wtorek, 17 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Stanisław Łapiński i cenzura

W dzisiejszym poście pokaże państwu epitafia jakie są w katedrze. na początek będą to epitafia naszych biskupów. Zdjęcia sam robiłem polaroidem i dlatego są nie najlepszej jakości, bo żaden ze mnie fotograf.

Epitafium Biskupa Romualda Jałbrzykowskiego umieszczone jest na filarze po lewej stronie wejścia na prezbiterium.

Papież Pius XI Bullą cyrkumskrypcyjną "Vixdum Poloniae unitas" z 28 października 1925 roku erygował DIECEZJĘ ŁOMŻYŃSKĄ z terenów pozostałej w ówczesnych granicach polskich Diecezji Sejneńskiej czyli Augustowskiej, do której zostały dołączone trzy dekanaty z Diecezji Płockiej: Czyżew, Ostrołęka (bez parafii Goworowo) i Ostrów Mazowiecka. Pierwszym ordynariuszem został właśnie Romuald Jałbrzykowski 15 grudnia 1925 roku, 24 czerwca 1926 roku został mianowany Arcybiskupem Metropolitą Wileńskim ; w Białymstoku od 15 lipca 1945 roku; zmarł 19 czerwca 1955 roku, pochowany w Katedrze Białostockiej.

Epitafium Biskupa Stanisława Kostki Łukomskiego znajduje się na filarze z prawej strony wejścia na prezbiterium

Biskup Łomżyński w latach: 1926-1948

Urodzony 21 października 1874 roku, wieś Borek, parafia Sadki w Archidiecezji Gnieźnieńskiej; wyświęcony na kapłana 24 lutego 1898 roku; mianowany: Biskupem Pomocniczym Arcybiskupa Gnieźnieńskiego i Poznańskiego 8 marca 1920 roku, Biskupem Łomżyńskim 24 czerwca 1926 roku; zmarł 28 października 1948 roku; pochowany w Katedrze Łomżyńskiej. Wsławił się tym, że uratował naszą katedrę od wysadzenia w powietrze przez Niemców.

EpitafiumBiskupa Czesława Falkowskiego znajduje się na przedostatnim filarze po lewej stronie przed prezbiterium.

Biskup Łomżyński w latach: 1949 - 1969

Urodzony 28 listopada 1887 roku w Warszawie; wyświęcony na kapłana 26 lipca 1910 roku w Innsbrucku dla Archidiecezji Mohylewskiej; mianowany Biskupem Łomżyńskim 24 lutego 1949 roku; zmarł 25 sierpnia 1969 roku; pochowany w Katedrze Łomżyńskiej.

Epitafium Biskupa Mikołaja Sasinowskiego umieszczone jest na przedostatnim filarze po prawej stronie przd wejściem na prezbiterium

Biskup Łomżyński w latach: 1970 - 1982

Urodzony 16 października 1909 roku, wieś Mieczki, parafia Puchały, Diecezja Sejneńska czyli Augustowska, od 1925 roku Diecezja Łomżyńska; wyświęcony na kapłana 28 marca 1936 roku; mianowany Biskupem Łomżyńskim 19 marca 1970 roku; zmarł 6 września 1982 roku; pochowany w Katedrze Łomżyńskiej. Jedyny Biskup który pochodził z Ziemi Łomżyńskiej.

W kaplicy Matki Boskiej Pięknej Miłości jest tablica w miejscu wiecznego spoczynku Biskupa Stanisława Kostki Łukomskiego, Biskupa Czesława Falkowskiego i Biskupa Mikołaja Sasinowskiego.

Opracowanie postu (opisy) na podstawie:
http://www.kuria.lomza.pl/index.php?k=8
Zdjęcia własne.

Pozdrowienia

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Stanisław Łapiński i cenzura

Poziom alkoholu we krwi dopiero przed chwilą pozwolił mi dotrzeć do domu... Pozdrowienia dla wszystkich, którzy na spotkaniu się zjawili.

Hooltay, kiedys bylem na tym skrzyzowaniu, zaraz po remoncie. To co mnie przerazilo, to zielony sygnal dla pieszych miedzy Cterema Porami, a dworcem PKS, przy rownoczesnym sygnale zielonym dla skrecajacych w lewo Z Legionow (od ronda). W Europie w takim przypadku drogowcy zawsze umieszczaja zolty migajacy sygnalizator przy sygnalizatorach dla pieszych, po prostu zeby ich nie rozjechac i potem nie sluchac od policji, ze sie nie zna przepisow. Chociaz wg. mnie, jezeli znajduje sie na swoim pasie, mam nad soba zielone swiatlo, tj. sygnalizator kierunkowy, to jakim cudem swiecilo sie to zielone dla pieszych?, Jezeli to sie nie zmienilo, to moge sie z Toba zgodzic, ze jest to skrzyzowanie na poziomie europejskim, pod warunkiem ze dodasz wschodnio-.

Jeszcze nie ma. Będą w połowie kwietnia.

małchowskiego 5 tuz przy pasazu

pijana powietrzem
ja przyjde
nawet bardzo chetnie:P(taki bajer teraz bedzie:)
dla Ciebie przyjde
hehehe

Będziemy "chwalić" Jage :D

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org