Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
PRAWYBORY W PO :))) |
tak. bagrmosen
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: PRAWYBORY W PO :))) |
Człowiek zgotował ludzkości takie zagrożenia, ciekawe czy człowiek temu zapobiegnie? Pozdrowienia. bagrmosen
|
|
A KTO CI DZIECKO TAKICH GŁUPOT NAPIERDOLI..... YAMA 500ZŁ??
|
|
W Konarzycach są wszystkie cały czas.
|
|
Ulica Dworna część II Poprzedni temat zakończyłem opis ulicy Dwornej na ulicy Farnej. Właśnie w narożniku ulicy Farnej i Dwornej w latach międzywojennych stanął dom wykupiony później przez kurię, w którym otwarto sklep z dewocjonaliami na parterze, na piętrze zaś mieszkali księża między innymi Antoni Roszkowski długoletni proboszcz katedry i redaktor gazety Życie i Praca. Dworna jako jedna z nielicznych częściowo ocalała z pożogi wojennej, i dlatego możemy podziwiać tak wspaniałe budynki. W ciągu ulicy Dwornej począwszy od ulicy Sadowej, a kończąc na Placu Jana Pawła II zachował się w pierzei południowej specyficzny wielkomiejski charakter miasta z końca XIX wieku. Autentyczne wnętrza podwórkowe, okolone charakterystycznymi oficynami oraz zespoły kamienic. Budynki te tworzą ciągi złożone z dwu i trzy kondygnacyjnych fasad, bogato ozdobionych gzymsami, opaskami otworów, sztukaterii, żeliwnymi balustradami i balkonami. Budynek w narożniku Sadowej i Dwornej to dawna własność Kozłowskiego. W budynku tym na dole mieściła się drukarnia Krzyżanowskiego, zaś na piętrze mieściło się gimnazjum żydowskie dr Szymona Goldlusta. W tym budynku w 1906 roku powstała Szkoła Handlowa. Następny w ciągu jest obecny Sąd Okręgowy (Dworna 16). Pierwotnie siedziba Kasy Przemysłowców. Neobarokowy wzniesiony wg jednego źródła w 1888 roku wg innego w latach 1907 - 1909 na planie prostokąta według projektu inżyniera i kierownika Wydziału Budowlanego Rządu Gubernialnego w Łomży, Franciszka Przecławskiego. Budynek został zbudowany na siedzibę działającej od 1885 r. Kasy Pożyczkowej Przemysłowców Łomżyńskich. Celem tej instytucji było udzielanie pożyczek terminowych na niewielki procent, dzięki czemu wpływała ona na rozwój gospodarczy miasta i okolic. Budynek trzy kondygnacyjny z boniowanym przyziemiem, trzema ryzalitami, ujętymi na górnych kondygnacjach w półkolumny kompozytowe. Ryzality boczne zwieńczone trójkątnymi przyczółkami. Nad czterokolumnowym środkowym ozdobna facjatka. Okna arkadowe i prostokątne, balkony murowane i żeliwne, bogata dekoracja sztukatorska. Do Gmachu Sądu przylega budynek wzniesiony wg projektu Feliksa Łowickiego, w latach w 1910-1912 jako siedzibę Oddziału Banku Państwa Rosyjskiego (Dworna 14). Bank, wybudowany w stylu neorenesansowym na planie prostokąta, jest trzykondygnacyjny, z wysokimi suterenami oraz niższymi łącznikami po bokach, w których były bramy przejazdowe. Obecnie jest siedzibą Kredyt Banku S.A. Oddział w Łomży. Wewnątrz zachowały się sztukaterie i stolarka z czasów budowy, jak również klatka schodowa z żeliwnymi, ozdobnymi poręczami. Fasada jest siedmioosiowa, w trzeciej, wyższej dzielona jest jońskimi pilastrami, między nimi wielkie, arkadowe okna. Dachy dwuspadowe kryte blachą. Przed budynkiem stoi pomnik Bohdana Winiarskiego odsłonięty 10 kwietnia 1987 r. Na tablicy napis: Profesor Bohdan Stefan Winiarski 1884-1969 Przewodniczący Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości w Hadze w latach 1961 – 64. Syn Ziemi Łomżyńskiej Ufundowano staraniem społeczeństwa Łomży w Roku Pokoju. Był absolwentem Gimnazjum w Łomży. Autor projektu: Krystyna Winiarska - Gotowska. Budynek Banku Gospodarki Żywnościowej sąsiadujący z obecnym Kredyt Bankiem, pobudowany w końcu XIX wieku (Dworna 10, 12). Budynek ten był własnością Komunalnej Kasy Oszczędnościowej powiatu łomżyńskiego. Zorganizował ją w 1926 r. Romuald Bielicki, ojciec Hanki Bielickiej - poseł na sejm, mieszkaniec Łomży (zginął w ZSRR). Była ona zakładem samorządu terytorialnego, przyjmowała wkłady oszczędnościowe, udzielała kredytów oraz wykonywała inne operacje bankowe. Przed wojną Kasa posiadała oprócz własnego gmachu, dorobek składający się z kapitału 2749639 zł (przy ówczesnej cenie 15 zł za 100 kg żyta). Kasę wciągnięto do Rejestru Handlowego Sądu Okręgowego w Łomży w dniu 30 grudnia 1937 r. W okresie okupacji niemieckiej na jej miejsce zorganizowano niemiecka kasę oszczędności. We wrześniu 1945 r władze miejskie zdecydowały o wznowieniu kasy oszczędności. Kolejnym budynkiem z bramą wjazdową jest dawny Zakład Stolarski Kowalskiego (od 1890 roku). Obok Zakładu Stolarskiego Kowalskiego mamy północno najstarszą część mieszkalną z 1845 roku, do którego dołączono skrzydło zachodnie Pałacu Gubernatora w 1866r (Wyższe Seminarium Duchowne) od Placu Sobornego (Jana Pawła II). Przy Al. Legionów (Dworna 4) budynek wzniesiony w latach międzywojennych. Po zniszczeniach wojennych, ulicy Dwornej nowa zabudowa o nowoczesnej jak na owe czasy architekturze harmonijnie została połączona z istniejącymi budynkami, chodzi tu w szczególności o część ulicy Dwornej na odcinku od ulicy Krótkiej do ulicy Farnej Od strony Al. Legionów mamy zabytkowe budynki (Dworna 3, 5). Dworna 5 budynek piętrowy w dolnej kondygnacji na osi brama przejazdowa do budynku Długa 6 sklepiona łukiem koszowym, górna kondygnacja dzielona pilastrami toskańskimi. . Tak jak ulica Długa była od końca XIX wieku do 1939 roku była ulicą reprezentacyjną Łomży, tak ulicę Dworną ze względu na instytucje tam znajdujące się można było ją nazwać centrum bankowym Łomży. Tak dużego zakresu robót modernizacyjnych i restauracyjnych łomżyńska starówka jeszcze nie przeżywała, a Dworna należy przecież do starówki. Na ulicy Dwornej w XVI wieku, kończyła się zabudowa miasta od strony południowej A wszystko to jest możliwe miedzy innymi dzięki środkom unijnym. Przy Dwornej na pomieszczenia użytkowe adaptowane są także strychy i poddasza. Wszystkie jednak przede wszystkim zostały docieplone. Prace remontowe prowadzone były kompleksowo – od uporządkowania piwnic, aż po remonty dachów. Dom katedralny od Dwornej. Widok na ulicę Dworną od ulicy Farnej. Dawny budynek Kozłowskiego. Dawna Kasa Przemysłowców Dawny Bank Państwa. Dworna 10, 12 budynki dawnej Komunalnej Kasy Oszczędnościowej obecnie BGŻ Dawny Zakład Stolarski Kowalskiego Najstarsza część dawnego Pałacu Gubernatora obecnie Seminarium Plac dawny Soborny, później Henryka Sienkiewicza, obecnie Jana Pawła II od strony ulicy Dwornej Dworna 4 od strony ulicy Sienkiewicza Dworna 4 fasada. Widok na ulicę Dworną od Al. Legionów. Dworna 3, 5 ten drugi jak widać z bramą przejazdową. Naprzeciw Placu Jana Pawła II market Biedronka. Dworna 13 przy Biedronce Dworna 19 przy kamienicy Wejrocha nie odnowiony. Z początku XX wieku Budynek Dworna 21, z początku XX wieku, nie odnowiony. Obecnie siedziba Sanepidu Budynki odnowione od siedziby Sanepidu do budynku adwokatów. Odbudowane po wojnie. Budynek adwokatów Dworna 23a. Nie odnowiony Budynek wykupiony przez kurię w latach międzywojennych (róg Farnej i Dwornej) Żródło: 1.Witold Jemielity Dzieje Łomży Tysiącletnie 2.mgr Jolanta Deptuła (rozdz. XI, XII) mgr Donata Godlewska (rozdz.II, III IV V VI) mgr Czesław Nicewicz (rozdz. I, IX, X) mgr Zdzisław Sędziak (rozdz. VII, VIII) Łomża i województwo. Krajobraz i architektura 3.Czesław Nicewicz Województwo Łomżyńskie. Przewodnik 4.Maria Kałamajska - Saed Katalog Zabytków Sztuki Województwo Łomżyńskie 5.Witold Jemielity Łomża w okresie międzyn wojennym. 6.Adam Dobroński Łomża w latach 1866 - 1918 7.Donata Godlewska Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej XI wiek - 1793 8.Witold Jemielity Łomża w okresie międzywojennym 9.Czesław Brodzicki, Donata Godlewska Łomża w latach 1794-1866 Zdjęcia autora tematu. Pozdrowienia "Ja jestem wolny, mam swoje zdanie, to czego pragnę to świat bez granic." Chocolate Spoon
|
|
17.11 ja jade i akurat mam walna miejscowke przystanek Praga Polnoc zaraz przy 1 McDonaldzie na radzyminskiej.
|
|
ja nie wiem, wy na tym forum zabawni jestescie, to ze ktos robi bledy to znaczy ze jest niedouczony albo mlody??? przestancie sobei zartoac, jedyne co wam najlepiej wychodzi to wlasnie lapanie za slowka i wytykanie ortografow!! bagrmosen
|
|
Źle mi się wkopiował tytuł z onetu - brzmi tak: Rośnie liczba tzw. uchodźców klimatycznych.
|
|
Jak widać z powyższej wypowiedzi, są plusy dodatnie i plusy ujemne. bagrmosen
|
|
ja nagrywałem dawno temu... na Marii było studio (pozdro Chomik :)), a gościnnie pojawiali się chłopaki z Ostrołęki, z Ks. Janusza itd. itp. tylko to było od nas, dla nas... ale jakieś mp3 mam jeszcze na dysku... teraz nagrywam z chłopakami z Mokotowa i melanżuję z połową polskiej sceny ulicznego rapu...
|
|
Z tego co wiem to niedawno już jakiegoś gościa zatrzymali
|
|
waldek27: Obrońców Łomży ta ulica się nazywa... Komis znajduje się zaraz za monopolowym Czarny Kot... wjazd od Partyzantów lub Wyzwolenia...
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |