wtorek, 17 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
MY CZERWONA BRYGADA

Sprostowanie do wczorajszego postu. Biskup Romuald Jałbrzykowski urodził się też na Ziemi Łomżyńskiej.

Biskup Łomżyński w latach: 1925 - 1926
Urodzony 7 lutego 1876 roku, wieś Łętowo Dąb, parafia Kołaki, Diecezja Sejneńska czyli Augustowska, od 1925 roku Diecezja Łomżyńska

Dzisia pokażę następne epitafia. Będą to epitafia umieszczone na filarach nawy północnej. Tylko Adama Skowrońskiego ściana zachodnia i Jana Kamila Bispinga ściana północna.

Adam Skowroński inżynier Guberni Łomżyńskiej, epitafium neoklasycystyczne z medalionem portretowym z białego marmuru umieszczone na ścianie zachodniej.

Konstancja z Radzickich Rościszewska komisarz Skarbu (zm.1839) epitafium z brunatnego plamistego marmuru z herbem Nałęcz w zwieńczeniu.
I filar strona południowa

Powyższe opisy opracowano na podstawie:
Polska Akademia Nauk Instytut Sztuki
Katalog Zabytków i Sztuki

Łomża i Okolice
Opracowanie autorskie dr Maria Helena Kałamajska Saeed

Tablica poświęcona XX rocznicy powstania Solidarności Ziemi Łomżyńskiej.
I filar od strony zachodniej.

Adam Chętnik żył w latach 1885-1967 urodził się w Nowogrodzie nad rzeką Narwią w rodzinie rolniczo-rzemieślniczej. Całe życie poświęcił Kurpiom i ich kulturze. Po przejściu na emeryturę w 1958 roku został rzeczoznawcą do spraw regionu kurpiowsko - łomżyńskiego przy Muzeum w Łomży i Nowogrodzie. Był niezmordowanym badaczem i piewcą kultury Kurpiowskiej.

Opracowano na podstawie:
http://wolontariat.pl/spolecznik/kartka05.php
Małgorzata Ochman

Epitafium to ufundowali jego uczniowie. Umieszczone jest na filarze od strony wschodniej

Zdjęcia autora tematu.

Pozdrowienia

ORKAN

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: MY CZERWONA BRYGADA

Nie chce mi się tego komentować. Przez chwilę byłem, widziałem. Widziałem jednego typa.... chyba w pierwszej parze szedł.... chroń Boże przed takimi katolikami.

markac: zbereźniku.

ORKAN

Kkarol: za jakość się płaci, ale nie tak słono!

PS: Byłem w WORTELU wiele razy i nie widziałem tam żadnej "laski" a przynajmniej nic, co by wyglądało na ładną kobietę (bo chyba o to Ci właśnie chodziło).

ORKAN

ptysiu musi narysować autoportret, hihi.

apostata

ks. Tischner:
"Jeszcze nie widziałem nikogo, kto stracił wiarę czytając Marksa, za to widziałem wielu, którzy stracili ją przez kontakt z księżmi"

marsz byl a i owsze byla tez mlodziez choc nietylko i niczym nieroznilo sie to od muszlowych koncertow no moze tym ze budek z piwem niebylo wszyscy przyszli pokazali sie pogadali ze znajomymi i nietylo bo nietrudno bylo takich spotkac, byli oczywiscie i powazni ludzie , przepelnieni uczuciami
krotko mowiac bylo tak jak mialo byc

kitek bo w miejscach publicznych nie pokazuje jej :)

niestety to nie lasek jednaczewski i nie stara łomża, ale jedno jest pewne że to miejsce jest w Łomży, fotka została wykadrowana bo po lewej i prawej stronie są bardzo znane objekty

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org