środa, 04 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
MEA CULPA, RADNI ODRZUCILI DARMÓWKI NA BASEN, ale ...

komentarz Jacka Pałasińskiego: http://moto.onet.pl/1360826,2217,artykul.html

-Aby istnieć, trzeba uczestniczyć. Antoine de Saint – Exupéry-
-Miasto bez marzeń, to miasto bez przyszłości. własne-

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: MEA CULPA, RADNI ODRZUCILI DARMÓWKI NA BASEN, ale ...

Treść jest ukryta

Myślę że do NJ1984 zrobiła juz początek w leczeniu Twojej depresji. Skorzystaj i sama "pracuj" więcej. Nie zamykaj sie w czterech ścianach. Jeżeli to nie pomoże udaj się do szpitala, tam znajdziesz pomoc, wystarczy spytać. Pozdrawiam i życzę dużo słońca w Twoim życiu.

weźcie mnie nie straszcie bo jak przeczytałam że
Hammond nie zyje to aż zamarłam. On jest super tak jak i cały program do którego musi wrócić i napewno wróci. Chomik 3mam kciuki za Ciebie będzie dobrze.

Może ekipa zajmuje się wyborami i nie ma czasu na takie duperele jak informować kibiców co się dzieje. Także strona www.lks.4lomza.pl stała się beznadziejną gazetką szkolną.

jak te piwo tam sie nazywało ????????? kurde zapomniałem :(

praca w Top Gear to zawsze była praca moich marzeń ,ale ja taki wypierdek hehe do pięt nie dorastam Chomikowi, Clarksonowi i Jamesowi May dlatego 3mam kciuki za jego szybki szybki powrót do zdrowia i realizowanie razem z resztą ekipy najbardziej czadowego programu motoryzacyjnego !! ;]

Bimbo

Jakie widoki na życie takie i widoki na mapie

sk_lom napisał(a):

> Jakie widoki na życie takie i widoki na mapie

dobre slowa

no chyba że założysz Łomżyńską Komórkę Al-Kaidy, to i zbliżenia szybko się pojawią :P

cóż facet ma jaja(lepper) więcej robi mniej krzyczy niż te sku..synki mamisynki politycy

6230i jest zdecydowanie lepsza choc troche drozsza Polecam Nokie

Mocny full haha .

Dziś o 16tej w hotelu Polonez będą rozmawiać o Via Baltica.

Oto treść komunikatu, jaki wczoraj po południu pojawił się na stronie internetowej GDDKiA

" Serdecznie zapraszamy na spotkania informacyjne dotyczące projektu „Strategia rozwoju I Pan-Europejskiego Korytarza Transportowego ‘Via Baltica’ (Warszawa – Budzisko). Część I: korytarz drogowy.” "

Więcej tutaj:

http://4lomza.pl/index.php?wiad=8967

a krążą plotki ze hammond to stig, bo hammond tez ma licencje wyścigową

Stig to nie Hammond http://www.autokrata.pl/ogien/184/poznaj_stiga/ a czemu piszecie tak jak by on zmarł on żyje nawet odzyskał przytomność i reaguje na dowcipne teksty Clarksona (jak zawsze ;))

Pozdrawiam.

moze to nie jest wiocha , ale ją przypomina , i to niema znaczenia dosłownego!@

ot temat sobie znaleźli

Ja se kupiłem Motorole v360 i polecam :)) A cena taka sama jak E398...

Stig to nie Chomik(Hamonnd) !!!! w jednym z odcinków Stig testował samochód a Richard stał z boku z Clarksonem i Jamesem.

co uważacie na temat szkoły jezykowej (anglistyka) w kolegium na reymonta ??? jest moze ktoś kto sie tam uczy lub zna te szkołe bo nie wiem czy wybrac te kolegium

to nie jest wina schroniska, zeby nie bylo. tu chodzi o jakichs skurwysynow, co nic nie robia dla zwierzat, a sie wtracaja. to nie jestw wina schroniska ze ich nie stac. to wina tych ******** politykow

nie wiem o co chodzi ale by wysłac smsa to polecam www.vazu.com

historia, najlepszym jest nauczycielem, lecz najgorszych ma uczniów - Mahatma Gandhi

Mam Pytanie;) Jakie Są Najlepsze Sposoby Na Przyciemnienie Karnacji? Nie mówiąc O Solarce heh:P

Zgaśnie blask oczu twych
Gdy wstanie dzień
Świt za szybą przysiądzie
Jak szary ptak
Nie mów nic, przytul się
Wstrzymaj czas, wszystko zmień
Zapomnienie jak zmierzch
Niech zatopi nas znów

No oczywiście - Kult "Samotni ludzie"(mało optymistyczna)

zgadka:
Czego może chcieć od życia taki gość jak ja
Nikt już z tego co ktoś zbił nie wymyśli szkła

Rozwój społeczności żydowskiej i zakaz pochówku na cmentarzu przy ul. Rybaki wydany przez władze cywilne spowodował założenie nowego cmentarza przy ul. Wąskiej na działce o powierzchni około 2,5 ha. W przeciwieństwie do starego cmentarza został ogrodzony murem, wybudowano też Dom Przedpogrzebowy. Na cmentarzu zachowały się liczne macewy z piaskowca, betonu i niewielka ilość z kamienia. Inskrypcje nagrobne tradycyjne, głównie wykorzystując używaną częstą symboliką cmentarną: dwóch złożonych dłoni, lwów, bramy raju z księgami pochylonymi lub nie, drzewem oliwnym, dzbanem wylewającym wodę i ściętą świecą. Cmentarz przy ul. Wąskiej czynny był przez 50 lat, do chwili zamknięcia Żydów w getcie w sierpniu 1941 roku. Getto utworzono w sierpniu 1941 roku w gęsto zabudowanej części miasta w granicach ulic: Woziwodzka, Żydowska, Senatorska, Stary Rynek z wyłączeniem Ratusza. Oficjalna nazwa getta to Żydowska dzielnica mieszkaniowa. W okresie tym wykorzystywano do pochówków przyległy kirkut przy ulicy Rybaki. W tym okresie w Łomży przebywało łącznie z tymi, co się schronili z okolic Łomży, około 10 tysięcy Żydów. Ocalała ich niewielka ilość, część rozstrzelano w pobliskich lasach, resztę wywieziono do obozu zagłady w Treblince. Dla upamiętnienia tych wydarzeń w miejscu wejściowej bramy głównej (róg Senatorskiej i Starego Rynku) wmurowano Tablicę Pamiątkową z brązu. Nad gwiazdą Dawida umieszczony jest w języku hebrajskim napis: Wiecznej pamięci Żydów Ziemi Łomżyńskiej.
W religii mojżeszowej nagrobek i grobowiec traktowane są jako własność prywatna i nie może być usuwane ani zmieniane bez zgody rodziny. Dlatego też na kirkutach następuje skuteczna i trwała ruina nagrobków i grobowców, co powoduje samodzielną likwidację grobów. Zjawisko zanikania grobów występuje do chwili obecnej na większości pochówków cmentarza przy ulicy Wąskiej. Macewy, które ocalały wykazują wysoki kunszt sztuki kamieniarskiej. Liternictwo hebrajskie, symbolika w górnej części macewy, czy ornamentyka są mistrzowsko wykute w piaskowcy, czy kamieniu. Z treści symboli czy napisów, możemy odczytać oprócz nazwiska miejsce urodzin, przynależność do szczepu, daty zgonu i zatrudnienia.
W chwili obecnej cmentarz przy ulicy Wąskiej pozostawiony bez opieki, opuszczony przez członków rodziny, duchowieństwo żydowskie i Gminę żydowską jest jedną wielką ruiną. Zarośnięty, połamane i poprzewracane macewy, zniszczony płot murowany, dom przedpogrzebowy przeznaczony na mieszkania.
Los cmentarzy żydowskich okazał się tragiczny. Były niszczone przez okupanta, po wojnie nierzadko wykorzystywane jako źródło budulca, a przez komunistyczne władze skazane na zapomnienie.
Kirkuty to miejsca szczególne, ukryte gdzieś na uboczu, porośnięte wysoką trawą intrygują swą atmosferą i zachwycają finezją wykonania hebrajskich inskrypcji. Warto pamiętać, że kirkuty to nierzadko najstarsze zabytki kultury materialnej w danej miejscowości, a dobra kultury materialnej Żydów, są również dziedzictwem kulturowym Polski, i jako takie powinni być w należyty sposób szanowane i ochraniane.

Kliknij na obrazek, aby powiększyć zdjęcie.

Tablice informacyjne przy wejściu głównym na cmentarz żydowski przy ulicy Wąskiej.

Tablica informacyjna przy wejściu na cmentarz żydowski od północy.

Cmentarz żydowski przy ulicy Wąskiej, widok od północy.

Cmentarz żydowski przy ul. Wąskiej widok od południa, strona prawa.

Cmentarz strona od prywatnych działek.

Dom przedpogrzebowy, obecnie mieszkalny.

Macewy zachowane w dobrym stanie. Zwróćcie uwagę na ornamentykę w górnej części macewy.

Jeden z ocalałych nagrobków kamiennych.

Jeden z niewielu nagrobków marmurowych.

Jak pokazują powyższe zdjęcia brak na tym cmentarzu gospodarza, połamane, zniszczone i powywracane nagrobki i macewy. Jak wszystkim wiadomo Żydzi w całej Polsce nie omijając Łomży upominają się o pozostawione majątki które państwo zarekwirowało, ale o swoje cmentarze nie mają czasu zadbać, przecież tam leżą właściciele tych majątków o które tak zawzięcie upominają się.

Źródło:

Witold Jemielity
Dzieje Łomży Tysiącletnie

Zdjęcia autor tematu.

maciek

ale glupoty tu czytam...
po pierwsze ten Poldolot z silnikiem 2.9 od Scorpio nie jest z Łomży, a po drugie to najpopularniejszym swapem do Poldków są fiatowskie 2.0 DOHC od Fiata Argenty (moc do 112 KM)... zupełnie nierealnym pomysłem byłoby ładowanie do silnika R4 dwóch turbin (bo i po co???)...

a tak w ogóle to mógł to też być Poldek z 1.4 od Rovera ;) mogłeś przespać start, źle wrzucać biegi itp. :)

BTW. co do Golfów to ostatnio ciąłem się na Legionów z ładnie stuningowaną "IV", ale straszne baty dostał... i z Tobą też mogę się zmierzyć... mimo, że masz 1.8, a ja 1.6

Sroczyński przyjezdza często do rodziny na Reymonta 5 i jakoś nie poleciał do tej pory na zrobie super zajebistego parkingu pod tym blokiem ponieważ on tam będzie parkować a powiem wam że pod 5 to normalnie koszmar ....

bardzo ciekawy temat ... nie powiem. Byłem matołem byłem rok nie zdałem ciesze się bardzo chociaż na starość będe mądrzejszy można zrobić błędy ale takie żeby się rozczytać.

witam
SameOne, ona pisala o anglistyce, nie lingwistyce
anglistyka,tak jak napisal Rahtid, to filologia angielska, polonistyka-filologia polska, germanistyka-...zgadnijcie;o]

Tak Maćku, chodniki, parkingi są robione przez SM i na jej koszt.

konto schroniska:

Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami
ul. Śniadeckiego 6/32
18-400 Łomża

Kredyt Bank

70 1500 1533 1215 3003 8580 0000

a tutaj dla tych co chcieliby przygarnac pieska
Schronisko 'Arka' ul. Wojska Polskiego 136 18-400 Łomża tel. (086)2163183, lub 660464642

albo Żabią??? też jest nieźle prze**ane... zwłaszcza po deszczu albo w zimie...

winco

"W Łomży ożyły na nowo wspomnienia dramatu sprzed 10 lat. Pod dyskoteką zamordowano wówczas 17-letniego Sylwestra Milewskiego. Teraz na ławie oskarżonych zasiadł według prokuratury główny zabójca. "
Koleś ponoć przez 10 lat mieszkał sobie na Greenpoincie. Miał normalne prawo jazdy, jezdzil na ryby. Czesto imprezowal. Połowa Greenpointu go znała i wiedziała co zrobił. Dopiero po 10 latach ktos doniósł. Wpadło FBI i zwinęło "karka". Szkoda bo juz sie prawie zamerykanizował..........

powinniscie teraz zrobić wyjazd kibiców do grajwa w meczu z unio jajnikowo

Chyba pare osób mineło sie tutaj z tematem , proponuje załozyć oddzielny temat o mieczkosiu jak wam chłopak cos złego robi, z tego co go widziałem to wyglada na miłego i porzadnego a z postów wnioskuje że ma dojrzały sposób myslenia jak na jak to ujął ktoś "szczeniaka, nie znam go blizej wiec sie nie wypowidam na temat jego zachowania ale szanuje że nie jest obojętny na krzywde innych, przestepstwa popełniane w naszej kochanej Polsce i to ze nie przymyka oczu na to co sie dzieje złego.. spora rzesza ludzi żyje tylko i wyłacznie własnymi sprawami i nie reaguje na przemoc ani na własnym podwórku,ani w kraju ani u sąsiada za ściana dlatego stulić mordy jak i nie czepiać sie chłopka postów ;] PAWEŁ PISZ DALEJ :]

znieczulica..kiedys ciebie dotknie

.

Ciekawe jak ty się zaraz za wszystkim fatygujesz tu i ówdzie?

brak podpisu

w takim na przykład Thurgau od razu można zidentyfikować pirata, wchodzimy na stronę http://www.autoindex.tg.ch/index.php wpisujemy numer auta i mamy gościa jak na dłoni

"Fakt": Narodowy Fundusz Zdrowia wydał prawie 4,5 mln zł na zakup nowych sal konferencyjnych.

Źródło:

http://wiadomosci.onet.pl/1416884,11,item.html

Nie ma pieniędzy na leczenie chorych, na podwyżki dla lekarzy i pielęgniarek, wydłużają się kolejki do specjalistów, ale za to wydaje się grube miliony na luksusowe biura dla urzędników NFZ. Wymyśla się bzdurne przepisy ograniczające leczenie chorych na nowotwory, żeby unowocześniać i tak luksusowe pałace (biura NFZ) i gabinety prezesów.

Pozdrowienia.

Bimbo !

też byłem w Chorzowie na meczu .... straciłem głos ale było warto :)

Fajna sprawa te pole do mini golfa, ciekawe ile będzie kosztowała partia/godzina zabawy w tym miejscu? Dobrze, że powstają takie miejsca rozrywki w naszym mieście. O wandali raczej się nie obawiam. To miejsce na 200% jest odpowiednio monitorowane.
Szkoda, że nic podobnego nie powstało narazie na terenach ŁSM:(

Bimbo !

proszę o konkretny nr telefonu

Bimbo !

Jesteście Lamikami Jeśli Chodzi O Kulturystyke!!! Nie Każdy Kur** Wytrzymuje Tak Ciężki Trening!!! Nie Zdajecie Sobie Sprawy Ile To Wyrzeczeń!!! Regeneracja:P Treningi Dieta Zarazem Droga!!! No I Sumplementacja!!! Pozdro!!!

Bimbo !

ten koleszka chodzi do siłowni "EWA" a ten w dresie jest tam instruktorem

Tutaj cos jest ale chyba nie ma srednich miesiecznych www.lomza.2o.pl

hahahaha polecam nuty Hemp Gru jest tam cala prawda
smieszny jestes jak dla ciebie HG to biblia to powodzenia w zyciu
oni maja 30 lat moze nawet wiecej (wilku ,wwdz - wsiekly wilk demon zla hahaha siwe wlosy juz) i co i stoja se pod blokiem i pierdola policje ,inni ludzie majac tyle co oni maja juz dzieci ,firme,samochod i prowadza powazny tryb zycia a nie jak gowniarze tez taki bylem ale czlowiek wyrasta z glupot lecz jak widac niekazdy niestety

zx7rrrrr

kim ty wogule jesteś i czy z łomży bo jak bys jeżdził z nami to byś mógł od każdego wziąc zdiecia profesjonalne i filmiki z ciekawymi żeczami zagadaj zmotocyklitami a bedziesz mial ful filmów

Te z Białegostoka bioro wszystko to niech se wezmo i spaliny, i tiry,

Bimbo !

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org