Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Żyć i umrzeć "bez boga" |
zobaczcie różnicę na podstawie dwóch zdjęć :) http://www.lsm.lomza.pl/pokaz2.htm Pozdrawiam apostata ks. Tischner: "Jeszcze nie widziałem nikogo, kto stracił wiarę czytając Marksa, za to widziałem wielu, którzy stracili ją przez kontakt z księżmi"
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Żyć i umrzeć "bez boga" |
Dla 5510. Jeżeli przyda się to skorzystasz. Około 19 kilometrów na zachód od Wizny na wysokim lewym brzegu Narwi napotykamy grodzisko w Starej Łomży (fot.4). Zajmuje ono kilka podłużnych wzgórz schodzacych z wysoczyzny do doliny rzecznej. W centrum zespołu stoi pierścieniowaty gródek o wysokich wałach oddzielony od podgrodzia czterema wałami. Podgrodzie ma własne wały ponadto otacza je głęboki parów schodzacy ku rzece, u wylotu którego znajdowała się zapewne brama. Do granic tego podgrodzia dochodza wały drugiego podgrodzia wschodniego uzupełnione głęboką fosą. Gród ten mógł powstać na przełomie X i XI w. i być ośrodkiem wczesnopiastowskiej terytorialnej władzy kasztelańskiej. Fot. 4. Grodzisko w Starej łomży. Zdjęcie wykonano przy zachmurzonym niebie. Boczne oświetlenie podkreśla plastykę cieni kładących się na zboczach wałów. Doskonale widać podział funkcjonalny grodu i podgrodzia. Dobrze sa widoczne wydeptane ścieżki, półki-tarasy utworzone przez pasące się na zboczach zwierzęta oraz linie rowów strzeleckich. Grodzisko w Starej Łomży z X-XII w. Łomża pod w. ś. Piotra, wzmiankowany 1429, drewniany zrujnowany w XVII wieku. http://www.lomza.friko.pl/zabytki/miejsce.htm http://v1lomv9za.kelo.pl/ Pozdrowienia Zbych
|
|
przecież podlasiem jesteśmy tylko z nazwy.zawsze byliśmy w mazowszu.
|
|
hmmm... poki co na tamtym forum nie ma zbyt wielu tematow!!! Wiec wszystko sie okaze niebawem! Ptysiu nawet tam nie pisz nic bo tam maja admina i za te twoje glupoty to odrazu ban!
|
|
ufff juz myslalem ze tam sie przesniesiesz i bedziesz denerwowal ludzi i co cie to obchodzi czy plagiat czy nie! nie twoja sprawa zrobili tak jak im sie podobalo i tak teraz jest i trzymam cie za slowo ze ciebie tam nie bedzie i jaka zamula czlowieku...forum jest nowe co tu chciec!!! "patrzcie jak konkurencja dziala na istniejace firmy wczesniej 4lomza chodzila jak mul forum nie chcialo sie ladowac caly czas jakies bledy odkad pojawilo sie nowe forum na elomza to 4lomza podnioslo swoja wydajnosc " hahah czlowieku forum jest od 10 marca a bledy na stronie ustapily w lutym...(chyba) i tyle!! rudy błazen z druhem
|
|
Sprostowanie |
nie dawno brakowalo ci troche postow do 4000 a teraz juz masz 4174, zastanawiam sie jak ty to robisz? Napisz jakas ksiazke zeby kazdy wiedzial jak nabijac tyle postow
|
|
Sądzę, że oderwać się od Białego jest niemożliwe, więc mam inną propozycję. Ogłośmy secesję i wybierzmy własny parlament. A potem ogłosimy się Republiką Łomżyńską. Prezydentem mogę być Ja. Pozdrawiam!
|
|
3 dni i już 12 osób. Przyjemniejsze dla oka. Poza tym forum służy do dyskusji, wydawania opinii, dotyczy nas, dotyczy Łomży. Myślę, że to żadna konkurencja. Stąd ludzie nie znikną tam na pewno przybędzie.. w końcu coś nowego. Nic w przyrodzie nie ginie tylko zmienia położenie. Człowiek lubi jak ktoś go słucha, przeczyta, co ma dopowiedzenia jak np. Ptyśek. Ewentualnie się sklonują te same osoby i tam i tu. Ale faktycznie szkoda, że nie ma tu moderatorów. Zuza „Wystarczy bierność dobrych ludzi, aby zło zwyciężało” (E. Burke)
|
|
Jest to ciekawa historyczna sprawa godna uwagi. waldek27
|
|
Dobrze,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Ze się dowiedziałem lepij póżno niż wcale. - Ludzie myslcie, to nie boli. waldek27
|
|
Nasi użytkownicy napisali 17 wiadomości Mamy 14 zarejestrowanych użytkowników Ostatnio zarejestrował się Ptysiu91 Ktos tutaj kłamie....
|
|
Chciałbym się dowiedzieć, może ktoś ma zamontowany filtr stożkowy (chodzi mnie o silnik turbo disel) jakie są efekty ,osiągi, ogulne wyrażenie opinii na ten temat, czytałem dużo negatywów(opinii) na ten temat, że filtry stożkowe przepuszczają dużo zanieczyszczeń do srodka silnika jak ktoś widział filtr stożkowy po dokładnym i wnikliwym obejrzeniu widać duże otwory przez które dostaje się powietrze jak również mogą się łatwo przedostać się zanieszyszczenie po długoletnim użytkowaniu może być to niebezpieczne dla silnika. waldek27 - Nie placz kiedy odjade - tramwaj.
|
|
Od omawianego tu meczu z Ruchem Wysokie Mazowieckie minęły już ponad 2 lata. Przez ten czas zarówno nasz Klub jak i nasi kibice przeszli niesamowitą metamorfozę. "Za mocni na IV ligę, za słabi na III" jak to się "drzewiej" o naszych piłkarzach mówiło, awansowali wreszcie do upragnionej III ligi. W tym roku jako zdecydowany lider stoją przed szansą awansu do przedsionka polskiej ekstraklasy piłkarskiej. Z kolosa na glinianych nogach nasz ukochany Klub stał sie dobrze zarządzanym klubem piłkarskim. Wiele zmienilo się także na trybunach. Dwukrotnie wzrosła frekwencja ligowa. Dobra atmosfera w Klubie udziela się także wszystkim kibicom. Na mecze najpopularniejszego klubu na północno-wschodnim Mazowszu przychodzi do 3500 kibiców. Na naszym stadionie jest bezpiecznie, nawet najstarsi Kurpie ;) nie pamiętają kiedy ostatni raz była tu zadyma. Coraz więcej łomżyniaków nosi na meczach szaliki z najpiękniejszymi na świecie biało-czerwonymi barwami ŁKS-u. Dopinguje nawet trybuna główna, co jeszcze kilka lat temu wydawało się niemożliwe. Stadion przy ulicy Zjazd stał się wreszcie prawdziwą piłkarską świątynią. Na meczach ŁKS-u po prostu TRZEBA BYĆ ! Do zobaczenia na MKS Mława - ŁKS i ŁKS- Legia II. :)
|
|
ptysiu se do hulajnogi zamontowal i jest niezle
|
|
konkurencja konkurencją a kradzież kradzieżą. i admin z e... wie doskonale czym mowa. Cóż aby tamto forum zaistniało musi się na 4lomza reklamować bo reklamy a e... nie wystarczą.
|
|
Ladnie wyglada. Ale chyba nie daje efektow, no chyba ze nie jest jedyna modyfikacja w silniku.
|
|
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ |
A jesli juz tak bardzo chcesz zalozyc to zaloz. Tylko filtr wysokiej jakosci, bo taki zapewnia dobre filtrowanie powietrza, i nie pewno nie ma duzych dziur przez ktore wleca brudy.
|
|
spiero nie mam hulajnogi !! se do butów mozesz zamontować !
|
|
juz zamontowalem niedlugo sie przekonasz jak kopio w łep ;)
|
|
Czy dyrektor podlaskiego NFZ Urszula Łapińska odpowie za stracone 17,7 milionów złotych? Na wczorajszym posiedzeniu rady społecznej Funduszu pojawił się wniosek o głosowanie nad jej odwołaniem. Ale nie przeszedł – był remis. Wskazania winnego domagają się związki zawodowe służby zdrowia. Nasza wczorajsza informacja o tym, że podlaski NFZ musi oddać do centrali 17,7 milionów złotych, które mógł wydać na leczenie w ubiegłym roku, wywołała burzę w środowisku. Prawdopodobnie centrala NFZ zmniejszy fundusz, bo Podlasie dostaje więcej pieniędzy na leczenie, niż potrzebuje. Gdzie tu logika? Pacjenci oczekują miesiącami do specjalistów, szpitale oszczędzają na wszystkim, bo tak są pozadłużane, a tu podlaskie NFZ z lekką ręką oddaje do centrali 17,7 miliona złotych. Ciekawe ile dyrektor Łpińska dostanie za to premii?
|
|
Dowody na istnienie boga - w kilku zdaniach |
Zarejestrowalem sietam z jednego powodu aby nikt nie zarejestrowałsie za mnie i podawałsiezamnie a tego nicku nie będe tam uzywał !!
|
|
a z kad oni wezma taka kase ?
|
|
kupa jaksi zestaw dedykowany, napsiz co za auto?? co ci polece, sam filtr na seryjnej gumie nie da nic oprocz dzwikeu, moze nawet zamulic auto, dobrze wykonany dolot to w zaleznosci od 4 do 12 koni nawet "Ja jestem wolny, mam swoje zdanie, to czego pragnę to świat bez granic." Chocolate Spoon
|
|
a w jaki niby sposob??? luz
|
|
Acha tym Kmandorem nie był p.Szozda jak to jest napisane w artykule na stronie głównej 4lomza.To inny jakiś gościu bo się zmienił szef.
|
|
Taka pani dyrektor kategorycznie powinna być odwałana,jest to paranoja ,żeby mieć takie fundusze i nie wykorzystać takiej sumy. waldek27
|
|
polecam http://www.streetracing.pl/forum/index.php najpierw zanim zapytasz uzyj opcji szukaj, jezlei nie znajdziesz nic co cie zadowoli, pytaj ..i król i pionek po skończonej partii wracają do tego samego pudełka.
|
|
bartek nie mam zamiaru tam nic pisac zarejestrowalem sie po to ze jak ktos za mnie by sie podałę zeby to na mnie nie było !
|
|
A ja mam pytanie. Czy masz zgodę autora książek, wydawcy, autorów fotografii na publikację ich w tym miejscu? Bo jeśli nie, to wg mnie trochę przesadzasz!!!! To jest nielegalne kopiowanie i rozpowszechnianie. Uwaga!!! nabity :)))))
|
|
Własnie.Codziennie jeżdzę ulicą Kraska.Przecież była remontowana w tamtym roku.W tej chwili jest tam tyle dziur jak w serze. Żal za dupę łapie i nóż się w kieszeni otwiera!!!
|
|
Jak masz silnik TDi to lepiej zainwestuj w chip mozesz osiagnac duzo wiecej niz na tym filtrze
|
|
Czy w tym roku podobnie jak w poprzednich latach w pierwszy dzien wiosny odbedzie sie Rajd Mechaniaka ?? pogoda za oknem nie najlepsza ale wkrotce ma przyjsc ocieplenie. Czy rajd odbedzie sie w 1 dzien wiosny (czy nieco pozniej) w ktorym miejscu ?? Wie ktos cos wiecej na ten temat ??
|
|
Pieniądze na drogi są. Jest tylko kwestia ich wykorzystania i nadzoru technicznego. Szosa Zambrowska jest dobrym przykładem. Niedowno zrobiona i nie dość że krzywa to juz dziurawa. W wielu krajach UE jest to słynne przejście przez punkt "zero" i jakoś tam drogi wyglądają zupełnie inaczej. Przy dobrze wykonanej pracy nie ma więc to takiego znaczenia. W Iraku też jest przejście przez zero ( w nocy temperatura na pustyni spada poniżej zera - jeśli nie wiedziałeś rad567 to zapamiętaj na przyszłość) w ciągu dnia dochodzi do +50 stopni i jakoś tamte drogi nie rozpływają się tak jak u nas droga do Lasu Jednaczewskiego. W Białymstoku jest taka ulica, gdzie zamiast naprawić drogę postawiono znak ograniczający prędkość do 30 km/h ale to nie jest przykład do naśladowania. rad567 jest pewnie specjalistą od dróg ale proponuję zaglądaj częściej do słownika pisowni polskiej ! luz
|
|
jestem zaszokowana.od pewnego czau obserwoje niebez zainteresowania dzialalnosc lomzynskiej mlodziezy wszechpolskiej, odwiedzam rowniez strone internetowa mw i ksiege gosci. na tej ostatniej wszelkie pytania sa jednak dosc skrupulatnie pomijane lub zbywane zdawkowymi odpowiedziami znacznie lepij maja sie rozmowy na poziomie 'budki z piwem' na temat alkocholu - widac wzbudzaja wieksze emocje w przedstawicielach mw. niezrazajac sie jesdnak brakem sesownych dyskusji i ciekawych tematow na stronie podjetych wczorajszego wieczoru przeczytalam kilka artykulow na ww stronie i postanowilam je rowniez skometowac. teks o feministkach na 2 dni po swiecie wszystkich kobiet zaszokowal mnie swoja trescia nieroznil sie niczym bowiem od zwyklych tekstow propagandowych uzywanych w minionych juz okresach politycznych i niezawieral zadnych faktow ani argumetow. byl to tekst z typu : zrobcie tak bo my wam tak mowimy a my zawsze mamy racje . takie przynajmiej odnioslam wrazenie po przeczytaniu tego tekstu. swoimi kometarzami nawiazalam do kometazy innych juz zamiejszczonych kometarzy na stronie i do tego wlasnie tekstu. dzis szukajac odpowiedzi na swoje uwagi zorientowalam sie ze zostaly wyciete a moj ip zostal zablokowany czyli niemoge juz kometowac na tej stronie dlaczego ?
|
|
dobrze dobrany czip i program nie niszczy silnika ponieważ wiekszość tego typu akcji robi się po to aby podnieśc lekko moc np. o 20 KM i zapewnić lepszy moment obrotowy
|
|
waldek27 przepływomierz umieszczony jest w rurze, którą zasysane jest powietrze, za filtrem, ale jeszcze przed przepustnicą Służy do mierzenia ilości powietrza jaką pobiera silnik. Zdarza się że po zainstalowaniu sportowego filtra przepływomierz zostaje uszkodzony przez źle oczyszczone powietrze lub przez zbyt dużą dawke.
|
|
Autor: łewap (---.lom.vectranet.pl) Data: 12-03-06 14:08 Własnie.Codziennie jeżdzę ulicą Kraska.Przecież była remontowana w tamtym roku.W tej chwili jest tam tyle dziur jak w serze. Żal za dupę łapie i nóż się w kieszeni otwiera!!! Na ul. Kraska został do położenia jeszcze jedna wierzchnia warstwa asfaltu, bo było już zbyt późno, aby ją położyć . Położona zostanie na wiosnę. Ulica Kraska nie była remontowana, tylko budowana od nowa. Dodać wypada, że to Łomża jest liderem w województwie podlaskim w pozyskiwaniu funduszy ze ZPORR. Łącznie miasto ma zaakceptowanych sześć różnych projektów: zakup sześciu niskopodłogowych autobusów dla komunikacji miejskiej, przebudowa skrzyżowań Al. Legionów z ulicami: Sikorskiego, Dworcową, Kopernika, Mickiewicza i Dmowskiego wraz z przebudową systemu sterowania ruchem, przebudowa ulicy Poznańskiej na odcinku od skrzyżowania z ulicą Wojska Polskiego do skrzyżowania z ulicą Kraska, budowy ulicy Kraska, modernizacja budynków komunalnych zlokalizowanych w centrum Łomży (Długa 20, Długa 22, Długa 24, Krótka 4, Krótka 6, Dworna 23, Dworna 23B oraz Sienkiewicza 8), i modernizacja kompleksu budynków Publicznego Gimnazjum Nr 1. Pozdrowienia. rudy błazen z druhem
|
|
ja mieszkam w stanach, ale zanim tu przyjechalam, wiele slyszalam o fantastycznych drogach-i co-owszem jest przeogromna ilosc drog, rownolegle czasen biegnie ich nawet 5, ale tu tez sa dziury i mimo ze mam samochod terenowy, to az strach jezdzic jest tak samo, jak pszecie,zalataja, a za chwile znow dziura nawet droga miedzystanowa, ktora przebiega niedaleko mojego miasta, ma pelno dziur-dodam jednak, ze sie nie rozplywajanawet przy temp. 40'C najlepsze drogi widzialam w UE
|
|
Każdy nikotynowy ćpun to samobójca |
Połowa marca a tu ujemne temperatury! Nie pamiętam żeby w marcu było aż tak zimno.
|
|
Przeciez Audi A4 1.9 TDi byly chipowane seryjnie podstawowe modele mialy 110 KM a inne 130 wiec takie szkodliwe to niejest bo montuje sie. A jak naprawde chcesz miec osiagi to zmien turbine
|
|
ja sie dlubie i nie mam auta do maja pewnie :) bedzie grubo "Ja jestem wolny, mam swoje zdanie, to czego pragnę to świat bez granic." Chocolate Spoon
|
|
Czy pamietacie swoją pierwszą miłość ? ;D Zbych
|
|
z pewnych źródeł powiem że RAJD MECHANIAKA zostanie przesunięty na inny termin, ale sie odbędzie!pozdrawiam.
|
|
Tak ,pamiętam :) rudy błazen z druhem
|
|
Jedna sprawa treść książki - druga fotografie, których autorzy mogą sobien ie życzyć ich wykorzystywania. A pani bibliotekarka nie jest dla mnie autorytetem w dziedzinie prawa. :) Nawet z Biblioteki Narodowej! :D "Ja jestem wolny, mam swoje zdanie, to czego pragnę to świat bez granic." Chocolate Spoon
|
|
Nie jestem chyba w stanie, ponieważ nie ma mnie praktycznie cały czas w Łomży. Ale jakby się odbyła taka imprezka to chętnie bym przyjechał w miarę możliwości. Zbych
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |