Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Pytanie do lewactwa o same lewactwo |
mieczkos ryby i psy glosu nie mają to sie nie odyzwaj na tym forum
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Pytanie do lewactwa o same lewactwo |
Ostrzeżenia nie pomagają - młodzi ludzie giną na drogach na własne życzenie. W nocy na Lubelszczyźnie w wypadku zginęły 4 młode osoby, dwie kolejne są ciężko ranne. 5 młodych osób zgineło też w wypadku na Podkarpaciu. Źródło: http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/w-dwoch-wypadkach-zginelo-az-9-mlodych-ludzi,796912,2943. Na nic prośby, na nic ostrzeżenia, na nic groźby. Na własne życzenie młodzi ludzie idą na ochotnika na tamten świat. Szybkie samochody, słabe polskie drogi, drzewa przy drogach, fantazja młodych kierowców po alkoholu, oto przyczyny tak wielu tragedii z udziałem młodych ludzi. Pozdrowienia
|
|
dziekuje za info Uwaga!!! nabity :)))))
|
|
Z przykroscia musze napisac, ze organizacja tego maratonu mnie doslownie zalamala!!!!!! Motocylkisci ktorzy przybyli zeby zrobic super pokaz czekali 4 godziny zeby w koncu sie dowiedziec, ze pokaz nie moze sie odbyc bo organizatorzy nie przygotowali koniecznego zabezpieczenia chociaz o pokaz sami sie domagali i wszystko bylo ustalone juz 3 tygodnie wczesniej! Zespoly muzyczne zrezygnowaly z wystepow po kilku GODZINACH czekania! wszyscy stawili sie zwarci i gotowi na czas zeby uslyszec ze nie beda spiewac!!! Moze sam maraton sie udal ale strona artystyczna im kompletnie nie wyszla. WSTYD!!!!
|
|
Super Franek Zasranek mając panne od 3 lat , która bedzie moja żoną pierwszy raz ktos mi mówi ze jestem gejem buhehe smiechu warte a moze moja love ot tylko przykrywka , współczuje braku poczucia humoru , braku powodzenia u dziewczyn i snów o dupach , bo coś bardzo lubisz to słowo :] Bardzo fajnie że oceniasz kogos kogo nie znasz , jesteś ewnetementem w skali świata haha prawdziwy kozak wow pewnie sam siedzisz non stop na gejowo.pl buhehehe Lepiej Franek Zasranek spójrz na 1 post Pakera i nie zmieniaj tematu i nie wyjezdzaj z tym gejowem homofobie ;] pozdro franek smiechu warte !!! back to basic....... Jurand
|
|
Naprawde godne podziwu musiały być zmagania tych maratończyków na tej choć tak malowniczej, lecz zarazem b. trudnej trasie. Obserwujac to tak z oddali moge tylko sobie wyobrazić jak bardzo dały im w skóre te podłomżyńskie pagórki i to kiedy oni już mieli w nogach ponad trzydzieści kilometrów. To musiał być wysiłek niemal ponad siły! Duże dzięki też autorowi fotoreportażu za serie tak pięknych zdjęć i w dodatku, jak dla mnie - ze znajomych mi 'starych' terenów. Otóz wiele plenerowych ujęć na tych fotkach kojarzy mi się ze znanymi punktami na trasie tego maratonu, a już ten półmetek to niemal pewien jestem, że to chyba w Drozdowie przed kościołem. Czy mógłby to ktoś potwierdzić? Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam, wychu róbmy swoje
|
|
My jesteśmy inni niż sądzą kobiety, a one zamiast poznac tę innośc chcą sobie chłopa podporzadkowac i zaprogramowac mu żywot w szczegółach. Na krótko się to może udaje, ale i tak da nogę... wszak "Kobiety z Wenus" są , a "Mężczyźni z Marsa" ... i w tych tytułach opisane są te "różnice". rudy błazen z druhem
|
|
W tym odcinku zacznę pokazywać zabytki naszego miasta takimi jakie są w tej w tej chwili. Dzisiaj zacznę od Starego Rynku, który przez wieki przechodził różne koleje losu. Prawdopodobnie już na przełomie XIV i XV wieku dokonano już regularnego rozplanowania miasta wg zasad które wtedy obowiązywały. Nie zachowały się z tamtego okresu z dziejów Łomży żadne przekazy kartograficzne. Opracowanie Pana Jerzego Wiśniewskiego i Pani Donaty Godlewskiej na podstawie XIX wiecznych planów, że Łomża w XVI wieku wyglądała jak na planie poniżej. Plan Łomży z XVI wieku wg opracowania J. Wiśniewskiego i D. Godlewskiej Na terenie dawnego placu targowego wytyczono rynek o kształcie prostokątnym o wymiarach 100 x 120 metrów i otoczono działkami prostopadłymi do pierzei rynkowych. Z każdego rogu odchodziły po dwie prostopadłe ulice. W XVI wieku Ratusz usytuowany na środku rynku należał do najokazalszych budynków w Łomży. W wyniku wielokrotnych zniszczeń został rozebrany. W latach 1822 – 1823 pobudowano nowy wg projektu Aleksandra Groffe, tym razem usytuowano go we wschodniej pierzei frontem na zachód, który stoi do dziś. Przebudowany w II połowie XIX i XX wieku. Dziesięć lat później od strony wschodniej dobudowano oficyny wg projektu Teodora Bogumiła Seyfrieda, dzięki czemu powstał prostokątny dziedziniec. Budowla piętrowa, klasycystyczna postawiona została na planie prostokąta. Fasada pięcioosiowa , część środkowa jednoosiowa, zryzalitowana przechodzi w czworokątną wieżyczkę. Początkowo przykrywała ją półkolista kopuła, później ją zdjęto i zastąpiono ją ażurową żeliwną balustradą. W latach osiemdziesiątych XX wieku rozebrano prawą oficynę i dobudowano nową część Ratusza. W latach 2005 – 2006 przeprowadzono generalny remont Ratusza i wież ratuszowej przwrócono dawny wygląd . Na wieżę powróciła półkolista kopuła. Stary Rynek, tak jak dawniej głównym budynkiem jest Ratusz. Właściwie poza Ratuszem i kilkoma kamienicami, które nie zostały zniszczone, reszta jest zupełnie inna niż przed wojną. W porównaniu z dawną zabudową nie ma w pierzei wschodniej synagogi, kamieniczek w pierzei południowej, które zostały zniszczone całkowicie w czasie działań II wojny światowej. W latach 50 – tych XX wieku w ich miejsce wybudowano w/g projektu Urszuli i Adolfa Ciborowskich pseudo barokowe kamieniczki z podcieniami. W pierzei zachodniej pomiędzy ulicą Długą i Rządową nie zostało prawie nic z przedwojennej zabudowy, powstały całkiem nowe bezstylowe budowle. W pierzei północnej nie zaszył żadne zmiany. Hala Targowa wybudowana w 1928 roku, trochę przebudowana w okresie powojennym stoi do dziś. W okresie powojennym Stary Rynek przechodził różne przeobrażenia. Było tam targowisko, dworzec autobusowy i przez długie lata skwer. Dopiero prezydent Żelechowski przywrócił dawny wygląd Starego Rynku. Zdjęcia obiektów - wygląd obecny. Ratusz po remoncie Pseudo barokowe kamienice w miejscu zniszczonych w czasie II wojny światowej. Pierzeja zachodnia od ulicy Długiej. Pierzeja zachodnia od ulicy Rządowej. Hala targowa. Jedna z ocalałych kamienic róg Radzieckiej i Starego Rynku. Źródło: 1.Donata Godlewska Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej (XIw - 1795) 2.Maria Kałamajska - Saeed Katalog Zabytków Sztuki w Polsce. Łomża i okolice. 3.Czesław Nicewicz Województwo łomżyńskie - przewodnik. 4.Witold Jemielity Łomża w okresie międzywojennym. 5.Witold Jemielity Parafie Łomży i okolicy. 6.Czesław Brodzicki Łomża w latach 1529 - 1795 7.Adam Dobroński Łomża w latach 1866 - 1918 8.Czesław Brodzicki. Donata Godlewska Łomża w latach 1794-1866. 9.Witold Jemielity Dzieje Łomży Tysiącletnie Zdjęcia autora tematu. Pozdrowienia
|
|
szyna to ściema na większości pilotów (chyba nie działa na mak-ch)robi się tak: 1.trzymając przycisk SET naciskasz przycisk TV-- na pilocie rzecz jasna:-) 2. puść -jak sie świeci dioda jest ok 3.naciśnij ponownie SET -dioda powinna migać 4.kierując pilota na telewizor-(najlepiej niechaj będzie włączony)-naciskasz w kilkusekundowych odstępach przycisk POWER -na pilocie 5.Jak telewizor się włączy(wyłączy) zaprzestań i naciśnij przycisk TV gotowe
|
|
ma ktos moze ksiazke do angielskiego "OXFORD REPETYTORIUM" (niebieska)
|
|
tomekk ja mam ta ksiazke i moge ci ja sprzedac stan nowka prawie nie uzywana zdjeta jedynie folia sprzedam oczywiscie wraz z plyta i slownikiem jak jestes zainteresowany podaj jakis kontakt do siebie cena 25zl
|
|
Tomekk nie,gdyż z niej korzystam.Propozycja Agenta jest dobra gdyż w księgarni kosztuje ok 40zł. Miłego przygotowywania do matury :) rudy błazen z druhem
|
|
Sam tytuł tematu mówi sam za siebie :D KLUBÓW NOCNYCH !! ;>> Zbych
|
|
nocnych autobusów, nocnych sklepów, nocnych klubów... kluby w ogóle powinny być czynne do 4-5 jak w Wawie, a nie do 1-2... to jakaś paranoja... i moim zdaniem starówka powinna być bardziej imprezowa... tam się nic nie dzieje... rudy błazen z druhem
|
|
W Łomży brakuje klubu go-go niby jest na lakowej ale powinien byc taki blizej centrum co mozna piwko wypic i posiedziec cos w stylu yamy tylko z tancem go-go.
|
|
posiada ktoś książkę do WOSu, jest to: wyd. Sz i P pod red. Konstantego A. Wojtaszczyk jeśli ktoś chce sprzedać to niech się odezwie
|
|
No właśnie pisałem do ciebie na GG podaj jakieś foto
|
|
....Via Baltica? Przypadkowo znalazłem taką informację: http://www.gddkia.gov.pl/article/drogi_i_mosty/drogi_krajowe/article.php/id_item_tree/e567e5058d8b96def207ca07f1469bd5/id_art/04ce28441ab89754f7b0d34a611a38b2 Na mój gust to już 2004 uchwalono przebieg.
|
|
Komóreczki się chce używać a masztu się nie pozwala stawiać? Przecież gdzieś te maszty muszą stać. Moim zdaniem "stary szpital" jest dobrym miejscem, jest to prawie srodek miasta. Przeciwnicy budowy masztów telefonii komórkowej nie orientują się, że maszty te, w odróżnieniu od masztów radiowych i telewizyjnych operują stosunkowo niedużą mocą. Zagrożenie (jeśli takowe jest) nie jest większe niż noszenie przy sobie komórki, która przecież promieniuje cały czas bezpośrednio do organizmu użytkownika. Promieniowanie masztu z odległości 20 m jest mniej więcej równe promieniowaniu komórki noszonej w kieszeni lub przystawianej w czasie rozmowy do głowki.
|
|
Czysta kiełbaska wyborcza, próba oszukania naiwnych mieszkańców + próba dostania się (lub utzymania) do korytka + próba zablokowania budowy prawdziwego hipermarketu. Czują tu macki łomżyńskiej drobnosklepikarskodrobnohurtowniczej mafii, która już od kilku lat skutecznie blokuje konkurencyjnosć i rozwój miasta. Im jest dobrze tak jaj jest. Ceny najwyzsze w regionie, bo nie ma konkurencji.
|
|
Do zuberto: Fakt - Olsztyn ma ponad 170 tys mieszkańców - pomyliłem się i się do tego przyznaję. I wcale nie miałem zamiaru porównywać Łomży i Olsztyna jako miast "akademickich. Po prostu widzę szansę rozwoju Łomży właśnie przez to, że w Łomży jest coraz więcej studentów. Niestety wiedzę, że wielu rodowitych łomżyniaków nie potrafi nic innego tylko krytykować. Jeśli ktoś chce ma zrobić "dla Łomży" nawet przez pryzmat swojego interesu to jestem za!! Ja po studiach zamierzam wrócić do Łomży i otworzyć tu firmę. Jeśli nawet miejscowi nie portafią zrobić dobrej atmosfery wokół miasta to będzie to dziura zabita dechami.
|
|
Do Anoni.m: Masz rację, że w Łomży żądzi jakieś dziwna "koalicja małych sklepikarzy" których jest sporo i którzy w swoim "krwiopijstwie" mają poparcie - niestety - w Kościele. Może potrzebna jest zmiana władzy?? Ja niestety nie mam na to wpływu, ale nie wstydze się tego, że jestem z Łomży i gdzie tylko mogę mówię o niej pozytywnie.
|
|
Było już kilka razy w tym kontekście... ale muszę bo różnica jest niesamowita... ...kierowcy znają ceny paliw w Łomży - dziś jadąc w kierunku Białegostoku zauważyłem, że ceny spadają ze stacji na stację. W Jaboilu tuż przed wjazdem do Białego ceny są następujące: Pb95 3.77 Pb98 3.97 Diesel 3.77 LPG 2.01 ...fajnie co? bagrmosen
|
|
HEHEHEHE PO CO NA WODOLOT ODRAZU DO RZEKI Z AKUMULATOREM U SZYI ...NIE WYPLYNA Uwaga!!! nabity :)))))
|
|
Treść jest ukryta
|
|
WOW - schowaj sie prawdowmuwny - schowaj sie i nie pokazuj / nie zakładaj tematów w których z góry skazujesz ŁKS na porażkę, a potem okazujesz siię jego najlepszym kibicem. a za ten tekst: "dobrze mówisz , jaga ,3 literowa jaga , a łomzanie to Qrwa sportowa" powinni Ci jakąś nagrodę dać. jesteś głupi jak but. rudy błazen z druhem
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |