sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
UM ogłasza przetarg

Nie wykonuję robót w Łomży i jeszcze nie brałem udziału w przetargach na roboty budowlane w Łomży ale ostatnio przez ciekawość zerknąłem na stronę UM i czytam o przetargu na ocieplenie jakiegoś małego budynku. I nie wierzyłem własnym oczom. Do tak prostej roboty wymaga się uprawnień budowlanych, przynależności do Izby Samorządu Zawodowego, ubezp. OC, wykazu osób mających to wykonywać- opis kwalifikacji i doświadczenia, kierownik budowy- 3 lata doświadczenia na stanowisku kierowniczym i oczywiście upr. budowl, wykazu wykonanych robót w budynkach publicznych i referencje, wadium przed przetargiem, rękojmia po wykonaniu i odbiorze (blokada na trzy lata) i jeszcze wiele innych- trzeba złożyć mnóstwo papierów. A to co powinno być najważniejsze czyli kosztorys szczegółowy nie jest wymagany. Wystarczy jakiś wykaz elementów scalonych, jakby nie miały znaczenia zastosowane materiały i ich cena.
I tak się zastanawiam- o co tu chodzi? Ktoś kto ocieplił ze 100 domków jednorodzinnych nie może wziąć udziału w tym przetargu bo nie były to obiekty publiczne i skąd wziąć referencje. Albo brak kierownika z uprawnieniami budowlanymi dyskwalifikuje firmę, która działa na rynku z kilkanaście lat. Także wadium i rękojmia zablokowana na 3 lata, podczas gdy jak ktoś jak już zacznie taką robotę to musi zainwestować w materiały ok. połowy wartości zamówienia czyli w tym przypadku z 50 tys, wydaje się pomysłem człowieka, który nie ma pojęcia o tym co robi.
I to wszystko w sytuacji braku wykonawców bo chyba nikt dzisiaj nie ma problemów z brakiem zamówień.
Moim zdaniem przyczyną jest niekompetencja zajmującego się przetargami pracownika w Urzędzie lub, co gorsza, po prostu przygotowanie przetargu pod konkretną osobę, wyeliminowanie konkurencji bez zważania na cenę za jaką zamówienie zostanie zrealizowane. Czyżby dla miasta np 50 tys w jedną lub w druga stronę nie miało znaczenia?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: UM ogłasza przetarg

słuchaj Kede nie jest tajemnicą ,że kryteria przetargu ustawia sie pod konkretną firmę. Chyba każdy z nas wiemy o jaką tutaj chodzi bo w zasadzie to ona wykonuje prawie , jak nie wszystko w naszym mieście. Nic się nie zmieni dopóki wychowankowie KOMUNY nie umrą

bigi2004

popieram

I jest tak, że firma, która dała plamę przy modernizacji stadionu, znów..... wygrała przetarg... Toż to chore!!!

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org