Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Kilka powodów dla których szanuję ojca Tadeusza Rydzyka. |
prosze o podanie namiarow na firmy kyore zajmuja sie tylko podlanczeniem internetu. Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie " Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca" "Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Kilka powodów dla których szanuję ojca Tadeusza Rydzyka. |
Jechalem 13 okolo 18 , wysiadlem na pilsudskiego.
|
|
A ja w pełni popieram tergusa. Nie poszedłem głosować w referendum w pełni świadomie, gdyż nie przewidziano tam kratki, w której mógłbym postawić krzyżyk. TAK jestem za budową marketu (super-, hiper-, jak dla mnie może być nawet mega-) w Łomży. NIE, nie jestem zwolennikiem budowy go przy ulicy Zawadzkiej. Na marginesie dodam, że ani ja ani nikt z mojej rodziny nie utrzymuje się z handlu w żadnej jego formie.
|
|
Pewnie podszedł do niej powiedział '' bierz co chcesz... '' a ona zaczeła krzyczeć i uciekł a teraz żałuje że nie z korzystała z okazji i szuka te ''ciasteczko''. ;) Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie " Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca" "Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz
|
|
Osobiście polecam IST jeśli takowy masz założony twój blok to sie nie zastanawiaj tylko zakładaj IST
|
|
Te pytanie powinnas skierowac do stacji radiowcyh. Kwestia co byś chciała robić. to pop pierwsze. Pozatym lomzynskie stacje to sa elemty siecówki. i mało maja autorskiego programu. wieksozsc to rekalmy
|
|
ha! istnieje szansa, ja tak pracuję. pozdrawiam.
|
|
Jest u mnie znajomy, który twierdzi, że może Ci pomóc. Napisz przynajmniej jakieś cechy charakterystyczne i gdzie ewentualnie wysiadał...
|
|
Obłudę to Ty strzelasz, nie chce mi sę już rozmawiać, Uwierz w siebie! Pokochaj kraj w którym żyjesz, nie myśl o wyjazdach za granicę, staraj się dbać o świat, który Ciebie otacza, nie myśl tylko o sobie i swoim tyłku, skoro potrafisz mówić wiele - zrób coś aby było lepiej wszystkim i pokaż jak powinien wyglądać świat wg. Ciebie. A większych problemów w naszym mieście nie widzę, niż te które napisałem, fakt jest bezrobocie - przydałyby się miejsca pracy, ale nie da się tego zrobić bez polepszenia jakości życia, podejścia ludzi itp. dark: mądrze mówisz, przydałoby się też dobre kino, super duży market (podobno ma kilka powstać) Aha wiecie że my Polacy jesteśmy jednym z najbardziej zapracowanych narodów na świecie? Pracujemy dużo, ale mało wydajnie niestety...
|
|
w islandii
|
|
Na nikogo nieczeka ........ No to poczekał :D Zbych
|
|
ja dzisiaj jechalem autobusem z poznańskiej do szkoly i nie moglismy przejechac czekalismy z 10 minut po 10 minutach pojechalismy inną drogą przez jakies pola i łąki (spoznilem sie do szkoly:):D
|
|
polecam dla osob które maja problemy z ortografia, sam je mam ale od teraz kiedy jest :) [URL=http://]http://mozillapl.org/wydania/firefox/firefox_2.0_rc3[/URL] w wersji 2.0 która zawiera polski słownik poprawnej pisowni już moje problemy znikły. Jest dobry i działa podobnie jak słownik w word Office. Taka mała reklama. A sama przeglądarka jest super.
|
|
Salomon cos wczesnie samochod myjesz...;) Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie " Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca" "Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz
|
|
a ta ochrona , co jak pisaliście katowała kibiców , ile dostała kary hahahahaha
|
|
grzesiekk84: co do 1 nie jestem pewien, chyba ze szukasz pracy w jakiś dziwnych firmach, co do 2 też się nie zgodzę, zacząć pracę po studiach właśnie jest najłatwiej. (ulgi, dotacje, doradztwo itp.)
|
|
Pierwsza sprawa co chcesz sobie wyrobic cwiczac na takim sprzecie?Bo według mnie to nic sobie nie wyrobisz...ani siły, ani poprawnych uderzeń...Taka gruszka to tylko dla zabawy,jak chcesz sie czegos nauczyc to zapisz sie do sekcji, tam Ci pokaza co i jak...Najlepiej to kup se worek dwu metrowy i przynamniej bedziesz miał z niego pozytek...
|
|
www.mateja.mp3.wp.pl www.majeś.mp3.wp.pl | | | \ / POLECAM NAS DWÓCH Jurand
|
|
Dziku- fajny kawałek, cały dzień sobie podśpiewuje dzika, dzika, dzika..... Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie " Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca" "Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz
|
|
2:1:)
|
|
Świetnie, że ŁKS strzelił drugą bramkę! Powinniśmy wygrać ten mecz!!!!!!!!
|
|
tommeknet mylisz sie, wiem co zyskuje mieszkajac w Lomzy i co trace, bo mam punkt odniesienia. Przez to wlasnie nie narzekam nigdy na Lomze, co widac i w moich postach. Sadze jednak, ze naprawde mamy tu pilniejsze potrzeby niz salony samochodowe i klima w dyskotekach, stad moja odpowiedz. Co do poziomu naszych uczelni, to nie ma sie co oszukiwac. Z cala pewnoscia nie okresle go jako wysoki. Owszem, jesli ktos robi cos dodatkowo na wlasna reke i stara sie, to czegos sie nauczy, nie jest to jednak zasluga uczelni. W porownaniu jednak z czolowka, typu uniwerek czy polibuda w Wawie to wciaz bardzo niewiele i nie ma co udawac, tamte uczelnie daja duzo wieksze mozliwosci, co zreszta mnie specjalnie nie dziwi. Jesli chodzi o prace, to dziwi mnie ze jest juz u nas 2 czy 3 uczelnie ksztalcace np. informatykow, a pracy w tym zawodzie u nas jak na lekarstwo, zupelnie niewykorzystane mozliwosci. Przydaloby sie pewnie tez pare wiekszych firm, moze jakas produkcja, nie moze cale miasto zyc z samego handlu... I mysle, ze cala reszta, kluby itp rozwinelyby sie same razem z miastem. Generalnie dziwia mnie ponure nastroje ktore tu panuja, bo nie jest wcale tak zle w Lomzy. Ale zawsze mogloby byc lepiej ;)
|
|
jeszcze niewiadomo czy będzie pusty be ŁKS będzie się odwoływać , ale jakby co to od strony rzeki są bardzo dobre warunki to oglądania meczu
|
|
celica gts '02 BL15616 , subaryna impreza sti '04 BLM GT77 :]]]] a porszak jest tez, tyle ze rzadko jezdzi. i ma blache BL20....
|
|
ZBYCH NO NIESTETY POZOSTAŁA CI TYLKO KRYTYKA NA FORUM BO NIC INNEGO CI SIĘ NIE UŁOŻYŁO PO TWOJEJ MYŚLI. NO JA LATAM SWOIM WÓZKIEM A TY CO MUSISZ NA GARNUCH FIRMY ŚMIGAĆ CZYŻ NIE??? ALE KASZTAN ZAWSZE NIM ZOSTANIE. SPRÓBUJ NASTĘPNYM RAZEM STARTOWAĆ NA SOŁTYSA ZAMBROWA MOŻE TAM RODZINA CIĘ POPRZE BUHEHEHEHEHEHEH RODZINA PRZEZ ERRRRRRRRR.... BUHEHEHEHEHHEHE
|
|
Plac Jana Pawła II Plac Jana Pawła II, pierwotnie Plac Soborny wytyczony w okresie budowy cerkwi prawosławnej w 1877 roku, od 1917 roku Plac Sienkiewicza, od 1989 roku obecna nazwa. Po 1866 roku, kiedy Łomża została stolicą guberni, wybudowano Pałac Gubernaora. Połączono go z budynkiem mieszkalnym (1845 rok) od strony ulicy Dwornej. W 1923 roku budynki wykupiły władze kościelne z przeznaczeniem na Seminarium Duchowne, które w latach następnych przebudowano i przystosowano dla potrzeb Seminarium (przedłużono o 4 przęsła). Wyższe Seminarium Duchowne w Łomży zostało utworzone w 1919 r. przez Biskupa Romualda Jałbrzykowskiego na mocy upoważnienia Nuncjusza Apostolskiego w Warszawie Abpa Achille Ratti, przyszłego Papieża Piusa XI, dla części polskiej Diecezji sejneńskiej. Po utworzeniu Diecezji łomżyńskiej ze stolicą w Łomży 28.10.1925 r. stało się Seminarium Duchownym Diecezji łomżyńskiej. Początkowo mieściło się w wynajętym gmachu (róg ul. Dwornej i ul. Giełczyńskiej). W latach 1967-1976 przeprowadzono generalny remont obecnego starego gmachu seminaryjnego. W 1981 r. podjęto prace związane z powiększeniem Seminarium. W latach 1982-1994 staraniem Biskupa łomżyńskiego Juliusza Paetza został zbudowany nowy gmach Seminarium i dom alumnów. Przed frontonem seminarium znajduje się pomnik Ojca Świętego Jana Pawła II wg projektu Gustawa Zemły z Warszawy. Po awansie Łomży na stolicę guberni nastąpił napływ ludności rosyjskojęzycznej (kupcy, policja, urzędnicy administracji) zaszła potrzeba wybudowania cerkwi. Wybudowano ją w 1877 roku w stylu bizantyjskim z pięcioma wieżyczkami (obecnie dwie na planie ośmiokąta), trzynawowa z wydzielonym prezbiterium, nad którym znajduje się wysoka kopuła (dokładniejszy opis kościoła w tym temacie tylko nieco wcześniej). Po odzyskaniu niepodległości, dekretem Piłsudskiego, zarówno cerkiew jak i cały jej majątek przeszły na Skarb Państwa. Cerkiew została przemianowana na kościół katolicki w 1917 roku, w II Rzeczypospolitej kościół garnizonowy 33 pułku piechoty, po II wojnie światowej kościół młodzieżowy zależny od Katedry. Obecnie powiązany z Wyższym Seminarium Duchownym. Po wyremontowaniu ulicy Henryka Sienkiewicza, w tym roku w okresie jesiennym uporządkowano Plac Jana Pawła II. Wycięto kilka drzew, by pomnik Jana Pawła II był bardziej widoczny, alejki wyłożono kostką granitową, uformowano nowe klomby kwiatowe, przestawiono obelisk z głazu narzutowego poświęconego żołnierzom 33 pułku piechoty. Pracę drogowców możemy ocenić już teraz, ale pracę pracowników ZZM dopiero na wiosnę, gdy przyroda obudzi się z zimowego letargu, zazielenią się trawniki i drzewa, zakwitną kwiaty na klombach. 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() ![]() 9 ![]() ![]() ![]() 12 ![]() ![]() ![]() 1.Dawny Pałac Gubernatora, obecnie Wyższe Seminarium Duchowne 2.Budynek do którego dobudowano Pałac Gubernatora. 3.Wejście główne do obecnego Wyższego Seminarium Duchownego. 4.Pomnik poświęcony Papieżowi na pamiątkę jego wizyty w Łomży w 4 czerwca 1991 roku. 5.Pomnik głaz poświęcony 33 pp stacjonującemu w Łomży 6.Cerkiew w pierwotnym stanie z pięcioma wieżyczkami. 7.Była cerkiew. Obecnie kościół p.w. Wniebowzięcia NMP. Widok obecny. 8.Plac Jana Pawła II w lecie przed remontem. 9.Plac Jana Pawła II od strony ulicy Sienkiewicza, w lecie przed remontem. 10.Plac Jana Pawła II od strony ulicy Dwornej, w lecie przed remontem. 11.Klomb na Placu Jana Pawła II. 12.Widok na odnowiony Plac od strony ulicy Sienkiewicza przy kościele. 13. Widok na plac po remoncie od narożnika ulicy Sienkiewicza i Dwornej 14. Widok na plac od strony ulicy Sienkiewicza bliżej Dwornej Żródło: 1.Witold Jemielity Dzieje Łomży Tysiącletnie 2.mgr Jolanta Deptuła (rozdz. XI, XII) mgr Donata Godlewska (rozdz.II, III IV V VI) mgr Czesław Nicewicz (rozdz. I, IX, X) mgr Zdzisław Sędziak (rozdz. VII, VIII) Łomża i województwo . Krajobraz i architektura 3.Czesław Nicewicz Województwo Łomżyńskie. Przewodnik 4.Maria Kałamajska - Saed Katalog Zabytków Sztuki Województwo Łomżyńskie 5.Witold Jemielity Łomża w okresie międzyn wojennym 6.Adam Dobroński Łomża w latach 1866 - 1918 7.Donata Godlewska Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej XI wiek - 1793 8.Witold Jemielity Łomża w okresie międzywojennym 9.Czesław Brodzicki, Donata Godlewska Łomża w latach 1794-1866 Zdjęcia autora tematu. Jeżeli coś pomyliłem, lub pominąłem, będę wdzięczny za sprostowanie. "Ja jestem wolny, mam swoje zdanie, to czego pragnę to świat bez granic." Chocolate Spoon
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |