Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Białabb Dama z Łomży - Kolno vs Łomża |
Jedną z wielu legend będących opowieścią związaną z Łomżą jest pieśń o \"Białej Damie z Łomży\". Według legendy Biała Dama jest duchem młodej kobiety, która została niesłusznie oskarżona o przestępstwo i skazana na śmierć. Podobno nawiedza ona miasto, Łomża to miasto położone w województwie podlaskim na północy Polski. Szczególnie znane jest ze swojej pięknej architektury, w tym gotyckiego kościoła św. Jana Chrzciciela i barokowego kościoła dominikanów. Miasto posiada także wiele urokliwych parków i zielonych przestrzeni, takich jak Skansen Park i Park Poniatowskiego. Natomiast Kolno to miasto położone na północy Polski, w województwie podlaskim. Szczególnie znane jest ze swojej malowniczej Starego Miasta, z wąskimi uliczkami, ceglanymi domami i uroczymi placami. Kolno to także dom dla gotyckiego kościoła Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, który jest popularnym miejscem turystycznym. Jedną legendą związaną z Łomżą jest opowieść o \"Białej Damie z Łomży\" o której wspomniałem.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Białabb Dama z Łomży - Kolno vs Łomża |
Aleś się narobił przy tej Białej Damie no no no i pewno nie tego historyka pytałeś ło co chodzi ...
|
|
Park Poniatowskiego? No popatrz, żyję w tej dziurze od urodzenia i nic o tym nie wiedziałem ....
|
|
Ba jak Republik of Poland może być s-ką Prawa Morskiego w New Jorku to u nas nie może być Parku Poniatowskiego ? Np na starych mogiłkach przy ul Rybaki w końcu ponoć to było ich tu ponad 51% oczywiście liczę z degeneratami ...
|
|
Autor: Lobo (---.torservers.net)Data: 03-01-23 19:24 Park Poniatowskiego? No popatrz, żyję w tej dziurze od urodzenia i nic o tym nie wiedziałem .... ______________________ a wszystko wskazuje, że ty z kołchoza spod Irkucka. Nawet po polsku nie czytasz, tylko w swoim ojczystym pisanym cyrylicą na poziomie waszej 3 klasy. nie karmię ruskich trolli, zwłaszcza faszysty dvpokraty.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |