży i w innych diecezjach... w parafiach prowadzi się po dwie księgi parafialne dla chrztów, zgonów i małżeństw.... po każdym skończonym roku po jednej z nich trafia do archiwum.... ....pierwszym źródłem informacji jednak zawsze są rodzice, dziadkowie, ciotki, wujkowie i inni kuzyni.... jak już się wyczerpie pamięć rodzinna - dopiero wtedy - można iść do archiwum... :) ....a wtedy najlepiej zaczynać od ksiąg ślubnych, tam są informacje o świeżych małżonkach i ich rodzicach - za jednym podejściem mamy informacje o 6ciu osobach... ...polecam genealogię - świetna, pasjonująca i wciągająca zabawa.... _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
razem z koleżanką postanowiłyśmy zrobić prezent koledze na 18-stkę i rozpisać jego drzewo genealogiczne. Pierwszą rzeczą jaką zrobiłyśmy to udałyśmy się do kancelarii parafialnej. Tam uzyskałyśmy bardzo dużo informlacji i doszłyśmy do roku 1904 (reszta dokumentów w języku starorosyjskim). Teraz jeszcze czeka nas sprawdzenie jeszcze jednej parafii i zpaewne wszystko będzie zrobione. Czesto w kancelariach parafialnych można dużo danych uzyskać za jednym zamachem (data ur. miejsce urodzenia, data chrztu, chrześni, data ślubu rodziców). Wtedy jest najlepszy punkt zaczepienia.
|
|
Polecam pewien program do robienia drzew genealogicznych: www.kiernek.yoyo.pl/grafika/zrzutekranu15.png www.kiernek.yoyo.pl/grafika/zrzutekranu16.png Nazywa się on Gramps. Gramps to wielatformowy program (działa na systemach tak ich jak Linux, Windows, Mac OS X, BSD i Solaris), który pozwal na stworzenie drzewa genenealogicznego – dodawanie osób, związków między nimi, różnych informacji na ich temat, zdjęć, itp. Po stworze niu takie go drzewa, można – na przykład skorzystać z jednego z szablonów programu i wyeksportować je do plików html.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |