sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Ćwoki

Artykuł pochodzi z "Gazety prawnej" i można go ogl±dać pod adresem

http://www.gazetaprawna.pl/numery/05602-661/aktualnosci.html?id_gpol2=3554

A oto tre¶ć tego artykułu:

Fiskus chce podatku od darmowych programów

Wiele wskazuje na to, że twórcy programów komputerowych, udostępniaj±cy je użytkownikom za darmo, zapłac± 22-procentow± daninę fiskusowi. Wszystko za spraw± nowelizacji ustawy o VAT, w wyniku której od 26 marca udzielanie licencji będzie opodatkowane.

Każda niemal nowelizacja ustawy o VAT przynosi z sob± nowe w±tpliwo¶ci i zastrzeżenia. Nie inaczej jest w przypadku nowelizacji z 15 lutego br., która już wkrótce zacznie obowi±zywać (ustawa wchodzi w życie 26 marca br.). Ustawa ta za usługę podlegaj±c± opodatkowaniu uznała udzielanie licencji na programy komputerowe oraz przeniesienie autorskich praw maj±tkowych do takich programów.

O tym, że przepis ten okazał się niekorzystny dla czę¶ci twórców programów komputerowych, pisałem już wczoraj. Niemniej zauważyć trzeba, że na tym problemy z opodatkowaniem licencji zapewne się jednak nie skończ±. Nie jest przecież powiedziane, że po wej¶ciu w życie nowych przepisów nie pojawi± się nowe pomysły na opodatkowanie tzw. darmowych programów (o próbie opodatkowania ich podatkiem dochodowym pisałem w paĽdzierniku 2000 r.). Darmowych, a więc takich, które udostępniane s± szerokim kręgom użytkowników za darmo (dotyczy to zarówno oprogramowania freeware z zamkniętym kodem Ľródłowym, jak i oprogramowania open source, np. większo¶ci programów linkuskowych).

Również i one rozpowszechniane s± na podstawie licencji, tyle tylko, że takich, które nie przewiduj± konieczno¶ci wnoszenia opłat licencyjnych. Mam zatem do czynienia jak najbardziej z ¶wiadczeniem usług w rozumieniu VAT. Co prawda ustawa przewiduje, że opodatkowaniu podlega co do zasady wył±cznie odpłatne ¶wiadczenie usług, jednak od zasady tej sama przewiduje kilka wyj±tków. I tak np. art. 2 ust. 3 pkt 5 ustawy o VAT przewiduje, że ¶wiadczenie usług, bez pobrania należno¶ci, również podlega opodatkowaniu. Teoretycznie przepis ten dotyczy usług, które z natury s± odpłatne, a za które tylko wyj±tkowo nie pobrano opłaty. Tak przynajmniej usiłuj± udowadniać niektórzy teoretycy. W praktyce jest jednak tak, że praktycznie od każdej usługi, za któr± nie pobrano należno¶ci, fiskus każe sobie płacić VAT. Może to także zrobić w przypadku "darmowych programów". Tym bardziej, że zawsze można argumentować, że udzielanie licencji jest usług± z natury odpłatn±.

Z krótkiej sondy przeprowadzonej w¶ród urzędników z kilku urzędów skarbowych z całej Polski wynika, że s± oni skłonni opowiedzieć się za pobieraniem podatku od udostępnianych za darmo programów. Jakie oficjalne stanowisko zajmie w tej sprawie Ministerstwo Finansów, trudno dzi¶ przewidzieć. Nieoficjalnie już dzi¶ udało nam się jednak dowiedzieć, że obecnie Ministerstwo Finansów opowiada się za opodatkowaniem darmowych programów. A to oznacza, że twórcy tych programów, nie maj±c z nich żadnej korzy¶ci (udostępniaj± je wszak za darmo), zmuszeni będ± oddać fiskusowi 22 proc. ich hipotetycznej warto¶ci. Jak tę warto¶ć ustalić, nie udało nam się już dowiedzieć. Usłyszeli¶my tylko, że każdy program jak±¶ warto¶ć ma.

Marek Kutarba

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Ćwoki

Marku, bardzo ciekawie piszesz.
Wprawdzie wydaje mi sie ze dany temat jest tematem do forum Politycznego, lecz nie zmienia faktu ze jest to ciekawy temat.

Mam kilka szalonych teorii na temat tego o czym sutkasz. Po pierwsze jak to juz TZ pisal "tononcy brzytwy sie chwyta." A jak juz kazdy od dawna wie to nasz budzet panstwa jest bardzo gleboko .....
Oprocz tego - tak juz kompletnie w ciemno moge strzelac - takie podatki chyba maga bardzo pomuc gigantom komputerowym, ktore boja sie kilku inteligentnych Polskich (i nie tylko) programistow, w pozbyciu sie (przychamowaniu) open source, freeware konkurecji.

Ale to tego wszystkiego to tak naprawde nie wiem jak nasz rzad ma zamiar wprowadzic ta ustawe, juz teraz jest bardzo ciezko dla nich wyciagnac podadki od inwestorow zagranicznych (zdazaja sie przypadki...), a juz nie wiem ja sobie poradz z opodatkowaniem darmowych programow - szczegulnie jak nasi programerzy przezuca je na darmowe servery zagraniczne.

"zyc nie umierac"

Uwaga, jest to najstarszy temat na tym forum. :)

chyba się nudzisz ...... :)

hmmmmmmm, nie obraź się Ptysiu ale strasznie się miotasz po tym forum. Mnóstwo nowych tematów, odgrzane pasztety. Zwiększasz atrakcyjność umierającego 4lomza, czy swoją ??

ADALL

Może po prostu chce rozruszać towarzystwo?:)

G a z e l a

Jeżeli taka idea temu towarzyszy to milknę pokornie. Pozdrowienia.

ADALL

he....a mialem sprawdzic jaki byl ten temat...

ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org