sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Karta graficzna

Jak jest lepsza karta graficzna zintegrowana czy normalna ??

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Karta graficzna

Proste, że normalna.....

omg jakie pytanie :O

Karta zintegrowana korzysta z zasobów płyty głównej.czyli pamięci i reszty podzespołów .Jeżeli masz nową płytę to na pewno w tej sytuacji będzie lepsza zintegrowana niż jakaś starsza karta typu S3 lub Geforce 2 ..Teraz na płytach głównych są umieszczane karty które nie są takie słabe jak montowane były wcześniej

myślę, że tym się zadowolisz:
http://www.nvidia.pl/page/geforce_8800.html

Procesory strumieniowe 128
Częstotliwość rdzenia (MHz) 612
Częstotliwość shaderów (MHz) 1500
Częstotliwość pamięci (MHz) 1080
Wielkość pamięci 768MB
Interfejs pamięci 384-bit
Przepustowość pamięci (GB/sek.) 103.7
Wypełnianie (miliardy/sek.) 39.2

tommeknet-szkoda ze na stronie nvidii nie ma cen :)

normalna , bo tańsza

___POLAK___TO___JA___

"normalna , bo tańsza" <lol2> zintegrowaną masz w cenie plyty glownej ;] plyty glowne ze zintegrowanym układnem graficznym przewaznie są tanie bo ze tak powiem nadają sie do d*** ;] tommeknet zeby taka grafe miec w kompie to trzeba miec poządną reszte bebechów

BIG_NJ jezeli chcesz robudowac kompa to pisz chyba bedziemy ci mogli pomoc :))

Skoro jestescie specjalisci od kompow to powiedzcie mi jaka jest rozsadna konfiguracja laptopa?? Taka do bezstresowego, codziennego uzytku.

karta graficzna nie zintegrowana z plyta glowna. z wyjsciem na zewnetrzny monitor
najlepiej zeby miala siec wifi(ostatnio przydaje sie coraz czesciej )
karta dzwiekowa + wbudowane glosniki
dysk powyzej 60 giga
martyca powyzej 15 cali
ram - okolo 512 (1 giga lepiej ;) )
sieciowka, modem, czytkik kart, kilka wejsc usb

kacperek: do tego dodałbym obecność kart graficznych firm NVIDIA lub ATI a nie zintegrowane

Troche kiepska ta Twoja konfiguracja, bo 1 gb dla visty to minimum, a jest ona w 99% nowych laptopow

Poza tym, dlaczego matryca ma miec powyzej 15"? Przeciez laptop ma byc z zalozenia mobilny, a 15,4" wcale nie sa takie male!
Ja rozgladam sie za 14,1", choc marzeniem jest 13,3", ale kasy brak:(

99% laptopow ma zainstalowana viste :/ tym normalnie rozbawiles polowe forum ...

Ja bym proponował np taki laptop

http://www.allegro.pl/item215498679_dv9500_t7300_2g_160g_gf_8600_wi_fi_agn_bt_new_gw1.html

Właśnie stałem się jego właścicielem :):)
Ta konfiguracja powinna wytrzymać wszystko na dzień dzisiejszy

po co odpisujecie. BIG_NJ zadal idiotyczne pytanie i nawet nie mysli skomentowac odpowiedzi.

Stefan01: moja stacjonarka z 22" ekranem wciąga tego twojego laptopa na pierwsze śniadanie...
laptopy ssą... zwłaszcza takie z ekranami 17"... jaki sens ma niemobilny laptop?

---------------------------------------------------------------------------------------------------

jaki sens ma niemobilny laptop?

odp.:

mozna korzystac z niego w dowolnym miejscu w mieszkaniu. Czasmi wygodniej jest usiasc w fotelu z laptopem na kolanach. Wtedy brak gniazdek nie ogranicza.

Darck odpowiedział ci na pytanie. Zdaje sobie sprawe że za taką cenę kupił bym zdecydowanie lepszego kompa ale nie mam zamiaru ciągać ze sobą monitora i skrzynkę gdy np będę chciał wyjść do ogrodu i popracować na powietrzu. Jeżeli chodzi o to czy jest mobilny. Może mało poręczny ale na 14 to sobie można mp3 puszczać a nie pracować w porządnych programach.

no to mozna zapodać sobie laptopa z ekranem 12" z hakiem do mobilności, a stacjonarkę na codzień...
na stacjonarce dużo wygodniej się pracuje... chyba nikt nie zaprzeczy... klawiatura, mysz, większy ekran, porządniejsze głośniki itp.
zaraz ktoś da argument, że do laptopa też można to wszystko podłączyć... tylko wtedy laptop traci sens...

---------------------------------------------------------------------------------------------------

SaneOne laptop nie traci w tym wypadku sensu tylko pokazuje swoj atut, bo w kazdej chwili mozesz to wszystko odlaczyc i jechac w sina dal:)

SaneOne:
cyt: "klawiatura, mysz, większy ekran, porządniejsze głośniki itp."
moim zdaniem laptopowa klawiatura jest dużo wygodniejsza, myszkę i tak zawsze targam ze sobą - jest wygodniej niż touchpadem, ekran 15,4cali może jedynie przeszkadzać przy oglądaniu filmów, na laptopowych głośnikach można "wyciągnąć" więcej niż ze stacjonarnego systemowego ;)
same atuty laptopa

kiernek racja :))

A ja tam jak najbardziej popieram to co pisze SaneOne. Laptop z matryca 12", z waga 1,5-2kg to jest to... Prawdziwa mobilnosc, czyli to do czego stworzony jest laptop. Ewentualnie 15,4", ale laptop z 17" to juz pomylka.

Do codziennej pracy tylko stacjonarka. Bo po pierwsze, jesli mowimy o komforcie pracy, to nic nie zastapi dobrze przygotowanego stanowiska, przez co rozumiem odpowiednio dostosowane biurko (ja zawsze robie na zamowienie), wygodne krzeslo, akcesoria typu pelnowymiarowa klawiatura, mysz, monitor (u mnie w tej chwili 21" 1600x1200). To jest dla mnie komfort pracy.
A nie praca na laptopie w ogrodzie, na ogrodowym krzeselku i stoliku, czy w domu w fotelu, z laptopem na kolanach. Tak to sobie mozna poczte sprawdzic, czy najswiezsze wiadomosci z netu, a nie pracowac pare godzin dziennie. No chyba, ze dla kogos praca przy kompie do tego sie z grubsza ogranicza, wtedy bez roznicy.

Tyle, ze wiele osob kupuje teraz laptopa, bo taka moda. Sprzet pozniej i tak stoi na biurku, bo tak naprawde nikt nie ma potrzeby nosic go ze soba. A noszenie laptopa po mieszkaniu... po co? Jesli mozna miec na stale przygotowane odpowiednie stanowisko pracy? No i na ile przenosny jest taki laptop z 17" matryca, wazacy ze wszystkim z 5-6kg? Ile to mozna taskac ze soba? Dodatkowo jak ktos pisze o pracy z powaznymi programami, to dla mnie i 17" jest za mala (no powiedzmy niezbedne minimum), wiec PC gora.
Kiernek, klawiatura to rzecz gustu, chociaz dla mnie pelnowymiarowa jest wygodniejsza. A co do glosnikow, co tu mowic o wbudowanym w PC? Przeciez tego nikt nie uzywa jako glosnika, po co demagogia? A laptopowych nie ma co porownywac, do przecietnego nawet zestawiku 2.1.
Nie mowiac juz o tym, ze przy podobnej cenie stacjonarny PC'et wciagnie nosem laptopa, jesli chodzi o parametry. Nie rozumiem wiec zupelnie ostatniej mody, na kupowanie laptopa do gier... to juz chyba najwiekszy blad, jaki mozna zrobic (chyba ze ktos lubi wyrzucac kase w bloto), ale coz kazdy ma swoj rozum.

Dlatego zakladajac, ze ktos naprawde nie potrzebuje (ze wzgledu na rodzaj pracy, nauke, itp) wciaz nosic laptopa, nie widze sensu kupowania go. A jesli nosic czesto, to na pewno nie 17". Zreszta pojawiaja sie juz laptopy z 19", moze kogos zachwyca... dla mnie pomylka jakich malo. Niedlugo w zestawie zamiast torby, beda dorzucac plecak ze stelazem.

Wracajac do parametrow, to wedlug mnie obecnie w laptopie, do komfortowej pracy:
- dysk ok. 80GB +
- ram 1GB (512 dla bardzo niewymagajacych jedynie)
- matryca 15,4" lub mniejsza (co kto lubi) byle rozdzielczosc wysoka
- grafika bez roznicy, moze byc integra (gier i tak nie biore pod uwage)
- procek zaleznie od funduszy, Celeron (internet, filmy, biurowe) albo C2D dla bardziej wymagajacych
- wiadomo wszelkie sieciowki, wifi, bluetooth, czym wiecej tym lepiej

Cos takiego mozna kupic bez nadmiernych wydatkow i jest wystarczajace do pracy w terenie kiedy trzeba. I o to wedlug mnie chodzi. No ale niektorzy pewnie nadal beda przekonywac, o wyzszosci lapka nad PC;) W sumie, to kazdy ma prawo do wlasnej opinii. Ja bede obstawal przy swoim ;)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org