czwartek, 19 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Skarbnik miasta dementuje nieprawdziwe informacje radnego

Prawda jest tak ze po wyborach samorządowych tworzy się klika , wzajemnej adoracji i każdy myśli o sobie , ile można przytulic z zajmowanych funkcji lub stanowiska. A może jakaś funkcja w spółkach należących do miasta. Możesz być mierny ale wierny, wiec krzywdy nie będziesz miał od wodza.

Abym nie był gołosłowny w tym co pisze dla przykładu: radna Ela - MPEC, czy tez Maciuś, który kandydował na prezydenta miasta i mówił ze będzie dbał o finanse miasta.

Później na konkurencyjnym portalu, który kasuje kasę za reklamy czytamy;
cyt.;
informuje skarbnik Parzych, dodając, że każdorazowo decyzję o sprzedaży majątku podejmuje Rada Miejska w drodze stosownej uchwały.
koniec cyt.

W piśmie do Prezesa PiS czytamy jaki jestem wspaniały: to ja jako pierwszy od 90 r ub.w. wybudowałem jako pierwszy blok socjalny na 50 mieszkań dla mieszkańców Łomży, za kwotę ok. 6 mln zl przy wsparciu innych funduszy.

Tylko ktoś zapomniał dodać , ze w latach 2016-2022 w ramach kontynuowanej polityki sprzedaży, sprzedano lokale komunalne za kwotę 7 667 517,56 zł .

Jak wynika ze sprzedanej kwoty mieszkań komunalnych takich bloków powinno powstać przynajmniej dwa , wiec pytam gdzie poszła reszta pieniędzy.

Taki styl rządzenia nigdzie się nie sprawdził, bo człowiek jest tylko człowiekiem i zawsze może podejmować złe decyzje ale po to jest rada miasta aby kontrolować działania władzy.

Przy takim podejściu zawsze można powiedzieć , ze to nie ja tak rządziłem, iż dziś zadłużenie miasta jest ponad 180 mln zl, tylko to rada miasta wszystko zatwierdzała , tylko pytanie jest; jak wpływ był na radnych z kliki.

Ja osobiście twierdze ze nie jest potrzebna większość w radzie. Niech każdy radny podejmuje decyzje zgodnie ze swoim rozumem.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Skarbnik miasta dementuje nieprawdziwe informacje radnego

jarek co dawno wyzionął ducha znowu wali demagogią, oto bowiem sprzedaż lokali komunalnych nie zubożyła miasta w ilości mieszkań, bo te zwyczajnie nabyli-wykupili lokatorzy...

rudy błazen z druhem

\"oto bowiem sprzedaż lokali komunalnych nie zubożyła miasta w ilości mieszkań, bo te zwyczajnie nabyli-wykupili lokatorzy\"

Problem w tym, że właśnie zubożyła.

Ilość mieszkań pod względem wolumenowym w mieście mieście Łomża się nie zmieniła po takim wykupie, to oczywiste.

Natomiast ilość dostępnych lokali komunalnych w zasobach miasta Łomża dla innych potrzebujących już tak.
Zasoby miasta kurczą się, a potrzebujących przybywa.
Aktualna ilość potrzebujących będzie prawdopodobnie niedługo dostępna na BiP interpelacje radnych , gdyż w tej sprawie złożyłem interpelację.
Nie ma nic złego w samej sprzedaży dla osób, które w tych mieszkaniach prowadzili swoje gospodarstwa domowe od kilkudziesięciu lat.
Natomiast \"zubożone\" zasoby powinno się odtwarzać ze środków pozyskanych ze sprzedaży lokali komunalnych, oraz przy wsparciu zewnętrznym, aby pula mieszkań dla innych potrzebujących, co najmniej nie malała.

Pozdrawiam

Dariusz Domasiewicz

A ja się nieśmiało zapytam. A co się dzieje z \"hotelem\" na Wesołej?

nie karmię ruskich trolli, zwłaszcza faszysty dvpokraty.

Polecam BiP i odpowiedzi włodarzy na moje interpelacje min. w tej sprawie.

http://www.lomza.pl/bip/index.php?k=1382

Pozdrawiam

Dariusz Domasiewicz

Jaki wpływ na zubożenie zasobów ma wykup mieszkań, skoro ich ogólna liczba się nie zmienia..? Przecież bez wykupu liczba wolnych lokali nie byłaby większa...
PRL dawno nie istnieje, ale socjalistyczne bzdety zdają się u niektórych przechodzić z POkolenia na POkolenie... Przerażające jest, że trafia jeszcze do tak wielu ludzi straszenie własnością prywatną i gloryfikowanie komunalnej.

rudy błazen z druhem

\"Przecież bez wykupu liczba wolnych lokali nie byłaby większa...\"

Zapraszam na dobrą kawę.
To nie jest taki prosty temat jak się Panu wydaje.

Pozdrawiam

Dariusz Domasiewicz

...na kawę zwykłem umawiać się z płcią żeńską...

rudy błazen z druhem

Prawda jest taka , ze Prezydent który tworzy większość głosów w radzie miasta i ma decydujący wpływ na inwestycje, nie robi nic aby rozwiązywać problemy mieszkaniowe w mieście. Pieniądze ze sprzedaży mieszkań były przejadane. I tak dla przykładu: Koszt budowy budynku socjalnego to 6 mln zl - dotacja ok. 2 mln. A wpływy z tylko 7 lat tj. 2016-2022 w ramach sprzedaży, to kwota 7 667 517,56 zł . Dokładając ok. 500 tys. zl ze sprzedaży mieszkań z lat poprzednich + dotacja, można było wybudować 100 mieszkań. Można !!!!

Teraz Urząd Miasta w niektórych przypadkach przy sprzedaży mieszkań zachowuję się jak pies ogrodnika, bo i tak lokal komunalny po śmierci głównego najemcy przypada małżonkowi albo dzieciom, jeśli spełnią główne przesłanki czyli są zameldowani i zamieszkiwali wyłącznie w tym lokalu do chwili śmierci głównego najemcy. W takim przypadku miasto i tak przez następne pokolenie nie odzyska mieszkania.

Dziś mogę się zapytać: Po co kiedyś była podejmowana uchwal o sprzedaży mieszkań z bonifikata i nawet sam Prezydent zachęcał do wykupu lokali , a dziś zmieniane są zasady. Czy to nie debilizm !!!!

Miasto Łomża to bankrut , bez kolejnego kredytu na kwotę ok. 20 mln zl , nie jest w stanie funkcjonować.

A może w niektórych mądrych głowach w urzędzie rodzi się pomysł, aby wyznaczyć np. 50 mieszkań do sprzedaży znaleźć inwestora i sprzedać za 80% wartości postępując zgodnie z ustawa:

Ustawa ta w art. 34 ust. 1 pkt 3 przyznaje najemcy lokalu mieszkalnego zawartego na czas nieoznaczony prawo pierwszeństwa w jego nabyciu oraz stanowi, że zbycie lokalu na rzecz innych osób niż wymienione w ust. 1 i 2 ustawy ( tj. osoby, której przysługuje roszczenie o nabycie nieruchomości z mocy tej ustawy bądź też poprzedniego właściciela zbywanej nieruchomości albo jego spadkobiercy) nie może nastąpić z pominięciem przysługującego najemcy prawa pierwszeństwa w jego nabyciu. W przypadku naruszenia tych przepisów gmina ponosi odpowiedzialność odszkodowawczą na zasadach ogólnych wynikających z kodeksu cywilnego.

A wówczas to inwestor narzuci na lokatora czynsz wolnorynkowy.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org