poniedziałek, 16 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Żałoba narodowa w poniedziałek

Taa...

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Żałoba narodowa w poniedziałek

hehe to fakt:) Sorki że się tak uniosłam ale wkurzają mnie ludzie pokroju LOKO sroko

czy żeby jeżdzić motorowerem wystarczy tylko karta motorowerowa i czy musze mieć skończone ileś lat??????
za wszystkie informacje z góry bardzo dziękuje
pozdrawiam

Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie
" Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca"
"Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz

wielu mężczyzn lubi być na diecie :D

"Ja jestem wolny,
mam swoje zdanie,
to czego pragnę to świat bez granic."
Chocolate Spoon

W większych miastach oczywiście. W Łomży nie można. Za duże ryzyko dla malarzy. Wtedy odbywają się młodzieżowe, całonocne wyścigi. Często po pijaku.

WALDEK MIAŁEM I LETNIE MATADORY I ZIMOWE, JEDYNE ZASTRZEŻENIE DO LETNICH ALE TYLKO NA MOKREJ NAWIERZCHNI. SĄ TRAGICZE W PROWADZENIU W DESZCZ ZWŁASZCZA NA ZAKRĘTACH( PRAWIE ZEROWA PRZYCZEPNOŚĆ), NIE WSPOMNE JUŻ O WIĘKSZYCH KAŁURZACH. SAMOCHOD NAPEDZANY NA PRZEDNIĄ OŚ.

taki pijany głupek za kierownicą - to potencjalny morderca. A może rzeczywiście powinno sie takiemu rekwirować samochód jako tzw. "narzędzie przestępstwa" -oprócz kodeksowej kary?

oczywiscie nowki tylko wchodza w gre.

waldek27

nie placz kiedy odjade - tramwaj???

Wyzwolone miasto zniszczone było w 60 – 70% a wśród ludności na około 55%. Żadna burza dziejowa w tak krótkim czasie, nie spowodowała tak dużych zniszczeń w zasobach ludzkich i materialnych. Najbardziej zniszczone były ulice położone bliżej Narwi oraz Śródmieście z terenami położonymi bliżej Starego Rynku i Plac Kościuszki. Stosunkowo mniej była zniszczona południowa część miasta.

Łomża po wojnie miała niespełna 12500 mieszkańców, przy czym przed wojną mieszkało tu blisko 30 tysięcy ludzi. Z pośród dawnych mieszkańców pozostali tylko Polacy. Stanowiący do czasów wojny blisko połowę mieszkańców Żydzi zostali w większości unicestwieni.
Po wkroczeniu do Łomży radzieckich wybawicieli rozpoczął się okres panowania żołdaków radzieckich, począwszy od szeregowego skończywszy na oficerach wysokiej rangi, nastąpiły kradzieże wszystkiego co miało jakąkolwiek wartość, pijaństwo, terroryzowanie mieszkańców jeżeli sprzeciwiali się kradzieżom. Za flaszkę gorzały i kiszone ogórki można było załatwić niejedno, uchronić swój skromny dobytek przed kradzieżą, a nawet ocalić życie. Mieszkańcy doznali ulgi po przełamaniu frontu w styczniu 1945r i odejściu wojsk rosyjskich na zachód.
Ustanawiane przez nową władzę ludową obciążenie na społeczeństwo - zwłaszcza kontyngenty, powodowały zarówno sprzeciw mieszkańców jak i ożywioną działalność podziemia. Nasilały się ataki na urzędy nowej władzy i posterunki Milicji Obywatelskiej. Np. 21 stycznia 1946 roku, oddziały polskiego podziemia na stacji Czerwony Bór zatrzymały pociąg relacji Olsztyn - Białystok i rozbroiły znajdujących się w nim 75 żołnierzy WP, po czym zaledwie kilka dni później grupa NZW zaatakowała Powiatowy Urząd Bezpieczeństwa Publicznego w Łomży. Pacyfikacja regionu, do walki z podziemiem komuniści rzucili nie tylko oddziały Państwowego Komitetu Bezpieczeństwa ale także regularne wojsko, doprowadziły do stopniowego osłabienia działalności jednostek niepodległościowych niemniej ostatnią jej grupę zlikwidowano dopiero po 12 latach od zakończenia wojny.
Walka o utrwalenie socjalistycznego porządku trwała cały czas i często niezgodnie z prawem. Ale kto miał zabrać się za porządkowanie miasta po zniszczeniach wojennych jak nie sami mieszkańcy Łomży. Było ciężko, głodno, chłodno i wszystkiego brakowało. Począwszy od jedzenia a skończywszy na materiałach budowlanych. A było co odbudowywać, zniszczone były wszystkie zakłady przemysłowe, 55 warsztatów rzemieślniczych i 48 placówek handlowych.
Bezpośrednio po wyzwoleniu cały wysiłek włożono w odbudowę i uruchomienie zakładów pracy, urządzeń komunalnych i socjalnych. Najszybciej rozwijały się zakłady branży spożywczej. Uruchomiono zakłady ceramiczne, tartak, stolarnię mechaniczną, rzeźnie miejską i zakłady jajczarsko – drobiarskie, siedem młynów elektrycznych. Były to niewielkie zakłady zatrudniające łącznie 165 osób. Do nieco większych można zaliczyć Łomżyńskie Zakłady Przemysłu Terenowego zatrudniające w 1960 roku 240 pracowników, oraz Spółdzielnia Zabawkarska „ Miś” zatrudniająca 126 osób. Rolniczy charakter okolic Łomży wpływał pozytywnie na rozwój przemysłu rolno – spożywczego. Powstały przedsiębiorstwa usługowe dla rolnictwa: Zakłady Zbożowo – Młynarskie, Centrala Mięsna, Oddział Centrali Nasiennej, Rejonowe Przedsiębiorstwo Melioracji, Rejonowa Spółdzielnia Ogrodnicza – Pszczelarska.
Łomża w 1945 roku po podziale administracyjnym Polski weszła na swoje nieszczęście w skład województwa białostockiego.

Żródło:
1. Donata Godlewska
Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej XIw - 1795.

2. Ks. Witold Jemielity
Katedra Łomżyńska.

3. Czesław Brodzicki
Kościoły i Parafie w Ziemi Wiskiej i Łomżyńskiej.

4. Maria Kałamajska Saeed
Katalog Zabytków Sztuki w Polsce. Łomża i okolice.
.

5.mgr. Jolanta Deptuła
mgr. Donata Godlewska
mgr. Czesław Nicewicz
mgr. Zdzisław Sędziak

Łomża i województwo - krajobraz i architektura.

6.Czesław Brodzicki
Łomża i powiat łomżyński w latach II wojny światowej i trudnych latach powojennych.

Pozdrowienia

C.d.n

________
Malachit

Polecam:
http://www.opony.com/
Niskie ceny, dosatwa gratis, opinie uzytkowników też można przejrzeć. Niedawno korzystałem z ich usług i jestem bardzo zadowolony.

dzieki -=Devil=- kaminski.przemek@gmail.com to mój mail

"Ja jestem wolny,
mam swoje zdanie,
to czego pragnę to świat bez granic."
Chocolate Spoon

Już znalazłem. Dziękuję za pomoc.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org