piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Łomża - to jej mieszkańcy!

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Łomża - to jej mieszkańcy!

Gałecki właśnie odszedł i dyrektorem był Puzon właśnie

Heh starego rynku to ja sie nie boje. Bo ja na starym rynku mieszkam i nic jak na razie nic mi nie zrobił. Moim zdaniem stary rynek nie moze robic za ring bardziej osiedla czy krzywe kolo.

ja mieszkam w anglii sam bez rodziny i jakos trzeba dawac se rade.

"Magiczny miecz"... na samo wspomnienie spędzonych godzin łezka zakręciła sie w oku. Wzruszyłem się, tak to były czasy...

Wspaniały post! dziekuje...

Pozdrawiam serdecznie!

... & vice versa!

Z każdym rokiem jest coraz gorzej... - napisal ktoś w innym temacie mówiąc o nachalności reklam, promocji konsumpcyjnego sposobu życia w czasie świąt.

Konsumpcja, handel jest dobra, ale bywa coraz częsciej źle używana. Łączy się to w całość ze swoistym pojmowaniem wolności i jej używaniem, o którym to zagrożeniu pisał Jan Paweł II.

Dla mnie, chrześcijanina, katolika to, co dzieje się w sklepach, konkretnie łomżyńskich, bo jest to forum miejskie, można tak powiedzieć, jest bulwersujące.

Coraz częściej, szczególnie w dużych sklepach (patrz: Stokrotka i Galeria) słyszę śpiew kolęd. Pragnący za wszelką cenę zysku sprzedawcy,instruowani zapewne z "góry", puszczają z głośników - Lulajże Jezuniu, Wśród nocnej ciszy itp., które to utwory, symboliczne dla większości Polaków, katolików, mają ogromne znaczenie. Mieszanie wiary, elementów tradycji z błotem tandety, promocji, oddziaływania na zmysły klienta jest niegodne.

Kolędy kojarzą mi się z pierwszą gwiazdką, Wigilią, wieczornym śpiewaniem w gronie rodziny. Świętujemy wówczas Boże Narodzenie, nie Gwiazdkę, która jak chcieliby niektórzy wywodzić ma się z magii, zabobonów. To jest święto religijne, tradycyjne, polskie dla wszystkich.

Dlaczego mamy słuchać kolęd w okresie przedświątecznym, na dwa (teraz już tylko jeden, niecały) tygodnie przed Świętami?? Taki zabieg pozbawia uczucia niezwykłości tego dnia - Wigilii - zabiera to, co najcenniejsze, pozbawia sfery sacrum. Zostaje tylko profanum, które pozornie przyjemne, jest płytkie, krótkotrwałe.

Reasumując:
Jako chrześcijanin czuję się obrażony przez sprzedawców.
Teoretycznie powinienem zgłosić sprawę do prokuratury z tytułu obrazy uczuć religijnych. Niestety w Polsce ( i w Europie) prawo jest nie dla wszystkich. O ile muzułmanin ma prawo zgłosić sprawę (i słusznie!)obrażenie go i wygrać ją, chrześcijanin, a co gorsze katolik, moze w ten sposób narazić się na śmieszność i być nazwany oszołomem.

Taką mamy tolerancję, która wymaga szacunku (i słusznie!), a raczej obojętności wobec ludzi wszystkich religii oprócz naszej, wszystkich ludzi - w tym np. homoseksualistów, o których pisano na tym forum już wiele - a odbiera prawo do szacunku, do uznania godności ludzkiej i wolności wiary chrześcijanom.

Tak ma wyglądać postęp? tolerancja? polityczna poprawność? lepszy, nowoczesny, "humanitarny" świat?

PS. Żeby nie było niejasności: autor nie odbiera ludziom innych religii, poglądów prawa do szacunku, godności, wolności wyznania, które są przecież powszechne, powinny być. Chce tylko rozciągnąc je na wszystkich w przeciwieństwie do pseudopostępowców, którzy chcą chrześcijaństwo zepchnąć do katakumb, a przez to podciąć gałąź, na której siedzą.

pozdrawiam

..i król i pionek po skończonej partii wracają do tego samego pudełka.

hehe,dobre :)

W Stokrotce sama melodia leci kolend :)

..i król i pionek po skończonej partii wracają do tego samego pudełka.

Hehe "petardy w d..." to byłaby ich ostatnia PRZYJEMNOŚĆ w życiu.

Zbliżają się Święta i Nowy Rok a więc czas wysyłania kartek.
Może warto pomyśleć o umieszczeniu takiego linku na 4 lomza??
Dzięki temu ta strona stałaby się bardziej znana - kartki idą w cały świat. Ja gdy dostaję kartkę to z czystej ciekawości zaglądam na stronę główną.
Wiem, że mało czasu a więc może na początek same kartki świąteczno-noworoczne.
Po co mam szukać w internecie, kiedy pod ręką jest strona na którą zaglądam codziennie.

Ktoś tu spać nie może?:)

ja też jestem absolwentka I LO :) tyle że tegoroczną :) i wcale nie narzekam na ową szkołę... a przesiedziałam w niej hohoho i jeszcze więcej bo aż sześć lat !! :) ja oprócz dyrektora Zdanoowicza doczekałam jeszcze Łubę :)
PS. kto jeszcze załapał się na kapciuszki ??:>

Witam, jak w temacie.

Pozdrawiam

MiniMax

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org