wtorek, 03 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
czy dalej pozwolimy się tak wykorzystywać

:)

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: czy dalej pozwolimy się tak wykorzystywać

Swięte słowa Adamus, święte słowa, niedługo na forum zostaną same młodziaki.
Adamus, mam temat który by i Ciebie zainteresował. Ale teraz chyba dam się na spokój.
Na poważniejsze tematy nikt nie zabiera głosu. Kazik też gdzieś się zaszył, autochton rzadko pokazuje się, Sumo/malaha też sporadycznie zajrzy, Szamac, Halina i wielu innych zaglądają coraz rzadziej.
Wszystkich wymienionych w temacie i w tym poście serdecznie pozdrawiam.

rudy błazen z druhem

Faktycznie trochę się pozmieniało. Przede wszystkim nie ma jakichś poważniejszych i ciekawszych tematów, a i odpowiedzi na istniejące jest jakoś mniej :/ Szkoda, by to było całkiem dobre, aczkolwiek nie najlepsze forum :)

"Ja jestem wolny,
mam swoje zdanie,
to czego pragnę to świat bez granic."
Chocolate Spoon

antysemitex, gratuluje inteligencji

No to chodź na l2-paradise, tworzy sie tam fajna ekipa :)

A Americo Vespucci'ego braliście pod uwagę...:)

Ale, nie duma Polaka. Nie ustąpi, bo ma pierwszeństwo.

Pozdrowienia.

rudy błazen z druhem

dzięki. CO to za firma i gdzie mają nadajnik?

Czy to oznacza, że Bóg czuł się samotny..? – nie, to oznacza, że chciał się z nami podzielić światem, który stworzył. Chciał mieć dzieci, z którym chciał przebywać, robić mu niespodzianki, prezenty itp. W Edenie było fajnie, nie trzeba było pracować, człowiek był niewinny, nie znał grzechu... Dopiero jego upadek i pogardzenie tym, co dał Bóg spowodował oddzielenie od niego – bo grzech zawsze tak działa. Przebywanie z Bogiem zapewniało człowiekowi dostatek (co jest aktualne do dziś).
Bóg jest Miłością... Jeżeli wierzę w Miłość tzn. że wierzę w Boga? – nie, nie jest to równoznaczne. Bóg jest miłością, ale miłość nie jest Bogiem. Jeśli jednak ktoś uznaje kategorię moralne takie jak dobro czy zło, miłość i nienawiść itp. oraz dopuszcza możliwość istnienia jakiejkolwiek siły wyższej (to chyba najbardziej dotyczy agnostyków) to sądzę, że może dojść do wniosku, że: a) Bóg jest, b) miłość pochodzi od Boga. Tak by wynikało logicznie patrząc. Ale nie wystarczy być logicznie patrzący, bo napisane jest w II Kor 4;4:
”W których bóg świata tego zaślepił umysły niewierzących, aby im nie świeciło światło ewangelii o chwale Chrystusa, który jest obrazem Boga”

Poza tym w społeczeństwie funkcjonuje nieatrakcyjna wizja Boga jako dyktatora, starca, który siedzi z batem na tronie w niebie i tylko czeka aż ktoś zgrzeszy, aby móc go ukarać, który daje przykazania, nakazy, rozkazy itp. Jak runęła hala w Katowicach to jeden z purpuratów stwierdził, że „Bóg ukarał świat za grzech, to znak czasu itp.”. Stwierdzenie to pokazało, że Pan ten lepiej wyglądałby w szatach imama stojąc przed meczetem, bo jego postawa z chrześcijaństwem nie miała nic wspólnego. Często słyszy się jak ktoś na wieść o chorobie znajomego mówi: „Ot, kara boska” albo ksiądz na lekcji: „Uspokój się, bo pójdziesz do piekła” – i utwierdzają ludzi w przekonaniu, że Bóg za byle co niszczy życie rakiem lub biedą a jak dziecko będzie miłe, ładne i grzeczne to pójdzie do nieba.
Zresztą, najlepiej zaświadczy Ci o tym cytat z ew. Łukasza 9, 51-56 – odsyłam do lektury Biblii – tam jest ukazane, że Bóg woli wybaczyć niż osadzić i skazać.
Co z tymi co na "kontraktach cywilnych"? Będą potępieni, mimo, iż starają się żyć jak najlepiej w zgodzie, szacunku i miłości?? – nie bardzo łapię o kogo chodzi...
Wszechwiedza Boga... Przecież znał scenariusz, wiedział jak będzie i musiało Go to boleć, wiedział, że będzie musiał niektórych odtrącić, więc dlaczego dlaczego dlaczego??? – jedno sprostowanie: to niektórzy zechcą się sami odtrącić od Boga. Wiem, że to trudno pojąc, bo po nawróceniu miałem z tym problemy, ale tak jest. A wracając do pytania to zrobił to dlatego, żeby każdy miał możliwość zostać zbawionym i żyć w raju z Bogiem wiecznie. Bóg szanuje podmiotowość człowieka i jego wolna wolę - nawet to, że ktoś woli grzeszyć lub otwarcie nawet czcić diabła. Zresztą, jeśli spojrzeć na Stary Testament to nawet jak społeczeństwo było zdemoralizowane to Bóg wysyłał swoich proroków aby ich przywoływali do upamiętania. Oczywiście prorocy ginęli śmiercią tragiczną, bo nie wszyscy dobrze znoszą jak im mówić, że są w błędzie (spójrz choćby na forum). Bóg dał łatwą receptę na zbawienie (i do tego opłaconą przez krew Jezusa) ale to, że niektórym się nie chce skoczyć do apteki za rogiem i jej wykupić to nie powód, aby nie rozdawać jej innym (czyt. nie stwarzać świata)
Ryskago, gdzie masz tramwaj w Łomży to i ja się dosiądę :-)
Zbychu,
fanatyzm pozbawia człowieka samodzielnego myślenia i wolnej woli, jest tylko odtwórcą czyich poglądów (choć myśli, że nie), a to jest grzech bo marnuje dany przez Boga potencjał intelektualny – tak, ja nie ukrywam, że jestem fanatykiem. Jestem totalnym fanatykiem Jezusa, ale nie wynika to z tego, że miałem pranie mózgu :-), ale z tego, że była to świadoma decyzja. Ale skoro filarem chrześcijaństwa jest miłość do bliźniego (to czyńcie, co byście chcieli aby Wam czyniono) polecam przebywanie w otoczeniu moich braci w Jezusie – nie grozi rozerwanie bombą itp. Aha, potencjału intelektualnego nie marnuję, po nawróceniu jest wręcz lepiej. Kiedyś, jak żyłem bez Boga, nie byłem w stanie zrobić nic ze swoim życiem. Jezus mnie uskrzydla!
zdarzenia podane przez Kefasa są równie możliwe (patrz Stary Testament, na który nasi Wierzący się wcale nie powołują, a tam jest "oko za oko'...- pewnie wtedy Bóg był inny, mniej miłosierny?) – jak to się nie powołują – parę razy w kontekście drogi zbawienie wspominałem o zakonie, czyli prawie mojżeszowym nadanym na górze Horeb przez Boga. To jest tak, że Jezus wypełnił zakon – tj. dokończył to, co było przepowiedziane m. in. w księdze Izajasza – umarł dla nas na krzyżu. Stwierdził też, że „wypełniło się Pismo”. Poza tym ustanowił nowe przykazanie, abyśmy „się wzajemnie umiłowali”. Czy zakon był niesprawiedliwy lub surowy? Z punktu widzenia ludzi pewnie tak, ale kim są ludzie aby oceniać działania i postanowienia Boga? Nie mamy pełni poznania.
Adam i Ewa żyli "na kocią łapę" nawet po wygnaniu z raju- kto więc wymyślił i po co "sakrament małżeństwa":-) – sakrament małżeństwa, podobnie jak pozostałe wymyślił kler, aby móc zarabiać pieniądze. Jezus ustanowił jedynie Wieczerzę Pańską tj. łamanie chleba i picie wina. Małżeństwo w kościołach ewangelicznych to powód do wielkiej radości, a poza tym nic nie kosztuje.
Co do kociej łapy to nie tylko Adam i Ewa tak żyli – wtedy tj. przed otrzymaniem praw starotestamentowych to było normalne. Zauważyłeś, że w Biblii nie jest to piętnowane jako grzech? – dlatego, że nie był ustanowiony wtedy zakon. Czyli: nie ma przepisu, w związku z czym go nie łamano, a jeśli nie łamano to nie było grzechu. Po ustanowieniu zakonu, co miało miejsce w czasach Mojżesza, były już ścisłe ograniczenia w tej dziedzinie.
Poza tym: Biblię przerabiali jak tylko chcieli późniejsi "pasterze", którzy wcale nie ginęli śmiercią męczeńska, ale żyli w bogactwie i w pełni władzy – chyba nie tyle przerabiali jak interpretowali. Pamiętaj, że tzw. prosty lud w średniowieczu nie tylko nie miał szans na posiadanie i lekturę Biblii, ale też Biblia przetłumaczona na języki narodowe została wpisana do indeksu ksiąg zakazanych a ktoś, kto ją miał trafiał do lochów inkwizycji za herezję.
A co z księgami świętymi innych wyznań? Czy są wiarygodne , czy nie? – nie, nie są wiarygodne.
Prawdziwy Bóg jest czystą miłością, a co "oni" z Niego zrobili? – wiem, że jest czystą miłością, bo go znam. A poznaje go z każdym dniem lepiej właśnie za pośrednictwem Biblii, do której lektury zachęcam. Też uważam, że katolicyzm jest bardzo smutnym wyznaniem, jeśli można tak powiedzieć. Ale ja jestem ewangelicznym chrześcijaninem, czyli takim, który odrzucił tradycję i bazuje jedynie na Biblii. Oczywiście nie zgodzę się z Tobą, że piekła nie ma, ale z Biblii jednoznacznie wynika, że aby go uniknąć nie potrzebne są te wszystkie smutne obrzędy, sakramenty itp. Najważniejsze jest oddanie życia Jezusowi i czynienie jego woli. Myślę, że mamy bardzo podobne wyobrażenie o Bogu, tyle tylko, że Ty Zbychu jesteś zrażony (niesłusznie) Biblią, źle interpretowaną przez kler. Zachęcam do samodzielnej lektury i zapewniam, że warto.

Nasza bis

Ludzie zamiast się cieszyć, że po raz kolejny Łomża okazała się godna nazwy miasta wojewódzkiego, dokładacie MBS .

Zawsze myślałam, że bezinteresowna ludzka zawiść to specjalność Białegostoku, ale niestety Łomża też została dotknięta tym zjawiskiem.

A może zawiść nie jest bezinteresowna?
A może ci wszyscy , którym niezależy na rozwoju Łomży, ciągle dyskkredytującym wszystkie działania władz Łomży Białystok coś obiecał, poza naszymi plecami, może to tajni współpracownicy B-stoku....

O matko! Przepraszam chyba uległam ogólnonarodowej obsesji spiskowej teorii dziejów. Wszędzie TS, agenci obcego wywiadu, aferzyści i karierowicze.
Właściwie to chciałam powiedzieć, że to ,że Łomża i jej władze są ambitne i działają, to bardzo dobrze. Guzik mnie obchodzi ujadanie lobby hurtowniano- sklepikarskiego.

[img=http://img133.imageshack.us/img133/2019/uwaganatelefony1ws.th.jpg]

Casem trzeba uważać...

...aż razu pewnego nadjedzie coś większego i nie dojedziesz wcale...

frotka.. a moze masz bardziej czytelne to zdjecie.. ?

tak jak ktoś wcześniej powiedział są normalni a są i wariaci tak jest wszędzie tak samo jest z przedstawicielami handlowymi i jeszcze kilkoma innymi zawodami taka praca im szybszy jesteś tym więcej zarobisz niestety

Marta50 - nie jestem biedulka i nie wdepn..., ale bylam swiadkiem jak mala dziewczynka spadla z sanek prosto w psie g... cale zajsce mialo miejsce na strzelnicy. Moim zdaniem jest to miejsce do zabawy dla dzieci (lodowisko przygotowane przes SP. Mieszk., gorki do zjezdzania itp) Niestety czesto strzelnica jest oblegana przez psy.... Nie jestem osoba, ktora nie lubi zwierzat, ale wszystko w granicach zdrowego rozsadku. Masz psa sprzataj po nim. Uwazam, ze nie chcialabys, aby Twoje dziecko mialo taka przygode..., pewnie bys sie wkurzyla i to ostro.

VOTUM DEO IGNOTO

Zbych napisał:

Kobiety dzielą się na; piękne-okrąglutkie; piękne-szczuplutkie i piękne- bo kochane... co komu sie podoba:-) Cieszcie się życiem dziwczyny, a gówniarzy- obcasem (tam gdzie trzeba).

i na tym bym zakończyła dyskusję ;D

rudy błazen z druhem

To nie tylko taksówkarze i prywatni kierowcy robią to samo ale ta wypowiedz nie moze dotyczyć wszystkich kierowców.

waldek27

Malachit tak tak świeta prawda :)

rudy błazen z druhem

no Maciek prawda gdzie sie podziewaja? a wogule Vlad to sie chyba nieodzywa wogule :(

dla mnie śmiecie to są ci którzy takie tematy tworzą -_-

Re: czy dalej pozwolimy siďż˝ tak wykorzystywaďż˝

Pomożecie? Pomożemy - powiedzieli robotnicy i poszli spać!

waldek27

Waldek masz zupełną rację. Sam pracuję jako przedstawiciel i zdarza mi się łamać przepisy, ale strasznie się wkurzam jak ktoś jest chamem na drodze. Nie ważne jest dla mnie jaki zawód wykonuje tylko to jak się zachowuje wobec innych na drodze.

Pozdrawiam

Tu nie chodzi tylko o taksówkarzy - wśród tłumu ludzi znajdą się też piraci drogowi.
Chyba dopiero załapiemy, co to kultura jazdy jak skasujemy samochód lub potrącimy kogoś na ulicy.

Więcej wyobraźni kierowcy...

Maja taka prace zeby szybko z miejsca na miejsce dojechac. Zreszta ja tez sie czasem wkorzam jak musze czekac na mrozie na Taxi. Zreszta duzo jezdze wlasnym samochodem i jakos jeszcze zaden taksowkarz mnie niewokrzyl.

Jeszcze żeby ptysiu przestał się odzywać to by było super

mam juz tego dosyc, ide sie utopic....!!!! :|

Wszyscy łamią przepisy, w większym albo mniejszym stopniu.
Ale wsiadając do taksówki zawieram umowę na bezpieczne dowiezienie do celu. A regułą jest przekraczanie prędkości, wymuszanie pierwszeństwa, przejeżdżanie stopu bez zatrzymania.
Moja rodzinka miała wypadek bo wiozący ich taksiarz wpychał sie na światłach w lewo. Moja znajoma jechała z dzieckiem na ręku stówą po miescie - i mimo próśb taksiarz nie zwolnił.
Wyjąca chamska muzyka to standard przeniesiy prosto z furmanki.

Bryka i skóra wystarczą by być alfonsem, żeby być taksówkarzem potrzeba jeszcze taktu, kultury, inteligencji.

Gdyby trochę lasu wyciąć to znajdzie się miejsce na centrum lotów kosmicznych.

Bo poza stadionem juz mieliśmy obiecane zagospodarowanie brzegów Narwi.

Właśnie, może zamiast lotniska urządzić bazę wodnosamolotów, pasażerowie z Białego sami przypłyną z biegiem rzeki, a przy okazji zrobi się nabrzeża, skwery i parki.

Polityk - bo wzbudza politowanie.

bardzo dobre ;))))))))))))))) Oby tak dalej kto nie ma poczucia humoru niech się dziduje.

VOTUM DEO IGNOTO

Na mój nos, śmieszna medialna aktywność w/w jest spowodowana.... zbliżajacymi się wyborami samorządowymi. Ot, cwaniaczek... i tyle.

"DxxD, Antysemitex, halina. Chylę czoła dla ludzi, którzy wiedzą o co BE w tym świecie."

Ja napewno nie chyle czoła przed tobą. Moim zdaniem najbliżej śmiecia jesteś ty, choć nigdy nie nazwałbym tak żadnego człowieka. Zamiast wyciagnąć ręke i pomóc potrzebującym odwracasz się do niego plecami i starasz sie przekonać do takiego samego działania innych. Poczekamy, aż ty będziesz potrzebował pomocy i wtedy zaczniemy cie obrażać, a potem śmiać się z ciebie. Nie pozostaje mi nic innego jak pogratulować ci "człowieczeństwa".

Coście się przypięli do MBS. To jedyny z trójcy prezydentów Ł., który coś robi oprócz dobrego lub złego wrażenia. Poza tym ma jakieś pomysły i wizję miasta. Można się z nią nie zgadzać, ale powinno się docenić, że wreszcie po Gilbercie Okuliczu-Kozarynie i Marku Przeździeckim jest w Łomży ktoś w ratuszu, kto ma ochotę i stara się zrobić coś dla Łomży.

ale wyglada na to ze on w sumie juz potrzebuje pomocy

VOTUM DEO IGNOTO

Tadeusz Rydzyk w Toruniu mieszka
czarną sukienkę ma ten koleżka.
Uczy, tłumaczy w Radiu Maryja
kto godny chwały a kto wręcz kija.
Leje na serce miód swoim gościom
do adwersarzy zionie miłością.
Żyda, Masona czuje z daleka
wszystko w nim widzi oprócz człowieka.
Glemp traci nerwy: "Rydzyk - łobuzie",
Tadzio z uśmiechem nadyma buzię.
Pieronek błaga: "Daj na wstrzymanie",
to on rozkręca nową kampanię.
Życiński prosi: "weź - odpuść sobie",
a Rydzyk: "spadaj, co zechcę - zrobię".
Rząd go popiera, prezydent chwali
Lepper z Giertychem pokłony wali.
Czuje się bosko jak w siódmym niebie
do Sejmu wchodzi tak jak do siebie.
A gdy podskoczyć ktoś mu próbuje
armię BERETÓW mobilizuje.
Ich nie obchodzi, co sądzi prasa
- że dla Rydzyka Bogiem jest KASA.
Mohery wielbią swego pasterza
dla nich ważniejszy jest od PAPIEŻA!

Nie ma sytuacji bez wyjścia, są tylko osoby, które go nie dostrzegają

nie szanuje kogos kto nie potrafi poszanować mojej opnii

twierdzenie, ze facet patrzy oczyma, a kobieta sercem, to uogolnienie, ktore przydaje sie facetom o slabych charakterach lub niskim morale do usprawiedliwienia swoich poczynan
my, kobiety, rowniez potrafimy dostrzec piekno ciala zarowno kobiecego jak i meskiego
tylko my wiemy,jak dziala na nas piekny mezczyzna, bo nie robimy tego tak niedyskretnie jak faceci/moze dlatego twierdzicie, ze jestescie wzrokowcami/, na swiecie jest masa mezczyzn, ktorzy 'patrza sercem' czasem bardziej niz niejedna kobieta
poza tym piekno nie=sie szczupla sylwetka, to kwestia mody
marcelus2000, chyba slyszales o rubensie i jego kobietach z obrazow
jesli nie lubisz puszystych, nikt nie zmusza cie do kontaktow z nimi, to wolny kraj, ale nie obrazaj nikogo, a 'antykobieta, to bardzo mocne okreslenie, chyba najmocniejsze
jeszcze dodam, ze jak sie jest esteta, to kocha sie piekno na kazdej plaszczyznie i nie zabrudza jezyka wulgaryzmami

Ktos ma czas a nie leb :) ogulnie ciekawa rymowanka

VOTUM DEO IGNOTO

Co ja widzę, kłótnie między sobą?
Ktoś coś wspomniał o zaściankowości mieszkańców?

Jak tak można?
Przecież to my Białostoczanie jesteśmy zakompleksionym zaściankiem, a okazuje się, że mamy tutaj też ciemnogród. Bravo, bravo, bravo!

Ale oczywiście jak lotnisko nie powstanie, to zaraz będzie larum, że to winien Białystok. Mam rację?
I zapomni się, że większość zainteresowanych była przeciwna!

Na koniec dodam, kibicuję tym, którzy chcą wybudować to lotnisko, oby się udało, tak samo w przypadku Suwałk.

zastanówcie są co piszecie.
Czego ten zarzad miasta dokonał, Tak go bronicie i wymieniacie jako zasługi zrobienie ronda w ilości 2 sztuki i jakies tam dodatki.
Takie rzeczy to nie jest żaden wyczyn to są normalne obowiązki gospodarza, któy musi dbać o swoje podwórko.
Co sie wydarzyło pod względem inwestycyjnym tu jest pytanie retoryczne.
Piszecie o zagospodarowaniu brzegu Narwii, może lepiej pomyśleć nad zrobieniem zalewu (każdy widział chyba nasze rozlewiska na wiosnę) aż do Kalinowa czy Drozdowa może dalej? Inwestycja nie wymaga dużych nakładów (oczywiście w porównaniu do budowania od podstaw) i wtedy wokól tego zalweu porobić ścieżki rowerowe i innego rodzaju atrakcje sportowe i gastronomiczne itp. Zalew daje duże możliwości do uprawiania spotrtów wodnych w porównaniu z rzeką. Można to zrobić bardzo ładnie i dobrze bo bedzie to projektowanee, a nie adoptowane. do tego jak wypali lotnisko to będzie super. A przy tym ile miejsc pracy powstanie, I nie daleko od Warszawy, gdzie mogliby wpadac na sporty wodne i wedkarstwo.
I bardzo dobrze, ze Bella tak pisze, że chce się nawet dorzucić, a wiek jeżeli jest młoda to dobrze, ze interesuje się swoim miastem, ja jestem też wsatnie coś dołożyć, ale niestety nie dla obecnie rządzących, 4 lata marazmu wystrczą.
A co do stadionu to historie każdy zna, z czyjej winy nie trafiły tu środki z województwa.
Także czas na zmiany 4 lata to wystarczajacy czas pokazania co chce się zrobić.
Oby te zmiany nie były na gorsze.

Pozdrawiam wszystkich.

O ile wiem to w granicach miasta jest tylko pół rzeki między mostami tj. ul. Sikorskiego i ul. Zjazd. Trzebaby najpierw powiększyć Łomżę, a potem mysleć o rewitalizacji rzeki. Ja jestem ZA!

W Stanach jest to samo!!!Ale to prawda.

marcelus2000 co mowisz? ze brak ci slow?? MrS- popieram Ciebie. a ten koles jest troche dziwny...

rudy błazen z druhem

marecki a skad ty mozesz wiedziec takie rzeczy?? widzilaes na wlasne oczy to czy opowiadal ci o tym sam beckham ?? a moze wycztales to w jakims brukowcu??

Może takie znacie?
Na początek przytoczę dwa W. Allena:
- Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, to opowiedz mu o swoich planach na przyszłość.
- Najlepiej jest biseksualistom bo mają podwójne szanse miłego spędzenia wolnej soboty.

VOTUM DEO IGNOTO

o ja moge tu sporo powiedzeń wkleic ale nie bede zaśmiecałforum jak co to potem wkleje za 2 lub 3 powiedzonka :)

Ja bym tu wkleił specjalnie dla ciebie wielki słownik poprawnej polszczyzny, ale miejsca zabraknie.

Niestety nie znalazłem słownika poprawnej polszczyzny on-line. Macie czasz to szukajcie. Osobiście nie lubie spamu i postów odchodzących od tematu więc nie nabijam więcej dotyczących słownika. Miłych poszukiwań.

"Wyglądał na idiotę, a jak przemówił rozwiał wszelkie wątpliwości."

"Najpierw Pan Bóg stworzył idiotę - dla wprawy,
potem rady szkolne."

Pozdrawiam!

Mrs frajeże cmoknij mnie w ogon.

To słowa, które chciałbym usłyszeć w takim stanie, to zoobligowało by mnie do działania. Nie, lepiej powidzieć dziewczynie, która ma dwa razy większy tyłek ode mnie, że robi świetnie wpie**** chinola lub pizzę. No napewno swojej żony nie pogonię w krótkim okresie po urodzeniu dziecka na siłownię ale napewno gdy będzie miała problem z wagą. Czy ja chcę kogokolwiek segregować, chcę zmusić do pracy nad sobą, dla własnego dobra i dobra innych, nie mam ochoty płacić za kolejnego cukrzyka czy innego chorego na problemy wieńcowe związane z obżarstwem.

VOTUM DEO IGNOTO

Oczywiscie, ze lubie Jagę. Jako osoba wychowana w Łomży, a dzisiaj mieszkająca w Białymstoku kibicuję Jagielloni. Nikt nie zabierze mi tych chwil z wyjazdu na Widzew, kiedy 1200 kibiców Jagi krzyknęło: To My, to my, to my Jagiellonia. W Białymstoku ruch kibicowski rozwija się coraz lepiej czego i Wam mieszkańcom Łomży życzę.

No oczywiście marcelus,że Twoje dziecko będzie z bidula......bo jakby Twoja ukochana dziewczyna zaszła w ciąże i zrobiła się "wielorybem" to by było koniec miłości,zostało by obrzydzenie,więc to oczywiste.........:)
A tak w ogóle to dziwi mnie sprzeczność w samym sobie Twojej osoby...niby nie nawidzisz zła,masz takie dobre serce.........a przy okazji nie nawidzisz drugiego człowieka........zwykłego palacza czy "puszystej"pani........poczytaj encykliki Jana Pawła II,może otworzą one Twoje pseudo dobre serce na człowieka potrzebującego wsparcia i pomocy....
POZDRAWIAM!

A powiedz mi czy chciałbys aby twoje dziecko leczył taki czlowiek??

Z lat osiemdziesiątych pamiętam:
Czesław Miłosz w Łomży,
Dumę z tego, że jestem Polakiem, że "polski" papież zdobywa serca na całym świecie nie tylko chrześcijan, że po wielu latach pojawili sie znowu polscy nobliści, że cały swiat patrzył z podziwem na Polskę, że spory można bez rozlewu krwi rozstrzygać,
Powszechne poczucie godności i autentyczne i bardzo powszechne zrozumienie, że "nie samym chlebem żyje człowiek" - rozumiane w takim sensie, że ważniejsze jest w jaki sposób ktoś żyje a mniej ważne ile kto posiada.
Poczucie, że pracując na etacie nie można się "dorobić" i z tego powodu poszukiwanie takiej pracy, która dawałaby maksymalne możliwości rozwoju niejako przy okazji
Lata osiemdziesiate to również odkrywanie dotychczas niedostępnej literatury, alternatywnej dla wojennotelewizyjnej kultury, wizyty w Łomzy znanych i lubianych twórców i aktorów, autentyczna samoorganizację wielu środowisk.
Lata osiemdziesiąte - to lata gdy człowiek nie był niewolnikiem pieniędzy. Praca zapewniała mu minimum ezystencji oraz dostęp do szeroko pojetej kultury. Nie był człowiek niewolnikiem kasy ( choć już wtedy byli tacy, którzy dolary mieli zamiast źrenic). W latach osiemdziesiątych - nawet w stanie wojennym, człowiek był bardziej wolny niż teraz. W czasie wolnym od pracy mógł się zajmować "dorabianiem się" albo nauka, albo sztuką, albo drobnymi przyjemnościami życia.
Dzisiaj wszystko to sprowadzone zostało do kasy. Człowiek stał się niewolnikiem pieniądza.
A poza tym puste półki, czy kolejki nie odbierały nadziei.
Dzisiejsze pełne półki, kreowany model życia i arogancja tych , którzy maja więcej w stosunku do tych którzy zgromadzili odbierają nadzieję wielu ludziom. A ponoć to teraz jesteśmy wolni.
Lata osiemdziesiąte to równiez działania IRCHY i innych tego typu ciał. Ich groteskowe poczynania powinny być przestrogą dla tych, którym marzą się dziś takie społeczne ciała kontrolne.
A wspaniały finisz tych lat osiemdziesiątych: Zarabiałem miesięcznie ok 12 USD. Był sposób, żeby wypłatę zwiększyć o ok 20 %. Wystarczyło za całą wypłatę kupić te 12 dolców. Sprzedając po miesiącu 10 dolców można było odzyskac całą wypłatę a 2 dolary zostawały! I koników nie trzeba było szukać, w pracy zawsze ktoś miał te parę usd na zbyciu, albo chciał kupić. Wolny rynek działał bez żadnych regulacji i podatków. Absolutna wolność obrotu dewizowego.
można wspominać godzinami
Lata osiemdziesiąte..... siermiężne i bardzo trudne ale za to pełne dumy i nadziei....
A dla mnie najpiękniejsze - bo one przyniosły miłość mego życia...

rudy błazen z druhem

Bardzo dobrze.
Jak kogoś interesuje, wkleiłem troszkę dłuższy opis.

Następna zagadka na tych samych zasadach.

Kapitan Ptyś na tropie. Nie miną 24godziny a kapitan ptysiek rozwiąże kolejną zagadkę. :))

stosunek obojetny ph5,5

VOTUM DEO IGNOTO

kamienica na rogu polowej i 3 maja.

Nieeeee......
_________________________-

VOTUM DEO IGNOTO

No chyba nikt nie lubi poza nimi samymi...

Nie wiem jak inni, ale ja z cala "gromada" dziecikow jezdzilam na basen do Ostrołęki - pociagiem. sluchajcie to byla frajda.., smichy, radosc. Dzieci potrafily cieszyc sie wszystkim, doslownie wszystkim. dzis jak mam kupic prezent dla jakiegos dzieciaka w rodzinie mam okropny problem. Nie jestem w stanie niczym zaskoczyc, dzieci wszystko.. Oj, ale mnie wzielo na wspomnienia. Dosc tego.., ale fajnie tak powspominac :))

"Ja jestem wolny,
mam swoje zdanie,
to czego pragnę to świat bez granic."
Chocolate Spoon

Jest budynek mieszkalny przy ul. Sienkiewicza

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org