niedziela, 15 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Prosze o opinie ludzi inteligentnych,PRZECZYTAJ i oceń....

Ford to raczej klasykiem nie jest, tylko syfem ktorego za darmo bym nie chcial. Chyba ze mowisz o Fordzie USA, to inna sprawa. SxxxK ma racje. Najlepsze sa niemieckie i japonskie. Niemcy robia najlepsze silniki w europie i tylko japonskie maja lepsza kulture pracy. Ale za to do japonczykow sa strasznie drogie czesci.. VW, Audi, Skoda (przeciez to to samo co VW). a dla bogatszych Porsche czy Bugatti :D a no i jeszcze BMW, ale tym to ostatnio sama wiocha i dresiarstwo jezdzi... no prawie sama..

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Prosze o opinie ludzi inteligentnych,PRZECZYTAJ i oceń....

Jestes za glupi zeby skumac o co chodzi w takiej muzie ;]
elo elo, hwdp, rozp*** glosniki - to cos dla Ciebie

trafne spostrzezenie, gratuluje ;]

>>(...) pokój nam wszystkim, po ch*** nam spory(...)<< haha

hahahahaha

hip-hop ma bardzo wiele odmian, a Ty mówisz tylko o jednej - ulicznym hh... poza tym to znam chłopaków z HG i możesz mi wierzyć albo nie, ale dużo osób z tego środowiska słuchało punka właśnie...

wybiorcza michnika kupujesz ? zydo-bolszewie w polsce utrzymujesz!

http://www.kronikanarodowa.com http://kronikanarodowa.com

Z tą ceną to ostro przesadziłeś. Myślę, że wezmą w granicach 3000 – 6000. Raczej nie ma w Polsce zespołu, który brałby 50000.
Występ na zakończenie rozgrywek i świętowanie powinien być. Tylko czy w obecnej sytuacji warto wydawać te kilka tysięcy złotych na nich? Z osób, które dzięki Verbie dodatkowo przyjdą na mecz, nawet gdyby kupowali najdroższe cegiełki, nie uda się uzbierać na zapłatę dla tego zespołu. Niby bieda, niby brak kasy, a wydaje się ją na niepotrzebne rzeczy!
Podobnie było z obozem na Cyprze. Na zagraniczny obóz pojechaliśmy jako jedyni zawodnicy w trzeciej lidze. Myślę, że i bez niego spokojnie ŁKS wywalczyłby drugą ligę. A braki w kasie na pewno już wtedy były znaczne.
Jutro w godzinach popołudniowych ma nie padać deszcz, więc nie bać się pogody i przychodzić na mecz!

śledzie blokują, żeby wcześniej było u nich niż u nas

Autor: ryba(k) (80.51.216.---)
Data: 02-06-06 17:35
napisał:
"przegiecie z ta unoszącą sie "dum/pą" jak kupiles to sie ciesz, zadzwon do babci albo dziadka i sie pochwal".

No pewnie, że to zrobiłem. Opowiadam "na lewo i prawo", że są jeszcze do kupienia. Jestem anonimowym kibicem. Nie startuję w wyborach, nie zależy mi na popularności. Ale jestem dumny, że mogłem wspomóc tą symboliczną przecież kwotą nasz klub.

Autor: raver (---.nat.student.pw.edu.pl)
Data: 02-06-06 14:39
napisał:

"*peter* daj dobry przyklad!"

OK. Ględzę tylko. Oto moja piękna cegiełka. Nr 0296 !!
Wyjaśnię moje intencje. Nie trzeba dorosnąć, żeby je zrozumieć. Nic w życiu nie ma za darmo. Nasi piłkarze także nie będą za darmo grać. Popieram apel Zarządu ŁKS. Cegiełki jeszcze są. Czekają na ludzi gotowych wspomóc nasz klub.

Hehe jak ptyia nie ebdzie to kto bedzie posty pisal nie zawsdze ciekawe ale posty ?? hehe pozdro ptysiu a czemu uciekasz z tad ????

o prosze grabos ma 2 !! to jest dopiero obywatel!

Kto by chciał uzyskać więcej wiadomości o zabytkowej dawnej Farze, od 1925 roku Katedrze może poczytać książki, które zostały wymienione w źródle tematu o katedrze, a najlepiej było by przyjechać i na własne oczy obejrzeć zabytek klasy zerowej z XVI wieku.

Na tym zakończyłem prezentowanie internautom walorów Katedry jako obiektu zabytkowego.

Zaprezentuje teraz następny obiekt sakralny, który przetrwał wiele burz dziejowych i doczekał do naszych czasów. Jest to zakon benedyktynek Opactwo Przenajświętszej Trójcy, trochę młodsze od Katedry.
Oto krótka historia powstania Opactwa Trójcy Przenajświętszej w Łomży od chwili powstania do dnia dzisiejszego.

Zakon benedyktynów wywodzi się od św. Benedykta, który urodził się w 480 roku w Nursji, niewielkim miasteczku w środkowej Italii. Jego bliźniacza siostra Scholastyka dała początek zakonowi benedyktynek.

Do Polski benedyktyni przybyli jako misjonarze (św. Wojciech, św. Brunon z Kwerfurtu) już w X wieku. W XI wieku powstały pierwsze klasztory benedyktynów w Polsce (Łysa Góra, Tyniec).
Pierwsze opactwo benedyktynek w Polsce zostało założone w Staniątkach koło Krakowa w 1253 roku z fundacji kasztelana krakowskiego Klemensa herbu Gryf. W XV wieku powstały klasztory żeńskie : w Toruniu, Nieświeżu, Żarnowcu, Lwowie, Jarosławiu, Poznaniu, Sandomierzu, Przemyślu, Słonimie, Drohiczynie, Przasnyszu. Opactwa w Grudziądzu, Łomży i Radomiu stanowią fundację z Torunia. Rozkwit zakonu nastąpił w XVI wieku dopiero po Soborze Trydenckim. Na terenie Polski powstały 22 klasztory, z czego okres rozbiorów przetrwało tylko sześć: we Lwowie, w Wilnie, Nieświeżu, Przemyślu, Staniątkach i w Łomży.
Klasztory są samoistne, każdy ma swój nowicjat. Razem tworzą Kongregację p/w. Niepokalanego Poczęcia NMP, na czele, której stoi Ksieni Prezeska, Wybierana przez kapitułę na okres 6-ciu lat. Benedyktynki polskie mają wizytatora mianowanego przez św. Kongregację do spraw życia konsekrowanego. Pełni on funkcję wówczas, gdy ktoś do niego odwoła się.
Fundacja klasztoru w Łomży przygotowywana była od 1621 roku przez Zofię Dulską, Ksienię z Torunia.
Kościół i klasztor benedyktynek wybudowano z fundacji Adama Kossobudzkiego, wojewody mazowieckiego, starosty łomżyńskiego i wiskiego za pozwoleniem miejscowego proboszcza Jana Chociszewskego w latach 1622- 1628. Zespół klasztorny został wzniesiony przy dawnym kościele farnym (Rozesłańców) na Popowej Górze. Wojewoda mazowiecki wraz ze swoim synem Stanisławem przeznaczył na uposażenie Opactwa Benedyktynek łomżyńskich wieś Cydzyn w ówczesnym powiecie kolneńskim. Pierwsze 9 panien przybyło do Łomży już w 1628 roku. Jeszcze w tym samym roku do klasztoru wstąpiło 25 panien z Łomży i okolic. Klasztor benedyktynek łomżyńskich był bardzo szanowany i ceniony, o czym świadczą liczne darowizny na jego rzecz. W okresie 1635 – 1670 przekazano siostrom wiele łąk, ogrodów i siedlisk w samej Łomży. W 1634 roku biskup płocki Samuel Iłowski zapisał klasztorowi 10 tysięcy złotych z uwarunkowaniem, że Panny z jego rodziny będą przyjmowane do klasztoru bez posagu.
Drewniany kościół i Klasztor spłonęły w czasie wojen szwedzkich w 1656 roku, a odbudowane obydwie budowle ogień strawił ponownie w czasie wielkiego pożaru miasta 1696 roku. Ponownie odbudowano obie budowle.
W 1773 roku benedyktynki sprzedały zespół klasztorny wraz z placem za 6000 złotych polskich dla fundacji ojców kapucynów z tego względu, że nie było to zbyt wygodne dla nich miejsce (brak wody). Benedyktynki przeniosły się na Stokową Górę tzw. „Siedliska”, gdzie są do dziś. Wybudowały tam w latach 1760 – 1764 drewniany klasztor i kościół p/w. św.Trójcy i Wniebowzięcia NMP. Kościół konsekrował 9 sierpnia 1767 roku ks. biskup Cyprian Woliński.
Więcej w następnym odcinku.

Źródło:

1.Donata Godlewska
Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej XIw - 1795)

2. Maria Kałamajska Saeed.
Katalog Zabytków Sztuki w Polsce. Łomża i okolice.

3.S. Alojza Piesiewiczówna.
Kronika Panien Benedyktynek
Opactwa Świętej Trójcy w Łomży
(1939-1954).

4. Donata Godlewska, Czesław Brodzicki
W Opactwie Benedyktynek Łomżyńskich

Pozdrowienia.

cdn...

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org