Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
przyczyna inflacji !!!! |
Nie będziesz żałowała :)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: przyczyna inflacji !!!! |
3-4tysie
|
|
Pytanie do zorientowanych Sprzedających na allegro. Sprzedałam jako osoba prywatna NOWY towar, z gwarancją firmy, z której pochodzi. Kupujący wylicytował go za ok. 3000 tys. zł. (jest to 1/2 ceny, także okazja ;)). Kupujący nie zażądał przed zakupem oryginalnych zdjęć - na aukcji były umieszczone zdjęcia typowo reklamowe. Pytanie: Czy Kupujący ma prawo żądać zwrotu pieniędzy i przyjęcia towaru z powrotem, bo np., towar go nie satysfakcjonuje, doszukał się w nim czegokolwiek.., itp. itd. (bywa różnie) - ???? Wiem, że ma na zgłoszenie 10 dni i na odesłanie 14. Natomiast wyczytałam także, że jako osoba prywatna nie mam obowiązku przyjęcia zwrotu i uwzględniania jakiejkolwiek reklamacji. Tym bardziej, że sprzedaje nowy towar po okazyjnej cenie a wszelkie jego dysfunkcje i uszczerbki objęte są gwarancją producenta. Z góry dziękuję za odpowiedź.
|
|
Mozliwosc odesłania towaru dotyczy tylko sytuacji, kiedy osoba prywatna nabywa towar od firmy. Ani przy transakcjach firma-firma, ani dwoch osob fizycznych, ten przepis nie obowiazuje. Zwrotu moglby sie kupujacy domagac tylko wtedy, gdyby towar byl wadliwy, a Ty o tych wadach nie informowalas. Wtedy kupujacy moze dochodzic swoich praw na drodze cywilnej. Wiec tu kwestia, czy sprzedalas sprawny towar, czy swiadomie sprzedalas towar uszkodzony i nie poinformowalas, na zasadzie "przeciez ma gwarancje". Jak to drugie to kupujacy moze sie z Toba sadzic.
|
|
Towar pod żadnym względem nie był uszkodzony, ale ludzie niestety bywają różni. Z racji tego, że to moja pierwsza sprzedaż - potrzebowałam potwierdzenia informacji ;). Dziękuję serdecznie Dran.
|
|
Treść jest ukryta
|
|
Treść jest ukryta
|
|
"zakupiłam go przez e-maila" - a to ciekawostka, musisz mieć dużą skrzynkę! Kiedyś pewien milicjant wysłał banknoty do ekspertyzy przekazem pocztowym...
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |