Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Jarek Poteraj na Prezydenta |
Maćku, znowu się muszę wtracić. Kamienica Jakubowskich (?) Długa 13 jako jedna z niewielu przetrwała w stanie niemal niezmienionym i nienaruszonym obie wojny światowe. Obecny kształt i o tym zapewne piszesz zawdzięcza "remontowi" wykonanemu - o ile dobrze pamiętam - przez niesławnej pamięci ŁPB, które nadawało się do budowy bloków z wielkiej płyty a nie do renowacji zabytków. Niestety nie mogę odszukać w pamięci źródeł tej wiedzy, więc zapewne informacja ta wymaga weryfikacji. Gwoli informacji - w kamienicy tej odtworzony został mieszczański salonik z epoki dzięki testamentowi prof. Bańkowskiego. Pyszne miejce aby odetchnąć atmosferą mieszczańsko-intelektualną przełomu wieków XIX i XX! Czy jest w Łomży inne takie miejsce? Według moich informacji na Długiej od ulicy Krótkiej do Starego Rynku ocalały po lewej stronie kamienica Jakubowskich ("Matysiaki" ?), kamienica ze składem aptecznym oraz kamienica uszkodzona tam gdzie jest dziś PSL. Po przeciwnej stronie ulicy pomiędzy Krótką i Starym Rynkiem nie ocalało nic. Numerów administracynych budynków nie pamiętam, ale może trzeba byłoby głębiej sięgnać do tego co zostało w stanie nienaruszonym. I po raz kolejny należałoby odwołać się do mapy inż. Felczaka. Pozdrawiam , Maćku kontynuuj proszę. Dziekan
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Jarek Poteraj na Prezydenta |
Ojej jacy ciekawi i rządni wiedzy na temat wypadków. Prawie jak drogówka niektórzy się zachowują. Od razu wiecie co i jak. Bozia dała oczka żeby patrzyły i rozum żeby myśleć jak się jeździ. Ale niestety te rzeczy zawodzą. Każdemu coś takiego może się przydarzyć.
|
|
to nie zaden budynek w ktorym rozwija sie kultura tylko zwykle demoralizowanie mlodziezy , lepiej tam jakis sklep z uzywanymi ciuchami zrobic albo jakis warzywniak
|
|
pocałójcie mnie w jajca. Zarobiony jestem i tyle. Na co dzień zarabiam durze pieniądze w Hamburghu. Dzielnica Sant Pauli, jezeli ktos wie gdzie to jest to zapraszam przymuleńce. W Łomży jestem teraz pszez chwilę. To forum to porazka i tyle na ten temat !!
|
|
Drogi Shimmy ... Ja już pisałem na tym forum o tym ,iż publicznie zadeklarowałem że nie będę startował w wyborach na urząd prezydenta i o ile pamiętam na radnego miejskiego. Wiec nikogo nie okłamałem , ale dalej idąc jesli nie odpowiada Tobie moja osoba to zagłosuj na inną , najwazniejsze aby ludzie poszli do wyborów. Pozdrawiam serdecznie i proszę o troche mniej napastliowści , choć jak znam życie to od pewnych osób mogę spodziewać się najgorszego ... miłego dnia
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |