sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
PKS Łomża - horror

Chciałabym napisać kilka zdań na temat naszego ukochanego PKS-u. Jak wielu studentów, ciągle podróżuję do Warszawy. Mam mnóstwo zastrzeżeń do naszego łomżyńskiego przewoźnika, ale to, co stało się moim udziałem wczoraj było totalnym przegięciem!!!
O 16:45 wracałam do Warszawy. W autobusie większością była grupa dzieci jadących na pielgrzymkę. Temperatura na zewnątrz około 30 stopni. I jaki autobus wystawił PKS Łomża?! Jeszcze nigdy czegoś takiego nie widziałam! Stary grat... tzw. "ogór" bez okien i nawiewu!!! W środku bardzo szybko temperatura stała się nie do wytrzymania! Obok mnie siedziała starsza pani, która omdlała. To po prostu niewyobrażalne, podróż była KOSZMAREM! Przecież powinno się dostosowywać pojazd do warunków pogodowych, od czego jest dyżurny ruchu?! Za co płacą podróżni?! Nikt nie wymaga luksusów ani klimatyzacji, ale żeby nie było OKNA?!?!?! Ta skandaliczna podróż to nie wszystko, na co pozwala sobie PKS Łomża.
*wielkim problemem jest kupienie biletu na niedzielę do Warszawy.
*nie ma dodatkowych autobusów, a jeśli są, cena przejazdu wynosi 26 złotych bez żadnych zniżek dla uczniów, studentów, emerytów.
*ceny są najwyższe w regionie woj. podlaskiego i warmińsko - mazurskiego, a zniżki najniższe.
*wiele autobusów budzi zastrzeżenia... sądzę, że niektóre z nich nie powinny zostać dopuszczone do przewozu osób.

----------------------------------------------------------------------------
Dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat i głupota ludzka

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: PKS Łomża - horror

taa, do warszawy daja ogóra a na wioski puszczaja nowe autobusy, doskonale Cie rozumiem :P

"Walczmy z alkoholizmem!!!Pijmy więc więcej aby inni mieli mniej!!"

kup se malucha i sobie sama jezdzij:P

ciekawe jest co robia kierowcy w autobusach porannych do warszawy, tak 6:00, 7:00. Podkrecaja ogrzewanie, tak, ze zimą jedna koszulka to za duzo i wszyscy spia :)

lepiej juz na stopa jechac niz sie toczyć tym ogorem

specjalnie przecież tego nie zrobili - braki taborowe się kłaniają

jeszcze parę lat temu w autobusie do Olsztyna o 6 rano puszczali filmy z kasety VHS, a teraz takie brzydkie rzeczy:)

Van_Loosen napisał(a):

> specjalnie przecież tego nie zrobili - braki taborowe się
> kłaniają
>
> jeszcze parę lat temu w autobusie do Olsztyna o 6 rano
> puszczali filmy z kasety VHS, a teraz takie brzydkie rzeczy:)

Uważam, że żadne braki taborowe tego nie usprawiedliwiają... nie chodzi mi o to, żeby jeździły supernowoczesne autobusy, ale te spełniające najbardziej podstawowe wymogi.

Autor: prezes38 (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 17-07-07 13:09

kup se malucha i sobie sama jezdzij:P

Nie muszę, bo auto mam, ale jeszcze więcej rozsądku, żeby nie pchać się na długie i zatłoczone trasy, bo jestem zbyt świeżym kierowcą, na wszystko przyjdzie czas:-)

ty Bastian to chyba nie jechałeś autobusem na wieś skoro mówisz, że tam jeżdżą nowe. Przejedź się, tak dla ciekawości, to zobaczysz, jakie one nowe. A poza tym, to czy ktoś w tych autobusach sprząta? Są brudne a podczas jazdy unoszą się tumany kurzu. Tapicerka na siedzeniach dawno nie prana, okna brudne.

Horrorem jest to, czym katują (i jak głośno) podróżnych przez te okropne megafony na dworcu !!!

Jeżeli chodzi o zniżki to kiedyś jechałem do Warszawy naszym ukochanym PKS-em i podając legitymacje studencką żeby kupić bilet ze zniżką kierowca spytał mnie - gdzie jest ta uczelnia (studiuje na UJ) z lekkim zdziwieniem że ktoś może niewiedzieć mówie że w Krakowie a on na to że ulgi przysługują tylko studentom jadącym z Warszawy :)

Przerzuciłem się na samochód z gazem :)

Nikt nie wymaga luksusów ani klimatyzacji, ale żeby nie było OKNA?!?!?!

Akurat w tym przypadku okna NIC by nie dały...

"...że ulgi przysługują tylko studentom jadącym z Warszawy :)"

Powinno być ... "..że ulgi przysługują tylko studentom z warszawskich uczelni:)"

Może admin powienin pomyśleć nad możliwością edycji włąsnych postów :)

Lilithka doskonale Cię rozumiem, bo akurat sama jeżdże autobusami do Wawy, więc Twoje uwagi co do PKSów łomżyńskich są trafne... Poprostu przegięcie, nie dość że cenę mają wyższą od pozostałych przewoźników to jeszcze puszczaja tzw, ogórki na prawie 3 godz trasę !!!

Płynę pod prąd, bo z prądem śmieci płyną.

Autor: Ptysiu80 (---.lom.netster.pl)
Data: 17-07-07 16:57

Nikt nie wymaga luksusów ani klimatyzacji, ale żeby nie było OKNA?!?!?!

Akurat w tym przypadku okna NIC by nie dały...

Akurat to się mylisz, bo jakikolwiek przewiew daje bardzo dużo. Podróżuję tak już ponad 2 lata, ostatnie wakacje również były upalne i nie przytrafiło się coś takiego!

Cytat:

Autor: enigmatus (---.internetdsl.tpnet.pl)
Data: 17-07-07 16:52

Jeżeli chodzi o zniżki to kiedyś jechałem do Warszawy naszym ukochanym PKS-em i podając legitymacje studencką żeby kupić bilet ze zniżką kierowca spytał mnie - gdzie jest ta uczelnia (studiuje na UJ) z lekkim zdziwieniem że ktoś może niewiedzieć mówie że w Krakowie a on na to że ulgi przysługują tylko studentom jadącym z Warszawy :)

Cha, cha, cha, dobre :D
Sama byłam świadkiem, gdy łomżyński kierowca nie chciał uznać dziewczynie legitymacji, ponieważ miała półroczną przerwę między pieczątkami w legitymacji... (tzn. jednej brakowało - przyczyn takiego stanu jest wiele). Stwierdził, że to podrobiona...

Akurat to się mylisz, bo jakikolwiek przewiew daje bardzo dużo. Podróżuję tak już ponad 2 lata, ostatnie wakacje również były upalne i nie przytrafiło się coś takiego!

Ale to wychodzi na to samo, bo jest duza roznica temperatur i wnetrze tez sie szybko nagrzewa. ;)

To trzeba wybierać innego przewoźnika. Przecież nie tylko PKS Łomża jeźdźi do Warszawy.

Do korzystania z biletów ulgowych na wszystkich liniach (normalnych i pospiesznych) są uprawnieni:
studenci szkół wyższych wpisanych do rejestru Ministra Edukacji Narodowej, a także studenci uczelni zagranicznych oraz uczestnicy dziennych studiów doktoranckich.

W Łomży zawsze miałam problemy z kierowcami autobusów, ponieważ odmawiali mi uwzględnienia ulgi dla studentów. Ilekroć jechałam z Łomży do Krakowa, z przesiadką w Warszawie, kierowcy autobusów pytali mnie gdzie studiuje i próbowali mi wmówić, że mnie, jako studentki z woj. małopolskiego, zniżka nie obowiązuje w woj. podlaskim! Brednie. Studentom podróżującym po Małopolsce polecam Szwagropol.

Klaudia

Jak komuś nie pasuje PKS Łomża to proszę, jest PKS Suwałki. Nawet bileciki studenckie są tańsze. Tylko potem proszę się nie skarżyć, że autobusy "suwalskie" są ciasne...

Akurat PKS-y z Mazur są więcej niż ok :-)
Jest tylko jeden malusieńki problem: nie można z góry kupić biletu... A miejsc nie ma prawie zawsze.
Co do nieuwzględniania legitymacji: to prawda, że żaden kierowca nie ma prawa wciskać takiego kitu. Widać więc jakość usług PKS-u Łomża - będą oszukiwać i zdzierać ze studentów i uczniów, aby zarobić. Żenada!

Lilithka: Leśmian, pamiętam jeszcze ten erotyk ze szkoły :)

w regulaminie PKS jest napisane że to placówka terenowa decyduje czy ma dawać zniżki dla studentów i jeśli tak to ile %

jeżeli chodzi o te zniżki to jak mi się dobrze wydaje to PKS jest teraz w prywatnych rękach i ulgi na bilety nie są ulgami ustawowymi lecz są to ulgi handlowe więc PKS może je dawać według własnego widzimisię :)

Kiedyś jechałem do Ostrołęki PKS bo z Łomży już do Wawy dostać sie nie mogłem i Pan kierowca poproszony o bilet studencki odrzekł że on studentów nie wozi i musiałem kupić bilet normalny :)

Studentom przysługują jedynie zniżki w PKP 37% ( ale nie we wszystkich bo np IC tylko 32% do 26 roku życia i nie trzeba być nawet studentem )
i w autobusach miejskich 50% zniżki :)

Klaudiaa - na jakiej uczelni studiujesz ??

Witam wszystkich podróżników.Niestety takie staroświeckie zdezelowane autobusy nie tylko z łomży wyjeżdżają.Takim truposzem jechałam smażąc się jak na patelni z Olsztyna do Płocka ,Gostynina i dalej.Nie było mowy o chwili odpoczynku na jakiejkolwiek stacji ponieważ kierowcy nie mieli na to ochoty.Dokupić picie czy załatwić swoją "potrzebę" było wręcz nierealne.
Tym razem przewoźnik był z Płocka....szkoda słów i palców,ale PKS są lepsze od pociągów.Nie trzeba bagażu targać po peronach i wagonach w poszukiwaniu miejsca. To tyle na pociechę naszego ducha podróżniczego.
Cieplutko pozdrawiam jaga

kocham podróże nienawidzę kałuży

enigmatus: Studiuje w WSB-NLU, właściwie już kończę:)

Klaudia

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org