Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Prezes PZPN w łomżyńskim Ratuszu. |
Czy te zadania z fizyki dotyczą historii - czyli czegoś innego? Pewnie częściowo winę ponosi nauczyciel, ale też i niektórzy uczniowie uważają, że mogą spokojnie siedzieć, a nauczyciel samoczynnie i bez wysiłku wleje im wiedzę do głowy. A przecież "samokształcenie jest najwyższą formą nauki"! Co zostaje? praca, praca...... --- PGG
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Prezes PZPN w łomżyńskim Ratuszu. |
"Mazowsze historyczne było znacznym obszarem:... w kierunku północno-wschodnim sięgało po Grajewo i i Goniądz, na południe poza Pilcę, na północ do Pojezierza Mazurskiego. Bory północnego i wschodniego Mazowsza stanowiły północną granicę Polski. (.......) Na lesistym północnym i wschodnim Mazowszu na prawym brzegu Wisły ożywienie kolonizacyjne nastąpiło pod koniec XIV w., po unii polsko-litewskiej. W puszczach, które dotad dostarczały zwierzyny i miodu, szerzyło się osadnictwo wolne, popierane przez ksiąząt mazowieckich. (...) Gorsze warunki dla wzrostu wielkiej własnosci, a zapewne konieczność organizowania obrony na kresach sprzyjały rozwojowi mazowieckiego osadnictwa drobnorycerskiego. Ksiązęta mazowieccy zachowali nienaruszoną obszerną Puszczę Kurpiowską zwaną wówczas Zagajnicą, abędącą terenem łowów i gospodarki bartniczej. (..... ) ludność Mazowsza dwoma szlakami wkraczała do Prus, omijajac Puszczę Kurpiowską, jeden nurt poprzez Mławę dochodził do okolic Olsztynka i Nidzicy, drugi przez ziemię łomżyńską i wiską opanowywał dolinę wielkich jezior i ziemie pojaćwieskie." - Donata Godlewska, " Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej", Łomża, 2000, TPZŁ Kurpie stanowią część Mazowsza historycznego. Nazwa Mazury dotyczy sąsiadujących z Mazowszem, dawnych ziem pruskich i jaćwieskich, które były zasiedlane przez kolonistów z Mazowsza, zwanych właśnie mazurami.
|
|
Tak dla informacji: W roku 1590 Łomża liczyła z jurydykami (osady lub domy zakladane przez zamożną szlachtę pod murami miejskimi albo w mieście samym i niepodległe ani władzom ani sądom miejscowym) 800domów , a mieszkańców kilkanaście tysięcy. Po 1604r t.j. po napadach Kozacko-Tatarskich spada do 2000 , a po morowej zarazie w roku 1624 do 500 dusz. W 1915 r w/g spisu dokonanego przez magistrat 21 sierpnia chrześcijan było 6479+318 uchodżców , a żydów 9524+1564 uchodzców , razem 17885 osób. W roku 1925 biuro meldunkowe wykazało 26182 osoby w tym katolików 57,5% , ewangielików i prawosławnych 2,5% i wyznania mojżeszowego 40%. ---zródło :Władysław Świderski - "Łomża" wyd 1925 r.
|
|
Ale jak tu pracować, jak się nie chce? I to bardzo... ;P Apis
|
|
Gdzież te czasy kiedy tylu włączało się do działań dla dobra innych. Obecnie jest ich napewno proporcjonalnie mniej w stosunku do liczby ludności. Chociaż są takie organizacje których przesłaniem jest bezinteresowne niesienie pomocy potrzebującym: GOPR, TOPR, WOPR, PCK i jeszcze oczywiście Ochotnicza Straż Pożarna, która potrafi w terenie zagasić pożar zanim przyjedzie straż zawodowa. Czy w Łomży jest jeszcze OSP ? Czy zmniejszona aktywność w tym względzie wynika z przedkładania własnej wygody przed telewizorem i lenistwa, jakie wartości przekazywane i wpajane w wychowaniu o tym decydują?
|
|
Jak awansujemy, a jestem za tym calym sercem, to nasze mecze bedziemy rozgrywac ....... na Weembley :)), tyle tylko ze lomzynskim. A tak powaznie to faktycznie Listkiewicz byl w Lomzy, pieniadze obiecal zalatwic, ale kiedy co i jak to juz nie uscislil, albo ja o czyms nie wiem :)).
|
|
Brawo Mr S za uczciwe podejscie do tematu. Trzeba czasem uczciwie uderzyć się w piersi i nie szukac winy po za sobą. --- PGG
|
|
DaSto-nie lubię uogólnień, więc wcale nie podoba mi się Twoja wypowiedź. W Stanach nie wszystkie Amerykanki są grube i głupie i nie wszystkie Polki smukłe i piękne. Pomieszkaj tam dłużej-może wtedy uznam, że chociaż trochę znasz ten kraj, gdzie kukurydza dojrzewa;) Dodam tylko, że byłam w USA, mieszkałam trochę i wiem, że pierwsze wrażenie może zostać całkiem zmienione. I to w zupełnie niespodziewanym kierunku.
|
|
stare to ale jare:) Kiedy przyjda przeszukac dom Ten w ktorym mieszkasz chlopie Kiedy sprawdza twuj cd-rom I na plytach nagrane kopie Gdy pod drzwiami stana i noca Nakazem w dloni w drzwi zalomoca Wiesz o jaka im chodzi zbrodnie? Sciagales pliki Przez dwa tygodnie Juz przed twym domem setki sa glin Dokad uciekac? Chyba do chin A wszystko przez to ze owe dane Wprost z ameryki byly pobrane Co czyni z ciebie kogos gorszego Nizli morderce wielokrotnego Kiedys przyjda napewno pogrzebac ci w kompie Moze sie zlituja w co szczerze watpie Jak GROM w nocy przez dach sie wkuja plyty polamia, save'y skasuja pojdzie sie j.....c w fifie kariera znow w nfs'a startujesz od zera choc w call of duty wojne wygrales choc wiele nocy przez to zarwales brak u nich skrupulow , litosci nie maja za dyskutowanie zarobisz pala nie pomoga placze ani lamenty caly twuj hardware w folie zapiety juz biurko puste juz wiatrak nie chuczy moze mnie w koncu to cos nauczy mijaja godziny mijaja dni chyba oszaleje wciaz komp mi siem sni dzwonie na paly moze cos da sie zalatwic jakis glina mowi musze pana zmartwic tutaj jest polska tu cuda sie dzieja kompa pan oddal przebranym zlodzieją jaki jest moral mojej definicji profilaktycznie nie wpuszczaj policji. (org. ps2.bazuka.pl/articles.php?id=48 )
|
|
Jezu, toć to temat stary jak świat...do zwykłych szaraczków się nie czepiają tylko tych których podejrzewają o produkcję piratów(oczywiście na skalę powiedzmy przemysłową). Nie panikujcie.
|
|
moze i nie czepiają.....a do moich drzwi zapukali "ankieterzy"....nie zostali jednak wpuszczeni:)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |