poniedziałek, 02 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Mamy prezydenta! Po co nam wybory?

Witam wszystkich forumowiczów, od niedawna mam czworonoga - psa, więc chcę zebrać opinie o Łomżyńskich weterynarzach, piszcie gdzie najlepiej się udać i dlaczego tak sądzicie.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Mamy prezydenta! Po co nam wybory?

nie ma co sie tak denerwowac,moge sie wypowiedziec i chetnie to zrobie miedzy innymi dlatego ze jeżdże w nowych mpt.taxi bis zawsze miało wzloty i upadki,wysoki haracz wielu odstrasza,wielu tam idzie bo jest samowolka,zawsze mozna odejść z bisu i wrocic gdyz"edek zawsze przyjmie".fakt jest teraz mało kierowcow ale oni to przetrzymaja,jakis pajac z gadał ze był tam dzien i zarobił 40 zl,a dzisjaj gadałem z typem co w 2 godziny zarobił70,po co ta zawiść zazdrośc,boli kogos cos,jestem młodym w tym fachu żałuje przede wszystkim dlatego ze 70% taxiarzy to kondoneria,ja do chłopakow z bis nie mam nic nie życze im "bankructwa"jak miałbym komus tego zyczyc to mpt 96 24,bez kitu dzieki tym frajerkom taxiarz zawsze bedzie mało zarabiał.dzieki

Jeśli tobie zależy na Psie to zdecydowanie polecam weterynarza na ul. Wojska Polskiego blisko Soreli gość naprawdę zna się na zwierzętach.

Nowy Rynek. (Plac Kościuszki)

Rozwój Łomży od początku XVII wieku do połowy wieku XIX postępował w kierunku północno – wschodnim. Przedmieścia, które znajdowały się za bramami miejskimi zostały wchłonięte przez miasto. Na początku XVII wieku wytyczono Nowe miasto, Nowy Rynek i nowe ulice na terenie dawnego folwarku miejskiego. W latach 1612 – 1614 na skarpie wzniesiono drewniane kościół i kolegium jezuitów, w którym otwarto pierwszą szkołę średnią zwaną Kolegium Łomżyńskim (spłonęły w 1696 roku).
O rozwoju tej części miasta świadczy plan – szkic z 1619 roku, wykonany w związku z lokalizacją i zamierzoną budową kościoła jezuitów, zachowany w Bibliotece Narodowej w Paryżu, a odnaleziony przez profesora Franciszka Piaścika. Plan ów obejmował zarówno Nowe jak i Stare Miasta, Narew i miejsca przewozu przez rzekę, najstarsze zjazdy i drogi do rzeki. W 1732 roku ukończono budowę kościoła jezuickiego w stylu barokowym pod wezwaniem, św. Stanisława Kostki i 1754 dwupiętrowe murowane kolegium (oba budynki zniszczone przez pożar w 1696 roku). Budowle te wybudowano dzięki fundacji starosty łomżyńskiego Jana Szembeka i jego żony Ewy.
Wraz z rozbudową Nowego Miasta w 1824 roku powstały takie ulice jak Wiejska, Nadnarwiańska, Ogrodowa, Piękna, Przechodnia, a w 1829 roku, ulicę Topolową (nieistniejąca), w 1842 roku założono Ogród Miejski. Zwarta zabudowa zachodniej części miasta obejmowała Rembielin i rejony Ogrodu Miejskiego. W połowie lat 70-tych XIX wieku wrysowano w plany zachodniej Łomży między Rembielinem, a Ogrodem Miejskim ulice Adamowską (Bernatowicza) i Wasilewską (Stacha Konwy).
Latach 20-tych XIX wieku przeprowadzono przez Łomżę Trakt Warszawsko – Petersburski łączący Zachodnią Europę z Rosją (wtedy wiedziano, że najkrótsza drogą łącząca zachodnią Europę z krajami bałtyckimi wiedzie przez Łomżę, a nie Białystok). W latach 20-tych XIX wieku Nowy Rynek zabudowano murowanymi budynkami parterowymi i piętrowymi. Budowle, które powstały w okresie gubernialnym, były to przeważnie budynki użyteczności publicznej. Kościół jezuitów, Kolegium Łomżyńskie jezuitów, Gimnazjum Męskie przy Nowym Rynku, Żeńskie przy Bernatowicza, Szpital świętego Ducha przy Wiejskiej, Kino Miraż przy nowym Rynku, Hotel Metropol róg Długiej i Nowego Rynku.
11 maja uchwałą Rady Miasta Łomży przyłączono Skowronki, a 1954 roku przedmieście Łomżyca.
W 1917 roku w setną rocznicę śmierci Tadeusza Kościuszki ma skwerze Nowego Rynku postawiono obelisk kamienny, zmieniono nazwę na Plac Kościuszki.
Plac Kościuszki dzisiejszy kształt uzyskał w na początku lat 60-tych XX wieku (1964 rok) W czasie wojny zabudowa Placu Kościuszki został całkowicie zniszczona. Zabudowa, która w tej chwili jest na Placu Kościuszki ( oprócz początku ulicy Długiej) to zabudowa powojenna.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

1 XVII- wieczna mapka Łomży
2 Widok z ronda na Al. Legionów. Część zdjęć robiona z dachu budynku Długa 1.
3 Widok na ulicę Woj. Pol.
4 Wjazd z ulicy Woj. Pol. na rondo.
5 Zjazd z ronda na ulicę Piękną.
6 Część XVIII – wiecznego muru otaczającego dawne kolegium. W 1958 roku wmurowano pamiątkowy głaz, w czasie pierwszego zjazdu Towarzystwa Przyjaciół Ziemi Łomżyńskiej.
7 Płot metalowy zabytkowy z tego samego okresu.
8 Tabliczka z nazwiskiem wykonawcy płotu zabytkowego na słupku bramy wejściowej na plac szkolny.
9 Brama wejściowa, zabytkowa. Widok od strony szkoły.
10 Brama zabytkowa. Widok od ronda.
11 Ulica Zjazd od Ronda w kierunku Piątnicy.
12 Rondo od strony ulicy Zjazd. Widok z dachu budynku Długa 1.
13 Widok na ulicę Rządową od strony ronda.
14 Rondo od strony budynku Długa 1. Widok z dachu tegoż budynku.
15 Widok na ulicę Długą od strony ronda.
16 Rondo od strony dawnego domu partii.
17 Budynek PKO i PZU wybudowany, w celu ochrony przed grożącemu Stachowi Konwie dla mieszkańców domu partii.
18 Kino Miraż, zbudowane przed 1914 rokiem, rozebrane mimo niewielkiego zniszczenia w 1945 roku z przeznaczeniem na budowę domu partii.
19 Do 1989 roku dom partii, potem WSP.
20 Dawne Delikatesy, budynek z lat 60-tych.
21 Stare gimnazjum. (Byłe kolegium jezuitów). Wybudowane w 1754 roku, rozebrane w 1896 roku.
22 Budynek Długa 1 wybudowany w latach 60-tych XX wieku, na parterze sklepy przemysłowe.
23 Gimnazjum zostało wzniesione między 1898 a 1906 r. wg projektu architekta Feliksa Nowickiego, w stylu neorenesansowym. Początkowo gimnazjum męskie.
Korpus główny jest trzykondygnacyjny, pięcioosiowy, zryzalitowany a skrzydła boniowane, dwu-kondygnacyjne. W fasadzie korpusu trzy wielkie arkadowe okna. Po wkroczeniu do Łomży Niemców w 1915 roku była to siedziba gubernatora niemieckiego. Po zakończeniu I wojny światowej mieściło się tu Gimnazjum Żeńskie. Budynek ten po wojnie zawsze związany był ze szkolnictwem. Mieściło się tu Liceum Pedagogiczne, Zespół Szkół Budowlanych. Oddział Zamiejscowy Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Olsztynie, Liceum Plastyczne. Obecnie siedziba II Liceum Ogólnokształcącego.
24 W 1917 roku w setną rocznicę śmierci Tadeusza Kościuszki społeczeństwo miasta Łomży postawiło kamienny obelisk. Od tego czasu Nowy Rynek przemianowano na Plac Kościuszki.
25 Plac Kościuszki w 1918 roku. Widać na zdjęciu jakie zmiany zaszły na Placu Kościuszki.

Źródło:

1.Witold Jemielity
Dzieje Łomży Tysiącletnie

2.mgr Jolanta Deptuła (rozdz. XI, XII)
mgr Donata Godlewska (rozdz.II, III IV V VI)
mgr Czesław Nicewicz (rozdz. I, IX, X)
mgr Zdzisław Sędziak (rozdz. VII, VIII)
Łomża i województwo. Krajobraz i architektura

3.Czesław Nicewicz
Województwo Łomżyńskie. Przewodnik

4.Maria Kałamajska - Saed
Katalog Zabytków Sztuki
Województwo Łomżyńskie

5.Witold Jemielity
Łomża w okresie międzywojennym

6.Adam Dobroński
Łomża w latach 1866 - 1918

7.Donata Godlewska
Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych
do rozbiorów Rzeczypospolitej XI wiek - 1793

8.Witold Jemielity
Łomża w okresie międzywojennym

9.Czesław Brodzicki, Donata Godlewska
Łomża w latach 1794-1866

Zdjęcia autora tematu.

Jeżeli coś pomyliłem, lub pominąłem, będę wdzięczny za sprostowanie.

Jacku, masz rację co do rewitalizacji Starówki pod tym względem, że odnawiane są budynki które w rzeczywistości nie są zabytkami. Dworna 23 i 23B wkomponowane między zabytki i udają je tylko.
Krótka 4, Krótka 6, Długa 20, 22, 24, są to budynki wybudowane od podstaw po wojniei w żaden sposób nie mogą się równać z takimi zabytkami jak nawet Sienkiewicza 8 również po renowacji. Mają jednak jedną wspólną cechę. Wszystkie znajdują się na Starówce, chociażby z tego względu trzeba im zapewnić piękny wygląd, żeby nie wstydzić się przed turystami z zachodu.
Co do Domu Pastora, to nasze władze były pewne, że ewangelicy zabiorą ten budynek i dlatego myśleli, że problem remontu po muzeum mają z głowy. Jednak Sąd stanął im na przeszkodzie, i teraz mają dylemat co z tym fantem zrobić. Opuszczając budynek po tylu latach użytkowania powinni doprowadzić jego do stanu używalności. Jeszcz pare lat, za nim sprawa dokładnie rozstrzygnie się, to i nie będzie co zwracać ewandelikom.
Proponuję przekazać ten budynek wraz z działką za symboliczną złotówkę Kurii Biskupiej, raz dwa zrobią tam porządek.

Pozdrowienia.

Jurand

Do --- tito ortiz--- nie podszywaj sie specjalnie pod kierowce radia MPT 9191 bo wystarczy uważnie przeczytac to co piszesz : "jakis pajac z gadał ze był tam dzien i zarobił 40 zl,a dzisjaj gadałem z typem co w 2 godziny zarobił70,po co ta zawiść zazdrośc" kto by tak mowil na kolege z korporacji :) bo przecież to kierowca z MPT byl dzien w bisach :) A wogole to skonczcie ten głupi post . Pozdrawiam

a ja polecam weterynarza z osiedla medyk. bigi2004 pewnie miałęs nieprzyjemność trafić na asystenta czy pomocnika (kimkolwiek ten pan jest). Wiele razy byłam z psiakiem u właściciela- jestem zadowolona. Pan też w razie nagłęj potrzeby,przyjeżdżał też na wizyty domowe.

Spróbujcie znależć pomoc dla chorego psa w weekend /szczególnie latem/.Jedynym weterynarzem, który chciał pomóc był lekarz z Konarzyc /jadąc od strony Łomży mieszka po lewej stronie/.Postawił dobrą diagnozę, zastosował prawidłowe leczenie, pies cudem został uratowany.Jesteśmy mu za to wdzięczni.
Dabz masz rację dobry był p.Tomaszewski ale nie wiem gdzie on teraz przyjmuje, ten to potrafił i o 24.00 do psa przyjechać .

róbmy swoje

NIE polecam weterynarza na Wojska Polskiego. Wedlug mnie nie zna sie na rzeczy. Moj pies nie ruszal tylnymi lapami a on dal mi karme odchudzajaca dla niego i powiedzial ze od tego przejdzie, co sie okazalo wypadl psu dysk. A do tego jeszce mojego kolegi psa leczyl na zapalenie gardla, a co sie okazalo pies mial raka. Natomiast polecam Pania na Mazowiecka. Ona od razu postawila diagnoze i pies biega do dzis. Pozdrawiam

Dzięki było by miło

tito ortiz jedz do holadnii i cpaj az Ci uszami bedzie wychodzić! My tu w Polsce cpunow nie chcemy!!

@

Pozatym on jest niepalący i to śmiertelny wróg tytoniu więc jak jesteś osobą palącą to nawet by się żadnej pracy nie podjął, a w wypadku podjęcia może zapomnieć o zaprojektowaniu kominów wentylacyjnych no bo po co mu one.? jak on nie pali, a w domu będzie cieplej.

Zbych

No wlasnie, co sie stalo z ta nasza Bella? Czy Ona jeszcze 'zyje'?
No wiec, odezwij sie i daj nam jakas oznake, 'robaczku'.

A w miedzyczasie - przyjemnych snow... nawiazujac tak trochu do tematu.
wychu

Btw - zauwazylem, ze ostatnio naszla tu jakas moda na odswiezanie starych tematow. B. dobrze, pomrukuje se pod nosem, gdyz cieszy mnie to niezmiernie ...

the thruth tracker

Do kobiety trzeba mieć pociąg. Nie tylko intelektualny, ale także fizyczny. Mając tylko zdjęcie, wiadomo co oceniamy...
Od dawien dawna przecież wiadomo, że udany seks między partnerami, to połowa sukcesu.

I niech mi ktos teraz powie, ze sie dziwi takim policjantom, ze komus wpier... pozniej za kozaczenie.

"Ja jestem wolny,
mam swoje zdanie,
to czego pragnę to świat bez granic."
Chocolate Spoon

Jest Admin na forum ;) Brawo poseł Lech Kołakowski !!!!!!

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org