niedziela, 15 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
PiS przekaże 50 tys. rodzinom, które stracą dom na rzecz obywatelki Niemiec

Rondo? a kierowcy jeżdżą jakby było to skrzyżowanie, zjeżdżają bez kierunkowskazów a dają jak wjeżdżają. Dotyczy to ronda przy Teatrze Lalek Szok....

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: PiS przekaże 50 tys. rodzinom, które stracą dom na rzecz obywatelki Niemiec

mnie tylko zastanawia jedna rzecz: nim zarząd zaczął swoją pracę to wy już ich krytykujecie. o co niektórym osobom się rozschodzi ??

Maćku drogi, faktem jest że w ogólnym rozrachunku rondo to sprawdzi się napewno, choćby ze względu na upłynnienie ruchu po stronie Poznańskiej i Browarnej. Co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości.
Martwi mnie jedno, jak długo wytrzymają te granitowe krawężniki pod naciskiem kół naczep tirów. Wjazd na to rondo jest stanowczo za wąski.

barbra, dobrze że wogóle dają. Sam za siebie powiem że często sam tak robię z bardzo prozaicznnego powodu.
Jeżeli już znajdę się na jednym z tych rądek to zanim włączę kierunek i zdąży on coś zasygnalizować to już praktycznie z niego zjeżdżam. Te rondka są poprostu za bardzo zminiaturyzowane :)
Nie mówię że źle się po nich jeździ, całkiem przyjemie i nawet podobają mnie się te kapelusze, poprostu tam jest za mało czasoprzestrzeni na poprawne używanie kierunkowskazów.

pozdrawiam

Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie
" Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca"
"Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz

kup se motorek i smigaj nim na jagody ;]

metheor a ty kto?jesli moglabym wiedziec :P

Dran - widać, że jesteś troszkę starszy już (nie mówię o starym pierniku, ale swoje przeżyłeś [uczelnia itp.]).

Nie wmówisz mi, że tutaj ludzie myślą podobnie otwarcie i tolerancyjnie wobec wszelkiego co „inne” (nie mówię o gejach, a chociażby o inaczej ubierających się itp.).

Dlaczego w Łomży za matką z wózkiem inwalidzkim obraca się ze zdziwieniem cała spacerujaca Al. Legionów, a w W-wie nie?

Firefox + Kaspersky Internet Security 6.0 i reklam nie ma :)

A znasz jakis program który blokowałby twoje posty?

Mysle, ze tak to juz jest w mniejszych miastach niestety. Troche inna mentalnosc i tego sie juz tak szybko nie zmieni. W duzym miescie po czesci ludzie juz do roznych nietypowych sytuacji przywykli, inna sprawa kazdy jest zabiegany i nie ma czasu ani checi ogladac sie na innych. Wieksza ilosc ludzi sprawia tez, ze osoby o skrajnych pogladach gina gdzies w tlumie i nietolerancji tak nie widac. Zreszta np Warszawa, to takze duza ilosc uczelni i studentow, a wiadomo ze jest to srodowisko raczej otwarte. No a u nas mentalnosc tez sie powoli zmienia. Czy to dobrze czy zle tez pewnie zalezy od punktu widzenia, a ze mniej ludzi to lepiej sie znaja i plotkuja wiecej ;)

ha, słowa sarkazmu zostaw dla siebie...

Czy ktos wie gdzie w lomzy mozna nabic butle CO2?

polska mentalnosc...

Zapytaj u Miliszkiewicza przy ul. Piłsudskiego (przy torach). Wiem że butle z tlenem technicznym wymieniają.
telefon: 086 2182505

Zmienia?

Jakoś tego nie widać… Pewnie dlatego, że coraz bardziej żal na to patrzeć.

Wystarczy Firefox + adblock.

Ja żyje niewiele dłużej (no, może nie aż tak niewiele) jak zakres lat, który podałeś.

Nie liczę na zmiany w ciągu 1 roku, ale też ich zbytnio nie widzę. Kiedyś było chyba nawet lepiej… ;)

"Ja jestem wolny,
mam swoje zdanie,
to czego pragnę to świat bez granic."
Chocolate Spoon

Witam wszystkich.
Jutro jest czwartek. W Łomży odbędzie się 2 godzinny strajklekarzy.
Czy ktoś chce podzielić się swymi wrażeniami z kontaktów ze służbą zdrowia.

Znalezc pania Anie dowiedzialem sie ze ma 38 numer buta i nie ma wzrostu 174 tylko 168 ale co do piwka nie mylilem sie lubi je nadal
dziekuje wszystkim za dobre wskazowki aha podobno czesto przechodzi kolo sadu przy ulicy polowej 1 bardzo prosze o pomoc nie moge sie zwrocic do nikogo innego tylko do was Lomzanie wszyscy razem nasza wspolpraca osiagniemy ten cel licze na was

bylo przeciez o tym kilka tematow nizej...

Heja. Ja jestem za strajkiem lekarzy. Szyszunia czy chcesz aby twoje życie było warte 1500 zł???? Bo tyle jest pensji zasadniczej. Poza tym są równięz dyżury za które faktycznie też jest trochę pieniędzy, ale na dyżurze trzeba pracować przez 24 godziny a nie jak normalny np. sklepikarz albo budowlaniec 8 godzin. Po drugie lekarze kończą 6 lat studiów podczas gdy górnik, który zasadniczej dostaje tyle samo nie kończy studiów więc to chyba jakaś parodia. Po trzecie prywatny interes lekarzy to ich sprawa. Każdy w polsce może mieć własny biznes. Aha no i od prywatnego płaci się podatki, a nie jak nauczyciele za dawanie korepetycji cała kasa do kieszeni nielegalnie zresztą :/. Pozdrawiam

a co tam robiłes?chodziłes moze po domach klientów?jak ta praca wygląda?

nie tylko w gadce :P

u mnie na uczelni na egzaminie nauczycielka moment chwila wychwyciła stek bzdur, które było wzięte z internetu na dane zagadnienie - efekt klient miał poprawkę, do której już nie przystąpił ze względu na fakt, że myslał że u tej nauczycielki można gadać bzdury żywcem wzięte z internetu.

PSG Koneksja Dondi i Lewy dla wtajemniczonych a swoja droga to ten temat jest zupelnie niepotrzebny

po pierwsze to nie ja pisałem !!po drógie co takiego jest niezgodne z prawdą!!

??? welin100 ???
Czy z tobą wszystko w porządku? Masz jakieś kompleksy albo problemy? Miejmy nadzieję, że twoja zwolenniczka ona 311 jest jakimś dobrym psychologiem i na pewno Ci pomoże. Pozdrawiam!

Re: PiS przekaże 50 tys. rodzinom, które stracą dom na rzecz obywatelki Niemi

właśnie halina,
"ale ccccccco sssie, ccccccccooooo ssssie stalo, ale ccccccco sssssssie stało" :D

Zostales skasowany, bo pewnie nie napisales, zadnego postu na forum, tacy uzytkownicy o ile mi wiadomo sa regularnie wykasowywani. Napewno nikt Cie nie wyrzucil by bez powodu.

"Ja jestem wolny,
mam swoje zdanie,
Chocolate Spoon

bardzo ladny samochod...stal sie historia

Ej, dziewczynki :D zostawiłyście Gazeli zagadkę!

Varius Manx
"Pamiętaj mnie, bo nie będzie nas drugi raz.
I ważne, że zostanie w nas chwila ta..."

chyba tego jeszcze nie było... chyba :)
a ładne :)

"w biały dzień, podszedl do mnie gość,
szara twarz pospolita dość"

Pozdrawiam
Betty

podajcie adres forum

dziala wam gg ??

Witam, może jest to wiadomość nie na temat, lecz dotycząca naszego regionu. Eutelsat jest zainteresowany swiadczeniem dostępu do internetu, poprzez lokalnych operatorów. Wsparcie techniczne mają zapewnić osrodki we Francji i Włoszech. Cena miesięcznego abonamentu ma wynosić ok. 25 euro. Źródło: CRN nr.14 z 12 lipca 2006r.

Pozdrawiam
MirekO

Malachit: może to kwestia tego, iż są starsze niz co poniektórzy przedstawiciele płci męskiej na forum? :)
Nastolatki mają chyba ciekawsze rzeczy do roboty niż pisanie na łomżyńskim forum a chłopcom, jak wiadomo, w dzisiejszych czasach się nudzi :)

W kościele Matki Boskiej Bolesnej zakończona została renowacja ołtarza głównego. Można go teraz podziwiać w całej okazałości.

Dla jasności sytuacji jeszcze raz go opiszę, żeby nie trzeba było szukać opisu, który także jest powyżej.
Ołtarz główny z elementami rokokowymi z 1794 roku fundacji Franciszka Barżykowskiego, w 1810 roku remontowany po zawaleniu się górnej kondygnacji, płaski przyścienny, dwukondygnacyjny zwieńczony okiem opatrzności. Obrazy, w polu głównym ”Opłakiwanie pod krzyżem”, fundacji Jana Klemensa Branickiego, namalował Augustyn Mirys. Po bokach obrazy świętych Rocha i Klary, barokowo – ludowe, koniec wieku XVIII, w zwieńczeniu św. Teresa z Avila, klasycystyczny z 1810 roku fundacji Teresy Woltenbergowej, żony łomżyńskiego lekarza, zakupiony w Warszawie. Pod obrazami bocznymi dwa relikwiarze skrzynkowe współczesne ołtarzowi.

Nad mensą ołtarza środkowego kaplicy bocznej umieszczony w 1860 roku krucyfiks pochodzący z 1 połowy XVIII, w/g tradycji pochodzący z kościoła jezuitów, ofiarowany przez Iwana Paskiewicza, O. Beniaminowi Szymańskiemu biskupowi podlaskiemu. Krzyż obity jest srebrną blachą z trybowanymi ornamentami rokokowymi w 2 poł. XVIII wieku.

W ołtarzu bocznym kaplicy z prawej strony jest ołtarz z obrazem Bł. Ojca Honorata Koźmińskiego.
Urodził się on 16 października 1829 roku w Białej Podlaskiej. Studiował architekturę. Gdy miał dziewiętnaście lat, wstąpił w Warszawie do zakonu kapucynów. Święcenia kapłańskie przyjął w roku 1852. Był cenionym kaznodzieją, bardzo poszukiwanym spowiednikiem i kierownikiem duchowym.. Założył 26 zgromadzeń zakonnych, większość z nich to zgromadzenia bezhabitowe. Siedemnaście istnieje do dzisiaj. Przez całe życie starał się, by ludzie poznali miłość, jaką obdarza ich Bóg. Zmarł w Nowym Mieście nad Pilicą 16 grudnia 1916 roku. 16 października 1988 roku Ojciec Święty Jan Paweł II zaliczył go w poczet błogosławionych.

Po lewej stronie kaplicy znajduje się ołtarz z Obrazem Matki Boskiej Częstochowskiej.

Obraz Matki Boskiej Częstochowskiej pocz. w. XIX, malowany na desce.

Po obu stronach ołtarz głównego kaplicy, znajdują się witraże.

Witraż po lewej stronie ołtarza w kaplicy

Witraż po prawej stronie ołtarza w kaplicy.

Przy samym wejściu do kaplicy po stronach umieszczone są na ścianach rzeźby biskupów

Św. Wojciech
Rzeźba barokowa z 3 ćw. w. XVIII.

Św. Brunon z Kwerfurtu
Rzeźba barokowa z 3 ćw. w. XVIII.

Źródło:

1. Donata Godlewska
Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej XIw - 1795)

2. Maria Kałamajska - Saeed.
Katalog Zabytków Sztuki w Polsce. Łomża i okolice.

3. Czesław Nicewicz.
Województwo łomżyńskie - przewodnik.

4. Witold Jemielity.
Łomża w okresie międzywojennym.

5. Witold Jemielity.
Parafie Łomży i okolicy.

6. Czesław Brodzicki.
Łomża w latach 1529 - 1795.

7. Adam Dobroński.
Łomża w latach 1866 - 1918

Zdjęcia autora tematu.

Nie mogłem znaleźć opisów witraży w kaplicy. Może ktoś ma taki opis, mógłby sam jego wpisać.

Wszystkie zdjęcia pokazują stan obecny, zarówno kościoła, jak i jego wyposażenia.

Pozdrowienia.

Gazela: uważam, iż młode dziewczyny nie są zbyt zainteresowane komputerami i internetem (patrzę po siostrach), a to, że chłopcy się nudzą to była ironia. Lepiej niech pograją w piłkę na podwórku czy coś w tym stylu :)

Dojrzałość jest jak najbardziej związana z wiekiem, no chyba że są osoby na przykład 10-12 letnie, które są dojrzałe. Oczywiście jak ktoś jest stary to nie oznacza, że musi być dojrzały, ale mimo wszystko jakaś dolna granica wiekowa dojrzałości istnieje.

Co do tego, iż kobiety myślą inaczej niż mężczyźni to się nie zgodzę. Według mnie myślą bardzo podobnie, a jeżeli są jakieś różnice to są one nieznaczne i spowodowane wychowaniem.

Na koniec niezły żeś stereotyp walnęła :) Ja na przykład znam inny: kobiety mają dwa serca jednym Cię kocha a drugim kocha kogoś innego itd itp :D

"Ja jestem wolny,
mam swoje zdanie,
Chocolate Spoon

a dlaczego ma przechlapane

tok-a jak te "zawieszenie" wygląda w praktyce? Bo ja słyszałam tylko o pozbawieniu praw publicznych przez sąd, o zawieszeniu nic a nic.
A zgodzić sie mógł i wcześniej a ci z rady o tym wiedzieli, mógł wysłać jakies pismo-dróg jest wiele:)))

wybiorcza michnika kupujesz ? zydo-bolszewie w polsce utrzymujesz!

http://www.kronikanarodowa.com http://kronikanarodowa.com

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org