poniedziałek, 03 marca 2025 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
kolejna ochydna prowokacja

Jak to określił pewien pan przy okazji ostatnich wyborów:
,, Nowa rada, stare układziki"
Nic dodać, nic ująć. A może by tak ktoś sie wkońcu zebrał w sobie, zebrał kilka podpisów, i można by było ogłosić wotum nieufnośći dla rady miasta.

W końcu jako mieszkańcy nic nie tracimy, a zyskac możemy. Bo gadki o unijnym funduszu, budowie dróg, mieszkam przy jednej z takich dróg, kupa kasy i sie sypie. A poszła kasa unijna i nasza, ale jak i kto to odebrał, i dlaczego.? Markety przemysł, kultura. jest teatr lalek dla dzieci i stare kino które nie wie jak sie wycenić.

..i król i pionek po skończonej partii wracają do tego samego pudełka.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: kolejna ochydna prowokacja

Moje pokolenie pięćdziesięciolatków pamięta obowiązkowe badania rentgenowskie, które wskazywały chorych i kierowały ich na leczenie, bo gruźlica to choroba zakaźna. Także z tego okresu przypominam sobie wielkie akcje uświadamiające i profilaktyczne. Dziwię się dlaczego dzisiaj nie wykonuje się takich badań i nie zapobiega tej strasznej chorobie, także poprzez profilaktykę, właściwie to dziwić się nie powinienem bo obraz polskiej służby zdrowia to obraz rozpaczy, braku pieniędzy, braku rozsądnych decyzji, bałagan i korupcja. Tak samo jak wirusem grypy, gruźlicą można się zarazić praktycznie wszędzie i od każdego, ale nie każde zakażenie oznaczać może zachorowanie. Można być nosicielem prątka gruźlicy i przez całe życie nigdy na nią nie zachorować. Szczególnie narażone są na chorobę osoby przeżywające silny stres psychiczny, źle odżywione i prowadzące niehigieniczny tryb życia, niestety takich ludzi w Polsce przybywa! Kontakt z prątkami jest bardziej ryzykowny u osób nadużywających alkohol, palących, chorych na cukrzycę, nowotwory i AIDS. Gruźlica, choć może prowadzić do śmierci, jest wyleczalna. Warunkiem jest wczesne rozpoznanie i rozpoczęcie leczenia. Do najczęstszych objawów należą: przedłużający się kaszel, stany podgorączkowe, nocne pocenie, bóle w klatce piersiowej, spadek masy ciała, ogólne osłabienie. Podstawowym elementem profilaktyki są szczepienia ochronne, obowiązkowa szczepionka BCG jest pierwszą, jaką dziecko otrzymuje zaraz po narodzeniu. Chroni przed gruźlicą w 80 procentach, niestety przez krótki okres. Medycyna posiada skuteczne leki i formy walki z tą chorobą tylko w wypadku wcześniejszego wykrycia, niestety choroba w zaawansowanym stadium może okazać się śmiertelna.
Medycyna posiada, tylko służba zdrowia nie ma pieniędzy na profilaktykę, a pacjenci przychodzą do lekarza gdy jest już za późno. Przykład z Czarnej Białostockiej. Narzekamy na czasy PRL - u, ale wtedy co roku robiono obowiązkowe prześwietlenia klatki piersiowej co pozwalało wykryć ją już we wczesnym stadium. W czasach Demokracji, zlikwidowano obowiązkowe prześwietlenia, róznego rodzaju szczepienia, bo to za duży koszt dla Państwa. Taniej jest leczyć jak będzie już epidemia, bo na to się zanosi. Prezes NFZ wydaje miliony złotych na premie dla swoich dyrektorów, mimo bardzo wysokich zarobków, bo zaoszczędzili na leczeniu tych najbiedniejszych. Najwyższe władze dla siebie zawsze znajdą pieniądze. Robi się wielkie larum o ptasią grypę, gdzie z jej powodu zmarło na całym świecie kilkadziesiąt osób, gdy wprzypadku zwykłej grypy na całym świecie umiera rocznie około pół miliona ludzi, a na gruźlicę kilka milionów. W Polsce nastąpił największy wzrost zachorowań na gruźlicę gdy zaprzestano badań profilaktycznych.
Przeczytajcie artykuły pod podanymi niżej linkami a przekonacie się jak groźna jest gruźlica

http://www.resmedica.pl/zdart9001.html

http://www.vilcacora.com.pl/archiwum2005/cyklon.html

http://www.biologia.pl/artykuly/gruzlica-choroba_inna_niz_wszystkie.php3

Liczby alarmują!, 10 tys. Polaków choruje każdego
roku na gruźlicę. To 3 razy więcej niż w krajach UE.
Najwięcej przypadków gruźlicy notuje się we wschodnich
rejonach kraju – na Lubelszczyźnie w pierwszej połowie
2003 r. wystąpił 13-procentowy wzrost zachorowań
.

"Ja jestem wolny,
mam swoje zdanie,
to czego pragnę to świat bez granic."
Chocolate Spoon

Tak najlepiej hehe przez rondo prosto i pojechał:)

rudy błazen z druhem

Basen, kino, amfiteatr, hala widowiskowo-sportowa...

.... basen w Zambrowie, kino w Ostrołęce, hala (niemam pojęcia)....

Jesli nasi wlodaze miasta mysla tak jak ja napisalem,ze wszystko(prawie) jest w okolicy to szybko sie nie doczekamy czegos w naszym Kochanym Miescie.

...że o stadionie już nie wspomnę.....

...no i o kilku innych rzeczach które powinny być w Naszym 60-cio tysięcznym mieście....

Pozdrawiam

...pomocy ....

;-)

Chuck Norris widzial dziub dziuba

stawiam piwo jeżeli przejedzie nisko podłogowcem o nasze ;]

Ja tam z tego miasta sie urywam tak jak 90% moich rowiesnikow. Tak jak mowilem to bedzie miasto emerytow, spokojne z kosciolami na kazdej ulicy ogulnie raj dla kogos po 60+.

"Ja jestem wolny,
mam swoje zdanie,
Chocolate Spoon

Jakoś tak... z Bielska jestem =P to nie blisko łomży - siostra sie u was uczyła w szkole plastycznej =P A ja tu... hmm... przypadek =D

no niestety , jeżeli miasto nie bedzie sie rozwijać to pozostanie zadupie emerytów itp , bo w tym mieście to tylko trzyma - Grawitacja :P

VOTUM DEO IGNOTO

ptysiu a tobą tak nierzuca ? jak "troche"siedzisz i piszesz i piszesz te posty swoje :P ?

Zuza

„Wystarczy bierność dobrych ludzi, aby zło zwyciężało” (E. Burke)

ale ile mamy banków i kościołów i jaką piękną plażę

a i nowy sąd

Zamiast nasze miasto rozwijać się cofa się o ileś lat wstecz stercząc w jednym punkcie. Widocznie w naszej Radzie Miasta nie umią zaryzykować, widocznie wolą załatwić parę prywatnych spraw, aniżeli włożyć wkład w rozwój kulturowy i sportowy w miasto. Podzielę się informacją: w Czechach w mieście zbliżonym pod względem mieszkańców do Łomży infratruktura sportowa jest bardzo dobra, 2-3 pływalnie, dobry stadion, itd. Poprostu nasi radni powinni wziąść przykład od naszych sąsiadów z Czech.

lomza to wiocha

"Ja jestem wolny,
mam swoje zdanie,
Chocolate Spoon

Ludzie powagi trochę !! :)

Muszę prześledzić to???

Najgorsze z upokorzeń gdy nawala korzeń ???

waldek27

Chuck Tales: napisz o jaką dokładnie okolicę Ci chodzi... Południe jest dość rozległe... Zostaw do siebie jakiś namiar (najlepiej GG).

Uwaga!!! nabity :)))))

śpiewa "prze praszom" :) O ile to po Polsku to faktycznie jest to w piosence.
+/-

A mi sie podoba,rozrwyka pomiędzy zgryżłiwymi pajacami

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org