poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
"Piloci w szoku, utracili sterowność"

Zna ktoś plażę naturystów blisko Łomży???

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: "Piloci w szoku, utracili sterowność"

Wilki. REWELACJA!!!!!!!!!! Czekam z niecierpliwością :D W końcu jakiś konkret

***** co za prymitywy,jeszcze sie glupio smieją ;/ Gdyby któremuś z Was zginął telefon chcielibyście pomocy od innych co?! A teraz potraficie tylko głupio szydzić,łomżyniak swojemu pomoże zawsze ;] Pff...

Ja bym chciał żeby w Łomży było MAKRO , porządny stadion z 2 boiskami treningowymi , kilka porządnych PUBów i miejsc pogrania w bilard i kilka super restauracji a na obrzeżach z kilka zakładów podobnych do BROWAR ŁOMŻA wtedy miasto jak miasto !

"Ja jestem wolny,
mam swoje zdanie,
to czego pragnę to świat bez granic."
Chocolate Spoon

hmm na meczach jest kulturalnie moze z wyjatkiem meczy z Jagą a to że nazwy klubów a zwłaszcza swojego klubu trzeba pisać wielką litera to chyba podstawa w podstawowce dzieci to wiedza .

loosac wyluzuj. Rzuciłem ze 2 lata temu. Dla mnie ten widok to przyjemność. Jak ludzie się męczą. Niewiele już jest miejsc gdzie jeszcze można pociągnąć zdrowo w płuca. Niedługo już i na dworcu będą egzekwować. Na dworcach PKP i PKS w dużych miastach to standard od lat. Szkoda bo pamiętam jak miło było puścić dymka w rejsowym PKS, PKP, LOT. Ech, gdzie te cudowne czasy przed prohibicją ?!

róbmy swoje

-=Devil=- <lol2> mocny w gębie?A po czym to stwierdzasz co ja takiego powiedziałem?Napisałem prawdę nikogo nie zjechałem do nikogo nic nie mam,nie mierz mnie swoją miarą :] nie napisalem też żeby ktoś pomógł mi szukać tego telefonu napisałem poprostu,że jak ktos będzie chciał sprzedać Wam taki tel. to go nie kupujcie ale komu ja to mówie...jak tu jeden drugiemu nóż by w plecy wsadził...' Łomżyńska jedność' .. takie pojęcie już chyba nie istnieje...Bez odbioru z mojej strony.

"(...) a jak Ci to przeszkadza to.....Z BUTA "

Ale jak iść skoro but klei się do drogi...

A dlaczego mam luzowac? Palacze maja w d... wszystkich ktorzy nie pala i maja w d... ze komu moze palenie nie odpowiadac. Maja w d... ze truja innych i ch... ich obchodzi ze to komus moze zycie zatruwac.

Dlaczego ja, niepalacy mam przez nich cierpiec? CO to jakas lepsza rasa ludzi? Ze ich prawo nie dotyczy? Juz nie mowie o zwyklym mysleniu o kims wiecej niz o sobie oraz czyms wiecej niz o swoim dymku.

Nie moge tez patrzec jak debilni rodzice zatruwaja swoje maloletnie dzieci bezmyslnie czestujac je dymem.

Nic tylko stanac obok palacza na przystanku, stanac od wiatru i odpalic CGŁ, zeby koles sie gryzacym i piekacym dymem poczestowal i zrozumial co znaczy wdychac cudze smrody. On moze dymic -ja tym bardziej.

Józef

fLoorek: pozwala tylko nie jest to takie "przyjazne" jak powinno być....

Dlaczego zmienić hasło? Bo post wyżej wysłałeś link z loginem i hasłem do forum :-)

Jarek

loosac ty jestes jakis dziwak ! Chcą to palą, przeszkadza Ci dym to odejdź dalej. Ktoś ma ochote zapalić to sobie pali, wolny kraj. Co z tego że jest plakietka. Ludzie palący od wielu lat są nałogowcami, a widać ty nie wiesz co to znaczy. Co ci do tego że zatruwają własne płuca ! Idiotyzmem jest zabraniać ludziom palenia na otwartej przestrzeni.

Z tego co wiem, to są ludzie próbujący ustalać kto pisał dane posty i zabierał głos, w tym też lekarze.
Wiadomo oficjalnie żaden się nie przyzna. Więc może naprawdę trzeba coś zrobić z zabezpieczeniami żeby nikt tam nie grzebał

Wiecie, osobiście jak mam już się leczyć prywatnie, i za to płacić, to preferuje jednak medycynę z Warszawy, czy choćby Białegostoku. Ceny podobne, za to jakość usługi inna.

zgadzam się z autorem, ja też jestem niepaląca i wqrwia<sorry> mnie jak siedze zmęczona na przystanku a tu taki pali. Ok moge wstac ale czemu ja????????????????? ja siedzze na ławce i zakazu nie łame???? czemu mam ustępować palaczom?mi dym przeszkada!!!!!!!!!!!od tego są wyznaczone miejsca!!!!!a jak juz musicie drodzy palacze palic to odejdzcie dalej albo zapytajcie czy mozna. gdy pijak pije obok was piwo to patrzycie z pogardą i obrzydzeniem a sami palicie i trujecie innych!!!!!!!!

kkaska007 - jak pijak obok mnie pije piwo to robi mi ochotę na piwko i idę do baru się napić albo kupuję w monopolu pare zimnych Łomży "Eksport" i też piję. A co do palenia to po co wogóle po głupiemu pisać jak i tak będą palić i tak. Przeszkadza Ci to sama naucz się palić i będzie z głowy. Jak możesz komuś zabronić palić , nie rozumiem ? Chce to pali i po co te wnikanie... Jak zechce to Ci nasra przed nosem na przystanku i co mu zrobisz ?

Józef

fanka bociaknka i magdalena a jak wyglondacie to moze i ja sie wybiorę hhe

Dlaczego on ??? To Tobie przeszkadza nie jemu wiec ty powinnas odejsc. Jak bąka puścisz to kto odchodzi bo śmierdzi ??

Ale jakie zabronione, to tylko na papierku. Praktyka to co innego. Nie jest zabronione dopóki nie dostanie mandatu. Chce to pali nikt nie wnika. Trafi sie paru oszołomów i robią sztuczny problem. Puszczanie bąków też powinno być zabronione, mi to np. gorzej przeszkadza od dymu i co ?

temid: Jeśli chodzi o tą kwestię to się mylisz bo sam pisałem tego typu program i nie miał on żadnego związku z włamaniami.
Program po prostu otwierał stronę tak jak ty to robisz, zapisywał ją do pliku po czym analizował. Jedyny problem jaki mógł wystąpić to chwilowo większe obciążenie serwera 4lomza.
Nigdy też nie analizowałem kogokolwiek personalnie. Tylko informacje ogólne.
Jakie tematy założone, Ile w ranym roku napisał postów i ogólne zestawienie kto naktórym miejscu jest w zestawieniu top-piszących

LILA:

ILE RAZY MAM CI TLUMACYZC, ZE PALACZE MAJA W D.. INNYCH LUDZI? TYCH KTORYM SZKODZA. QR... TRUDNO CI SPOJRZEC PRZEZ DYM I ZOBACZYC INNEGO CZLOWIEKA?

JAK MASZ COS DO MNIE I WIDZISZ, ZE COS ROBIE ZLE TO NAPISZ! NAPISZ MI GDZIE LAMIE PRAWO!

WIDZE ZE JESTESCIE TAK OGRANICZENI, ZE TRZEBA WAM TLUMACZYC PODSTAWOWE ZASADY WSPOLZYCIA W SPOLECZENSTWIE!

A teraz mi odpowiedz: Czy jestes tępa? Poruszyłem wiele logicznych, racjonalnych kwestii, argumentujac jest jak nalezy.

Ty mi wkrecasz dziwne rzeczy, usprawiedliwiajac sie domniemaniem, ze kazdy lamie prawo!

PS. W kazdym aspekcie zycia STARAM SIE postepowac tak jak trzeba! Roznica polega na tym ze wy NIE STARACIE SIE W OGOLE WIDZIEC INNYCH, NIE PRZYWIAZUJECIE WAGI DO STOSOWANIA PROSTYCH ZASAD!

Nie odpowiedszialas mi na ZADEN Z MOICH PROSTYCH, JASNYCH I LOGICZNYCH ARGUMJENTOW

Przepraszam urazonych za CAPS. Po prostu liczylem na inteligena wymiane pogladow. I sie przeliczylem.

Acha, skoro mi tu sypiesz tekstami z biblii:

"5. Nie zabijaj"

Bylo tez cos o ty, zeby upominac blizniego, ktory zbladzil.

Oczekuje, ze udowodnisz mi oraz innym forumowiczom, ze nie jestes tępa.

Piss off !

loosac a dla mnie to ty jestes po...ierdolony ! tyle z mojej strony, nie wypowiadam się więcej na ten temat bo aż mi się ciśnienie podnosi jak czytam głupoty które tu wypisujesz. ty jesteś chory psychicznie idź się leczyć człowieku ?? Ty piszesz tu o ludziach palących tytoń jak o jakiś narkomanach... czy złodziejach. Jaki margines społeczny ? chłopie ty podejdź do ściany i sie j_ebnij pare razy z głowki może ci przejdzie. Zalatuje mi od ciebie jakims psycholem... to co piszesz jest chore i nienormalne!

Z tego co wiem to 4lomza pracuje nad poprawieniem wszystkiego.

A co do ustalenia danych personalnych osoby piszącej. Można to zrobić np tak:

1. Przechwytujemy dane osoby odwiedzającej forum(hasło do forum, adres ip, adres e-mail zapisany w profilu, info o przeglądarce)
2. Sprawdzamy, czy hasło do forum i do skrzynki e-mail jest takie same
a) Jak takie same to często w ustawieniach skrzynki są dane personalne lub są one gdzieś w mailach
b) Jeżeli inne to szukamy adresu e-mail w google - może zaprowadzi nas na jakieś inne forum, które zdradzi więcej szczegółów.
3. Sprawdzamy adres ip - czy stały, czy zmienny, czy za nat'em, czy są jakieś błędy w oprogramowaniu, które pozwolą na włamanie do komputera - czasem adresy hostów zdradzają miasto i ulicę(a spotkałem się w Łomży z nr bloku!), wtedy jeżeli mamy znajomego gdzieś w tej sieci to możemy u niego(przy błędnej konfiguracji, a takie są w Łomży) nasłuchiwać pakiety krążące po sieci i wtedy próbować zidentyfikować osobę/miejsce zamieszkania.
Ale to chyba komuś musi się mocno nudzić, albo jest to mu baaaardzo potrzebne :-)

4. Jak mamy mail, a nawet nie mamy hasła - możemy się spróbować za kogoś podać i poprosić o potrzebne nam dane :-) Ta metoda w brew pozorom jest bardzo skuteczna...

A co do błędu ... Jest o tyle źle, że ten błąd nie podchodzi pod żaden paragraf - jednym słowem mówiąc nie łamiemy prawa... są takie przepisy, że tego w żaden sposób nie określają... Więcej nie powiem :-P

Ale powiem szczerze, że to może dobrze, że takie coś miało miejsce. Troche może "uspokoi" osoby, które mają "za długi język".... Nie jesteśmy nigdy w 100% anonimowi w sieci...

luizfernandez autor tego tematu wam proboje tylko uswiadomic ze przeszkadza innym osobom palenie w miejscu publicznym. Chcesz palic?? To sobie pal w domu albo odejdz gdzies dalej gdzie nikt nie bedzie wachal tych smrodow!! Pomysl troche o innych a nie tylko o sobie. popieram w calosci autora tematu. Pozdrawiam

Ja nie palę tak dla jasności. Miejsce publiczne jest na świerzym powietrzu. Dym idzie w niebo... ludzie o czym wy wogóle dyskutujecie. jakie nie życzą sobie.. a co to w domu u kogoś się pali pod przymusem ? Swieże powietrze, słoneczeko.. autobus się spóźnia aż chce się puścić dymka... komuś nie odpowiada to niech nie stoi obok palacza tylko się przesunie. To już jest jego problem. Takie jest moje zdanie i go nie zmienię. Basta!

Józef

wg. luizfernandez ja dziś sobie wyjdę na ulicę i będę strzelał z wiatrówki w nogi losowo wybranych ludzi, nie zabiję ich ale przecież "wieże powietrze, słoneczeko" a jak komuś się to będzie nie podobało to niech nie stoi kołomnie

marcin135 - przez ten wasz strajk tylko ludzie cierpią. Po pracy sobie strajkujcie.

Piss off !

tomemeknet - idiotyczne porównanie... nie rozumiem was. jeżeli coś wam przeszkadza to olejcie temat. Walka z palącymi to jak walka z wiatrakami. Jak ci przeszkadza koleś obok ciebie palący szluga to mu zwróć uwagę, tylko już znasz reakcję i się boisz. tyle twoje co sobie na forum popiszesz. Moim zdaniem to krótka piłka nie pasuje Ci to zwróć uwagę albo się odsuń. A jak nieodpowiada to sobie kup samochód nawieszaj choinek zapachowych i tyle.

Zbych

luizfernandez:
to jest właśnie dobre porównanie. Sam bym do takiego strzelił ot co? Szkoda tylko jednego... Wiatrówką trochę ciężko zabić.
Tyle że widzisz. Palenie to choroba a jak widzisz że jesteś "inny" bo chory to sam się odsuń a nie zmuszasz osoby zdrowe psychicznie i fizycznie.
A jak chcesz sobie powąchać to podpal sobie samochód i wsiądź do niego. Poczuj ten dymek

Józef

luizfernandez:, debilu, bo inaczej nie powiem: po to jest prawo zeby go przestrzegac. Po to sa dzieci zeby o nie dbac a nie je truc.

Jak na razie sam udowodniles ze jestes debilem.

Oficjalnie potepiam nieprzestrzegania prawa, zwlaszcza w kwestii szkodzenia innym. Moj post byl o tym dokladnie. Weszli palacze i obroncy palaczy i zaczeli zadyme.

Napisalem: Nie przestrzeganie prawa jest zle.
W skrocie metaforyzujac wypowiedzi obroncow palaczy i czesci palaczy: "chyba jestes nienormalny, kazdy troche nie przestrzega prawa, nie przestyrzeganie prawa jest ok"

Po prostu debile i tyle.

Zbych

Luiz, jeszcze jedno:

"nie rozumiem was. jeżeli coś wam przeszkadza to olejcie temat."

Jak ci bzykne zonke tez olejesz temat?

loosac: bez przesady to troche za mozne porownanie.
raczej tak byc powinno
Jak podam Twemu dziecku cyjanek to tez olejesz temat? (przynajmniej o truciu :))

Polska Unia Onkologii ocenia, że kilkadziesiąt tysięcy chorych na choroby nowotworowe w Polsce – rokrocznie umiera z powodu zbyt niskich nakładów na ochronę zdrowia. Jeżeli zatem dzisiaj ktoś, jak rządzący, broni małych nakładów na opiekę zdrowotną ze środków publicznych i jednocześnie sprzeciwia się wprowadzeniu jakichś form współpłacenia za świadczenia zdrowotne przez pacjentów, to znaczy, że skazuje tysiące Polaków rocznie na śmierć.
Przebiegłość polityków jest tak duża, że w tym samym momencie, gdy zwiększali oni obciążenie 27 mln obywateli na rzecz służby zdrowia, poprzez wzrost składki nie odliczanej od podatku z 7,75% do 9,0% , jednocześnie zmniejszali kwotę jaką państwo płaciło za 10 mln obywateli, zwolnionych z obowiązku płacenia składki.
To trzeba zmienić Dlaczego 2 razy płacimy za rolników i biznesmenów z KRUS

szukamy ludzi w wieku od 17-18 lat (czy jakoś podobnie), którzy chcieli by wyjechać nad morze lub mazury jako obóz w połowie lipca (lub inaczej, do ustalenia) na tydzien (powiedzmy). chodzi o to, ze jak zorganizujemy sobie sami to tanio wyjdzie, niz zeby mieszać w to jakieś biuro podróży :)

Loosac!Palę bo chcę i nikomu nic do tego.To ja niszczę świadomie swoje zdrowie...Gorsze rzeczy ludzie robią i jakoś takiej afery nie ma...

Heh jasne obóz zapoznawczy chyba... :D

brak podpisu

MasaViV a pal sobie ile chcesz ale nie przeszkadzaj tym innym:p

No niby tak ;-) Ale zawsze lepiej chyba wierzyć w coś.. niż w nic... sam niewiem.

Bardzo trudny temat... To jest myślę indywidualna sprawa każdego z nas.... Ale Bóg też mówi, że jeżeli ktoś nauczył nas, że trzeba robić tak, a nie inaczej i niewiedziałeś, że to jest niezgodne z nauką Boga to, że niejest to grzech.... Tak piszę w Bibli :-)

Można to też rozumieć tak, że jeżeli ktoś mnie nie nauczył...nie przekonał, że właśnie religia katolicka jest dobra to nie popełnia się grzechu i pomimi, że nie ma się chrztu..bierzmowania itd to i tak jest się zbawionym...
No bo jak ludzie np: z Afryki mają znać Boga jeżeli nikt im o nim nie powiedział, bo np: jeszcze misjonarze tam nie dotarli ????

"Ja jestem wolny,
mam swoje zdanie,
Chocolate Spoon

po to chyba forum , żeby poruszać takie problemy . Ustalilismy , że rozpoczęcie o 18 i gitara .

Kaśka to już zależy od kultury człowieka , nic się z tym nie da zrobić .

Co mam o Tobie napisać? Czy to, że teraz Mandrivy używasz? ;) O to chodzi?

Bimbo !

Uruchom komputer w trybie awaryjnym i spróbuj wtedy usunąć

Witam !

Koniecznie zajrzyj tu:

www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1571&t=59

Fragment opisu z powyższej strony:

Unlocker 1.8.5

Bezpłatne narzędzie, które pozwala na wykonywaniu operacji (przenoszenie, zamykanie) na plikach lub folderach zablokowanych przez jakieś procesy lub aplikacje. Unlocker integruje się z menu kontekstowym Eksploratora Windows. Aby odblokować plik lub folder wystarczy go wskazać, a następnie kliknąć prawym przyciskiem myszy i z menu kontekstowego wybrać opcję Unlocker. Po jej wybraniu uzyskujemy podgląd przyczyny problemu tj. procesów i aplikacji blokujących element oraz możliwość ich zamknięcia, co pozwala na wykonywanie już dowolnych operacji na pliku lub folderze. Co ważne, do odblokowania elementów nie jest wymagany restart systemu - program przeprowadza całą operację "w locie".

Palac przy ludziach niepalacych ograniczasz ich wolnosc. Konstytucja RP gwarantuje ludziom pawo do czystego srodowiska, niezadymionego papierochami.

Znowu dziwna kobieto zauwazylas to co chcialas. 10% tego co napisalem. Pisalem o lamaniu prawa, pisalem o lamaniu cudzej wolnosci, pisalem o truciu dzieci. Ale nie, ty zauwazylas TYLKO prowokacyjne pytanie.

Widzicie, tak z wami rozmawiac -nie da sie. Ale jestem spokojny, niedlugo wejda mile nam przepisy, ktore jeszcze bardziej wam dadza w d...

Nie byloby to konieczne, gdybyscie szanowali cudze zdrowie.

A wasze zalosne usprawiedliwienia, ze inni robia gorzej sa nic nie warte, pokazuja tylko jakimi beznadziejnymi i plytkimi ludzmi jestescie rzucajac takie haselka.

"Bo jak ktos morduje to ja moge krasc" -dokladnie IDENTYCZNY SPOSOB MYSLENIA.

A o kulturze to nie mowcie nic, bo akurat wiekszosc z palaczy nic o niej nie wie. Jestescie ostatnimi ludzmi ktorzy moga wiedziec cokolwiek na ten temat. Palicie trujac innych, zasmradzajac im ubrania, palicie w miejscach niedozwolonych, dopoki ktos sie krzywo nie spojrzy nie macie oporow, zeby palic bez pytania czy to komus przeszkadza.

Spokojnie, bydelko, niedlugo wejda jeszcze milsze przepisy. Na szczescie wiekszosc spoleczenstwa popiera te inicjatywe. A palac na przystankach i w miejscach zakazanych liczcie sie z ryzykiem, ze ktos wysle prokuraturze wasze zdjecie i zlozy skarge.

Krzyczycie o wolnosci do palenia, ale wolnosci niepalacych nie szanujecie. W takim razie my nie mamy zamiaru szanowac waszych zachcianek i zalosnych nalogow.

Niedługo można będzie zapalić w tylko w domu, w więzieniu i szpitalu psychiatrycznym. No i super. Suma nałogów jest stała, może państwo pozwoli konstytucyjnie więcej pić ?! Spożycie bełta na ławce przystankowej nie wpływa na zdrowie współpasażera przecie!

...ludziki ale przecie loosac ma rację !!. Czekam na autobus i przeszkadza mi cholernie dym z papierosa gościa który staje obok i pali !.
Chcesz palić to pal ale nie truj innym !

Autor: loosac (---.aster.pl)
napisał: cyt: "Dodam jeszcze jedną rzecz. Miałem nadzieję, że rozpoczęcie tego tematu przyniesie rozsądną dyskusję,"

No przestań już takie dyrdymały prawić. O jakiej dyskusji mówisz?? Gdzie ma ten palacz zapalić? W biurze nie może bo szef wywali z roboty, w domu też nie bo żona/mąż szmatą przyleje. Więc tylko albo na przystanku albo na spacerze z psem. On wtedy z godnością osobistą popala a pies sra z taką samą godnością na trawniki po których biegają nasze dzieci. Oczekujesz rzeczowej dyskusji ?? Wg mnie należy oczekiwać respektowania prawa. Albo ono jest albo go nie ma !

Zbych

wierze, bo nie chce isc do piekla do hitlera.

Zbych, to konewka w ręke i jedziesz.

Dla wszystkich sympatykow "Techno" www.techno.fm

damian jelopie. daruje dobie tą gre i nie wrzucaj linkow w kazdym poscie

Bimbo !

cyt: "Niemal 20 % uczniów szóstych klas szkół podstawowych z Łomży i ponad 22 % ostatnich klas łomżyńskich gimnazjów to dyslektycy.
Dysleksja rozwojowa to termin określający zespół specyficznych trudności w uczeniu się, czytaniu i pisaniu. Uczeń mając zaświadczenie z poradni na egzaminach ma łatwiej. W czasie egzaminu gimnazjalnego miał aż godzinę dłużej na test, a błędów ortograficznych w jego pracy nie liczono.

Budzi przerażenie. Do zbierania kartofli i wywożenia gnoju może uda się zatrudnić tanią siłę roboczą ze wschodu. Ale co z obsadzeniem stanowisk w urzędach oraz posad umysłowych w zakładach pracy ?? Kiedyś na dyslekcję pomagał ojcowski pas teraz rodzice zrezygnowani machają rękoma bo w Irlandii tubylcy nie znają się na polskich błędach ortograficznych. Czyżby za kilkanaście lat Łomża miała być miastem analfabetów ??

Dodam tylko, że u większości młodych ludzi dysleksja owa objawia się tylko i wyłącznie tym, że notorycznie robią błędy ortograficzne:)), a tym czasem prawdziwa dysleksja rozwojowacechuje się:

Częstość występowania
Dysleksja występuje u 10-15% populacji dziecięcej, jej najcięższa postać polegająca na opóźnieniu w czytaniu o 2 lata i więcej w stosunku do wieku, inteligencji i wykształcenia jest oceniana na 4%.

Objawy zależą od wieku dziecka.

Wiek niemowlęcy i poniemowlęcy - objawy „ryzyka dysleksji”
opóźniony rozwój ruchowy (słabo lub w ogóle nie raczkują, późno zaczynają chodzić, trudności z utrzymaniem równowagi, obniżone napięcie mięśniowe)
mała sprawność ruchowa (mało zręczne, nieporadne w samoobsłudze)
opóźniony rozwój mowy (później wypowiadają pierwsze słowa, problemy z budowaniem zdań)
dłuższe utrzymywanie się pierwotnych odruchów wrodzonych
Wiek przedszkolny 3-5 lat - objawy „ryzyka dysleksji”
opóźniony rozwój ruchowy
mała sprawność ruchowa całego ciała, a szczególnie rąk (słabo biega, trudności w utrzymaniu równowagi, zapinaniu guzików, nawlekaniu korali, trzymaniu kredki)
słaba koordynacja wzrokowo-ruchowa opóźniony rozwój mowy
zaburzenia postrzegania wzrokowego i pamięci wzrokowej
Wiek 6-7 lat (klasa O)
trudności z wymową
trudności w zapamiętywaniu wierszyków i piosenek
trudności w odróżnianiu podobnych głosek, wydzielaniu i łączeniu sylab
trudności w wyróżnianiu elementów z całości
trudności orientacji w czasie (pory roku, dnia, godziny)
trudności w rysowaniu i odtwarzaniu figur oraz wzorów
wadliwa wymowa (przekręcanie, przestawianie, notoryczne błędy gramatyczne)
trudności w nauce czytania
brak lateralizacji (oburęczność, mylenie prawej i lewej ręki)
mała sprawność manualna (wiązanie sznurowadeł, trzymanie nożyczek, sztućców)
opóźnienie orientacji w schemacie ciała
Wiek wczesnoszkolny I-III klasa
utrzymywanie się i pogłębianie powyższych trudności
mała sprawność ruchowa (nie potrafi jeździć na dwukołowym rowerze, łyżwach, nartach, problemy z samoobsługą)
utrzymująca się oburęczność
zaburzenia koordynacji czynności ręki i oka
trudności w zapamiętywaniu nazw, dat, liczb, tabliczki mnożenia
mylenie liter
opuszczanie, przestawianie, dodawanie liter i sylab
trudności z pisownią
brzydkie pismo i rysunek
Wiek starszy szkolny (powyżej klasy IV i szkoła średnia)
stopniowe zmniejszanie się lub ustępowanie trudności w czytaniu
ograniczanie się trudności w pisaniu często tylko do dużej ilości błędów ortograficznych i brzydkiego pisma
uogólnianie się trudności szkolnych na inne przedmioty nauczania
trudności w nauce języków obcych
Dysleksja prowadząc do trudności szkolnych często jest podłożem zaburzeń nerwicowych o typie nerwicy szkolnej. Dzieci z objawami dysleksji powinny już od klasy pierwszej zostać objęte opieką, aby zapobiec wystąpieniu trudności szkolnych lub by je zminimalizować. Rozwój dzieci dyslektycznych nie objętych pomocą specjalistyczną jest zwykle gorszy od grupy rówieśników.

Z roku na rok kłopoty w szkole mogą się pogłębiać, nauka stanie się uciążliwa i do trudności w czytaniu czy pisaniu mogą dojść zaburzenia emocjonalne.

Dziecko po uzyskaniu opinii z poradni psychologiczno-pedagogicznej musi być poddane terapii!

Profilaktyka
Dzieci z nieprawidłowej ciąży, porodu, wykazujące deficyty rozwoju niektórych funkcji psychoruchowych, to dzieci "ryzyka dysleksji". Im wcześniej zostaną objęte opieką, tym większe szanse aby zapobiec ich trudnościom szkolnym.

źródło:
Polskie Towarzystwo Dyleksji
Laboratorium Technik Psychologicznych
Danuta Kulczyńska-Wolak - Materiał do wykorzystania podczas spotkań z rodzicami w ramach pedagogizacji, na posiedzeniach samokształceniowych nauczycieli.

Bimbo !

dzieciaki... a w szkole to czego was ucza? o noblistach nic nie wiecie?

ul. Marii Curie Skłodowskiej jest tam, gdzie Liceum Plastyczne...

adamus widać ze nie wiesz co mówisz ja do szkoły nie chodzę pierwszy rok tylko 7 i wiele dyktand pisałem jednak jak już wspominałem mam średnią 5.0 i naprawdę nie dla zabawy je robię szlabany z tego powody mniłem nie raz i nie na jedno a dostać też pare razy dostałemi co jakoś niestety nie pomogło

a jeżeli uważasz mnie za niedorozwińętego to trudno trzeba zamilknąć

A może ten chłopak siedział na fotelu a nie na krześle?
http://teledyski.onet.pl/0,2327823,0,6,teledyski.html

Nie obrażajcie się Panowie :)

Dodam tylko jeszcze jedno: gdyby takie "zaświadczenie" o dysleksji było jawne, czyli gdyby "szło" za Wami przez całe Wasze życie, to mniemam, że dyslektyków nie byłoby wcale.
Sam znam ludzi, którzy załatwiali sobie kategorię "D", a dzisiaj płaczą, że nikt ich nie chce w Policji, wojsku czy w ochronie...

Pozdrawiam.

Wesoly_Romek to Ty nic nie wiesz?! Sprawa się zakończyła Diabeł nas zaprosił na grilla, piliśmy całą noc...cały dzień... całą noc - było super! Luizfernandez był to Ci może powiedzieć :-)

z Listu św. Pawła do Efezjan:
"Obleczcie pełną zbroję Bożą, byście mogli się ostać wobec podstępnych zakusów diabła".

12.5.2007 w Białymstoku odbył się mecz futbolu amerykańskiego
Łomża Jackals & Białystok Lowlanders vs Warsaw Eagles(mistrz Polski)
Wygrała drużyna z Warszawy w stosunku 22-6

Kilka fotek z meczu :

Chcesz zobaczyć ten mecz :

ściągnij 30 minut

http://www.sendspace.com/file/byk9mh

10 min

Albo zobacz 10 min

http://pl.youtube.com/watch?v=zHVNTNNXEjo

CHCESZ Z NAMI ZAGRAĆ ZAPRASZAMY
www.lomza-jackals.pzfa.pl

Wreszcie w jakiś sposób coś łączy nas z Białymstokiem wspólna drużyna przeciw Warszawiakom Brawo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bo tyle u nas przekretow, ze nie nadazaja :>
Z tymi cenami, to moze to byla cena za pracownie raver? Tylko ktos przekrecil? Bo jak nie to ostro...

z Listu św. Pawła do Efezjan:
"Obleczcie pełną zbroję Bożą, byście mogli się ostać wobec podstępnych zakusów diabła".

Za ziemie w kupiskach już wołają po 100 zł/m2. Zdaje sie, że to ci SPEKULANCI co to specjalnie podaja cene w ogłoszeniu, żeby potem jak kupisz po 80 wyglądało ze tanio.... Przeciez jeszcze 2 m-ce temu było po 60 zł. [niedowierzanie]

Duzo tu dobrze "poinformowanych" ludzi,
;o))

a koncert Weekendów jest w sobote czy w niedziele?

loosac własnie!wszystko Cie wkurza i denerwuje i wiecznie jestes zadowolony.Jak będziesz zył w takim stresie i pod takim napieciem to gorzej Ci to bedzie szkodziło niz dym papierosowy :)

widze ze co poniektórzy rozumieją powagr problemu oki chwała wam!!!;)

a co dziadek palił niepamiętam;( dziadek nieżyje 4 lata przzed miercią ze 4 niepalił młoda byłam niepamiętam ale polskie a nie ruskie;)

Bimbo !

Truskawki sie nie oplacaja. Lepiej idz na ulotki.

kkaska007 i loosac, dlaczego nie odpowiecie na pytanie czy nie bardziej przeszkadza wam smród spalin od smrodu papierosa ? Zatkało ? Taka prawda. Stoisz na dworcu przejeżdża obok ciebie co 5 minut stary 30 letni autosan z którego spaliny idą jak z ogniska w którym pali się opony i to ci nie przeszkadza jednemu i drugiemu. A jak stoi obok facet i zapali np. super lighta który ma znikome ilości nikotyny w sobie to już wielki smród ! Dym z takiego papierosa na otwartej przestrzeni rozprzestrzenia się bardzo szybko i nawet go nie poczujesz jeden z drugim. Ale afere wielką krecicie. To bez sensu co piszecie i tyle. Ciesze się że jest tu kilka myślących normalnie ludzi, bo zdania autora tekstu są żałosne. Palacz to normalny człowiek! Wole stać na dworcu obok 10 palących facetów niż przy jednym puszczającym zajebiste bąki. Taka prawda. Z krochmalni pepees też j_ebie nikt nic nie mówi. Z MPWiK też bije nikt nic nie mów. A tu tyle krzyku o papieroska.... Wszystko jest dla ludzi, zwłaszcza na świeżym powietrzu na które nikt nie ma własności do k_urwy nędzy !

Zbych

ulotki tez raczej nie sie naganiasz i prawie nic nie zarobisz... a moze jagody?? wie ktoś coś na ten temat??

Treść jest ukryta

Jeszcze raz ja :-P

Co ja Ci będę mówił... tu sobie możesz ściągnąć wszystkie i przetestować...

http://peb.pl/programy-nawigacyjne-i-mapy/74836-rapidshare-autopilot.html

http://peb.pl/programy-nawigacyjne-i-mapy/

Tylko sobie poczytaj w opisach tych map, czy do Twojego sprzętu będzie pasować...

Pozdrawiam

Tcheslav Pub ... ?

Zbych

srata tata. chyba tylko dere.... :)

Jaka choroba jaka choroba? Jesli z homoseksualizmu mozna sie wyleczyc, to moze z heteroseksualizmu tez? Super, zawsze chcialam byc z kobieta, pojde do lekarza i on mnie tak przeprogramuj, ze bede mogla jakas pokochac. Polec mi tego lekarza, co to homoseksualistow se swojej "choroby" leczy. A moze ty sie przejdz i udowodnij ze to dziala, staniejsz sie homoseksualny, a pozniej lekarz Cie uzdrowi i staniesz sie heteroseksualny. Szlag mnie trafia gdy czytam takie posty, to sa normalnie ludzie, maja takie same wady i zalety jak Ci o orientacji hetero. O jakich ty obozach mowisz? Ktos ci krzywde zrobil? Homo? A niby to hetero ludzie nie krzywdza? I co? Z nimi tez do obozu? Z pedofilami, z gwalicicielami do obozu, a nie z homoseksualistami. Wogole co to za przyklad z tym macaniem po d... , od kiedy oni tak robia obcym ludziom? A jesli tak robia, to pewnie rzadziej, niz gdy chlopak lapie dziewczyne za d.... . I co, z tym chlopakiem do obozu? Ludzie, poczytajcie troche wiecej ksiazek. Swiat jest dalej niz czubek waszego wlasnego losa. Jak mozna byc tak zamknietym na ludzi, to paranoja.

Anonimowaaa, to jeśli jesteś tak dobrze poinformowana to poinformuj jakim to cudem bez zgody matki dzieci wyjechały z ameryki.
Pub otwierał nie Bogdan ale Ewka razem z Sernikiem, a ten wkręcił się w miejsce Sernika i po jakimś czasie Ewka z nim nie wytrzymała i odpuściła i to był początek końca tego lokalu. Nie wytrzzymała z nim Ewka to i wiadomo było, że mały z nim też nie wytrzyma. To była tylko kwestia czasu. To psychopata z wizjami o jakich nie śnilo się nawet kosmitom, i to potwierdzi każdy kto go chociaż trochę zna.

może ktoś mi dać kluczyki do samochodu?
U gościa w mieszkaniu nie było.

"Łomża miastem dyslektyków? he he he"

z kont żę znofu!

phobia mieszka w Warszawie i wie, co to warszawski lans:D Haha:D Poza tym, droga geniu, phobia to chlopak:D I raczej rece nie opadaja na Jego widok:-)

A co do ubioru... jaka jest prawda o yamowym stylu, kazdy wie...:-) Mowie o dziewczynach mieszkajacych w Lomzy, bo to te raczej tak sie ubieraja. Zloto i blond bije po oczach, 20 latkii wygladajace na 30 latki od tony tapety i solarium... gdzie w tym gust? Gdzie tu smak?

Z tego co widać na mieście spoty są przeważnie na parkingu Gości i na okolicznych parkingach w późnych godzinach nocnych.

Tak, była dyskoteka. Ziomal mówił, że nie mógł wytrzymać jak słyszał te wiejskie rytmy disco polo płynące ze szkoły.

"Ja jestem wolny,
mam swoje zdanie,
Chocolate Spoon

Nie wiem, ale znowu zrobili mi nadzieje, a tylko sie nerwow znowu najem... :/

****... A tak chcialbym kiedys osiasc w Lomzy...

heh a ja mysle ze fajnie byloby zeby z lomzy mozna byloby gdzies dojchac pocoagiem nie wiem czy wiecie ale Łomza jest to byle miasto wojewodzkie jtore nie miala stacji pkp tylko same towarowe dochodzily do lomzy i tu koniec nie wiem ja naprzyklad jestem za tym ale co z tego zawsze naobiecuja i hu......... z tego jest

Udało sie?

Widok na stację.

Nastawnia

Nieczynna waga towarowa.

Wylot na Śniadowo.

sm42 manewruje z pustymi węglarkami

Semafory wyjazdowe

Głowica stacji od strony Śniadowa

Tor w lewo odchodzi do toru głównego. Na wprost znajduje się bocznica przemysłowa do rozlewni gazu i byłych zakładów bawełnianych. Bocznica jest od ok. 3 lat nieużywana.

Szkoda ze nasza linia nie jest zelektryfikowana....

Interesuje mnie tylko i wyłacznie te drugie targowisko,nawet jeśli już istniało ono wcześniej to przyznam iż nawet o nim nie wiedziałam.Bardzo proszę jeśli ktoś coś o tym wie pomóżcie.

Tor a skąd Ty wiesz do czego homoseksualiści mogą mieć prawo a do czego nie? Są ludźmi, więć mają takie same prawa gwarantowane chociażby przez konstytucję i inne akty prawne. Rozumiem jednak lęki przed libaralizacją, bo sama zauważam wiele niepokąjących zjawisk z nią związanych, ale wrzucanie do jednego worka homoseksualistów, pedofilów, zoofilów i nie wiem kogo tam jeszcze wrzucacie, jest nieporozumieniem. Pozatym co sieje więcej zła? Liberalizacja, laicyzjacja życia, czy nienawiść, agresja w stosunku do osób o innych poglądach, gustach, kolorze skóry, religii ,czy wreszcie orientacji seksualnej?

Zbych

>wrzucanie do jednego worka homoseksualistów, pedofilów, zoofilów i nie >wiem kogo tam jeszcze wrzucacie, jest nieporozumieniem.

dlaczego? przecież świadomość człowieka kształtuje się już w "brzuchu" jak to napisała pani psycholog czy ktoś tam z góry...
w takim razie pedofil też nie ma wpływu na to, że lubi małe dzieci...

Komputronik - drogo i żadnej rewelacji nie ma... czeka się tak samo długo na potrzebne rzeczy i do tego drogo...

skorzystałem raz z samej centrali na Marszałkowskiej... skoro tam kazali mi tydzień czekać na płytę główną, to ja dziękuję za taki sklep...

Trzeba sie kosiora spytac.

"Ja jestem wolny,
mam swoje zdanie,
Chocolate Spoon

Panowie

rzecz się sprowadza do faktu, że w Łomży nikt nie prowadzi porządnego serwisu. Wszystkie te simtechy, speedy, finy, ex-compy itd to "składacze".

Szczyt ich elektrotechnicznego wyposażenia to programator biosu i tester do skrętki. Pada Wam płyta to jedzie do Warszawy/ Białegostoku i stąd się długo czeka. Nową się dostaje od ręki akurat jak jest na stanie a gość zza lady buja się z Waszą do producenta.

Łomża to zbyt małe miasto, żeby ktokolwiek inwestował tu w wysokospecjalistyczny serwis. I nie zanosi się na zmianę w przyszłości.

pozdrawiam

Z tego co mi wiadomo Sokoły miały "uruchomić" najpierw kolej towarową, ale burmistrz ma nadzieję na przejazdy pasażerskie w przyszłości, także wszystko możliwe gdy to wszystko się rozkręci.

Zbych

http://fpkw.pl/www.php?idSekcji=12

Żal mi sami młodzi się odzywają i maja takie poglądy to XXI wiek a nie średniowiecze nic dziwnego że miasto jest tak postrzegane. Każdy u każdego coś wytyka patrzy na ręce. Na forum nawet zachować się nie potrawicie przejrzałam całe z wiekszości pytań ludzi robicie podśmiechujki zamiast napisać na temat to próbuje się głąba zrobić z pytającego i to co ***** ma być mieszkańcy tego samego miasta powinni się wspierać. Aż żal dupe ściska ta Łomża to zawsze będzie bagnem jak tak dalej.

Lilaaa: ja już raz powiedziałem, żeby każdy miał takie "trendy" poglądy jak Ty to ludzkość wyginęłaby od homoseksualizmu....

Jeszcze jedno: moja koleżanka ma dobrego kolegę homo.... i wiesz co on jej powiedział? Że to, że jest homo jest na 90% wynikiem "złej sytuacji rodzinnej". Był u seksuologa, jakichś psychiatrów.... i powiedzieli mu, że to najprawdopodobniej dlatego, że "zła sytuacja rodzinna"(niewiem dokładnie, ale coś z ojcem chyba nie tak było) na niego włynęła.

Jeden jest bardziej podatny na homoseksualizm inny nie. To tak jak z alkoholizmem. Jeden jest bardziej podatny na alkoholizm, inny nie. Ale, żeby się stać alkoholikiem to ktoś kiedyś musiał wypić... Na homoseksualistę też musiało coś wpłynąć, że podoba mu się taka płeć, musiał mieć jakiś zły wzorzec...

Przepraszam alkoholików, że przyrównywałem tą chorobę wraz z homoseksualizmem, ale próbuję przemówić do niektórych osób, że homoseksualizm nie jest czymś normalnym...

Dzieki, jestem pedalem:D

Tak, jestem pedalem.:D

Hahaha, ja jakos nie przypominam sobie aby moja phobia palila papierosy, miala bialy nosek-haha, wilgotny a i owszem, ale bialy?:D Mexican? Gdzie ty chodzisz czlowieku:D Hahahaha:D I najsmieszniejsze- phobia i wino:D Phobio moja, czy ty kiedykolwiek piles wino w lokalu? :D Haha, chyba ze ze mna, w domku.
Piszecie o kims o kim wogole nic nie wiecie, ale tak jest najczesciej - nie widac, a slychac. To przykre. Ludzie zawsze wiecej wiedza od najczesciej zainteresowanych. "Ja" a moze cos o mnie napiszesz? Moze ja tez mam bialy nos jak wychodze z kibelka, co?
A tak propos Twojego chodzenia po klubach... chwalisz sie ze chodzisz po warszawskich( o ile wogole warszawskie moga byc wyznacznikiem czegokoliwiek) i mowisz, ze dziewczyny w yam'ie sa "up" . Widziales kiedykolwiek w Warszawie dziewczyne ubrana tak jak w yam'ie? Moj kolega, ktory przyjechal do Lomzy z Warszawy i poszedl do yam'y powiedzial mi, ze tyle blond suk to on w zyciu nie widzial.
Ja absolutnie nic nie mam do pozostalych dziewczyn, ktore wiedza co to gust i smak, i dla nich wyznacznikiem nie jest - jak to sama siebie okreslila diamentowa suka- Doda.
I tyle.

Hej.Mam taką prośbę.Od jakiegoś czasu wpadła mi w ucho nutka(słyszałem ją na esce i rmfmaxx)Nie znam tytułu,ale co jedynie pamiętam to to że chyba nie ma słów(sama melodia) i pojawia się w niej takie jak to nazwać pogwizdywanie.To coś z gatunku technowatych.Przepraszam że tak sprecyzowałem ale tylko tyle sobie przypominam.Za wszelką okazaną pomoc z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam-Łukasz

Treść jest ukryta

PRISON BREAK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

M jak Miłość
Prison Break
Ranczo

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org