niedziela, 15 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Następne informacje dotyczące problemu uchodźców w Łomży!!!

Zgadzam się z Archas'em... Głównie dlatego zadałem pytanie "Komu przysługują zniżki", ponieważ spotkałem się z podobną sytuacją jak ww kolega.

xxxxx

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Następne informacje dotyczące problemu uchodźców w Łomży!!!

Witam!Trochę mnie nie było.Domina gratuluję uporu i wytrwałości.Widzę,że w szkołach i na ulicy poszło wam dużo lepiej. Tak trzymać! Pozdrawiam!

Kościół p/w św. Michała – jego historia.

Na początku XIX wieku było w 4 kościoły: parafialny, p/w. św. Michała, kościół pojezuicki, klasztor kapucynów i panien Benedyktynek. Dwa ostatnie służyły tylko i wyłącznie wymienionym zakonom.
Kościół św. Michała zbudowano w latach 1504 – 1525, był z cegły trzynawowy, długi na 53 m, szeroki 23 m, w najwyższych punktach sklepienia 19m w nawie głównej (przęsło zachodnie) i nawy boczne 6 m szerokości i 13 m wysokości. kubatura 18285 m3. Kościół początkowo zaczynano budować w stylu gotyckim, bazylikowym. W architekturze bazylikowej nawa środkowa jest wyższa i ma własne oświetlenie górnymi oknami. Budowę w stylu bazylikowym widać na pierwszym przy wejściu do kościoła przęśle nawy głównej i nawy bocznej od południa. Wysokość sklepienia nawy głównej sięga 15,50 m, a nawy bocznej nieco ponad 9 m. Zdjęcie poniżej:

Sklepienia te posiadały dostateczne oparcie w murach i systemach skarp, w miarę posuwania się w głąb kościoła równowaga statyczna była coraz mniej zabezpieczona. Kościół w stylu bazylikowym budowano do 1519 roku.

1, 2 – skarpy.
Nie będąc pewnym wytrzymałości skarp budowniczowie zrezygnowali ze zasklepienia kościoła w całości, jak to zrobiono w przęsłach zachodnich, tym samym z bardziej artystycznego pierwotnego projektu, zastąpiono stylem pseudo – bazylikowym. Od 1519 budowano w tym właśnie stylu. Mury bocznych naw podniesiono o prawie 5 m, a mury nawy głównej obniżono o 2 m. Ślady obniżenia sklepień nawy głównej widać na strychu, istnieją tam ostrołuki pozostałe po po oknach które miały oświetlać nawę główną. Zdjęcie poniżej:

Kościół farny położony w południowo – wschodniej części Łomży między ulicami Dworną, (Dworską), Warszawską, ( Giełczyńską, i jakąś Włóczną był trzecim kościołem parafialnym. Budowę kościoła dokończył proboszcz Jan Wojsawski w 1525 roku, a konsekracji dokonał biskup płocki Andrzej Noskowski. Przy kościele był duży i szeroki cmentarz otoczony murem. Na cmentarzu oprócz kościoła stał dom dla księży, dom dla służby kościelnej i szkoła murowana. W ciągu wieków gmach podlegał wielu konserwacjom. Każda z nich pozostawiła po sobie jakieś zniekształcenia. Za jedną z pierwszych przeróbek można uznać odstąpienie od pierwotnego projektu typowo bazylikowego. W 150 lat później, prawdopodobnie podczas walk ze Szwedami uległa zniszczeniu górna część fasady. W latach 1691 – 1692 generalnego remontu podjął się znany architekt Józef Szymon Bellotti. Opracował projekt zgodnie z ówczesnymi prądami architektury barokowej.
Przez to gotycki szczyt nad głównym wejściem uzyskał formę wczesnobarokową, i co za ty idzie pociągnęło to obniżenie dachu nad nawą główną i prezbiterium. Przebudowano również dekoracyjny szczyt nad łukiem tęczowym, zmieniając jego formę na gładki mur ponad dachem zakończony sygnaturką. W prezbiterium nadbudowano na starych murach ścianę wysokości około 2 m i zaniżono dach.
Sylwetka świątyni znacznie straciła na swoim wyglądzie, co mogło odbić się tragicznie na samej budowli w okresie późniejszym.
Ale o tym potem.

1.Donata Godlewska
Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej XIw - 1795).

2.Ks. Witold Jemielity.
Katedra Łomżyńska.

3. Czesław Brodzicki.
Kościoły i Parafie w Ziemi Wiskiej i Łomżyńskiej.

4. Maria Kałamajska Saeed.
Katalog Zabytków Sztuki w Polsce. Łomża i okolice.

5.mgr. Jolanta Deptuła
mgr. Donata Godlewska
mgr. Czesław Nicewicz
mgr. Zdzisław Sędziak.

Łomża i województwo - krajobraz i architektura.

6.Czesław Brodzicki.
Łomża i powiat łomżyński w latach II wojny światowej i trudnych latach powojennych.

7.S. Alojza Piesiewiczówna.
Kronika Panien Benedyktynek
Opactwa Świętej Trójcy w Łomży
(1939-1954).

8. Czesław Nicewicz.
Województwo Łomżyńskie - Przewodnik

http://www.lomza.friko.pl/zabytki/katedra.htm

Pozdrowienia.

pamietaj wybiorcza michnika kupujesz ? zydo-bolszewie w polsce utrzymujesz
powiedz stanowcze nie dla hasbary!!!

Czy nie można pomóc po cichu, bez bębnienia wszem i wobec, że wplaciłem 30 lub 50 złotych. Czy taka pomoc nie liczy się?

Pozdrowienia.

Nieszczęścia chodzą parami, proponował bym ci z kosą się nie ruszać???

waldek 27

Wtedy nie uważełeś co robisz, teraz rób co uważasz.

mieszkam teraz w białym , kiedys na rycerskiej i szukam ziomów dajcie znać jak teraz tam jest, jak sie żyje , ile młodych zostało na ośce i takie pierdoły ;]

"Ja jestem wolny,
mam swoje zdanie,
to czego pragnę to świat bez granic."
Chocolate Spoon

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org