wtorek, 26 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Czy Komisja Europejska zlikwiduje święta Bożego Narodzenia? ZOBACZ RAPORT PCh24

Prawdziwa wate kreca w Sopocie na molo !!!

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Czy Komisja Europejska zlikwiduje święta Bożego Narodzenia? ZOBACZ RAPORT PCh24

Przepraszam, nie mogłam odpowiedzieć. Przyczyna leży po jednej i drugiej stronie - członka rodziny i instytucji . Istotny jest tu fakt, że od pewnego czasu troje ze współspadkobierców nie żyje. Dwoje z nich pozostawiło po sobie po troje dzieci (obecnie dorosłe). Zawsze w jedności tkwi siła a ja zostałam tu sama.
Sytuacja zmusiła część rodziny do zarobkowania poza granicami kraju ,tym bardziej ,że zakład rodzinny został przed nami zamknięty.Moje dorosłe dzieci też okresami zarobkują za granicą, bo taka jest przykra konieczność. Brat najmłodszy nie ma potomstwa ale to nie szkodzi....ma "opiekę i pieczę nad sobą" i został odizolowany od nas.
Co do dowodu własności działki - tak najprościej -jeżeli wzniosło się na działce dom i zagospodarowało teren, to po 20 latach użytkowania w dobrej wierze następuje zasiedzenie a po 30 latach - użytkowania nawet w złej wierze - też następuje zasiedzenie.
Tu zasiedzenie nastąpiło , no...łatwo policzyć od 1947 roku. przy czym ,wystarczy wykazać przez wnioskodawcę, że posiadał działkę w kilku różnych, nawet oddalonych od siebie w czasie momentach ,przez co nie musi już udowadniać, że tę rzecz również posiadała.Zwrócić tez muszę tu uwagę na możliwość doliczenia przez posiadacza czasu posiadania poprzedniego posiadacza przy obliczaniu terminu zasiedzenia w sytuacji, w której podczas biegu zasiedzenia nastąpiło przeniesienie posiadania oraz w razie śmierci posiadacza....
Dziedziczenie posiadania polega na przejściu na spadkobierców - Z MOCY PRAWA, z chwilą otwarcia spadku - wszystkich skutków prawnych , jakie wynikały z jej posiadania przez spadkodawcę (ojca, matkę).Są to prawa wiążące dla sądu .Prawa współspadkobierców są stosunkowo równe i żaden z nich nie może jednoosobowo rozporządzać w imieniu wszystkich bez ich wiedzy i wyraźnego przyzwolenia.
Nic tu dodać ani ująć.
Dlatego w sprawie spadkowej 2-giej,tj.po mamie i najstarszym bracie pisemnie zawnioskowałam o instytucjonalne wyjaśnienie nieznanego nam absolutnie podziału na widocznych na wyrysie działki sześć części (w istocie, znalazły się po głębszej analizie, jeszcze mniejsze działeczki...).Mój wniosek nie został uwzględniony... Pierwsza sprawa spadkowa odbyła się w 1978 .r,po ojcu a druga w 2008 roku a więc wniosek o wyjaśnienie składałam w 2008 roku.
Musiałam tu zawrzeć trochę streszczenia od strony prawnej, bo najlepiej podeprzeć się w takiej sytuacji zwykłą literą prawa RP.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org