sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Straży miejskiej wolno tyle co nic

Wolno im zatrzymywać samochody????

Zatrzymam się jeśli założa niebieskie koguty i auto stanie się pojazdem uprzywilejowanym

4lomza.pl

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Straży miejskiej wolno tyle co nic

Na dodatek.... dla przykladu podam to ze:

- jakis czas temu w zambrowie probowal mnie zatrzymac Polonez Caro (nieoznakowany patrol policji) za wyprzedzanie na ciągłej.

nie zatrzymałem się i z tego powodu w sądzie przyznano mi rację:
1. samochód nie był oznakowany jako pojazd policji
2. ze obawialem sie ze moze to byc ktos kto chce mnie wysadzic z samochodu ;-)

Jakim prawem mam zatrzymac sie dla straży miejskiej? ich auta nie posiadaja nic takiego co ma mnie przekonac do zatrzymania....

4lomza.pl

nie nie wolno wolno im zatrzymywać samochodów. poczytaj sobie sam jakie mają prawa

http://www.strazmiejska.waw.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=284&Itemid=30

nie sądze aby łomżyńska straż miejska miała inne prawa i obowiązki od tej pracującej w stolicy.

pozdrawiam

W ramach kontroli strażnicy gminni będą upoważnieni do:
1. zatrzymania pojazdu
2. sprawdzenia dokumentów wymaganych w związku z kierowaniem pojazdem
3. używania urządzeń samoczynnie ujawniających i rejestrujących naruszenia przepisów ruchu drogowego przez kierujących pojazdami
4. legitymowania uczestnika ruchu i wydawania mu wiążących poleceń, co do sposobu korzystania z drogi lub używania pojazdu
5. wydawania poleceń

4lomza.pl

Wychodzi na to ze moga mnie zatrzymac gdy bede jechal np. al legionow.

Albo ich nowe zadania sa zle sprecyzowane albo "zatrzymanie pojazdu" - okresla sie tu do wezwania policji i lawety.....
non sens

4lomza.pl

Kolejne nieusprawnienie Straży miejskiej:

Brak Łączności z Policją "sprawdzenia dokumentów wymaganych w związku z kierowaniem pojazdem"
- jeśli będę miał 25 pkt. to jak to sprawdzą ? będzie to polegać na tym że okażemy Prawko i dowód rejestracyjny i to wszystko ?????

4lomza.pl

Strażacy wiejscy to co najwyżej naskoczyć mogą ;)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Tego samego zdania jestem......

Wiec nic tu po ich nowych zasadach działania.....

Ja z pewnoscia sie zadnemu nie zatrzymam.....

4lomza.pl

po pierwsze, to z tego co wiem, nie mozna zatrzymywac "na koguty" (co do wypowiedzi na temat zakladania niebieskich swiatel na dach aut strazy), tylko lizakiem. jezeli za Toba wlaczaja "disco", to masz obowiazek ustapic im miejsca do przejazdu ;)

i tak będą tylko rozstawiać te swoje radary, nic więcej nie umieją robić

Perkoz .... Mówimy o pojazdach uprzywilejowanych wiec taki pojazd posiada kogut niebieski....
a co do zatrzymywania ..... faktycznie.

Jak mam sie im zatrzymac skoro owego nie posiadaja?:)
Jak bedzie machac reka tez mu pomacham :)

4lomza.pl

ew. jak będzie machać ręką to można się spytać czy STOPA łapie :D

:)

4lomza.pl

Widzę, że z przepisami na bakier ktoś tu jest. Myślę również, że to czcze gadki tylko, że się nie zatrzymasz, zatrzymasz się z całą pewnością. Z całą pewnością ręką Ci nie będzie strażnik machał, a lizakiem. A po czym stwierdzisz, że ma prawo? A po mundurze i właśnie po tymże samochodzie z czytelnym napisem - Straż Miejska. Otóż jeśli jesteś kierowcą to w Twoim interesie leży to, żeby być z przepisami na bieżąco i sam wiedzę z tej dziedziny powinieneś sobie aktualizować - taki jest obowiązek każdego kierowcy. Bo skoro nie znasz jakiś przepisów, to znaczy, że powinieneś zaliczyć ponowny egzamin z prawa jazdy. A że radarek wystawiają, to chyba i słusznie, nie robią tego w złej wierze, a w słusznej sprawie. Wiadomo, że każdy lubi przycisnąć, ale często te przyciskanie pedału gazu nie odbywa się z rozmysłem. Sam w swoim drugim poście udowodniłeś, że do takich kierowców nie należysz ( wyprzedzanie na ciągłej ). Więc jak najbardziej jest to dowodem, że potrzeba taka istnieje. A pojazd uprzywilejowany to również taki , który posiada też i czerwone światła błyskowe.
Pozdrawiam.

...oto dowód na to, że radary są potrzebne. Fragment cytatu artykułu z G.W. - - Wykonaliśmy około tysiąca zdjęć. Rekordzista przez centrum miasta jechał z prędkością 97 km na godz. - mówi Wojciech Formejster, komendant grajewskiej straży. - I tak już jest bezpieczniej, bo rok temu rekordzista na liczniku miał 130 km na godz.

opanujcie się!!! tu wcale nie chodzi o bezpieczenstwo ALE O ZARABIANIE I UZUPELNIANE BUDZETU MIASTA !!!CZY GMINY!!!!!!! jest poszukiwanie zywej gotowki i to na "gwałt"! Czy ktos może udzielic informacji ? -------------------------od - do ktorej pracuje szumna "straz miejska"?

bagrmosen

Powiem tak! Wlasnie jestem w pracy.Co dzien jade ta sama trasa. W ostrolece Posiadaja srebrny pojazd strazy miejskiej z nmiebieskimi swiatelkami........temu napewno sie zatrzymam.Ale puki co Nasza SM w Łomży może sobie do woli jezdzic na pomaranczach.ja zaloze sobie tez magnesowego pomarancza i do czego mnie to upowazni????
Bede mogl gonic kogos udajac straz miejska na pomaranczowym kogucie!!!

Co do mojej jazdy jest bezpieczna i prawo znam jako tako i czesto omijam mandaty.

Ostatnimi czasy uzywam na trasie swiatel "niby przeciwmgielnych" w kodeksie nie ma zmianki zadnej o tych swiatlach. Chjcieli mnie ukarac mandatem za to ze w dobrych warunkach uzywam ich,

W kodeksie jest napisane o zakazie uzywania swiatel dodatkowych w aucie badz tez halogenow.
CO do tej zmianki ... Jak mozna mnie ukarac za te swiatelka skoro nie ma na nich oznaczen litery "H" i jest to oryginalne wyposazenie samochodu?

Widze kolego ze sam placisz wiele mandatow, bo ja raczej unikam .
Wyprzedzanie na 2 ciaglych ... z tego tez sie wybronilem.

INFORMACJA DLA WSZYSTKICH KIEROWCÓW!!!!!
Policja czesto porusza sie Polonezami nieoznakowanymi w naszym miescie, gdy zlamiemy przepisl informuja przez radio pojazd oznakowany zeby nas zatrzymal do kontroli.Jada caly czas za nami.Potem jak nas zatrzyma Prewencja oznakowanym badz tez drogowka, Ci z poloneza staja obok oznakowanego i mowia o naszym wykroczeniu do swoich kolegow po fachu i w ten sposob dostajecie mandat.
Czemu nieoznakowany jedzie za nami???? Bo nei ma prawa nas zatrzymac. z tego wzgledu ze jest poprostu nieoznakowanym poldkiem.

4lomza.pl

Polecam wszystkim Jammer do auta badz antyradar ze scramblerem nie ma nic lepszego jak oszukac fotoradar lub suszarke.

Albo zwykle CB radio
Koszt calej impreski
Jammer: 2,350zł
Antyradar ze scramblerem : 1300zł

4lomza.pl

Intruder : post do Ciebie.

Może jesteś policjantem (jesli tak to pozdrawiam kolege po fachu)? albo poprostu szczesliwym posiadaczem malucha i jest Ci przykro jak cie wyprzedzaja na ciaglych gdy jedziesz 40Km/h po al. legionow?

4lomza.pl

Te radary są tylko po to żeby nabić kasy, a nie dla poprawienia bezpieczeństwa, na zachodzie widziałem jak policjanci kontrolując prędkość w najniebezpieczniejszych częsciach miasta najpierw ustawiają tabliczki informujące o pomiarze i dopiero kilkaset metów stają z radarem bo tam chodzi właśnie o to żeby ludzie zwolnili w tych miejscach a nie żeby natłuc jak najwięcej kasy, u nas na odwrót kombinują tylko gdzie się schować za jaki słup wstawić radar.

Zgadza sie....

Dlaczego w polsce nie ma tak jak w Anglii. Kazdy foto radar jest odblaskowy.Tzn ze odleglosci 200metrow widac budke fotoradaru ktora swieci sie w odblasku

4lomza.pl

Jak sam napisałeś znasz prawo jako tako i rzeczywiście widać, że tak jest.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 30 grudnia 2002r w prawie kontroli ruchu drogowego (Dz.U. z dnia 31 stycznia 2003r. Nr 14 poz.144) policjant nieumundurowany jest uprawniony do zatrzymania kierującego pojazdem wyłącznie na obszarze zabudowanym .

Co do tego czy S.M ma prawo kontrolować:
Art. STRAŻ MIEJSKA
Ma prawo zatrzymać do kontroli w terenie zabudowanym przez całą dobę, a poza nim tylko od świtu do zmierzchu gdy jest w poblizu oznakowany samochód. Mają prawo kontrolować kierowców, którzy naruszyli przepisy ruchu drogowego. Obowiazkiem funkcjonariuszy SM jest wezwać policję, a do czasu jej przybycia moga uniemożliwic nam dalszą jazdę. Kierowca może odmówić przyjęcia mandatu.

Piszesz, że bezpiecznie jeździsz, otóż żadna prędkość nie jest bezpieczna ( w innym poście napisałeś, że masz na myśli prędkość 140km/h - to Twoim zdaniem jest bezpieczna prędkość? ), na kierownicę nie ma kozaków. Nie tacy kozacy piach gryzą, bo nawet rajdowcy, np. ś.p. Bublewicz. Nie wiem w jaki sposób uniknąłeś odpowiedzialności za przekroczenie ciągłej, ale
mimo to dałeś dowód na to, że łamiesz przepisy i do tej kategorii kierowców należysz. Przecież przepisy nie tworzą ludzie bezmyślni i nie po to by je łamać jak to się mawia, a po to by strzec innych przed takimi właśnie kierowcami.
Tak już dla Twojej wiadomości, odpowiedź na Twoje stwierdzenie: Nie jeżdżę maluchem, a znacznie większym autem i o większych osiągach od malucha. Jeżdżę pojazdami ( w tym ciężarowe ) od ponad 20 - tu lat ( prawo jazdy robiłem mając 16 lat [ takie były przepisy ], w wieku 17 lat jeździłem już dostawczym autem w trasy i woziłem ładunki. Obecnie mam w " kołach" ponad milion km i jeden, jedyny mandat z przepisów. Nie jest to chwalenie się, ale odpowiedź na Twoje stwierdzenie co do mnie. Po za tym uważam to za powód do dumy. Natomiast nigdy nie powiem, że jeżdżę bezpieczną prędkością ( jak wyżej wspomniałem, żadna nie jest bezpieczna - takie słowa kiedyś usłyszałem i tak to zapamiętałem ).
Jeśli się natomiast gdzieś śpieszysz ( jak to gdzieś ująłeś ), to może lepiej wcześniej wyjeżdżać, po co gnać potem 140km/h? Oczywiście, że też nie lubię się wlec ( w trasie ) i też przycisnę pedał poza dozwoloną odległość od podłogi, ale 140 to chyba przesada jak na nasze drogi.
Pozdro.

Perkoz, a jak ma Cię zatrzymać patrol jadąc za Tobą w godzinach szczytu na zakorkowanych ulicach, może powinien wyskoczyć policjant z auta i dogonić Cię z "lizakiem"? Polecam zajrzeć do lektóry K. R. D. Czy to nie masz obowiązku zatrzymania się jeśli jadący za Tobą radiowóz użyje Świateł błyskowych i krótkotrwale sygnału syreny.

Odpowiedź do Haliny. Jeśli nie chcesz wpłacać kasy do skarbczyka Urzędu Miejskiego z fotoradarów to po prostu nóżka z gazu, Halinko i po kłopocie.
Aha, pisaliście tu jeszcze o oznakowaniu fotoradarów, a czy wjeżdżając do Łomży ( z każdej strony ) nie ma tablic informujących o kontroli radarowej?
Widać, jak to zwracamy uwagę na znaki pionowe.
Pozdro.

Do Intruder : faktycznie ale na kazdy kodeks jest inne rozumowanie...nie prawdaz?

Przyklad.... Notariusz podpisujacy dokument tez nie ulozy dla Ciebie umowy gdzie nie bedzie mozliwosci jej obejscia....kazde prawo ma swoje dołki....
Bez wzgledu na top co mowi kodeks zostalem uniewinniony w sadzie ze sie nei zatrzymalem a dwoch ciaglych nikt nie wziol rowniez pod uwage.

Co do mojej jazdy jezdze bezpiecznie max.180KM/h tam gdzie warunki na to pozwalaja,.
nie jezdze na wariata np. wyprzedzanie na 3ego itd.

W swoim zyciu dostalem 2 mandaty za brak pasow i za predkosc przekroczona o 30Km....a kilometrow przejechalem ponad 600tys. mniejsza o wiekszosc

Kazda predkosc potrafi byc niebezpieczna to przyznaje...ale wypadki na drogach sam zauwaz ze nie robia sie same.Bo albo jakis duren wyprzedza na 3ego, algo nie patrzy w lusterka, albo zasypia na drodze.....albo poprostu boli go noga od jazdy z minimalnym gazem i woli wcisnac w deche ile fabryka dala.....

Na setki osob ktore ze mna jechaly tylko 4 powiedzialy ze sie boja...ale to dlatego ze jezdza malutkimi autami i nie wyjezdxzaja po za miasto w dlugie trasy.

4lomza.pl

Panowie po co sie klucimy......o jakies glupie prawa SM w Łomży.

Mogą mieć wideoradary,fotoradary,suszarki i co z tego....
teraz kazdy bedzie chcial dostac prace w SM bo beda brac w lape.
Nikt nie ebdzie sie bal wziac 100/200zl ze straznikow. Kazdy zna kazdego z nicha w lomzy mamy ich zaledwie 5 / 6 :) wiec nie sposob nie zapamietac.

4lomza.pl

jakbys nie wiedzial...to kogut pomaranczowy tez jest "uprzywilejowany"

ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!

ten na śmieciarkach też?? ;-)

a czym on sie rozni?

na ciagnikach rolniczych to samo...ale na ciagnikach nie oznacza, ze moze nas zatrzymywac...ma prawo jechac lewa strona jezdni jezeli wykonuje jakies prace

~kodeks ruchu drogowego

ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!

Czlowieku przeczytaj Oznaczenia Kolorów....załoz sobie pomaranczowy...TO JEST OSTRZEGAWCZY KOLOR a nie uprzywilejowany

4lomza.pl

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org