piątek, 13 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
sąd o paszkwilu leni holand

Ci, którzy robią takie filmy i którzy je wspierają,
ci którzy przyjmują je dobrze,
są w gruncie rzeczy armią Putina

Pan Prezes JK

Sąd Okręgowy w Sieradzu oddalił pozew w trybie wyborczym kandydatki na posła z list Lewicy przeciwko Jarosławowi Kaczyńskiemu - dowiedziała się PAP. Chodzi o słowa prezesa PiS nt. filmu Agnieszki Holland, że „ci, którzy robią takie filmy, są armią Putina”. Sąd uznał, że wypowiedź nie musi być prostowana.

Sąd Uznał, że prezes PiS nie musi prostować swoich słów, gdyż wyraził opinię o filmie, której nie można rozpatrywać w kategorii prawdy i fałszu. Wskazał też, że zdania na temat kryzysu migracyjnego na granicy z Białorusią są w Polsce podzielone, a wypowiedź Kaczyńskiego nie wprowadzała wyborców w błąd.

https://wpolityce.pl/polityka/664317-jaroslaw-kaczynski-nie-musi-przepraszac-holland

Tylko świnie siedzą w kinie ….

————————

z Listu św. Pawła do Efezjan:
"Obleczcie pełną zbroję Bożą, byście mogli się ostać wobec podstępnych zakusów diabła".

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: sąd o paszkwilu leni holand

1988, Agnieszka Holland robi film /Zabić ksiedza/ - komunisci z PZPR drą swe ryje od Bałtyku po Tatry.
2023, Agnieszka Holland robi film /zielona granica/ - komuniści tym razem z PZPR-pis, robią? Drą ryja od Bałtyku do Tatr.
A najwięcej ci, co nie widzieli tego filma. Taka ich PiSda jego mąć.

nie karmię ruskich trolli, zwłaszcza faszysty dvpokraty.

Od jakiegoś czasu jestem szantażowany przez miłośników „twórczości” Agnieszki Holland, którzy próbują zmusić mnie do obejrzenia jej najnowszego „dzieła”, stawiając przed alternatywą: „albo obejrzysz, albo masz zakaz wypowiadania się” (ten ostatni zresztą próbują też wprowadzić sądy, na razie tylko wobec niektórych wybitniejszych jednostek, ale widać że marzy im się rozciągnięcie zakazu na wszystkich „nieprawomyślnych” Polaków ;)

„Zielonej Granicy” oczywiście oglądać nie zamierzam – dlaczego miał bym to zrobić? Widziałem już kilka filmów Holland i uważam że nie było warto. Dawno temu obejrzałem „Aktorów Prowincjonalnych” wiedząc że to „dzieło wybitne” i przeżywając rozterki niczym gombrowiczowski Gałkiewicz z poezją Słowackiego.

Później było „Zabić księdza”, o którym wiem tylko że obejrzałem, nie pamiętając ani jednej sceny z filmu (z „Aktorami” zresztą podobnie), nic nie zapadło mi w pamięć. W miarę podobało mi się „Całkowite Zaćmienie”, ale to chyba przez fascynację poezją Rimbaud’a – gdy próbowałem powtórzyć na DVD (dobre filmy oglądam po kilka razy rok po roku aż do znudzenia) nie dociągnąłem do końca – znudził mnie.

Potem nieszczęsny „Obywatel Jones”… Wiedziałem już że autorka „prochu nie wymyśli” i cudów nie ma się co po niej spodziewać, ale temat „Hołodomoru” nie istniał dotąd w kinematografii więc film był niejako skazany na sukces – poruszał niezwykłą, straszliwą i ważną problematykę i … nie miał konkurencji. Holland zadziwiła mnie po raz kolejny - jak można było stworzyć o tym takiego gniota? Nie udało mi się dociągnąć do końca, oglądałem w kawałkach i nawet nie jestem pewien czy zmęczyłem całość.

Na koniec dowód na nie tyle brak talentu co brak rozsądku: „Dziecko Rosemary”... Jak można brać się za arcydzieło, robić z niego serial (a więc rozwlekać akcję!) kiedy nie ma się praktycznie nic do dodania a nie potrafi się nawet zachować atutów pierwowzoru? Dramat i porażka…

Tak więc na pewno nie obejrzę najnowszego filmu Holland o którym zresztą już czytam że jest nieznośnie dydaktyczny, schematyczny i przez to miejscami wręcz śmieszny, ocierając się o autoparodię. Cóż, mógłbym tylko powtórzyć nieśmiertelne strofy Halamy: „Ja wiedziałem że tak będzie…”

Film Holland jest też niewątpliwie formą psychicznej terapii autorki („ulżyła sobie tzn tak trzymała, że aż popuściła”), która leczy nim sponiewierane ego swoje i innych wyznawców Antypisa, występując jako typowy polski „ojkofob”, który atakuje Polaków na zasadzie:

„Patrzcie jacy ci Polacy są okropni, ALE JA TAKA NIE JESTEM, BO TO DOSTRZEGAM I PIĘTNUJĘ”. Budzi to w niej kojące poczucie wyższości i jest rodzajem masturbacji (przenikliwa metafora w „Dniu Świra”). Leczy głębokie kompleksy wobec „zachodu” którego opinia jest dla niej najważniejsza, jak dla wszystkich paplaków. W tyle głowy jej postawa jest skierowana na zewnątrz, ona przemawia właściwie do ludzi „zachodu”: „ JA jestem inna nic ten cały polski motłoch, jestem od nich lepsza i piętnuję ich wady, jestem i już PRAWIE TAK WSPANIAŁA JAK WY”. Przykłady podobnych postaw można mnożyć, jest to często żałosne i nieznośnie żenujące, jak Stuhr wstydzący się za granicą mówić po Polsku”.

Bez zbędnej „histerii” trzeba stwierdzić to, co już wielokrotnie powiedziano i napisano: ten film ociera się o zdradę. Tak, najzwyczajniej w świecie. Nie ma najmniejszej wątpliwości, że kryzys migracyjny z jesieni 2021r. był przez Putina wpisany w sekwencję wydarzeń poprzedzających inwazję na Ukrainę, a migranci byli jego „ofensywną bronią” przeciw Polsce: jesienią atak emigrantami na Polskę, wywołanie kryzysu, sparaliżowanie władz i zmiana rządu (nie bez powodu Tfusk wylądował w lipcu w Polsce), bezpośrednio po tym (luty) atak na osamotnioną Ukrainę.

Tak, że tegies ......

---------------------

"Obleczcie pełną zbroję Bożą, byście mogli się ostać wobec podstępnych zakusów diabła".

towarzyszko lobo, też darłaś ryja na Agnieszkę Holland gdy zrobiła film \"zabić księdza\"?

nie karmię ruskich trolli, zwłaszcza faszysty dvpokraty.

ten kiblowy wybitnie uzdolniony jest, ale najlepiej to mu wychodzi kopiowanie i wklejanie

a ty debil-czyński tylko się zesrać potrafić, jeszcze na dodatek na środku pokoju

Sąd Apelacyjny w Łodzi zdecydował, że Prezes PiS Pan Jarosław Kaczyński nie musi prostować swoich słów o filmie „Zielona granica”. To orzeczenie sądu jest już prawomocne. Pozew w trybie wyborczym przeciwko Panu Prezesowi Kaczyńskiemu złożyła kandydatka do Sejmu z listy Lewicy Iwona Kaźmierska-Małyska.

Prezes PiS Pan Jarosław Kaczyński ostro o „Zielonej granicy”:

Pozew ten dotyczył słów Pana Prezesa PiS na temat filmu „Zielona granica”. „Ci, którzy robią takie filmy i którzy je wspierają, ci którzy przyjmują je dobrze, są w gruncie rzeczy armią Putina” - powiedział w ubiegły piątek Pan Prezes. Ocenił, że „każdy, kto nie potępi tego wszystkiego, znajduje się po antypolskiej stronie”. „To jest strona tych, którzy chcą z naszego kraju zrobić kondominium naszych sąsiadów ze Wschodu i Zachodu, a Polaków zmienić z obywateli w ludność, podporządkowaną ludność” – powiedział Prezes PiS Pan Jarosław Kaczyński.

Tak, że tegies .......

---------------------

Kto nie wierzy w Boga wierzy w byle co.
I dlatego niestety rządzą nami mandaryni NWO!

“Ferajna bezrefleksyjnych dyletantów” - tak określa
aktualne władze Polski prof. Piotrowski z Lublina

https://www.youtube.com/watch?v=_GdksrK_I9Y

Kto nie wierzy w Boga wierzy w byle co.
Również dlatego niestety rządzą nami mandaryni NWO!

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org