poniedziałek, 02 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Oszołom z UPR

dobre dobre

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Oszołom z UPR

pomysł godny uwagi bo w łomżyńskich sklepach lipa jest

heheh, nie tylko pielęgniarze i lekarze, ale też Ci, którzy pracują z martwymi zwierzętami powini mieć ;o)

Stop klamliwej hasbarze ! http://www.bibula.com lub http://judeopolonia.wordpress.com przeciw waga na koszerne kontakty i wybiorcza Michnika

Bez sensu i nie śmieszne lecz żałosne,a pozatym 3\4 ludzi na tym forum nie powinno go wogóle usłyszeć...
Pzdrr

Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie
" Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca"
"Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz

Treść jest ukryta

Hej
Czy znajdą sie chętni na podróz po Europie "na stopa" wiosną 2007?? Zainteresowanych proszę o kontakt na muskat00@wp.pl
pozdrawiam

fLoorek Zawsze da sie rade:) nie ściemniaj;]

Możesz dzwonić informować i tak nic nie zrobią powiedzą że to już obszar miasta dokoła pola i nie mogo nic poradzić. Jak w centrum miasta po ulicach biegają szczury i nic nie robi ... takie miasto taka władza!

Bimbo !

niewiem ale samochód ładnie skasowany

A ile chcesz chcesz za 30 kg mieczkos997? Hmm?

jak dla kogo zdania w tej kwestii napewno beda podzielone zdania

dokładnie....słyszałem też że PODOBNO oczyszcza płuca.....czy to prawda??

tyku, myślę że masz z 16 lat i nie pojmujesz problemu, a problem rzeczywiście istnie, ale może to zrozumiesz kiedyś gdy będziesz miał swoje dzieci, wtedy zrozumiesz co to znaczy troska o najbliższych, a o tym co wcześniej napisałam to może warto się zastanowić

ALE PAKERO I TAK BEDZIE DALEJ DYSKUTOWAŁ BO TO KLON PTYSIA.

Dzisiaj pokażę ulicę odchodzące od Starego Rynku w kierunku południowym i zachodnim. W kierunku południowym odchodzi ulica Farna. Zarówno ulica Farna jak i Długa powstały w XV wieku. Farna dlatego, że prowadziła od Starego Rynku do Kościoła p/w Michała Archanioła zwanego Farą. W XVII wieku znajdował się na tej ulicy szpital św. Ducha dla chorych ubogich i nędzarzy. Nazwa ulicy była zmieniona po objęciu władzy przez wspieranych przez radzieckie władze polskich komunistów w dniu 9 września 1946 roku z Farnej na ks. Piotra Ściegennego, a w kwietniu 1989 roku po przywróceniu w Polsce demokracji z ks. Piotra Śsciegennego z powrotem na Farną. W tej chwili ulica Farna posiada w większości prywatną zabudowę piętrową ze sklepami i niewielkimi zakładami usługowymi na parterze. Ulica w ostatnich latach została przy udziale mieszkańców Łomży wyłożona kostką bazaltową, o czym świadczą tabliczki pamiątkowe i zamieniona na deptak. Postawiono ławeczki i stylowe lampy.

Widok na ulicę Farną od strony Starego Rynku.

Widok na Farną o strony Katedry.

Ulica Długa.
Jedna z bardziej znanych ulic w Łomży — między Starym Rynkiem i Placem Kościuszki. Do wybuchu II wojny światowej miała charakter handlowo-usługowy. Była reprezentacyjną ulicą Łomży
Była to jednocześnie najbardziej atrakcyjna ulica pod względem architektonicznym. Widok te obrazuje jednocześnie, jakim zmianom uległa zabudowa Łomży, co było spowodowane ogromnymi zniszczeniami II wojny światowej.

Ulica Długa w czasie I wojny.

W czasach gubernialnych, po lewej stronie od Nowego Rynku (obecnie Pl. Kościuszki) stał Hotel „Metropol". Dawna zabudowa ulicy zachowała się tylko częściowo. Z istniejących do dziś budynków warto zwrócić uwagę na domy pod numerami 6 i 13. Budynek pod „szóstką", o fasadzie eklektycznej, z przewagą form neorenesansowych został wzniesiony w 1892 r. i przetrwał bez istotnych zmian. Natomiast budynek nr 13 został odremontowany. Obecnie mieszczą się w nim instytucje kultury: Wojewódzka Biblioteka Publiczna, Łomżyńskie Towarzystwo Naukowe im. Wagów, Galeria Sztuki Współczesnej Muzeum Okręgowego w Łomży.

Na ulicy Długiej patrząc od ulicy Krótkiej po prawej stronie, jako była doszczętnie zniszczona, nie próbowano odbudowywać jej przedwojennej zabudowy pobudowano wysokie budynki mieszkalne usytuowane prostopadle do ulicy, co kłóci się z historycznym układem miasta. Sytuację próbowano ratować dobudowując pawilony, aby zapełnić przestrzeń, ale nie dało to wartościowego rozwiązania urbanistycznego. Po lewej stronie zaś, część kamieniczek, co nie były całkowicie zniszczone zostało odbudowane, reszta została odbudowana „bezstylowo”. Kamienice na ulicy Długiej od Placu Kościuszki do ulicy Krótkiej, zostały odremontowane, dlatego że nie były całkowicie zniszczone.
W na parterze narożnej kamienicy róg ulicy Krótkiej i Długiej mieściła się księgarnia Piotra Iwanickiego, wydawcy pocztówek przed I wojną światową.
Tak samo jak ulicę Farną jak i wiele innych ulic w Łomży zmienioną jej nazwę 9 września 1949 roku na Mariana Buczka znanego komunistę. Historyczną nazwę przywrócono jej po przywróceniu demokracji w kwietniu 1989 roku.

Widok na ulicę Długą od Placu Kościuszki.

Widok na ulicę Długą od Krótkiej Do Placu Kościuszki

Widok na ulicę Długą od ulicy Krótkiej w kierunku Starego Rynku.

Widok na ulicę Długą od Starego Rynku w kierunku ulicy Krótkiej

Jeden z budynków Długa 4, jeden z wyremontowanych budynków, siedziba PSS Społem

Długa 6. Budynek który przetrwał w prawie niezmienionym stanie.

Kamienice nr 8 i 10 jak widać na zdjęciach odbudowane Z częściowym zachowaniem architektury przedwojennej.

Długa 12, jak wyżej.

Długa róg Krótkiej, kamienica w której mieściła się przed I wojną światową Księgarnia Iwanickiego - wydawcy pocztówek. W/g porównania z pocztówkami przedwojennymi widać duże zmiany na wyglądzie budynku.

Długa 13, kamienica z końca XIX wieku, odbudowana na zgliszczach. Mieszczą się w niej placówki kulturalne miasta. Opisane wyżej

Pokażę budynki które miały zapełnić lukę prawej strony ulicy Długiej po przedwojennych budynkach od ulicy Krótkiej do Starego Rynku.

Krótka 6 róg Długiej, budynek odnowiony podczas rewitalizacji miasta w większości z pieniędzy unijnych.

Długa 16. Pawilon handlowy między budynkiem Krótka 6 i Długa 18

Długa 18, drugi z budynków mieszkaniowych od Krótkiej, czekający w kolejce na odnowienie.

Drugi z pawilonów handlowych usytuowany między budynkami Długa 18, a Długą 20.

Długa 20.

Pawilon między budynkiem Długa 20 a Długa 22

Długa 22, odnowiony jak wyżej.

Długa 24, też odnowiony. Budynek mieszkalno – usługowy

Żródło:

1.Witold Jemielity
Dzieje Łomży Tysiącletnie.

2.mgr Jolanta Deptuła (rozdz. XI, XII)
mgr Donata Godlewska (rozdz.II, III IV V VI)
mgr Czesław Nicewicz (rozdz. I, IX, X)
mgr Zdzisław Sędziak (rozdz. VII, VIII)
Łomża i województwo. Krajobraz i architektura

3. Czesław Nicewicz
Województwo Łomżyńskie. Przewodnik

Zdjęcia autora tematu.

Pozdrowienia

No, to miałem racje, ze konfitura jest jełopem hehe.
A ty Pakero nie przejmuj się, że to głupie co robisz, że ludzie się z tego śmieją wytykają palcami.
Ja też kiedyś troche ćwiczyłem na siłowni wiem co to znaczy. Najważniejsze, że zdajesz sobie sprawę z faktu, że to głupota i potrafisz to publicznie przyznać. Podziwu godna samokrytyka, naprawdę postawa warta naśladownictwa. pozdrawiam
Ps. Sport ma sprawiać przyjemność i prowadzić do poprawy kondycji jak to zrozumiesz skończysz z pakowaniem hihi.

Chyba pytanko zasadne. Bo jak tłumaczyć taką ciszę

luizfernandez nie rób jaj:/

rudy błazen z druhem

ŁKS ŁKS ŁKS !!!!!!!! NASZ KOCHANY ŁKS !! Też wybieram się na mecz.

i co teraz powiedzą przeciwnicy pomysłów Giertycha???? siedza cicho patrze...
A prawdomuwnego niech wyje...w lesie jakies murzyny swoimi wielkimi kut...mi za takie slowa!!!!!!!!

"i co teraz powiedzą przeciwnicy pomysłów Giertycha???? siedza cicho patrze..."

Pokaż mi zdanie gdzie tam jest napisane, że zrobiła to młodzież która sprawiała wcześniej poważne problemy wychowawcze. Idąc twym tropem ja bym wszystkich uczniów kierował do takich szkół, bo nie wiadomo co im do głowy przyjdzie.

Nemo: jak nie wiesz co to jest prewencja ogólna, to się nie odzywaj!!! Dla ciekawych wyjaśniam, że jest oddziaływanie karą na zachowania społeczeństwa (grupy społecznej, w tym przypadku uczniów).

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org