poniedziałek, 21 lipca 2025 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
wolontariusze PIS zbierają podpisy kosciołach!

magia 2 dobrze gadasz społeczenstwo pijakom powinno dac szanse poprzez kopa w dupe, no i ja tak robie a ze czesto dupe myle z głowa to ich problem.kolejny dzisjejszy news rodzinka zabiła 1,5letniego dzieciaka ponoc zabili diabełka typowa delira pijacka,dalej gadajcie o tolerancji a ja o ucinaniu im nog,tolerujcie pedofili jak chocby ten szpitalny pedofilek młody szmatera tolerowany przez cały odział,brawo tylko im przyklasnac,i to jest tolerancja?!!!

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: wolontariusze PIS zbierają podpisy kosciołach!

ekolodzy to pajace,przy takich głosnych akcjach pokazuja swoj charakter,jak wyciac ma jakis miejscowy biznesmen pare drzewek juz nie robia takiego szumu bo ten lokalny biznesmen zasilił ich konto o skromne 200tys,lepiej niech te tiry jezdza wojska niz legionow chyba ostatnia dobra droga w łomży

"lepiej niech te tiry jezdza wojska niz legionow chyba ostatnia dobra droga w łomży"

To rozumiem, że jak wyremontowana będzie ul. Wojska Polskiego, to wszystkie tiry będą wtedy ul. Legionów jeździć.

A ja mam propozycję, czemu TIR-y nie puścić przez posesję Pana Topczewskiego? Może ten pan (pana) zaczął myśleć?. Chociaż podobno śledź nie myśli tylko kieruje się instynktem <lol

Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie

"Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz

Czy spłata długów ujęta jest w tym budżecie? Jaki jest bilans otwarcia?

Czy Opel szybko łąpie temperature? ( po okolo 4- 5 kilometrach wskazówka powinna już iść w prawo )

Jeśli nie to na 100% wina TERMOSTATU

Też to miałem, palił ze 20 litrów , zaczeło się od problemów z nagrzewaniem silnika, wymieniłem termostat i jak ręką odjął

Jak będziesz to sprawdzał i jak okaże się że to jednak termostat to jego koszt jest dwojaki:

Termostat + obudowa = okolo 200, 300 żł

Termostat bez obudowy = 80 zł

Więc nie daj się naciągnąć w sklepie

.

:)
z czego radość ? chłopaki mają wyczucie rytmu... mają słuch muzyczny... brak im jedynie wizażysty-stylisty-ortodonty i niczym Skuter w Słowenii podbiją muzyczny rynek

ja już sobie przytupuję przyśpiewując "nowyj nowyj god na łagodnyj wieczier" luks ...pewnie byście się zdziwili jak fajnie ludzie by sie przy tej nutce bawili po paru głębszych :)

Pozdro for all

K...wa zamiast biadolić na forum o problemach i smutkach ŁkSu weżmy trochę optymizmu z naszego czarnego sympatycznego zawodnika który intonuje pieśń"ŁKS nigdzie nie spadnie"
Sumo/malaha zamiast pisać smutki i bawić się w rozważania rachunkowe zachęć innych by przyszli na mecz i wyłożyli po 20zł.
Każdy z nas powinien być sponsorem ŁKSu a nie tylko patrzeć kto ile da lub dał.
Wszyscy chcieliśmy 2ligi a teraz się zastanawiamy,że jak będą porażki to będzie mało kibiców.To co mamy być w trzeciej a może w czwartej[Boże uchowaj te blużnierstwo]lidze żeby wygrywać to kibice będą przychodzić.
Olać takich co mimo porażek nie będą przychodzić,a potem na forum najwięcej krzyczeć.
Kocham ten klub i każdy kto podobnie czuje niech da wyraz swojej sympati i optymizmu na tym forum i zgasi rozważania wszystkich psełdokibiców którzy szukają tanich sensacji.
AVIVA ŁKS!!!!!!!!!!

bravo;]

Wiecie gdzie można w łomzy tanio kupic akumulatory AA ?

allegro.pl

Mam taki sam modele astry, jest tam silnik wysokoobrotowy, musiałem cewki wymienić, bo zaszły siarką, a bujałem się też z tym ze 3 tygodnie. Byłem u kilku mechaników i Andzrej w Jarnutach odrazu zdjagnozował cewki,a le jeszcze pojechałem do Opla no i sie potwierdziło. Musisz jeździć na obrotach 2,5 -3,0 po mieście to praktycznie na 3 trzeba jeździć.

lucyna

słaba reklama skoro musisz na forum to reklmować ..

a mnie to wkurwia że w momentach kiedy jest 100 innych ważniejszych rzeczy do załatwienia w państwie to ten idiota wyskakuje z tymi pedałami i ośmiesza całą Polskę... ale u niego to normalne jak i w całym pojebanym, tanim, policyjnym państwie

dobrze panie giertych, stop pedałowania!!!

A ma moze ktos link do bramki Rafała

.

markmac - zwolennik pedalstwa myslałem ze jestes inny a tu prosze taka niespodzianka

Ja kupuję karty pamięci zawsze tutaj, http://www.lorien.waw.pl ceny atrakcyjne, szybka dostawa i co najważniejsza dostajesz kartę gwarancyjną wraz z paragonem.

ja myslalem ze wreszcie cos sie zacznie zmieniac w tym ciemnogrodzie ale patrze ze nic z tego, cofamy sie do sredniowiecza przez takich oszolomow jak ty i roman.
naszczescie mnie to wali jak narazie co sie dzieje w tym popapranym kraju, a doladnie to nie kraj jest popaprany a ludzie :)
pozdrawiam

2gb kupilem na allegro za 50 zl nowka sztuka...czyli taniej! niz w Lomzy...i jakie wieki...czlowieku...widac, ze nie zamawiales nigdy z allegro

.

Panie Giertych - popieram Pana. Homoseksualizmowi mówimy NIE!

Pozdrawiam.

VOTUM DEO IGNOTO

Do Spiero: widocznie Mu "tolerancji" (już) zabrakło...

Pozdrawiam.

Signature will be available soon. Please wait ;)

niom i mamy zakompleksione miasteczko B.....

czubek...to ciesz się ze jest to jeszcze jeden z miejszych tematów...

"tydzien temu za 70 arow zażadano odemnie 220 tys.!!! Co odpowiedzialam nie nadaje sie na forum. "

W Łomży działki budowlane już po 100 - 120zł/m2 albo i więcej "chodzą", więc cena aż tak wygorowana nie była :-) (chociaż to zależy od okolicy). Więc cena jak za taką działkę, aż taka wysoka nie była.

dzieki sylwusia22...

poprzez pisownie, dalej wypowiedz, prezentujesz swoj poziom :)

Dlaczego ty się, czepnąłeś Czesława? Forum jest dla wszystkich i każdy może pisać, co chce, aby nie urazić innych. Nie podobają się Tobie tematy Czesława. Nie czytaj i nie krytykuj (Tobie przydałoby się trochę poczytać) Większość forumowiczów jest za tym by Czesław kontynuował swój temat. A jak już coś się pisze, to nie z takimi bykami (w 4-literowym wyrazie dwa byki). Bój się Boga, kto Ciebie uczył polskiego.

Pozdrawiam.

Więc z całym szacunkiem dla maćka, skoro nawet ***** umie pisać, to kim Ty FINie jesteś ?!

FINie a Ciebie pewnie nawet tata nie chciał dotknąć....
I tak Ciebie lubię :)

Chyba, że bilet normalny będzie kosztował 30 zł...

"...facetow,czy dwie marne panie?wyrywanie zdania z kontekstu i robienie z tego afery jest domena politykow..." - zdanie wyrwane z kontekstu - kto robi aferę, naprawdę ciekawi mnie to baaardzo :))

Rospuda: porażka delegacji Augustowa w Brukseli:
http://www.gazetawyborcza.pl/1,79163,3959782.html

Odpowiedź na pytanie w temacie

Oto mapka alternatywnej trasy, która oddalona jest od miejscowości Gatne.
Proponowane trasy obwodnicy
http://bi.gazeta.pl/im/6/3948/m3948356.jpg

Trzy spojrzenia na Rospudę - sondaż
http://bi.gazeta.pl/im/5/3951/m3951025.jpg

dzięki Damiano :)

tylko patrzeć jak w Retro DJ to zapuści podczas dancingu....co tam w Retro ...w Yamie ... na bank :)

Z noworocznymi pozdrowieniami tuż po pobycie w kniei

najlepiej w miły, sprawiający satysfakcję sposób popracować do 4 nad ranem :)

PS

Cóż tam że w niedzielę oczka szczypią z niewyspania :)

Wychu są takowe prace nawet w takiej mieścinie jak Łomża :)

<hm, ale za to same swoje czuubki, kurde, a ja tyle szukałem towarzyszy w biedzie, a tu całe stado.

VOTUM DEO IGNOTO

Jakoś tak się składa, że znam rodowód MW w Łomży, mało tego, jeszcze na dworcu są napisy po "szanownych" MW dzialaczy np. "Burak to nie człowiek", Pamiętam jak "narodowcy" w imię swoich ideałów wsadzili chłopakowi (niby punkowi) nóż pod żeberko w sadku na Wyszyńskiego. Jednego z nich (nazwiska nie wspomnę) mama uczyła religii w szkole. I sorrki, dla mnie MW była jest i będzie organizacją przestępczą na równi z UB. Nawet wasz Gertych się na was wypiął - w waszych oczach i sądząc po postach w Waszych forum - też jest bandytą. Papież i nasza wiara też? A gdzie kochaj bliźniego swego? Chyba, że bliźni to tylko "pięć piw poproszę" reszta to nie ludzie.

czy wiecie kobiety że mamy z Łomży pierwszą w województwie podlaskim kobitę egzaminatora? MOŻE DODA URODY TYM DUMNYM MĘŻCZYZNOM i nie będzie tak buczeć jak na mnie we wtorek.

No wlasnie, Vlad - a niektorzy juz by chcieli miec to miasteczko za taka zaspana, zasciankowa miescine, w ktorej to nic juz sie nie dzieje. Ba - nawet chcieliby juz to wszystko ... no coz - zaorac! ...:D.
Przenigdy! - dopoki tu 'urzeduja' ludzie o pokroju Vlada/Adalla, Gazeli, Ryskago, Macka, Malachita, Ptysia80, Czeslawa, Zbycha, Tigera, TZ .... o kurde! ta lista rosnie i rosnie, ale chyba juz zakoncze w obawie, ze i tak nie potrafie wymienic tu wszystkich - nikogo nie obrazajac, oczywiscie.

Pozdrawiam, wychu

Oooops! ...skuska! Cos mi sie tam 'przetegocilo' i jakgdybym polaczyl Vlada z ADALL'em.
Jak to tu mowia: 'haste makes waste' - a to wszystko przez ten pospiech.
Sorry!

guwnairze jedni!
brac sie za ksiażki, wytrzec mleko z pod nosa!!, bedzie jeden i drugi grzeczny to i policji nie bedzie znać!

Najpierw wyprzedac najlepszych zawodników a potem się dziwic, że drużyna mecze przegrywa. Trzeba było fundusze przeznaczone na promocję miasta i rzecznika prezydenta przeznaczyc na ŁKS. Niestety będzie jeszcze gorzej.

Kto beknie? Normalka, Łomża. Decydenci mają się dobrze.

Ja sie pytam gdzie te tablice co miały promować miasto przed każdym wjazdem do Łomży ? no gdzie ?

:: die Zeitgeist ::

Ponoć, kiedy człek nie śpi kilka dni z rzędu czuje się potem jak "na haju" lub co najmniej rzeźki jak wróbelek... :))

Łomżyniacy na Łomżyniaków!!!!!!

Taak, tak - najgorsze to sa te pierwsze dwa, trzy dni bez snu - jak to nam wpajali kiedys w wojchu, a pozniej to rzeczywiscie czujesz sie jak 'na haju', tzn. - juz nic nie czujesz ...:D

wychu

Ciężkie to były czasy!
Ale trzeba się zastanowić, kto o zdrowych zmysłach biega do 1957 roku z bronią w ręku po wioskach? Wojna zakończyła się 12 lat wcześniej:)
Moim skromnym zdaniem Rybie po przez tą całą walkę z systemem pomieszało się w głowie!
Zarzuca się, że nie było posłów na otwarciu kamienia, tylko widoczny jest senator i wójt gminy. Ale frekwencja samych mieszkańców Jeziorka, też była nie duża.
Dla mnie z przekazów rodzinnych Ryba był zwykłym bandytą. Takiego samego bandytę jak on znałem osobiście, który w latach 90 umierał i schodził z tego padołu w wielkich męczarniach, bo po nie go przyszły osoby niewinnie zamordowane były to dzieci,, Ostatnie słowa, jakie wypowiedział w jęku to były zabierzcie odemnie te dzieci"

Na 100 % jest. Mam w Vectrze zloty pakiet. Jest BBC i leca nowe odcinki Top Gear, wczoraj oglądałem

Właśnie:))) Senek jest dobry na wszystko, ale najlepszy chyba na cerę ,więc Ryska nie kombinuj tylko wysypiaj się!!!:) Na cerę jest jeszcze coś innego dobre ...ale to już inna bajka:)))

Ale dziś słoneczko "skoro świt"!:)

Bimbo !

W Pacanowie

Ja bym nawet zapłacił 30-40 zł aby tylko wspomódz klub żeby było lepiej :)

i jeszce jedno pytanie ! Co z tymi biletami czy napewno po 20 ? bo na ofijalnej i na nieoficjanej pisza tylko co z karnetamia o biletach nikt nic niewspomina..., no i gdzie i kiedy mozna kupic bilet?

W przyszłym wcieleniu powiadasz...
hmm.. ano kciałabym mieć krencone włosy, plaskaty nos, mieszkać w strefie równikowej i hasać po okolicznych palmach. Może wówczas miałabym dość słońca, którego w naszej strefie klimatycznej jak na lekarstwo...

Dobry wieczór :))

:: die Zeitgeist ::

trzeba bylo kupic sobie jakiegos maluszka z silnikiem 1.0 (nie chodzi mi o 126p) i by Ci wtedy palil 5 litrow a nie 10 :D a nie sie rozwozic paliwozercami zachcialo jak sie pieniedzy na wache nie ma ;P

I rada: ciesz się każdą drobną radością życia bo: "jeśli chcesz Boga rozśmieszyć, to opowiedz mu o swoich planach na przyszłość". :-)

Lora

Autor: adrian1988 (193.58.232.---)
Data: 06-03-07 21:09

mam 18lat ale ucze sie to bede mógł wejśc za 10szke?

TAK, za okazaniem legitymacji szkolnej bądź studenckiej (do 26 roku życia) można zakupić bilet w cenie ulgowej, 10pln

A na przyszłośc radzę częściej zaglądać na stronę www.lks.4lomza.pl by wiedzieć takie rzeczy

Pjotr

Go to Biełaruś.

ale ja lubię sobie podśpiewywać przed snem, a gdybym teraz zaczęła to zapewne musiałabym się położyć. Ergo: do wieczorka:))

Propaganda zrobiła duże spustoszenia w umysłach. Dodać do tego naukę jedynie słusznej historii jaką przez lata mieliśmy i z Patrity możemy zrobić bandytę.
Poczytajcie:
Armia Czerwona, wkraczająca na nasze ziemie w styczniu 1944 r., nie niosła Polsce wolności ani pokoju. Po początkowym współdziałaniu z oddziałami Armii Krajowej przeciwko Niemcom, NKWD przystępowało do aresztowań oficerów; zwykłych żołnierzy siłą wcielano do wojsk Berlinga. Eksterminowano przede wszystkim inteligencję, aby jak najbardziej osłabić żywioł polski. Mimo to konspiracja – choć znacznie osłabiona – trwała na straży niepodległości. Opór przeciwko sowieckiej dominacji od razu przybrał formę zorganizowanej walki zbrojnej –Powstania Antykomunistycznego, które trwało do końca lat 40-tych, a na niektórych terenach nawet znacznie dłużej. Minęło z górą 50 lat, a wiedza o tamtych wydarzeniach jest wciąż niepełna. W potocznej świadomości nadal pokutują fałszywe stereotypy, będące produktem komunistycznej propagandy.
Do ich ugruntowania przyczynili się peerelowscy pseudohistorycy, którzy przez 45 lat nazywali ten okres „epoką walki o utrwalenie władzy ludowej”. Stworzony przez nich skrajnie fałszywy obraz historii lat 40-tych i 50-tych trafiał do podręczników, encyklopedii i okolicznościowych artykułów prasowych. Proceder ten trwał do końca istnienia „Polski Ludowej”.
Oto np. w „Gazecie Współczesnej” (nr 131/20822 z 6.06.1986 r.) niejaki Stanisław Fiedorowicz
w artykule „Spotkanie z katem” tak opisał ppor. Stanisława Marchewkę „Rybę”, partyzanta Armii Krajowej i WiN:
"Któregoś dnia, a było to jesienią 1955 roku, do celi więziennej, w której odsiadywał karę Kazimierz, wprowadzono rosłego bruneta o złym spojrzeniu. Nie przywitał się z więźniami. Usiadłszy na taborecie, mruczał:
– „K... dostanę krawat, dostanę krawat... (krawatem nazywają więźniowie karę śmierci przez powieszenie, przyp. SF).
Za mało tych ...synów zabiłem. Ale com pożył, to pożył. Pieniędzy i bab to mi nie brakowało”.
– Kto ma papierosa? [...] Takie gówno muszę palić. Kiedyś to amerykańskie człowiek dostawał,
„Kamele”, „Lukistryki”. Kapitanem jestem, a z hołotą muszę siedzieć. [...]
– Mężatkę jedną miałem – mówił. – Piękna dziewucha. Włos puszysty, do samej dupy. Mąż jej w Szczecinie pracował. Początkowo nie chciała dać. To ja jej dwa pierścionki i 10 tysięcy. Dolarów! Też nie chciała. To ja wtedy spluwę do skroni. No i dała. [...]
P.S. W 1956 r. wyrokiem Sądu Wojskowego „Ryba” został skazany na karę śmierci przez powieszenie. Wyrok wykonano."
W rzeczywistości Stanisław Marchewka „Ryba” zginął na Białostocczyźnie w walce z grupą operacyjną UB 3 marca 1957 ar. i nigdy nie był aresztowany.
Chodziło nie tylko o dezinformację – aparat propagandowy PRL dbał bowiem również o to, aby uczestników ruchów niepodległościowych zohydzić moralnie, przypisując im wszelkie zbrodnie.
Była to świadoma i długofalowa polityka. Jeden z wyższych funkcjonariuszy UB, mjr Wiktor Herer powiedział w śledztwie w 1948 r. do jednego z więźniów: zadaniem naszym jest nie tylko zniszczyć was fizycznie, ale my musimy zniszczyć was moralnie w oczach społeczeństwa
(Czesław Leopold, Krzysztof Lechicki Więźniowie polityczni w Polsce 1945-1956, Wydawnictwo „Młoda Polska”, Warszawa 1981, s. 8).
Fizyczna eksterminacja żołnierzy antykomunistycznego podziemia nie wystarczyła komunistom. Dobrze wiedzieli, że z ofiary ich życia może w przyszłości powstać mit, z którego nowe pokolenia Polaków będą czerpały siłę do walki z komuną. I właśnie dlatego zabitych czy też zamęczonych partyzantów potajemnie chowano w dołach kloacznych, na torfowiskach,
wysypiskach śmieci... Tak, by nie został po nich nawet krzyż na mogile. Dlatego komuniści używali również wszelkich możliwych chwytów propagandowych, aby tych, którzy zdecydowali się na zbrojną walkę z nimi, unicestwić moralnie. Szczególną rolę na tym polu odegrali pisarze. Przez cały okres PRL-u wydawano książki, w których żołnierzy podziemia antykomunistycznego przedstawiano jako rabusiów, wykolejeńców
i degeneratów, mordujących kobiety i dzieci. Gdy zsumujemy egzemplarze takich książek, otrzymamy liczbę kilku milionów!
Tzw. ludzie kina nie pozostawali w tyle za literatami. Dla przykładu należy wymienić takich reżyserów jak Jerzy Kawalerowicz z jego osławionym filmem „Cień”; Czesława i Ewę Petelskich, którzy w filmie „Ogniomistrz Kaleń” przedstawili mjr. „Żubryda” jako pospolitego bandytę; czy
Kazimierza Kutza z równie „wybitnym” filmem „Z nikąd do nikąd”. To ostatnie „dzieło” zostało zrealizowane już w latach 70-tych. Kulminacyjna scena filmu przedstawia alkoholową libację żołnierzy podziemnego oddziału, obserwowaną przez członków międzynarodowej komisji,
którzy wcześniej zostali wzięci do niewoli. Obserwując spitych na umór, zachowujących się jak bydło partyzantów, „anglojęzyczny”
członek komisji zwraca się do innego jej członka – w sowieckim mundurze – z następującym pytaniem:
Dlaczego nie zrobicie z nimi porządku? Ten zaś odpowiada ze zdziwieniem:
Jak to? Przecież to wolny kraj. To nie nasza sprawa. Do tego trzeba doliczyć ogromną liczbę artykułów, także w prasie codziennej, pisanych głównie przez byłych funkcjonariuszy UB, ale też i sztuki bardziej subtelne: poezję a nawet malarstwo. Ich celem było „utrwalenie władzy ludowej” w świadomości społeczeństwa i wytworzenie nowej moralności, w której dobro stawało się złem. Ani nasi rodzice, ani my w szkole nie mogliśmy
się przed tym bronić. Nie było przecież spotkań z żołnierzami Niepodległości, w ich miejsce sprowadzano natomiast pseudokombatantów ze ZboWiD-u. Reprezentowali oni UB, Informację Wojskową, KBW, Milicję i ORMO. Weterani organizacji niepodległościowych wegetowali zaś na
marginesie społeczeństwa. Peerelowską propagandę wspomagali – niestety – niektórzy działacze tzw. „opozycji demokratycznej” i związani z nimi historycy, nie potrafiąc bądź nie chcąc wyjść poza oficjalne schematy. Polskie podziemie antykomunistyczne w ich publikacjach zwane było w dalszym ciągu „bandami”. Niektórzy z nich stosowali kłamliwe pomówienia, wcalenie gorsze od tych, zamieszczanych w książkach autorów o ubeckiej proweniencji. Dla żołnierzy walczących o niepodległość RP, II wojna światowa nie zakończyła się z chwilą opuszczenia ziem polskich przez niemieckiego okupanta. W beznadziejnych warunkach, przy całkowitej obojętności świata, żołnierze niepodległościowego podziemia do połowy lat 50-tych prowadzili walkę z drugim okupantem i rodzimymi kolaborantami. Walczyli z komunistami w obronie naszej niepodległości, wiary i tradycji. Polacy przegrali II wojnę światową.Jest coś symbolicznego w tym, że gdy wolna Europa świętowała dzień zwycięstwa nad Niemcami, w nocy z 8 na 9 maja 1945 r. z lasów nieopodal Grajewa wyruszali żołnierze AKO
dowodzeni przez mjr. Jana Tabortowskiego „Bruzdę”. Szli na Grajewo w celu uwolnienia więźniów z PUBP i KP MO. Symboliczne są także losy głównych bohaterów tej akcji: mjr Jan Tabortowski „Bruzda” zginął 9 lat później, 23 sierpnia 1954 r. podczas akcji na posterunek MO
w Przytułach. Ppor. Stanisław Marchewka „Ryba”, dowodzący grupą szturmującą budynek PUBP w Grajewie, zginął 12 lat później.
W maju 1945 r. – w „miesiącu zwycięstwa” – na ziemiach polskich trwało już
antykomunistyczne powstanie. W nocy z 30 kwietnia na 1 maja oddział NSZ por. Romana Dziemieszkiewicza „Pogody” rozbił areszt PUBP w Krasnosielcu, uwalniając 42 żołnierzy AK i NSZ. 1 maja pod miejscowością Annówka oddział mjr. Mariana Bernaciaka „Orlika” rozbił 60-osobową grupę operacyjną UB z Radzynia. Zginęło 12 ubeków, 24 dostało się do niewoli, reszta uciekła.
7 maja pod wsią Kuryłówka ok. 200-osobowe zgrupowanie oddziałów NZW stoczyło całodzienny bój z oddziałem NKWD w sile kilkuset osób. Partyzanci odnieśli całkowite zwycięstwo. NKWD wycofało się z pola walki pozostawiając co najmniej 56 zabitych. Dzień później, 8 maja, NKWD-dziści spalili w odwecie w Kuryłówce ponad 200 gospodarstw.
Mieszkańcy wsi ratowali życie uciekając w pobliskie lasy. Sowieci zastrzelili 6 osób, 2 zginęły wpłomieniach. 9 maja z więzienia w Białymstoku uciekło ok. 100 więźniów. 11 maja połączone oddziały ppor. Teodora Śmiałowskiego „Szumnego” z AKO i ppor. Zbigniewa Kryńskiego „Rekina” z NSZ zdobyły koszary 4 szwadronu 11 pułku KBW w Siemiatyczach.
Partyzanci wzięli do niewoli 80 żołnierzy KBW, których rozmundurowali i rozbroili. 11 maja oddział AKO dowodzony przez ppor. Stanisława Marchewkę „Rybę” rozbił pod wsią Wyrzyki grupę operacyjną UB. 16 ubeków zginęło lub odniosło rany. 17 maja pod wsią Bodaki ok. 50-osobowy oddział NZW por. Zbigniewa Zalewskiego „Drzymały”
został zaatakowany przez grupę operacyjną NKWD. W nierównej walce zginęło ponad 20 partyzantów (ranni byli dobijani przez NKWD-zistów).W nocy z 18 na 19 maja ok. 80-osobowy oddział AKO dowodzony przez NN „Zbycha” opanowałOstrołękę. W nocy z 20 na 21 maja oddział por. Eugeniusza Wasilewskiego „Wichury” rozbił obóz koncentracyjny NKWD w Rembertowie. W wyniku akcji uciekło kilkuset więźniów. Na uciekinierów zorganizowano gigantyczną obławę. Spośród schwytanych ok. 100 osób zostało zamordowanych przez NKWD.
21 maja oddział ppor. Stanisława Bogdanowicza „Toma” rozbił areszt w Białej Podlaskiej uwalniając kilkunastu więźniów.
24 maja ok. 200 partyzantów ze zgrupowania mjr. Mariana Bernaciaka „Orlika” stoczyło całodzienny bój z liczącą kilkaset osób grupą operacyjną NKWD i UB. Do walki z partyzantami użyto samochodów pancernych. Walka zakończyła się klęską strony komunistycznej. Zginęło co
najmniej 64 NKWD-zistów i 10 ubeków. Zwycięstwo okupiono stratą 8 partyzantów. 28 maja I szwadron V Wileńskiej Brygady AK dowodzony przez por. Zygmunta Błażejewicza „Zygmunta” i oddział por. Władysława Łukasiuka „Młota” został otoczony przez grupę operacyjną NKWD i KBW w rejonie Majdan-Topiły na terenie Puszczy Białowieskiej. Po kilkugodzinnej walce partyzanci przebili się z okrążenia. W walce zginęło 15 NKWD-zistów, a 16 zostało rannych. Partyzanci stracili 1 żołnierza.28 maja I szwadron V Wileńskiej Brygady AK dowodzony przez por. Zygmunta Błażejewicza
„Zygmunta” i oddział por. Władysława Łukasiuka „Młota” został otoczony przez grupę operacyjną NKWD i KBW w rejonie Majdan-Topiły na terenie Puszczy Białowieskiej. Po kilkugodzinnej walce partyzanci przebili się z okrążenia. W walce zginęło 15 NKWD-zistów, a 16 zostało rannych. Partyzanci stracili 1 żołnierza. 28 maja pod m. Kotki (powiat Busko-Zdrój) oddział NSZ por. Stanisława Sikorskiego „Jaremy” stoczył zwycięską walkę z grupą operacyjną NKWD i UB. Komuniści wycofali się z pola walki.
Partyzanci okupili zwycięstwo stratą dowódcy i kilku żołnierzy.
Ostatnie polskie Powstanie Narodowe skończyło się klęską, bo nie miało żadnych szanspowodzenia.
Polska została opuszczona przez wolny świat, którego przedstawiciele niczym Piłat umyli ręceod sprawy polskiej. Zostaliśmy wydani na łup Związkowi Sowieckiemu, który przy pomocy swej komunistycznej agentury zorganizował farsę wyborczą, fasadowe państwo, quasi-polską armię,
w której wszystkie ważniejsze stanowiska objęli „Polacy z importu” lub sowieccy agenci, jak np. mianowany przez Stalina marszałkiem agent NKWD Artur Łyżwiński vel Michał Żymierski.
Ludzie podziemia nie zdawali sobie jednak sprawy, jak bardzo zostali zdradzeni. Liczyli, biorąc pod uwagę przede wszystkim względy moralne, ale także pragmatyczne, że Zachód przyjmie do wiadomoęci, iż komunizm jest wrogiem nie tylko Polaków i nie tylko innych narodów podbitych przez wyznawców zbrodniczej ideologii, ale że jest też wrogiem całego
wolnego świata. Stało się inaczej.Celem komunistycznych represji było złamanie wszelkiego oporu społeczeństwa. Droga do tego wiodła przez eksterminację elit (także lokalnych) tak, aby dawna infrastruktura
społeczna, kształtowana przez pokolenia Polaków, mogła być stworzona przez komunistów na nowo, od podstaw. Tradycyjne więzi polityczne, gospodarcze i społeczne były istotną przeszkodą w ustanawianiu „dyktatury proletariatu”.Dziś trudno jest przebić się z wiedzą oostatnim polskim Powstaniu Narodowym przez postkomunistyczne media do nowych pokoleń. Niestety, także w III Rzeczpospolitej uczestnicy podziemia niepodległościowego dalej pozostają Żołnierzami Wyklętymi – nie uzyskali bowiem należnego im miejsca w naszej narodowej
świadomości. Nasze „elity”, idąc za hasłem wyborczym Aleksandra Kwaśniewskiego wybrały przyszłość, a do przeszłości sięgają wybiórczo i w sposób instrumentalny, wykorzystując ludzką niewiedzę i stereotypy PRL-owskiej propagandy. Zresztą wielu członków tej „elity” korzysta z owoców własnej pracy.

Jak ja se właśnie zmieniłem takie 1,0 na 1,4 :]. A nad usterką sam pracuje i mam już pewne pozytywne efekty - spalanie około 14 na 100.

Czy kiedys jeszcze bedzie mozna czytać takie wypowiedzi łomzyńskich piłkarzy jak ta:
http://www.wp.pl/r/Pl228,
czy moze przyjdzie kolejne 80 lat zaczekać?

Zamierzam sie zapisac. ktorego instruktora jazdy polecacie???

Wawryniuk, ale ten młody.

Bimbo !

A co Wy z tymi pluskwami. Noo, może jeszcze białe myszki ??

Budzi się facet rano po imprezie, patrzy, a koło niego borsuk siedzi. Zdziwiony przeciera oczy, ale borsuk nadal siedzi i jeszcze pyskuje:
- Kurna, tyle was, pijaków, jest, że białe myszki nie wyrabiają.

Dobranoc.

koziol0

Dobranoc
Ale...
Chciałabym,wiesz?
A Ty?
Czy chciałbyś też?
Dobranoc
Ostatni uśmiech przed snem...masz:)
Gdy przyjdziesz w snach,to swój mi dasz...
I jeszcze...
Byłam dziś tam daleko z Tobą
A Ty mówisz cicho,
Że też wziąłeś mnie ze sobą.
Dobranoc
O jedną noc krótsze czekanie
Na naszą noc i w nocy spotkanie...
A może przyjdziesz nad ranem,
Gdy będę spała zmęczona czuwaniem,
A może wieczorem,nim nadejdzie zmrok,
Usłyszę na ścieżce Twój nieznany krok...
Tęsknię,wiesz?
A Ty?
Czy tęsknisz też?
Dobranoc

Bimbo !

:) ja również dołączam się do życzeń Wycha :) w dniu Ich Święta wszystkiego najlepszego dla naszych "wirtualnych" a jednocześnie jakże prawdziwych i niepowtarzalnych koleżanek z FORUM

;)

A wiosna tuż tuż...jaka słoneczna i pachnąca (już ją czuć w powietrzu). Piękne życzenia Adallku:)))
Pozdrawiam.

VOTUM DEO IGNOTO

Wesoły Romek:

zandego zamieszania nie ma. Bilet możesz kupić OD 12:00, a nie O 12:00. kumasz? chyba, że będzie taki BUMM na ten mecz i 3 tysiące biletów rozejdą sie na kilkanaście minut przed meczem, to wtedy na prawdę lepiej przyjść wcześniej.

jak będzie taka pogoda to będzie elegancko

namawiać chłopaki każdego. każda osoba wiecej to te 10-20zł wiecej dla naszego klubu. poczujmy się odpowiedzialni za ŁKS!!!

om lepiej juz byc o 12 ;p Wszyscy na mecz w sobotę !! Namawiac kumpli i kolezanki !

"Ale swojej żonie to chłopie podpadłeś"

"życzę wszystkim przeuroczym Paniom i mojej żonie."

;DD

heh... Niedoceniasz naszego kochanego miasteczka:P To niejest juz takie naprawde małe miasto, w którym nic niema. A logopeda jest napewno i to napewno nie jeden. Ale gdzie to ci niepowiem bo niewiem.

Ok , pozdrówka .

napisz to samo ale w ogloszeniach na 4lomza ;]

ŁKS ŁOMŻA !!! ŁKS ŁOMŻA !!! ŁKS ŁOMŻA !!!

To był znakomity mecz. ŁKS świetnie grał w III lidze ale uwazam, że dzisiejszy mecz przebił wszystkie poprzednie. Pierwsza połowa poprawna / poza jednym błedem/ i spokojna w porównaniu z drugą, która była super emocjonujaca.
Płynne akcje z obu stron, sytuacje podbramkowe jedna za drugą, świetne wykonania stałych fragmentów gry, mecz twardy ale nie brutalny, bardzo dobre tempo do końca meczu. Kibice dopisali obecnością, prawie wszystkie miejsca zajęte i jak zwykle fantastyczni, doping udzielał sie wszystkim. Podziekowania dla druzyny za pierwszy doskonały mecz w tej rundzie i dla zespołu szkoleniowego. Nawet w trudnej sytuacji finansowej mozna wykazac charakter sportowy na wysokim poziomie. Czekamy na powtórki w następnych meczach. Niech żałuja ci, którzy na dzisiejszym meczu nie byli. Na następnym zabraknie biletow. Pozdrawiam.

Rany a co Ciebie to obchodzi ?? Przyjechali to i wyjadą. No faktycznie wielka atrakcja "chłopcy z Czeczeni" w Łomży.

Autor: ADALL (---.internetdsl.tpnet.pl)
Data: 08-03-07 07:33

życzę wszystkim przeuroczym Paniom i mojej żonie. Bądźcie piękne tej wiosny.
Pozdrowienia.

ADALL niemozliwe zeby twoja zna byla chyba az takj brzydka....gdzies ty mial oczy chlopie ??

dokładnie tak jak mówisz,szukaj taniego sklepu i się targuj.

Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)

osobiście wole przepłacić, ale być przy tym pewny na 100% że mam kompa nowego i mam w razie czego serwis na miejscu gdzie moge oddać na gwarancję

Play ma taki sam zasieg jak Plus bo korzysta z ich nadajników. tzn op wirtualny z tym że ma koncesje na UMTS i buduje swoje przekaźniki w miastach. Zdaje sie ze mają komercyjnie wystarowac jutro także bedzie oficjalnie podana ich oferta.

Dziękuję za pomoc : )

Badanie onet.pl [213.180.130.200] z 32 bajtami danych:

Odpowiedź z 213.180.130.200: bajtów=32 czas=19ms TTL=56
Odpowiedź z 213.180.130.200: bajtów=32 czas=17ms TTL=56
Odpowiedź z 213.180.130.200: bajtów=32 czas=17ms TTL=56
Odpowiedź z 213.180.130.200: bajtów=32 czas=16ms TTL=56

Statystyka badania ping dla 213.180.130.200:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 16 ms, Maksimum = 19 ms, Czas średni = 17 ms
Vin Vista Home Premium, domowa sieć bezprzewodowa

Bimbo !

idz do sklepu, gdzie mozesz poogladac, podotykac, pobawic sie sprzetem, zdecyduj sie na cos konkretnego, a kup w sklepie internetowym/allegro. Na takiego kompa przeciez tez dostaniesz gwarancje.

PERKOZ IBM THE BEST

Na stronie Radia Białystok będą krótkie meldunki z meczu http://www.radio.bialystok.pl/informacje.php

www.livemecz.pl tu są podawana wyniki co minute

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org